Nije bitno što o vašem webu mislite samo vi, nego i korisnici!

Laboss.hr: Nije bitno što o vašem webu mislite samo vi, dizajner, developer… Nego i korisnici!

Jedna od najvećih zabluda prilikom kreiranja internetskih stranica, bilo da je riječ o korporativnima ili web shopu, jest da se, nakon što one ugledaju svjetlost dana, ne trebate više baviti njima. Projekt Laboss, iza kojeg stoje Studio Revolucija, tvrtka Respons i Ipsos Puls, zna da stvari stoje drugačije - završetkom web stranica priča tek počinje kroz nadogradnju i optimizaciju. Zbog čega je to bitno, otkrili su nam u razgovoru Damir Plejić i Vladimir Končar.

Damir Plejić (ResPons) i Vlado Končar (Studio Revolucija) govore o svom zajedničkom projektu - Labossu.
Damir Plejić (Respons) i Vladimir Končar (Studio Revolucija) govore o svom zajedničkom projektu koji su predstavili na ovogodišnjem OMGcommerceu – Labossu.

Sve pretpostavke koje vlasnici web stranica imaju potrebno je provjeriti i potvrditi na živom uzorku, kaže Vladimir, UX stručnjak na projektu koji je krenuo kao usluga postojećim klijentima, a sada se nudi svima koji žele provjeriti i optimirati svoja postojeća poslovna rješenja ili izraditi nova. Damir se nadovezuje riječima da klijenti ovako dobivaju objektivno stanje i percepciju web stranica.

Na toj osnovi se aktivno radi dalje, mi definiramo što i kako treba mijenjati. Važno je reći da možemo ponuditi u nastavku i proces optimizacije konverzije, izradu novog dizajna ili izradu novog weba. Mislimo da je to jedini ispravan put, alternativa je metoda pokušaja i pogrešaka koja je na dugi rok daleko skuplja i neefikasnija.

Prvi korak - testiranje web stranica. Radi se i uživo i na daljinu, snimaju se korisnički posjeti, koriste se ankete i upitnici te 'eye tracking'.
Prvi korak – testiranje web stranica. Radi se i uživo i na daljinu, snimaju se korisnički posjeti, koriste se ankete i upitnici te ‘eye tracking’.

Laboss nudi sustavno preispitivanje kroz korisničko testiranje i stručnu analizu, a iza njega stoji deset godina iskustva u stvaranju digitalnih rješenja i iz Revolucije i iz Responsa. A sve s korisnikom na prvom mjestu, kaže Damir:

Kao što sam pojam UX kaže, radi se o korisnicima. Nedovoljno je samo da dizajner ili vlasnik stranice misle što bi bilo bolje, daleko je važnije ono što krajnji korisnik misli o svemu. Laboss brine o tome da to mišljenje bude ispravno ispitano i valorizirano. Stoga se kod nas radi o rigoroznoj metodi koja jedina jamči da se na rezultate možemo osloniti.

UX i UI presudni za ostvarivanje rezultata

Računica je jednostavna i već dobro poznata – dobro korisničko iskustvo (UX) i dobar dizajn (UI) najvažniji su za ostvarivanje dobrih rezultata, kaže Vladimir.

UX je danas ključan pojam koji podrazumijeva sinergiju između dobro osmišljenog i izvedenog korisničkog sučelja (UI) te same komunikacije prema posjetiteljima stranice. Sam pojam je nastao još 1995. u Appleovim laboratorijima, a tek zadnjih par godina prepoznat je kao zasebna specijalizirana praksa koja obuhvaća širok raspon znanja koje vode prema jednom cilju, a to je optimizacija korisničkog iskustva. Za dobre rezultate ključan je upravo način na koji usmjeravate posjetitelje prema cilju koji ste zacrtali. Sve više klijenata je svjesno koliko je ustvari bitno uložiti u dobar UX stranice jer se to u konačnici uvijek vrati.

Iako se testiranje razlikuje od stranice do stranice, metodologija je uvijek ista.
Iako se testiranje razlikuje od stranice do stranice, metodologija je uvijek ista.

No, UX nije presudan samo na web stranici – Damir tvrdi da za njih UX znači ukupno korisničko iskustvo s brendom, bez obzira koji medij, kanal komunikacije ili uređaj koriste. No, loše korisničko iskustvo na webu narušava imidž cijelog brenda – primjerice, kako se može nuditi luksuzan smještaj na web stranicama koje je gotovo nemoguće koristiti na mobilnim uređajima? S druge strane, dobar dizajn i dobro korisničko iskustvo potiču posjetitelje stranice da se više aktiviraju, kupuju…

Raspored elemenata, struktura informacija, uporaba boja i tekst utječu na više poziva, više kupovina, pretplata na newsletter (…), ovisno o poslovnom modelu stranice. Razlike mogu biti dramatične, ali ukratko – prilagodba stranica donosi više novca bez povećanja troškova oglašavanja. Također, nužan “nusprodukt” istraživanja je bolje upoznavanje tržišta, što onda može poslužiti za prilagodbu proizvoda i usluga.

Bez dobrog dizajna nema ni aktivacije korisnika, a bez dobrog UX nemoguće je ostvariti puni potencijal projekta, zaključuje Vladimir. 

