Veliki vodič hrvatskih podcasta - Netokracija

Veliki vodič hrvatskih podcasta

Hrvatska podcast scena svakim mjesecom sve više raste i razvija se kroz različite tematike i formate. Okupili smo sve aktivne i neaktivne vrijedne spomena - slušanja i gledanja, a na vama je da birate koga, gdje i kada od domaćih podcastera želite zapratiti! Ako smo možda neke propustili, javite nam se na info@netokracija.com pa ih uvrstimo.

0800-DEVOPS

0800-DEVOPS obrađuje teme tehničke izvrsnosti, organizacijskih unaprjeđenja i produktivnosti, a sve kroz socio-tehnički pogled na organizaciju i kroz niz intervjua s poznatim svjetskim praktičarima, autorima knjiga, govornicima i ljudima koji su sudjelovali u gradnji velikih softverskih platformi.

Cijena: Status: aktivan, 1x mjesečno

Prva epizoda: ožujak 2021.

Atomski marketing podcast

Marijan Palić, autor istoimene knjige, osim audio verzije svojeg djela ujedno donosi i kratke analize marketinških kampanja, relevantnih i aktualnih pitanja iz struke uz intervjue s domaćim stručnjacima iz industrije poput Ilije Brajkovića i Vice Božića.

Cijena: Status: prekinut/pauziran

Prva epizoda: veljača 2019.

Audijalog

Audijalog je muzički podcast u kojem se raspravlja o glazbi i pokušava ju se približiti svima koji u njoj uživaju, bilo samo kao konzumenti ili kao autori, interpreti, pedagozi, mislioci ili pisci.

Cijena: Status: aktivan, 1x mjesečno

Prva epizoda: svibanj 2021.

BabyRoom podcast

Podcast posvećen temi roditeljstva nastao je kroz druženje nekoliko mama, a kojeg vode, poimenice: Ana, Marija, Željka i Andrea. Četiri frendice, bivše radijske novinarke, koje su u svojih ukupno 40 godina radnog iskustva odradile stotinu radijskih intervjua, liveova i emisija. U podcastu im je kao doma...

Cijena: Status: aktivan, 2x mjesečno

Prva epizoda: prosinac 2019.

Birc Talk

Voditelji Petar Starčević i Oliver Petrović sa uigranom snimateljskom ekipom pripremili su nam opušteni podcast u birc atmosferi. U epizodama u prosjeku od sat i sitno minuta našlo se tu digitalnih nomada, stand-up komičara, političara i poduzetnika voljnih podijeliti svoja životna iskustva.

Cijena: Status: neaktivan od ožujka 2021.

Prva epizoda: lipanj 2019.

Bliski susreti JEZIČNE vrste

Bliski susreti jezične vrste prvi je jezični podcast na hrvatskom nastao u suradnji sa Surovim Strastima. Autori Gaj Tomaš i Anja Lordanić profesionalno se blisko susreću s jezikom, ali u podcastu otkrivaju kako jezik polazi za rukom drugima, posebice nejezičarima.

Cijena: Status: aktivan, 1x tjedno

Prva epizoda: ožujak 2020.

Brodcast

Prvi slavonskobrodski podcast okuplja kreativce, edukatore, poduzetnike i sve koji pomiču granice u lokalnoj zajednici. Pridružite se dijalogu o znanjima, iskustvima i otkrićima koji pridonose pozitivnoj promjeni.

Cijena: Status: aktivan, periodično

Prva epizoda: veljača 2021.

BrützCast

Esport organizacija Good Game na svom YouTube kanalu već neko vrijeme donosi različite video sadržaje, no vidcast format kao da je stvoren za njih. U GG studiju hostovi YouTuber Duki420 i Marko Ševa ugostili su razne sugovornike poznate domaćoj geek, gaming i esport sceni.

Cijena: Status: neaktivan od prosinca 2020.

Prva epizoda: rujan 2019.

Dalmacija podcast

Predstavljaju se kao "jedna mlada ekipa iz Trogira", a to i jesu. Želite li slušati o temama iz Dalmacije i trendovima koje prati mladi - ovdje ćete naći oboje! Od trogirske hip hop scene do domaćih TikTok zvijezda...

