MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja
Foto: Josip Ninković

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Neki se možda mladog poduzetnika i inovatora, Ivana Golubića sjećaju iz 2. generacije Startup Factoryja Zagreb, kada je s par kolega razvijao Flow, inovativni sustav koji regulira promet u gradu tako što putem senzora postavljenih na raskrižjima prikuplja podatke o broju vozila, a koji se putem hardverskog modula šalju na cloud platformu.

Kako mi je tada Ivan rekao, iako su njihovi korisnici građani, njihov klijent je grad – što često sa sobom donosi bezbroj prepreka. Po svemu sudeći, implementaciju jednog takvog rješenja u hrvatskim gradovima, premda ono ubrzalo promet i za 25%, vjerojatno nećemo dočekati ni za još 25 godina. Srećom, Ivan s kojim sam ususret prvoj investicijskoj rundi imala priliku razgovarati, vidio je dalje od te jedne ideje te je s vremenom snage usmjerio na razvoj IoT alata usmjerenih prvenstveno na privatni sektor.

Naš IoTaaP – IoT platforma za rapid development – sastoji se od hardverskih modula i clouda. Kao što majstori prilikom gradnje kuće koriste čekić, lopatu, miješalicu ili neki drugi alat, potpuno je ista stvar i s IoT-om – kad se radi neki povezani proizvod (mobitel, sustav za navodnjavanje, smart vozilo, pametna kuća…) treba vam određeni alat, bilo softverski ili hardverski, da bi se taj uređaj razvio i napravio. Mi proizvodimo upravo te alate za IoT.

Tako je prije tri godine nastao MVT Solutions.

IoTaaP ima i edukativni potencijal, a u želji da naglase i taj aspekt razvijen je robot KAI (Knowledge And Innovation). Korisnici izradom i korištenjem mogu sami na jednostavan i interaktivan način shvatiti kako funkcionira IoT sustav. Foto: Josip Ninković

MVT Solutions danas smješten u Pisarovini pokrenuli su Ivan Golubić i Luka Beban 2016. kad su zaključili da su spremni za tržište, s tim da su, napominje Ivan, u početku prvenstveno bili fokusirani na showcase, odnosno kako relativno kompleksna rješenja i tehnologiju prikazati klijentima koji u većini slučajeva nisu tehničke struke.

U tom trenutku razvijamo Grunner pametni električni bicikl. Iako smo imali veliku želju pokrenuti proizvodnju bicikala u RH, naučili smo da je tako nešto vrlo kompleksno i zahtijeva velika kapitalna ulaganja, međutim tada su nam se otvorila mnoga vrata klijenata i partnera koji su bili zainteresirani za samu tehnologiju bicikla (bile to baterije, pogonski sustavi, telemetrija i sl.) Bio je to prijelomni trenutak kada smo se odlučili fokusirati isključivo na tehnologiju i to prvenstveno IoT i embedded rješenja.

S obzirom na to da su startup, trebalo im je dosta vremena da ispitaju različite poslovne modele, no najisplativijim se pokazao upravo spoj nekoliko njih. Tako im hardverski moduli za razvoj IoT proizvoda, kao i neki drugi proizvodi koje rade, prvenstveno služe kao spomenuti showcase njihove tehnologije i dodatan izvor prihoda. Ipak, njihov je glavni proizvod, usmjeren za skalabilnost, IoT cloud na kojem korisnik može u nekoliko klikova mišem dobiti svoj vlastiti IoT cloud i povezati se na njega njihovim ili nekim 3rd party hardverom, objašnjava mi Ivan.

Korisnik može naš cloud koristiti za vlastitu aplikaciju, zatim kao komunikacijski kanal, za machine learning, može koristiti popularne IoT i analitičke aplikacije poput Grafane, kafke i PyTorcha. To što netko koristi naš cloud daje mu mogućnost da se više fokusira na svoj proizvod i svoj biznis model, a ne da se bavi certifikatima, skalabilnosti i sličnim. Taj dio je kao hosting za IoT 😊.

Treći dio njihovog poslovnog modela je softver odnosno open source biblioteke, pomoću kojih čitava open source zajednica DIY entuzijasta može raditi i razvijati zajedničke biblioteke za hardver i cloud te tako i drugima otvoriti još više mogućnosti.

Ivan Golubić: “IoTaaP modul košta samo 50€ i dovoljno je moćan i skalabilan za razvoj povezanih proizvoda ili povezivanje postojećih. Već danas se usudimo reći da doslovno sve što vam padne na pamet, a da želite povezati na internet, zaista i možete povezati uz naš IoTaaP u svega par minuta.”

