Od 3D printanih vizira do chatbota: Kako tehnološka zajednica pokušava ublažiti pandemiju u Hrvatskoj

Od 3D printanih vizira do chatbota: Kako tehnološka zajednica pokušava ublažiti pandemiju u Hrvatskoj

U vrijeme kad je digitalni način jedini način kako nastaviti poslovanje, IT zajednica ima posebnu priliku pružiti ruku pomoći onima koji su najviše ugroženi.

COVID-19 pandemija još ne jenjava u svijetu. I dok je susjedna Italija jedna od država najjače pogođena koronavirusom, Hrvatska dosad izbjegava scenarij koji bi na sličan način izbjegao kontroli. Da će se tako i nastaviti, dobar vjesnik nam je jedanaest parametara prema kojima su mjere restrikcije širenja zaraze u Hrvatskoj jedne od najboljih u svijetu.

Angažman i trud nisu izostali ni izvan zaduženih stožera. Svakim danom pratim sve više i više uključenih aktera, a posebno onih iz IT struke. Tehnološki stručnjaci i entuzijasti, voditelji poslovanja, direktori, zaposlenici – dali su svoj doprinos da se što bolje pripremimo i rasteretimo problema koje sa sobom donosi COVID-19.

U nastavku donosim popis onih iz IT industrije koji su pridonijeli tome. Kako će, vjerujem i nadam se, lista rasti, svakako pozivam i vas čitatelji da nam javite ako nekoga nismo uvrstili i za sve naredne koji se budu organizirali. Oni koji planiraju i žele pomoći, mogu to učiniti javljanjem nadležnima (zalihe@mingo.hr). Kako su iz Ministarstva već objavili, prioritet je svakako u doniranju/proizvodnji/nabavci medicinske opreme, poput dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski, odijela, naočala i respiratora – ali kako ćemo vidjeti, i drugi načini pomoći itekako mogu olakšati posljedice koje pandemija ima na privatan i poslovni život.

3D – prvi stup obrane od COVID-19

Hrvatski studentski zbor okupio je na Facebooku mnoge pojedince i privatnike kako bi se zajednički koordinirali za što uspješniju i bržu isporuku potrebne medicinske opreme. Kad je u pitanju 3D printanje, ono se ponajviše koristi u izradi vizira i njegovih dijelova, točnije modela RC2, koji se, kako ističe Slaven Damjanović student FESB-a, može optimizirati u vidu potrošnje materijala i brzine ispisa.

Ubrzo se u akciju uključilo tristo 3D printera iz 45 gradova u Hrvatskoj. A njihov rad i zalaganje prepoznalo je medicinsko osoblje mnogih bolnica u Hrvatskoj – od Hitne u Zagrebu do KBC Split, Osijek, Rijeka, Pula, Varaždin, Dubrovnik… U 10 regionalnih središta koordinatori lokalno komuniciraju sa svima.

Većina startupova inkubiranih u ZICER-u ovih dana svoje projekte razvija iz privremenih kućnih ureda, no startupovi koji 3D printaju neophodno potrebnu medicinsku opremu gotovo i ne napuštaju ZICER-ov prostor, ističu iz centra. Tako su inovatori iz tvrtke 3DTech uočili glavni razlog povećanja stope smrtnosti u Italiji – nedostatak Venturijevih cijevi za respiratore, a preko noći su zapažanje odlučili provesti u konkretno rješenje. Budući da su spomenute cijevi potrošni medicinski materijal (svakom pojedinom pacijentu moraju se mijenjati svakih osam sati), mladi su poduzetnici prionuli na posao. Ljubomir Lokin, razvojni inženjer u 3D Tech-u dodaje da su do sada izradili 50 Venturijevih cijevi za respiratore, više od 1000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje i više od 200 ClipOn kvačica za zaštitne maske.

Također, važno je napomenuti da su materijali za 3D očito potrošni, stoga ako tko želi donirati spomenutim tvrtkama i udrugama gumice za izradu maski ili biokompatibilini materijal za proizvodnju 3D printerima, svi bi bili jako zahvalni.

I IoT se javio na dužnost!

MVT Solutions, hrvatska IT tvrtka usmjerena na IoT razvoj, prije koji tjedan započela je na radu prototipa respiratora koji se može brzo proizvesti, a čiji je cijeli kontrolni modul baziran na njihovom vlastitom proizvodu Iotaap-u, koji uvelike olakšava razvoj različitih IoT proizvoda.