Cijena: Status: aktivan, svaki vikend

Prva epizoda: veljača 2021.

Eduza Show

Višnja Željeznjak, kreatorica baze poslovnih edukacija eduza.hr, u Eduza Show dovodi zanimljive i inspirativne edukatore, poduzetnike i stručnjake s kojima priča o tome kako osmisliti, kreirati, promovirati i održavati izvrsne poslovne edukacije.

Cijena: Status: aktivan, bez rasporeda

Prva epizoda: kolovoz 2020.

FOI Business Talks

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu pokrenuo je podcast u kojem ugošćavaju svoje alumnije. Cilj podcasta je predstaviti publici bivše studente FOI-ja koji su izgradili uspješnu poslovnu, akademsku ili drugu karijeru, ili su na tom putu.

Cijena: Status: aktivan, 1x mjesečno

Prva epizoda: listopad 2022.

Grizli Office Podcast

Suosnivač i suvlasnik agencije Grizli, Thomas Bauer također je stao pred mikrofon. U epizodama u trajanju do sat vremena raščlanjuje različite teme i životna iskustva uz zanimljive domaće sugovornike iz svijeta politike, poduzetništva, kulture, gastronomije... spektar se samo nastavlja širiti.

Cijena: Status: aktivan, bez rasporeda

Prva epizoda: studeni 2019.

HCL Podcast

Još davne 2015. godine, Zoran Žalac, izvršni urednik HCL.hr gaming portala i kolega mu, glavni urednik, Igor Belan koketirali su s podcast formatom. Kako kažu, u "rezurektanom" izdanju kreću opet 2017. od kada relativno redovito nastavljaju komentirati najzanimljivije video igre koje su igrali.

Cijena: Status: aktivan, bez rasporeda

Prva epizoda: lipanj 2015.

Heinzelova 33

Suosnivač agencije Five, Viktor Marohnić u želji da drugima željnima znanja približi iskustva poduzetnika s kojima je imao priliku razgovarati i razmijeniti poslovna iskustva, doveo je pred mikrofon u Heinzelovu 33 neke od najpoznatijih osoba hrvatske tehnološke scene.

Cijena: Status: prekinut/pauziran

Prva epizoda: rujan 2018.

Highway to Scale

Poznata hrvatska developerska agencija Bornfight pokrenula je ovaj podcast kako bi okupila uspješne inozemne osnivače iz brzorastućih tvrtki i stvorila svojevrsni "mentorski" sadržaj - već se nakupilo dosta lekcija. Ali napomena, epizode su na engleskom!

Cijena: Status: aktivan, 1x tjedno

Prva epizoda: svibanj 2021.

HumanLab Podcast

Mateo Ćorluka, poduzetnik i fitness entuzijast, pokrenuo je ovaj podcast kako bi potaknuo razgovor o temama koje su zaista bitne. Na njegovoj adresi čekaju vas životne, zanimljive priče gostiju iz područja zdravlja, fitnessa, poduzetništva, prehrane, zabave, duhovnosti i umjetnosti, ali i mnogočega drugoga.

Cijena: Status: aktivan, 1x mjesečno

Prva epizoda: travanj 2019.

I ja sam sportaš

Ovaj podcast ili, kako kažu, Sportcast nastao je po uzoru istoimenog profila na Instagramu. Pokretač projekta, Damjan Peterlin, uz različite goste, iz svih sportova, prati priče "malih" sportaša koji postižu vrhunske rezultate i uče nas o vrijednostima koje vode sportskom uspjehu.

Cijena: Status: prekinut/pauziran

Prva epizoda: prosinac 2019.

Iza Okvira

Podcast koji vode dvoje studenata i prijatelja, MihaTheTrash (Karla Mihaljević) i Ivan Franko. Kroz razne, urnebesne i zanimljive priče saznajemo o njima i njihovim životima - preferencijama, stilovima, stavovima. Ovaj podcast, prema Mihi i Franku, namijenjen je svakome tko se želi malo opustiti i nasmijati.

Cijena: Status: aktivan, 1x tjedno, petkom

Prva epizoda: studeni 2021.

