Što Infobipova akvizicija Netokracije znači za hrvatsku tehnološku scenu i Netokracijin tim
Mario Poje

Što Infobipova akvizicija Netokracije znači za hrvatsku tehnološku scenu i Netokracijin tim

Najveća tehnološka tvrtka u Hrvatskoj nas je upravo akvizirala, a mi nastavljamo urednički neovisno pratiti startup i developersku scenu, a globalno stvarati kvalitetan developerski sadržaj.

Jako mi je čudno pisati o ovoj temi, priznajem!

Što zbog toga što je nismo prvi pokrili (Telegram je objavio intervju, Jutarnji priču koja sutra ide u tiskano izdanje, a Tech.eu vijest), a što zbog toga što ne pišem o akviziciji neke tehnološke tvrtke nego medijskog startupa kojeg sam osnovao prije 13 godina, u ljeto 2009. kad sam imao 22 godine.

Tada smo počeli kao grupni blog (prvi članak nisam uopće ja pisao, već Luka) koji je pratio trendove u web dizajnu i internetskom marketingu, a danas smo vodeći regionalni medij posvećen tehnološkoj industriji – kojeg je upravo akvizirao prvi hrvatski jednorog.

Zašto je jednorog akvizirao medij

Netokraciju je akvizirao Infobip, najveća tehnološka tvrtka u Hrvatskoj koja razvija platformu i API koji poslovanjima olakšava komuniciranje s korisnicima putem: SMS-a (zahvaljujući kojem su inicijalno uspjeli), emaila, voice komunikacije, ali i WhatsApp Businessa, Messengera i drugih kanala.

Nakon 14 godina atipičnog razvoja bez investicije, tijekom kojeg se pretvorio u globalnog giganta, Infobip je 2020. osigurao preko 300 milijuna eura od One Equity Partners, a potom krajem 2021. još 500 milijuna dolara financiranja.

Infobip je dosadašnji uspjeh temeljio na enterprise pristupu – svoje usluge prodavao je vodstvima većih tvrtki, klijentima poput Ubera i Burger Kinga. Budući potencijal pak leži u manjim i srednjim tvrtkama, a i rastućem broju velikih tvrtki gdje tehnološke platforme ne biraju direktori, nego developeri koji na njima rade.

Zato je 2021. Infobip akvizirao Shift konferenciju čime je nastao Developer Experience odjel na čelu s Ivanom Burazinom kao Chief Developer Experience Officerom i članom uprave tvrtke. Više o važnosti tzv. developer relationsa mogli ste doznati u Netokracijinom podcastu s Ivanom i Infobipovim CTO-om i suosnivačem Izabelom Jelenićem:

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Upravo je potreba za boljim odnosom s developerima ključan razlog akvizicije Netokracije. Uz vlastite konferencije i meetupove poput Shifta i Comms meetupa, ali i nastupa na tuđim poput WeAreDevelopers konferencije, za komunikaciju prema developerima je potreban kvalitetan sadržaj: blogovi, podcastovi, dokumentacija itd.

Kako je Netokracija godinama surađivala sa Shiftom (2012. smo najavili prvo izdanje tadašnjeg Startup Live Splita) i s Infobipom (sjeća se tko Stack Overflow Meetupa?), već smo znali da dobro surađujemo.

Dapače, nedavna suradnja na Infobip Engineering Handbooku je samo potvrdila da Netokracijino i moje znanje stvaranja dobrog developerskog sadržaja može olakšati Infobipu komunikaciju prema ključnoj tehnološkoj publici za koju žele da koristi njihov API.

Nakon inicijalnih razgovora s Ivanom Burazinom, razgovarali smo s upravom o tome kako bi mogli raditi zajedno. Složili smo se oko “vizije”:

 • Netokracija, čija će glavna urednica biti Mia Biberović, ostaje urednički nezavisan medij koji će se još bolje usredotočiti na startup i developersku scenu u Hrvatskoj – i regiji – kao medij koji kroz autorski i kritički sadržaj prati razvoj tehnološke scene i njen “uspjeh” preko noći – Nanobitov i Fiveov exit, Rimčeve i Photomathove investicije – pa i pojavu prvog hrvatskog jednoroga;
 • Netokracijin tim će kao developer content tim Infobipovog odjela za Developer Experience u suradnji s kolegama iz Infobip Shifta i Infobip Tribea – a uz vodstvo mojih dosadašnjih partnera Tene Šojer Keser, Marka Mudrinića i Marka Tadića te mene kao Direktora za developer content – pomoći Infobipu u stvaranju sadržaja za developere – od developera, za pozicioniranje Infobipovih komunikacijskih API rješenja;

Nakon što smo se složili oko vizije, prešli smo na due diligence i pregovore koji su trajali oko pola godine. Iako neću ići u detalje, reći ću da smo zadovoljni. I da sad imamo iskustvo exita iz prve ruke te itekako bolje razumijemo taj dio naše publike!