Prvi milestone od 100 tisuća eura

Za MVT Solutions slijedi veoma napeta, ali i plodonosna 2020. godina. Upravo zatvaraju prvu fazu od 100.000 eura runde čija će ukupna vrijednost kotirati od 200 do 300 tisuća eura, ovisno o rezultatima koje ostvare u narednom kvartalu. Lead investitor i glavni savjetnik im je Dražen Pehar, jedan od osnivača i dioničar tvrtke Asseco, danas IT konzultant.

Osim spomenutog Startup Factoryja u Zagrebu, MVT Solutionsu ovo je prva angel investicijska runda. Do sada su se samofinancirali iliti bootstrappali, što je bilo dovoljno do jedne razine razvoja, no za rast koji imaju u planu potreban im je kapital. Ali ne bilo kakav, priča mi Ivan:

Od početka je interni dogovor kako će sve investicije u firmu biti isključivo “smart money”, odnosno da će svaki shareholder morati pridonijeti samom core timu na određeni način svojim stručnostima i znanjima. Stoga smo osim financijske investicije, dobili i veliku investiciju u obliku iskustva i znanja koje nam je već i sada bilo od velike koristi. Trenutno su otvorena mjesta za još jednog do dva co-investora.

Osim Dražena, savjetnik im je i Vedran Blagus, investicijski menadžer Souh Central Venturesa, čiji angažman u ovom slučaju nije povezan s SCV-om. Kako mi objašnjava moj sugovornik, uz njegovu pomoć stvorili su stabilnu financijsku konstrukciju i pokrenuli ovu prvu rundu investicije. Naime, upravo ih je Vedran povezao s Draženom koji je određeni period pratio njihov napredak, ali i prijašnje rezultate.

Ulaganje u osnivača

Ivan Golubić, po struci mehatroničar, sa svoje 23 godine iza sebe već ima nekoliko zanimljivih projekata, a znanje koje je prikupio radeći na IoT rješenjima do sada, objedinjeno je u MVT Solutionsu i IoTaaP-u. Foto: Josip Ninković

S obzirom na njegovu ulogu u prvoj rundi, upitala sam i glavnog investitora Dražena zašto se u konačnici odlučio uložiti u MVT Solutions tim i ideju.

Iako vjerujem da će tržište IoT-a i rješenja temeljenih na istom imati snažan rast u bliskoj budućnosti, nisam se zbog toga odlučio na, ne samo investiciju, nego i prilično aktivno sudjelovanje u Ivanovom “projektu”. Kao niti zbog prilično dobre “Pitch Desk” prezentacije kroz koju smo prošli tijekom prvog sastanka… Power Point prezentacije, “Market Potentials”, “Business Plans” i Excel tablice su uvijek ambiciozne i optimistične, zar ne?!😁

Glavni razlog zašto sam se odlučio na investiciju je sam Ivan… Ivanova iskrenost od prvog susreta, otvorenost za prijedloge drugih, pristup obvezama i ozbiljnost koja baš i nije tako česta kod osoba njegovih godina, znanje i neizmjerna energija i posvećenost “projektu” – zbog tih Ivanovih osobina sam se odlučio na sudjelovanje na ovom “putovanju”. Jer puno je dobrih ideja, ali je malo ljudi koji ideju mogu razviti u uspješnu tvrtku…

Tri dijela poslovnog modela – a tko je krajnji kupac?

MVT Solutions prema spomenutom slojevitom poslovnom modelu koji objedinjuje hardver, softver i cloud, ne može još zadovoljiti sve potencijalne krajnje korisnike. Zato je u trenutnoj fazi fokusiran na individualce koji žele koristiti IoTaaP za DIY razvoj hardvera, ali i startupa koji proizlaze iz razvoja takvih IoT proizvoda.

Kako to funkcionira u praksi?

Naš klijent napravi koncept na IoTaaP-u uz biblioteke i primjere te koristi dodatne module za IoTaaP (senzori, LED-ice, display itd.) ili neke svoje senzore te se poveže na Basic IoTaaP cloud za 15$ i par tjedana razvija svoj MVP, nakon toga plasira proizvod i testira tržište te ako je sve good to go, oni doslovno u 3 klika mišem skaliraju cloud s par development uređaja na nekoliko tisuća ili desetaka tisuća uređaja i tek tada, dakle nakon validacije proizvoda i tržišta, ulažu u proizvodnju finalnog proizvoda koji je opet baziran na IoTaaP tehnologiji. Ako MVP faila, oni su izgubili samo par tjedana razvoja i stotinjak dolara te nisu uništeni financijski i mogu navaliti na razvoj novog ili poboljšanog proizvoda.