Između redaka

Podcast u režiji "Hoću knjigu" i pod voditeljskom palicom Sanje Srdić Jungić donosi odgovore na mnoga pitanja knjigoljubaca: o tome kako čitati, kako nastaju knjige, što muči autore do toga što lektori mrze, kako izdavači biraju knjige za objavu te koliko ih godišnje pročita jedan bloger...

Cijena: Status: aktivan, svake subote

Prva epizoda: travanj 2021.

Kriminalno dobre priče

Dvije sestre, Dolores i Ines, vode ovaj iznimno plodonosan true crime podcast koji izlazi čak dvaput tjedno! Takav ritam im je već donio zavidne brojke slušanja. Zašto im dobro ide, otkrijte sami - slušanjem.

Cijena: Status: aktivan, 2x tjedno

Prva epizoda: lipanj 2022.

Kužimo filmove?

Filmski podcast „Kužimo filmove?“ pokrenuli su Dorian Sabo i Bruno Koić autori podcasta “Kužimo svijet?”, ujedno ljubitelji filmova koji se i sami dugo godina bave recenzijama filmova na svojim blogovima. Kroz epizode uz usporedbe, preporuke i osvrte komentiraju aktualne i manje aktualne filmske naslove.

Cijena: Status: prekinut/pauziran

Prva epizoda: ožujak 2019.

Libos Posla

Još jedan podcast u režiji Igora Vuka i nekolicine njegovih dobrih suradnika. Naglasak epizoda jest na građanskim, osobnim, ekonomskim, kulturnim i političkim slobodama. Komentiraju se različite aktualnosti iz Hrvatske i svijeta, a povremeno se među gostima nađu političari, ekonomisti i poduzetnici.

Cijena: Status: prekinut/pauziran

Prva epizoda: veljača 2019.

LOOD

Cilj podcasta Vinka Mihaljevića, kao i pratećeg brenda, je pomoći osobi (slušatelju) da napravi pozitivnu promjenu svog životnog stila, u karijeri, zdravlju i odnosima. Stoga ćete tamo najčešće naletjeti na razgovore s psiholozima, terapeutima i life coachovima.

Cijena: Status: aktivan, 2x mjesečno

Prva epizoda: siječanj 2021.

Lucie’s Little Show Podcast

Podcast o osobnom rastu i razvoju jedne mame, supruge i "slučajne" poduzetnice. Lucia Adžić želi svoje slušatelje inspirirati na male životne promjene koje će im pomoći da postanu bolja verzija sebe. Fokus je na otvorenim razgovorima o svim onim bitnim stvarima koje često zaboravljamo.

Cijena: Status: aktivan, 3x mjesečno

Prva epizoda: ožujak 2020.

Metautism

Zaronite u bogati spektar autizma i poslušajte razgovore u kojima sudjeluju osobe s autizmom, stručnjaci i edukatori posvećeni izgradnji svijeta jednakih mogućnosti. Kao dio projekta Green ASC VET, podcast promiče uključivanja autističnih osoba u strukovno obrazovanje i zapošljavanje.

Cijena: Status: aktivan, periodično

Prva epizoda: veljača 2024.

Mjesto Zločina

True crime podcasti pomalo niču na sceni, a ovaj se može pohvaliti da je bio prvi! Voditelji Tia i Filip pričaju o groznim stvarima, ali s dozom humora. Možda nije za svakoga, ali kažu: "oni koji nas vole - nas obožavaju".

Cijena: Status: aktivan, 1x tjedno

Prva epizoda: listopad 2020.

Nebitno O Bitnom

Njihovu grafiku ne može nitko nadmašiti, a razgovore i teme - procijenite sami. Ovaj podcast ekipa mladih ljudi pokrenula je kako bi prenijela priče zanimljivih pojedinaca iz raznih područja. Kroz dobru atmosferu razgovaraju o bitnim ili pak - nebitnim stvarima, kako kome.

Cijena: Status: aktivan, 3-4x mjesečno

Prva epizoda: svibanj 2021.