IoT donosi mnoge prednosti u ovom slučaju, jer, kako Ivan ističe IoT u kombinaciji s obradom podataka može dovesti do raznih zaključaka o tome kako se pacijent ponaša, kako bolest djeluje, a na kraju i kako ju liječiti.

https://www.facebook.com/igolubic/posts/3196749437010586

Gideon roboti dezinficiraju

CEO Gideon Brothersa, Matija Kopić, objavio je na LinkedInu kako će i Gideon roboti pomoći u narednim mjesecima u obrani od koronavirusa, a već razvijaju koncepte za nekoliko radnih okruženja.

 

Aplikacije: pomoć u pandemiji, informiranju i izolacijskim mjerama

STOPCorona

Svjetski tim stručnjaka i znanstvenika uz hrvatske, inspiriran radom s geolokacijskim podacima, odlučio je nešto poduzeti i dati doprinos u borbi protiv širenja zaraze. Osmislili su STOPCorona aplikaciju kojom bi efikasno prikupljali podatke o simptomima koronavirusa i njegovim utjecajima na zdravlje ljudi. Aplikacije je prvenstveno napravljena kako bi nadležne zdravstvene službe mogle imati bolji uvid u stanje na terenu u realnom vremenu te prema vlastitim procjenama iskoristiti te informacije za pripremu aktivnosti i upravljanje resursima.

GDI – Interaktivna mapa koronavirusa

Grafički prikaz epidemije COVID-19 virusa od kraja ožujka dostupan je i putem novog servisa hrvatske tehnološke tvrtke GDi. Radi o kombinaciji vlastite tehnologije i konfigurabilne geoinformacijske platforme ArcGIS, odnosno ArcGIS Dashboarda, dok su sami podaci dobiveni iz relevantnih izvora.

GDi

Koronavirus u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Stranica je donacija IT tvrtke Typeqast, a od 6. travnja je službeno u funkciji. Web sadržaj je koordiniran od strane ljudi iz Stožera, Damirom Brčićem i Davorom Pavićem, a služit će građanima da se pravodobno informiraju o svemu što je važno znati o širenju virusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i o aktualnim uputama i aktivnostima stožera Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Pratite simptome na 14DANA

U pokušaju da doprinesu trenutnoj situaciji sa COVID-19 bolesti, i agencija Konekta se angažirala u izradi mobilne aplikacije 14DANA (samo na Androidu). Osmišljena je kao dnevnik simptoma koronavirusa zaraženih soba, a koje unosi sam korisnik. Osim što za zaražene doprinosi boljoj evidenciji, aplikacija olakšava posao liječnicima koji mogu dobiti izvještaj u jednom kliku. Sve unesene simptome Konektin tim prikuplja u centralnu bazu podataka simptoma koja bi mogla biti značajna za daljnja istraživanja – naravno, uz anonimizirane osobne podatke.

Vizualizacija podatka o koroni

Vibor Cipan iz agencije Point Jupiter svojevremeno je radio zanimljive vizualizacije podataka o izborima, a sad se prebacio na viruse.

pandemija.info

Ova stranica osmišljena je kao online baza korisnih smjernica i edukativnih materijala iz cijelog svijeta. Tako će se tu naći i kineski priručnik za prevenciju i liječenje COVID-19 bolesnika, smjernice za reanimaciju COVID-19 u bolničkom okruženju, informacije o ventilaciji težih oblika bolesti, infografika o ulozi ultrazvuka pluća kod oboljelih od COVID-19 i mnogi drugi korisni dokumenti. A najvažnije za one koji žele pripomoći – koji respirator treba medicinskom osoblju?

Upravo se tim iza stranice i sam nedavno angažirao u izradi medicinske opreme. Tako je kombinacijom znanja iz svijeta osmišljen projekt respiratora sa zaštitom za oči, a koji je nastao spajanjem ExtremeSub ronilačke maske, 3D adaptera i bakterijskog/virusnog filtera tvrtke Intersurgical. U tijeku je crowdfunding kampanja kojom se prikuplja novac za dijelove i materijal (150 kn po uređaju).