Ivan Burazin i Ivan Brezak Brkan u Infobipovom kampusu u Zagrebu. Foto: Luka Travaš

Što akvizicija znači za vas kao publiku i partnere

Iskreno, iako ćemo Infobipu pomagati u globalnom sadržaju, lokalno se ne mijenja ništa osim što ćemo sad imati još veću podršku da skaliramo i razvijamo bolji sadržaj.

Naglasak će nam svakako biti na startup i developerskom sadržaju, što nam je core tema već godinama tako da i to nije tako atipično. U Netokraciji ćemo se i dalje truditi i boriti da objavimo najkvalitetniji sadržaj o našoj industriji  – i borit ćemo se za svaku ekskluzivu, stoga se javljajte da popratimo vaš startup projekt!

I dalje ćemo pisati o novim regionalnim startupima koji grade budućnost naše tehnološke zajednice, kao i surađivati s tehnološkim tvrtkama poput Agrivija, Blanka, Combisa, Flow and Forma, Gideona, Good Gamea, Lemaxa, Nanobita, Netsa, Neuralaba, OptimoRoutea, Photomatha, Poslovne inteligencije, Q-a, Seekandhita, SofaScorea, Solrisea, i mnogih drugih…

Ima li kakav catch?

Žao mi je ako ću vas razočarati, ali nema ga. Da bi Netokracija bila vrijedna zajednici i vama, mora zadržati vaše povjerenje.

Prvo pitanje Infobipovog vodstva kad smo ušli u detalje akvizicije im nije bilo koliko reklama mogu strpati na Netokraciju, nego što uopće Infobip smije raditi na Netokraciji, da vama kao čitateljima, kao zajednici, to bude u redu.

Silvio, Roberto, Izabel i Ivan Burazin su itekako svjesni da vrijednost Netokracije kao medija leži u povjerenju koje smo kroz godine izgradili s tehnološkom zajednicom. Kao i dosad, nekad ćete se slagati s nama, a nekad raspravljati, ali Netokracija će ostati medij koji predstavlja – i prati – hrvatsku, srpsku i regionalnu tehnološku scenu.

Bilo da ste novi projekt koji jednog dana želi biti sljedeći hrvatski jednorog ili scaleup koji vjerojatno pratimo već godinama – ništa se ne mijenja. Naši novinari i urednici su vam i dalje prvi kontakt za zanimljive priče i novosti koje želite podijeliti sa zajednicom.

A kad ćemo pisati o Infobipu, transparentno ćemo komunicirati da smo dio Infobip grupe uz jasan disclaimer.

Primjer Infobipovog pristupa je i Shift. Da, Infobip je akvizirao Shift, ali to se ne bi zaključilo po programu konferencije – koji i dalje uključuje vrhunske predavače iz cijelog niza tvrtki i ne stavlja samo naglasak na Infobip.

Cilj mene i tima – istog koji već preko 10 godina čitate i slušate – je u sljedećem periodu nastavkom svog rada zadržati vaše povjerenje i pažnju. Kvalitetnim kolumnama, ekskluzivama, savjetima, intervjuima, podcastovima i svim ostalim sadržajem.

IT tvrtka je bolji akviziter za IT medij od medijske kuće

Možda se pitate zašto nas onda nije akvizirala neka medijska kuća. Iskreno, nikad nismo htjeli Netokraciju prodati većoj medijskoj kući, iako je bilo upita. Većina medijskih tvrtki bi u Netokraciji vidjela samo način da uzmu pare tehnološkim tvrtkama i teško bismo s njima zadržali potrebnu nezavisnost.

Krenule bi nas monetizirati do točke gdje bismo prvo izgubili povjerenje zajednice, a potom postali rubrika ili tag na nekom mainstream portalu kako bi im barem malo povećali posjećenost zbog Gemiusa.