Nedovršena zemlja

Četvero prijatelja odlučilo je podijeliti svoju ljubav prema igri Dungeons & Dragons u prvom hrvatskom D&D podcastu. To je zapravo ljubav prema pričanju novih priča i zajedničkom građenju fantastičnog svijeta, a rezultat bi se ukratko mogao opisati kao radio drama u potpuno novom ruhu.

Cijena: Status: prekinut/pauziran

Prva epizoda: lipanj 2019.

Nemoj me.

I Hrvatska YouTube scena odlučila se okušati u podcastingu. Maša Zibar, influencerica i youtuberica, s dugogodišnjim prijateljima Filipom Jančikom i Ninom Remenar komentira svjetsku pop kulturu i životne situacije mladih ljudi u Hrvatskoj, analizirajući što zapravo osobu čini odraslom u današnjim vremenima.

Cijena: Status: aktivan, svake subote

Prva epizoda: rujan 2019.

Netko kao ja

"Netko kao ja" je podcast sa osobnim pričama ljudi koji su kao što smo ti i ja. Svatko priča svoju priču i svima je zajedničko to što su te priče naše priče - iskrene, otvorene, ranjive. I svim pričama je zajedničko to što kada ih poslušamo, shvatimo - ovi ljudi su isti kao i mi.

Cijena: Status: aktivan, 1x mjesečno

Prva epizoda: listopad 2023.

Netokracija Podcast

Netokracijina glavna urednica Mia Biberović i osnivač Ivan Brezak Brkan u tjednom podcastu komentiraju najvažnije događaje u digitalnoj industriji, marketinške i tehnološke trendove, a najviše vole secirati probleme poslovnog svijeta. U raspravi im se znaju pridružiti i gosti iz digitalne i IT zajednice.

Cijena: Status: aktivan, ponedjeljkom

Prva epizoda: listopad 2019.

Pametni ljudi

U režiji Roberta Posavca, Bojana Miljančića i Gorana Totha na kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec objavljuje se prvi podcast nastao u okviru jedne škole u Hrvatskoj. Gosti su stručnjaci koji se svojim radom bave izravno ili neizravno odgojem, obrazovanjem te razvojem djece i mladih.

Cijena: Status: aktivan, bez rasporeda

Prva epizoda: listopad 2019.

Podcast Inkubator

Jedan od najdugovječnijih podcasta u Hrvatskoj, ali i najdužih po trajanju (nerijetko i preko 2 sata). U više od 350 epizoda gostovali su vrlo ugledni gosti iz svijeta sporta, politike i znanosti. Uz producente, trenutno Podcast Inkubator pokreću Fil Tilen, Ratko Martinović i Marko Petrak.

Cijena: Status: aktivan, par puta tjedno

Prva epizoda: ožujak 2017.

Podcast o uspjehu “Od A do Žena”

Kako i ime govori, certificirana edukatorica Marina Kolar pokrenula je ovaj podcast kako bi nam prenijela iskustva sposobnih žena koje svojim djelima stvaraju pozitivan utjecaj na tuđe živote i zajednicu, koje žive svoju životnu i poslovnu svrhu te odlično rade svoj posao.

Cijena: Status: aktivan, 1x mjesečno

Prva epizoda: rujan 2019.

PodKaST

Za sebe kažu: "jedinstven, nedjeljiv, neovisan, suveren i međunarodno priznat", a mi bismo rekli "pravo splitski podkast". Na repertoaru su ugodni razgovori pažljivo odabranih i dopadljivih voditelja sa još zanimljivijim gostima, od splitskih političara i profesora do umjetnika i sportaša.

Cijena: Status: aktivan, 2x mjesečno

Prva epizoda: rujan 2020.

PoduzetniJA podcast

Podcast Sare Peranić, socijalne pedagoginje i zaljubljenice u proučavanje ljudskog ponašanja nadogradnja je na njezin blog SlušaLica. Oba formata su usmjerena na teme osobnog i profesionalnog razvoja, partnerskih odnosa i mentalnog zdravlja.

Cijena: Status: aktivan, 2-3x tjedno

Prva epizoda: ožujak 2020.

pomalo podcast

Podcast o osobnom rastu i umijeću življenja u kaosu današnjice, kaže pokretačica Marie Wasler. Pridružite joj se na putovanju ka svjesnijem životu, inspirirajte se uz životne priče njezinih gostiju i uživajte u opuštajućem detoksu za um.