Besplatne e-propusnice

Dok je Ministarstvo uprave pripremalo svoju službenu uslugu e-Propusnice, softverska tvrtka ININ iz Slavonskog broda, već je imala u pripremi svoju. Nažalost, njihovi upiti nisu odgovoreni, tako da sada aplikacija postoji neovisno o službenoj, ali također može koristiti. Ako ste zainteresirani za navedenu aplikaciju ili trebate dodatne informacije javite im se na broj: 035/445 478 ili mail: inin@inin.hr.

Kad su svi zauzeti, chatbot je tu na usluzi

U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, tim iz agencije Hero Factory realizirao je besplatni službeni koronavirus chatbot. Chatbot je pokrenut upravo kako bi se smanjio pritisak na sve zdravstvene stručnjake čije su telefonske linije pretrpane brojnim upitima. Njihovom chatbotu, prigodno nazvanom Nada, kako ističu, možete se obratiti putem Facebook Messenger linka.

Pomoć u informiranju o koronavirusu na brz i efikasan način pripremio je i Combis za tportal i Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, na kojima VITA chatbot donosi sve potrebne informacije o stanju u svijetu i Hrvatskoj, mjerama prevencije te druge savjete za one u izolaciji i samoizolaciji.

Nedavno je predstavljen i službeni Vladin chatbot za samodijagnozu još poznat i kao digitalni asistent Andrija, a koji su donirali Infobip, Mindsmiths i Neos, članice nedavno osnovane Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju – CroAI, o čijem smo osnivanju ekskluzivno pisali na Netokraciji.

Hakiranjem do rješenja

U organizaciji više od desetak udruga, tvrtki i razvojnih agencija, od 17. do 19. travnja organiziran je VersusVirus hackathon, u sklopu kojeg se okupilo 136 sudionika kako bi zajednički “hakirali” probleme koje je izazvala pandemija bolesti COVID-19. Hacathon se zaključio nakon 48 sati rada timova, a žiri je odabrao pet najboljih rješenja, od kojih se čak tri odnose na djecu, roditelje i učenje.

S većim fokusom kako iskoristiti podatke kako bi bolje razumijeli okolnosti u kojima se svi nalazimo, pokrenut je još jedan hackathon. Ovaj put jednodnevni, globalni, a u organizaciji hrvatske agencije Q i Santa Clara Universityja. Na DATA vs. CORONA hackathonu sudjelovalo je 240 sudionika, profesionalaca i akademika iz cijelog svijeta, iz različitih znanstvenih grana s naglaskom na Data Science disciplinu. Trinaest timova uspjelo je doći do kraja prvog dijela online događanja i predstaviti sucima i ostalim sudionicima prijedlog rješenja za različite probleme poput raspoloživosti bolničkih kreveta i respiratora te analize podataka o oporavku pacijenata.

Donacije za one kojima je pomoć u vrijeme pandemije najpotrebnija

Jedna od prvih velikih hrvatskih IT tvrtki koja se prebacila u remote bio je vodnjanski Infobip. Ne čudi stoga da su brzo reagirali i kada je zdravstveni sustav počeo bilježiti sve više slučajeva, pogotovo onaj van glavnog centra države. Istra je, između ostalih, zbog blizine s Italijom bila jedna od prvih na udaru koronavirusa, stoga je Infobip pulskoj bolnici donirao četiri medicinska aparata: jedan respirator za odrasle i pomoćni respirator za pedijatriju te mobilni ultrazvuk i monitor za praćenje vitalnih funkcija kod djece.

Hrvatski zdravstveni sustav pod velikim je pritiskom pa i onaj susjednih država. A upravo je Mate Rimac, rodom Livnjak, odlučio odgovoriti na apel Livanjske bolnice kojoj je bila potrebna raznovrsna medicinska oprema. Tada je obznanio da rade punom parom da priskrbe sve što trebaju, a kroz kontakte njihovih internacionalnih, posebno kineskih partnera.

Zanimljivo, pomoć od kineskih partnera pristigla je tako i u Hrvatsku. Naime, Marko Pejković, savjetnik uprave u Rimac automobilima i suosnivač startupa Stealth Mode još je u siječnju, kada je Kina bila u posebno zabrinjavajućoj situaciji, poslao nekoliko tisuća maski kolegama koji su se nalazili u karanteni u kineskom gradu Xiangyang. Dvadeset tisuća maski ti isti kolege pripremili su dva mjeseca kasnije za Hrvatsku koju je s potresom zadesila dvostruka kriza.