S druge strane, IT akvizicije medijskih tvrtki su puno uspješnije. Od kratkoročne, brze monetizacije tehnološkim tvrtkama je bitniji dugoročni, strateški pristup publici kakav samo kvalitetni mediji mogu postići. Zaboravite zanemarene blogove i content marketing, akvizicija medija je ključni trend u IT-u.

Najbolji primjer je Hubspot koji je nedavno akvizirao newsletter The Hustle. Hubspot je doslovno tvrtka koja je izmislila pojam inbound marketinga i ima jedan od najuspješnijih blogova u industriji, a vidjela je vrijednost u akviziciji i podršci nezavisnog medija.

Tehnološke tvrtke bolje od drugih razumiju vrijednost vertikalnih medija za industriju i zajednicu. Zato smo se i odlučili na ovaj korak s Infobipom, jer je win-win-win-win-win – očito za Infobip, očito za nas kao vlasnike Netokracije, ali još bitnije – za tebe kao dio naše publike, naš tim i autore te partnere!

Osjećaj (zahvalnosti) nakon akvizicije

U Telegramu i Jutarnjem listu možete pročitati mnoštvo detalja o akviziciji, ali najiskrenije – realizacija da smo exitali tek sjeda. Tek počinjemo shvaćati što sve možemo lokalno napraviti s Netokracijom, a globalno s developerskim sadržajem.

Kao što sam spomenuo na početku ovog članka, nisam mislio da ću ikada pisati da smo exitali. I jesmo. I zahvalan sam na tome.

Prije 13 godina Netokracija je krenula kao blog, kao instalacija na WordPressu, kao niz postova koje je čitala jedna mala zajednica. Kako je rasla tehnološka zajednica, tako je rasla i Netokracija.

Mijenjali smo poslovne modele.

Bootstrappali smo bez investicija.

Stvorili smo nešto što se navodno ne može iz ovog dijela svijeta.

Otkad pratim regionalnu tehnološku zajednicu, govorili su da imamo dobre inženjere i potencijal, ali trebamo investicije, trebamo to raditi kao Silicijska dolina. Ne, ne trebamo. “Uspjeh preko noći” hrvatske tehnološke zajednice dokazao je da se može razviti startup scena kroz B2B i bootstrapanje – i ljude koji nađu svoj put.

Uspjeh Netokracije nadam se da isto tako dokazuje da se može razviti nezavisan medij temeljen na održivom poslovnom modelu uz ljude koji zaista vole to što rade – i koji nađu svoj put. Ovo su to ljudi, ovo je Netokracija, ovo je moj tim:

Netokracijin tim (slijeda nadesno): Antonija Bilić Arar, Liliana Božić, Beatta Lovrečić, Ana Marija Kostanić, Tena Šojer, Marko Tadić, Marin Pavelić, Marko Crnjanski, Mia Biberović, Marko Mudrinić, Ivan Brezak Brkan. Mario Poje

Zahvalan sam što smo dogurali do jedinstvene točke razvoja vertikalnog medija i još nastavljamo dalje – hvala vam:

Antoniji Bilić Arar, Liliani Božić, Beatti Lovrečić, Ani Mariji Kostanić, Marinu Paveliću, Marku Crnjanskom, Mileni Rašić i Anastasiji Uspenski te našim suradnicima koji čine razvojni tim: Lucijanu Blagoniću i Zoranu Ugrini.

Neizmjerno sam zahvalan svojim partnerima u svemu ovome, od početka do kr… ma nismo još gotovi:

Miji Biberović koja će kao naša glavna urednica nastaviti održavati vrhunski sadržaj Netokracije, Teni Šojer Keser koja je zaslužna da najbolje moguće balansiramo kvalitetu projekata i sadržaja u odnosima s partnerima (bez Mije i Tene ne znam kako bih kao founder i otac ostao relativno normalan – oh wait, ne bih!); Marku Mudriniću koji je pokretanjem Netokracije u Srbiji dokazao da naš model ima smisla u regiji i šire te Marku Tadiću koji je svojim neizmjernim interesom za medijski biznis podigao kvalitetu naših medijskih proizvoda na višu razinu.

Koliko god zvučalo kao floskula, tim je najvažniji i naš netokratični tim je prošao sve izazove medijske industrije zajedno kroz veći dio desetljeća. Exit je uspjeh – ali exit kao tim koji nastavlja raditi skupa? To je sve.