Cijena: Status: aktivan, 1x mjesečno

Prva epizoda: listopad 2020.

PUTOCAST

Nije dugo trebalo da se na domaćoj sceni pokrije i svijet putovanja. U režiji Ive i Branka Krčmara, dvojca iza web portala Putoholičari, podcast PUTOCAST se već odlično probija podrškom njihovih vjernih pratitelja. S Ribafishom kao voditeljom, zanimljiva i poučna iskustva svjetskih putnika neće izostati.

Cijena: Status: prekinut/pauziran

Prva epizoda: veljača 2020.

Rebootcast

Reboot magazin prvi je rezervirao ovaj novinarski format u Hrvatskoj za gaming teme. Stalna postava podcasta su Rebootovi autori Luka Žučko i Matko Pavlić, a uz par izmjena, status trećega se zadržao na Ivanu Medaku. Redoviti su, pokrivaju najaktualnije vijesti iz gaming svijeta i još znaju nabaciti šalu.

Cijena: Status: aktivan, 1x tjedno

Prva epizoda: travanj 2017.

Roze Koze

Mia i Bela, dvije "roze koze" - prije svega prijateljice i partnerice, u 30 minuta pozitivnog i "selfcare" razgovora donose priče svakodnevnih ljudi koji su strastveni u onome što rade. Kad nemaju goste vole se dotaknuti i svakodnevnih tema, a naročito onih tabu... ;)

Cijena: Status: aktivan, 1x tjedno

Prva epizoda: veljača 2020.

S-Misao Podcast

Kako kažu, prvi studentski podcast. U trajanju do dva sata ovaj primarno YouTube orijentiran vidcast objavio je nekoliko zanimljivih intervjua s gostima kao što su političarka Dalija Orešković, profesor Aleksandar Štulhofer i poduzetnik Ante Lučić. Nažalost, čini se da nove epizode neće više pristizati.

Cijena: Status: prekinut/pauziran

Prva epizoda: studeni 2018.

Savez ljubavi

Razgovori o sretnom braku i uspješnom roditeljstvu. Podcast vode supružnici s 15 godina bračnog staža i sedmero djece - Mladen i Katarina Matijaca, koja je ujedno i urednica portala Žena vrsna. U 17 epizoda kroz različite teme podijelili su svoja razmišljanja i iskustva života u katoličkoj obitelji.

Cijena: Status: prekinut/pauziran

Prva epizoda: srpanj 2017.

Slušalica

Udruga Penkala koja okuplja hrvatske znanstvenike u inozemstvu i RH pokrenula je podcast u kojem s mladim istraživačima i znanstvenicima razgovaraju o njihovim istraživanjima, životu na doktoratu te planovima i ciljevima za budućnost, a posebno su se posvetili temama o spajanju znanosti i tehnologije.

Cijena: Status: aktivan, bez rasporeda

Prva epizoda: ožujak 2020.

Sportklub podcast

Sportski podcast gdje komentatori TV kanala Sportklub ugošćuju uspješne pojedince iz svijeta sporta u Hrvatskoj.

Cijena: Status: aktivan, bez rasporeda

Prva epizoda: rujan 2018.

Sportske novosti podcast

Sportski medij također nije zaobišao rastući novinarski trend. U SN podcastu svakog tjedna gostuju eminentna imena iz hrvatskog sporta s kojima voditelji prolaze najvažnije sportske teme, analiziraju sportske događaje, ali se prisjećaju i nekih iz prošlosti. Imali su i specijal "Dinamo u Ligi prvaka".

Cijena: Status: aktivan, par puta tjedno

Prva epizoda: lipanj 2019.

StartUp Rant

Kako i naziv kaže, na ovom podcastu se "ranta" o startupima. Voditelj Miroslav Žarić i sam je osnivač startupa, a do sada je ugostio nekolicine kolega osnivača s kojima prolazi svakojake teme - od poslovnih izazova do mentalnog zdravlja.

Cijena: Status: aktivan, 1x tjedno

Prva epizoda: veljača 2021.