Za prvi kvartal 2020. već imaju 1500 narudžbi, prednarudžbe su još neko vrijeme otvorene. Kaže Ivan dio je već spreman za isporuku, a dio će ići kroz narednih par tjedana.

Što se tiče uređaja, trenutno su fokusirani na pojedince i entuzijaste, a u drugoj fazi će im fokus biti isključivo na tvrtkama koje će koristiti IoTaaP za razvoj svojih proizvoda, dakle, one koje će razviti svoje rješenje koristeći IoTaaP cloud i nakon toga se skalirati na serijsku proizvodnju te nastaviti koristiti njihov cloud. Foto: Josip Ninković

Ciljana publika su, između ostalih, fakulteti i ustanove koji će koristiti IoTaaP za edukaciju, a ponekad i za razvoj proizvoda ili izradu završnih radova. Neki od fakulteta već su odlučili koristiti IoTaaP hardver i cloud za laboratorijske vježbe što će studentima dati mogućnost da budu puno spremniji za tržište rada.

Nakon prve faze i DIY entuzijasta fokus prelazi na veće klijente – poslovanja:

U drugoj fazi će nam fokus biti isključivo na firme koje će koristiti IoTaaP za razvoj svojih proizvoda, dakle razviti rješenje koristeći IoTaaP cloud i nakon toga se skalirati na serijsku proizvodnju te nastaviti koristiti naš cloud. Drago mi je da ima narudžbi iz Hrvatske, ali tržišta koja su nam fokus su prvenstveno Austrija, Njemačka, Norveška i ostale zemlje zapadne Europe. To su vrlo razvijena tržišta, s mnogo IT startupa – u nama interesantnim područjima, ali i većih firmi.

Ključan je IoT know-how

No, osim njihovog poslovnog modela kojeg Ivan zaokružuje definicijom: “hardver kao showcase, cloud kao temelj za skalabilnost i open source kod kao community driven product”, Ivan objašnjava kako se isplativost takvog modela zaokružuje time da oni prodaju znanje odnosno know-how.

Kroz protekle 3 godine akumulirali smo ogromnu količinu znanja, a upravo to znanje je naš izvor prihoda. Mi nismo service based business ili agencija. B2B custom proizvode koje radimo baziramo na know-how-u i našoj tehnologiji, a problem koji rješavamo detektiramo i validiramo zajedno s klijentom te ga nakon toga
takvog plasiramo na tržište.

Što tvrtkama znači Internet stvari?

Internet stvari već je nekoliko godina svojevrsni buzzword često spominjan i kao tehnologija koja bi mogla iz korijena preobraziti svijet kakav poznajemo. Međutim, ambicije je usporio kompleksan razvoj (i geopolitika oko) 5G tehnologije, a koja je bitna za puni potencijal IoT-ja. No, kad on bude ostvaren, činjenica jest da ćemo doživjeti novu prekretnicu – kao što je internet umrežio ljude, čeka nas i umrežavanje stvari.

U narednih nekoliko godina sve će se vrtjeti oko informacija i podataka te tu vidimo svoj veliki potencijal i poslovnu priliku. IoTaaP modul košta samo 50€ i dovoljno je moćan i skalabilan za razvoj povezanih proizvoda ili povezivanje postojećih. Već danas se usudimo reći da doslovno sve što vam padne na pamet, a da želite povezati na internet, zaista i možete povezati uz naš IoTaaP u svega par minuta. Nadalje, u narednom periodu očekujemo sve veću zastupljenost tzv. Digital Twinsa, odnosno kopija postojećih sustava u virtualnom obliku, a realne podatke morat će prikupljati uređaji poput IoTaaP-a. Također nam u korist ide i sve veća zastupljenost sustava za upravljanje na daljinu, nadzora na daljinu i sličnog.