Hvala i tebi – i jedna molba

Ako čitaš ove redove, hvala ti na strpljenju, ali hvala ti na podršci.

Bilo da voliš čitati o investicijama ili preferiraš naš podcast, tvoj interes za ovim temama je naša motivacija da ih pratimo.

Hvala ti na povjerenju i znaj da je Netokracija uz podršku prvog hrvatskoj jednoroga sad spremna za praćenje i podršku sljedeće faze razvoja hrvatske, srpske i regionalne startupa scene.

Kako ćemo to raditi? Pa sad nam je ključno čuti vas – našu publiku i članove zajednice koja nas prati, a i koju mi pratimo godinama.

Što biste vi voljeli vidjeti sad kad imamo podršku prvog hrvatskog jednoroga? DM-ovi i email su nam otvoreni tako da se slobodno javite vašem najdražem netokratu.

Posebna zahvala svim autorima, kolumnistima, vanjskim autorima i netokratima koji su kroz godine radili na ovom projektu i podržali razvoj hrvatske tehnološke scene.

 

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. vuk

  vuk

  12. 07. 2022. u 10:01 am Odgovori

  U svakom slučaju bolje nego neka naša medijska kuća. Jer tamo bi ti put bio:

  – staviti što više reklama
  – zbog gemiusa/statistike/neki drugi razlog uskoro bi vas sa svoje domene prebacili na poddomenu
  – zbog istih glupih razloga a i da se manje troši ne development postajete podrubrika na glavnom portalu
  – jednog dana shvatiš da su vas utopili i nema vas više

 2. Jole

  Jole

  12. 07. 2022. u 2:53 pm Odgovori

  Nadam se da će te opstati. Baš pratim HR tech medijsku scenu i samo su poneki uspjeli u tome – prodati se (čitaj spremit lovu u džep) i ostati raditi tu dalje za plaću (kao sada djelatnik Infobipa). Ovo da će te ostati isti kao sada, hmm, možda, ali sumnjam, vrijeme će pokazati. Sjećam se svojevremeno kada je gadgeterija prodana t-portalu… U svakom slučaju, čestitke i pratimo se.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi

Osnivač Njuškala uz Hanza Mediju pokreće novi digitalni oglasnik – Dealio

Dealio u tržišnom okršaju za korisnike u Hrvatskoj i šire ima stratešku podršku medijske grupacije Hanza, ali čini se kako se neće zaustaviti na tome.

Startupi

4 milijuna dolara za domaći startup koji je napravio “prvog pravog AI developera”

U otprilike godinu dana ekipa iza Pythagore prošla je program prestižnog Y Combinatora, skupila 30.000 aktivnih korisnika i prikupila investiciju. Među investitorima je i Damir Sabol.

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

Što ste propustili

Veliki intervjui

Leonardo Bujas: Od Counter-Strikea do DevOps karijere!

Gaming i esport industrija u posljednjih su nekoliko godina postale neizostavni dio kulture mlađih populacija. Do ne tako davno, igranje video igara bio je hobi koji se s vremenom nekima pretvorio u posao te uspješnu karijeru.

Startupi

Startup Hrvoja Smolića prikupio 1,2 milijuna eura, svojim SaaS-om pomažu analitičkim timovima

Prije no što se preselio u Irsku, Smolić je 14 godina proveo u zagrebačkoj IT tvrtci Qualia, koju je također osnovao. Sada radi na platformi koja nudi poslovnu analitiku bez potrebe za računalnim kodiranjem.

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

Scaleupi i jednorozi

Infobip traži analitičara kreativca: Što trebate znati za analitički posao u jednorogu?

Uz Infobipovog Head of Web otkrivamo više o marketinškom timu koji je odgovoran za velik dio online prisutnosti hrvatskog jednoroga.

Novost

20 godina AZOP-a: Samo u zadnjih godinu dana izrečene su kazne u iznosu od 8,27 milijuna eura

Povodom 20. obljetnice osnivanja Agencije za zaštitu osobnih podataka i zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj održana je konferencija „Rizici i usklađenost s GDPR-om u doba umjetne inteligencije”.

Novost

Apple Vision Pro prošetao Zagrebom – donosimo dojmove

Stvarna distopija se nastavlja, ovaj put i uz pomoć hardvera.