Nemate kapaciteta proizvoditi/donirati? Iskoristite ono što imate

Solinska tvrtka Include, iza koje stoji mladi osnivač Ivan Mrvoš, proizvodi pametne klupe, a upravo su njih iskoristili kao platformu za širenje korisnih informacija o tome kako spriječiti širenje zaraze i održavati potrebne higijenske uvjete za sebe i druge.

Our products are often seen as a commodity, but they are far more than that. Using innovation and technology we are…

Posted by Include on Wednesday, March 18, 2020

Pozovite na (zelenu) akciju

Zamislite kako će naši gradovi i lokalne zajednice izgledati nakon pandemije. Zelena energetska zadruga i inicijativa Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu postavili su izazov i objavili poziv građanima ne bi li na to pitanje pronašli odgovor. Tako je nastala ideja za Izazov: Danas za sutra, višesatni online događaj posvećen razradi ideja i stvaranju prototipa kojim bi sačuvali lokalnu zajednicu stvaranjem otpornosti na izazove na koje nemamo izravnog utjecaja.

Podrška obrazovnom sustavu

Obrazovni je sustav preko noći trebao uvesti e-učenje u Hrvatskoj, a da nije bilo pojedinih pilot projekata prošle godine, danas bi taj nenadani prelazak bio mnogo teži. Srećom, već se pojavljuju inicijative koje mogu pripomoći. I sam jedan od vodećih fakulteta u Hrvatskoj po primjeni e-učenja, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu pripremio je novi portal za online učenjeFOI ONLINE, koji na jednom mjestu integrira sve bitne informacije za nastavnike i studente, a koristan je i za nastavnike i učenike u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.

Od offline tržnice do online platforme

Iako je 8. travnja Stožer civilne zaštite RH donio Odluku kojom se uređuje način rada tržnica za vrijeme trajanja bolesti COVID-19, za one koji mogu i znaju, online naručivanje od OPG-ova još je pametna i sigurna opcija. Niže su navedene neke od stranica putem kojih možete naručiti proizvode različitih OPG-ova:

Još jednom napominjemo za kraj, ovaj tekst će se redovito nadopunjavati kako budemo dolazili do saznanja o aktivnostima drugih članova IT zajednice, a svi ste pozvani da nam o njima javite putem info@netokracija.com maila, Facebooka ili niže u komentarima.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

Programiranje

Zbog prvog AI programera i “Shrimp Jesusa” AI sustavi se čine sve manje inteligentnima

U ovoj epizodi donosimo vam primjere loše primjene umjetne inteligencije: od smotanih AI programera i (ne)nosive tehnologije do nevjerojatnih religijskih ikona.

Društvene mreže

Dodala sam HTZ kao suradnika na Instagramu i dobila preko 2000 lajkova – no, što osim toga?

Opcija "Invite collaborator" dostupna je svim Instagram profilima od kraja 2021. godine. Testirala sam je na svojoj objavi kako bih vam pomogla u odluci trebate li je koristiti, kako je možete iskoristiti te što biste time mogli dobiti.

Digitalni marketing

Gen Z ima pažnju od 8 sekundi, kako ih zainteresirati?

Odrasli su uz internet i igre, važna im je održivost i transparentnost, zanima ih umjetna inteligencija, o ulaganju i financijama znaju više nego ijedna generacija te žele poruke skrojene samo za njih...

Tvrtke i poslovanje

Nagrađeni su najbolji domaći web trgovci – najbolji webshop Volim Ljuto

Ukupno 92 hrvatska web trgovca prijavili su se na šesto natjecanje eCommAwards powered by FAVI, a natjecali su se u šest kategorija: korisničkoj podršci, analitici, SEO optimizaciji, putovanju kupca, pravnoj usklađenosti i sadržaju.

Tvrtke i poslovanje

Otvorene prijave za Europsko natjecanje u društevnoj inovaciji: Glavna nagrada 75.000 eura

Nagrada promiče društvene inovacije koje pružaju rješenja za društvene izazove i potiču održivi i inkluzivni rast u Europi.

Tvrtke i poslovanje

Pomozite nam doznati tko su, kako rade i što muči hrvatske SaaS tvrtke

Netokracija i SaaStanak udružili su se u istraživanju kako bismo prvi put u Hrvatskoj dobili pregled domaćeg "Software as a Service" ekosustava.