Jeftin i brz razvoj IoT-a za sve

IoTaaP, kao hardver i cloud, omogućava tvrtkama, startupima i pojedincima ispitivanje poslovnog modela veoma brzo i uz vrlo male troškove. Foto: Josip Ninković

Alati poput IoTaaP-a kojeg razvija MVT Solutions, omogućit će tvrtkama, startupima i pojedincima ispitivanje poslovnog modela odnosno MVP-a uz vrlo male troškove, objašnjava Ivan:

Prilikom razvoja bilo kakvog proizvoda koji uključuje hardver potrebno je barem 6 mjeseci razvoja i testiranja i velika količina financija samo za izradu prototipa pa je ovdje u pravilu riječ o desecima tisuća dolara. Uz nas, troškovi se reduciraju na par stotina dolara, a potrebno vrijeme na svega par tjedana.

Primjena je moguća u različitim područjima, od kućanstava, tvornica do poljoprivrednih površina. MVT Solutions trenutno je u pregovorima s nekoliko firmi za koje planiraju raditi custom implementaciju IoTaaP-a, primjerice, u pregovorima su s jednom stranom tvrtkom za automatizaciju i nadzor nad sustavima grijanja gdje imaju potencijal ugradnje od gotovo 1000 uređaja baziranih na IoTaaP-u. Dok će uskoro u Zagrebu krenuti pilot projekta povezan s dostavom plina, u potpunosti baziran na IoTaaPu i razvijen s tvrtkom koja se 15 godina bavi distribucijom plinskih boca po domaćinstvima. Ivan dodaje i kako je u planu za 2020. godinu veliki projekt povezan s prediktivnom analitikom i proizvodnim procesima.

Naši B2B klijenti nisu firme koje traže razvoj proizvoda, već mi zajedno s njima detektiramo i rješavamo problem te nakon toga plasiramo kao novi, zaseban proizvod. Uvijek težimo ka tome da je proizvod moguće replicirati, odnosno primijeniti i u drugim tvrtkama koje imaju slične ili iste probleme.

Dobro im je u Pisarovini, ali rast ih možda odvede i drugdje

Ivan Golubić: “Pisarovina je mjesto koje je u proteklih 10 godina ostvarilo vrlo velik rast pa osim određenih lokalpatriotskih razloga smatramo da je i okolina prigodna za razvoj.”

MVT Solutions danas je smješten u Pisarovini i broji šest stalnih članova dok povremeno još rade s četiri inženjera freelancera, što im omogućava vrlo fleksibilan pristup projektima. Ivan dodaje kako su u protekle tri godine ostvarili odličnu suradnju s fakultetima, posebno TVZ-om, gdje je Ivan završio stručni preddiplomski studij mehatronike, a koji im je i partner.

Investiciju planiraju iskoristiti za proširenje tima i preseljenje u novi prostor, a sve po redu kako se i investicija bude zatvarala po fazama. Nakon svakog milestonea, uglavnom raspoređenih po kvartalima, definirali su i određene ciljeve:

Prvi dio će se svakako investirati u proizvodnju i marketing. Cilj nam je u prvom kvartalu ispuniti kvotu od isporuke 1500 IoTaaP Magnolia hardverskih modula. Drugi dio investicije je predviđen za dodatne razvojne module uz IoTaaP, a ostatak prvenstveno u marketing i prodaju putem distribucijskih kanala.

S obzirom na to kako ubrzano rastu i otvaraju projekte, plan im je u narednih godinu dana preseliti se iz gornjeg kata obiteljske kuće u Pisarovini, gdje su trenutno sve opremili za rad i razvoj proizvoda, u neki veći prostor, kaže Ivan možda u poduzetničku zonu Pisarovine, a možda u Zagreb. U svakom slučaju, pripravni smo za nove, dobre vijesti.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

  • Ana Marija Kostanić

   Ana Marija Kostanić

   04. 12. 2019. u 11:58 am Odgovori

   Bok Darko, usporedba s gradnjom kuće nije pomogla?
   “Naš IoTaaP – IoT platforma za rapid development – sastoji se od hardverskih modula i clouda. Kao što majstori prilikom gradnje kuće koriste čekić, lopatu, miješalicu ili neki drugi alat, potpuno je ista stvar i s IoT-om – kad se radi neki povezani proizvod (mobitel, sustav za navodnjavanje, smart vozilo, pametna kuća…) treba vam određeni alat, bilo softverski ili hardverski, da bi se taj uređaj razvio i napravio. Mi proizvodimo upravo te alate za IoT.”

   • Darko

    Darko

    04. 12. 2019. u 2:37 pm Odgovori

    Sad mi je još manje jasno. Da li oni rade gotove hardverske IoT module tipa mjerač temperature, brojač prolazaka i slično, ili. Ne kužim stvarno.