Superhuman life

Nakon niza godina na vodećim pozicijama u velikim tvrtkama Ivica Srakočić napravio je zaokret u karijeri. Njegov novi posao prati i podcast u kojem dominiraju sve teme u spektru "osobnog razvoja", poput tema o zdravlju, fitnessu, dugovječnosti, razvoju karijere, poduzetništvu i osobnim financijama. Uz goste!

Cijena: Status: aktivan, svake srijede

Prva epizoda: siječanj 2021.

Supermame podcast

Martina Friganović i Sonja Švajhler, prijateljice, partnerice i mame, u nekoliko godina izgradile su značajnu zajednicu oko tema majčinstva. Za sve multitasking mame kojima kronično fali vremena podcast im se učinio kao idealan format. Naglasak epizoda je na iskrenosti, otvorenosti - i da tabu tema - nema.

Cijena: Status: aktivan, bez rasporeda

Prva epizoda: prosinac 2019.

Surove strasti

Jedan od prvih i najpoznatijih hrvatskih podcasta nastao je u režiji Saše Tenodija i Ivana Vorasa. I sami želeći naučiti nešto više, razgovarali su s nekolicinom hrvatskih stručnjaka i poduzetnika koji su strastveni i uspješni u onome što rade. Čekaju vas iskustva i savjeti više od 150 gostiju u portfelju.

Cijena: Status: aktivan, par puta tjedno

Prva epizoda: studeni 2017.

#radimposvom PODCAST

Tea Zavacki, biznis mentorica koja u sklopu #radimposvom brenda pomaže poduzetnicima i kreativcima izgraditi posao i život po svom. U audio formatu svake srijede dijeli lekcije o biznisu, produktivnosti i intuiciji - jasno, u 20-ak minuta.

Cijena: Status: aktivan, 1x tjedno

Prva epizoda: lipanj 2017.

The Podcast

Voditelj i pokretač Igor Vuk, uz svoj standardni 9 do 5 posao uspijeva biti i ambiciozan nezavisni podcaster. Njegov prvi The Podcast broji već desetke razgovora s različitim uspješnim pojedincima. Razgovaralo se o kulturi, inovacijama, znanosti, glazbi, a epizode u prosjeku traju od 45 do 90 minuta.

Cijena: Status: prekinut/pauziran

Prva epizoda: studeni 2017.

Tomislav Krajačić Talk

Marketinški stručnjak, poduzetnik i kreativni direktor agencije Kofein u formi podcasta dijeli svoja iskustva u marketingu i komunikacijama povezujući ih s različitim primjerima iz prakse. Uz suvoditeljicu i kolegicu Niku Turković raspravlja o stvarnim situacijama iz industrije i života.

Cijena: Status: aktivan, 2x mjesečno

Prva epizoda: ožujak 2019.

U Zoni

Podcast U Zoni nastao je u u sklopu programa "Erasmus +" s ciljem širenja svijesti o društvenom djelovanju u lokalnoj zajednici kroz priče gostiju koji su svojim djelovanjem pokrenuli kotač pozitivnih društvenih promjena. Voditelji su splitski stand-up komičari!

Cijena: Status: aktivan, svaku drugu subotu

Prva epizoda: siječanj 2021.

Zmaj BLA

Podcast posvećen igri Dungeons&Dragons i srodnim stvarima gdje članovi tima s kanala Zmajeva Garaža pričaju o samoj igri - o svojim počecima, a u budućnosti planiraju dovoditi i goste iz svijeta Tabletop RPG-a. Bili početnik ili veteran, ova ekipa će pomoći savjetom!

Cijena: Status: aktivan, bez rasporeda

Prva epizoda: listopad 2019.

Samo bez panike

Dvije žene, majke, novinarke - Margaritu Tomić neki znaju kao ‘internetmater’, a Maju Marić kao #misusovo, pričaju o temama od trudnoće do menopauze, od zaljubljenosti do razvoda, od depresije do najviših vrhova. Ideja podcasta je da slušajući ih publika ima osjećaj kao da su na "kavi s prijateljicom".

Cijena: Status: aktivan, 2x mjesečno

Prva epizoda: kolovoz, 2021.