    Da li ja od njih mogu kupiti IuT hardver za mjerenje temperature na daljinu, kako da pošaljem podatke itd. Jer tih hardverskih modula u smislu uređaja ima na lopate na alibabi ali sa njima samima ne možeš ništa. E sad gdje oni tu uskaču, da li ih programiraju, da li ih spajaju na wifi, ako može malo još pojašnjenja.

 1. Ivan Golubic

  Ivan Golubic

  04. 12. 2019. u 3:31 pm Odgovori

  Pozdrav Darko,
  hvala na pitanju! Mi radimo alate s kojima ti možeš napraviti svoj mjerač temperature na daljinu, upravljanje rasvjetom i sl. Uz hardver dajemo i “hosting za IoT”, spojiš se na naš server s našim modulima i razvijaš svoj IoT sustav.
  IoTaaP hardverski modul je kao Arduino za IoT, ali sve na jednom mjestu.

  Ono što te vjerojatno zbunilo su proizvodi poput sustava za dostavu plina i sl. mi takve projekte radimo u suradnji s drugim firmama, a bazirani su upravo na IoTaaP-u.
  Dodatne informacije sigurno možeš pronaći i na webu: https://iotaap.mvt-solutions.com/

  Ako imaš kakvih dodatnih pitanja, tu smo 🙂

 2. Darko

  Darko

  05. 12. 2019. u 12:59 pm Odgovori

  OK hvala. Dakle vi prodajete i sam IoT hartver tipa brojači prolaska. Ali ako ja već programiram u nekom jeziku i želim napraviti sistem za mjerenje prolaska ljudi, šta dobivam vašom uslugom. I usput stavite kontakte na stranicu, email i tel.

 3. Ivan Golubic

  Ivan Golubic

  05. 12. 2019. u 10:07 pm Odgovori

  Pozdrav Darko, do sad nismo radili brojace prolaska.
  Kao što sam spomenuo, mi dajemo hardver na kojemu možeš uz pomoć C++ -a razviti svoj sistem za mjerenje prolaska.
  Kako bi taj sistem bio povezan na internet i slati ti neke podatke u aplikaciju dajemo opciju i prethodno podesenog IoT cloud-a koji je neophodan za takav projekt.

  Svi kontakti su dostupni na webu na podstranici Contact

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.

Startupi

Osnivač Njuškala uz Hanza Mediju pokreće novi digitalni oglasnik – Dealio

Dealio u tržišnom okršaju za korisnike u Hrvatskoj i šire ima stratešku podršku medijske grupacije Hanza, ali čini se kako se neće zaustaviti na tome.

Veliki intervjui

Program Forward to Health Innovation otvara prijave za treću generaciju polaznika

U modernom post pandemijskog okruženju u kojem se tehnologija ubrzano razvija nikad nije bilo važnije ulagati u zdravstvene inovacije. Forward to Health Innovation je tu da pomogne onima koji imaju ideju, ali ne znaju kako bi je ostvarili.

Što ste propustili

Umjetna inteligencija

Europsko vijeće odobrilo AI akt! Za oko mjesec dana stupa na snagu

Finalno usvojen zakon kojeg je digitalna industrija Europe čekala godinama uskoro će stupiti na snagu, evo koje obveze donosi za sve koji razvijaju sustave uz pomoć umjetne inteligencije.

Tvrtke i poslovanje

Najpoznatija svjetska IT regulatorica: U EU ne gušimo inovacije, nego reguliramo primjenu!

Hoće li se Europa prilagoditi digitalnom dobu i postati konkurentna sa svojim inovacijama ili nam je sudbina biti regulator koji izdaje kazne?

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Novost

AI developeri, AI glasovni asistenti, AI dejtanje…

U tjednu koji su obilježile pomalo distopijske AI vijesti u podcastu smo ugostili suosnivača hrvatskog startupa koji svoj proizvod zove - AI developerom.

Startupi

Gorjan Jovanovski: “Bio sam dobar programer, odlučio sam to iskoristiti u borbi za čisti zrak”

Ekološki aktivist, softverski inženjer i poduzetnik ne nalaze se često u jednoj osobi, zbog čega je Gorjan Jovanovski vrlo zanimljiv sugovornik za sve teme koje se dotiču ovih triju područja, a pogotovo u slučajevima kad se ona isprepliću.

Novost

Lorenzo Mayola novi je generalni direktor Glova za Hrvatsku

Glovo, višekategorijska platforma koja korisnicima omogućuje pristup raznim vrstama proizvoda i jela na zahtjev, slavi pet godina rada na hrvatskom tržištu.