Proces testiranja

Uz testiranje, radi se i stručna analiza. Tu je uključen pregled i anotacija video materijala, valorizacija tekstualnih podataka, analiza i interpretacija kvantitativnih podataka...
Uz testiranje, radi se i stručna analiza. Tu je uključen pregled i anotacija video materijala, valorizacija tekstualnih podataka, analiza i interpretacija kvantitativnih podataka…

A kako izgleda proces testiranja u “laboratoriju” Labossa? Razlikuje se od slučaja do slučaja jer nije isto testirati korporativnu stranicu i web shop. No, metodologija je uvijek ista:

 1. Definicija ciljane skupine i regrutacija – ako je web napravljen za umirovljenike, oni ga trebaju i testirati. Pritom to ne mogu biti roditelji i prijatelji jer će rezultati biti nepouzdani, a upravo tu nastupa Ipsos Puls.
 2. Izrada protokola testiranja sa zadacima – ono što se želi ispitati treba se pretvoriti u razumljiv i jednostavan zadatak. Postoje ograničenja vrste i trajanja zadatka jer se ne može istovremeno testirati i prvi dojam i iskustvo registriranog korisnika jer se radi o međusobno isključivim kriterijima.
 3. Provedba testiranja – ovaj se dio radi po Norman Nielsen metodologiji. Svaka greška u provedbi može značiti da ste korisnika naveli na neki zaključak ili da se ponaša neprirodno, namjerno traži greške kako bi zadovoljio očekivanja i slično
 4. Analiza, valorizacija i interpretacija – ovo je proces razumijevanja i interpretacije podataka dobivenih istraživanjem. Bez stručnog znanja i iskustva testiranje nema smisla.
 5. Reporting – izrada dokumentacije s definicijom problema na stranicama i načinom njihova rješavanja.

Razlika između testiranja i stručne analize

I za kraj - donose se zaključci i smjernice za poboljšanja.
I za kraj – donose se zaključci i smjernice za poboljšanja.

Postoji i razlika između testiranja i stručne analize, a Vladimir objašnjava i koja je:

Prvenstveno je razlika u tome što ispitivanjem “običnih” korisnika možete uočiti problem koji možda stručnom analizom ne možete, a u kombinaciji jednoga i drugog većina problema se vrlo lako uoči. Često se u procesu izrade odluči pratiti neki od postojećih UI/UX trendova što nužno nije dobro jer ima za pretpostavku da su svi vaši korisnici digitalno pismeni. Stvarnost je dijametralno suprotna i bez obzira na vaš cool feature koji ste prekopirali s vaše omiljene stranice imate problem kojega niste ni svjesni. Upravo je kombinacija testiranja, analize dizajna i UX-a najvažnija za dugoročne projekte koji imaju jasan poslovni cilj.

Sami “obični” korisnici mogu pokazati uzorak problema koji se javljaju, temeljem čega se mogu napraviti prioriteti i predložiti rješenja. To je sve moguće samo uz dosta znanja iz područja dizajna, web UX-a, optimizacije konverzije i psihologije, a ovaj tim ima sve to – uz značajno iskustvo.

Komentari

 1. Milan Antolić

  Milan Antolić

  14. 10. 2015. u 1:03 pm Odgovori

  Nije bitno ni što korisnici misle, jel im se sviđa ili ne sviđa.

  Bitno je da li mogu izvršiti akciju zbog koje su došli (npr. pronaći proizvod u webshopu, informirati se i kupiti ga).

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   14. 10. 2015. u 2:32 pm Odgovori

   Da, bitno je i što misle tj. kako reagiraju na neke elemente (ali naravno ne samo po sebi isključivo). To što ne “odrađuju akciju” ne znači da znaš ZAŠTO to neodrađuju 🙂 Kao što kaže kolega u tekstu, bitan je cjelokupan pristup: ‘Upravo je kombinacija testiranja, analize dizajna i UX-a najvažnija za dugoročne projekte koji imaju jasan poslovni cilj.’

   • Milan Antolić

    Milan Antolić

    14. 10. 2015. u 2:51 pm Odgovori

    Ne znam zašto to ne odrađuju dok ne napravim testiranje i nekoga promatram kako koristi taj ui i gdje zapinje, ali nitko nikad nije odustao od kupnje ili neke akcije zato što mu se ne sviđa kako stranica ili dio stranice izgleda (barem ne u testiranjima koje sam ja napravio).

    Isto tako ako je nekome stranica užasno cool i lijepa, ali ima loš dizajn, neće provesti 30 minuta po stranici tražeći proizvod da ga naruči.

    Zapravo prvi moj komentar se odnosi samo na naslov ovog članka koji je po meni “misleading” za sadržaj članka.

 2. jozo

  jozo

  15. 10. 2015. u 10:39 pm Odgovori

  Ne znam čemu ta silna testiranja, pa nije to mjerenje fotonskog zračenja kvazara. U 20 sekundi mogu procijeniti bilo koji sajt. Praktičnost i lakoće upotrebe + lijep dizajn – to je ono što je oduvijek bilo bitno. Danas ima dosta kvalitetnih dizajnera i lijepih sajtova.

  • Damir Plejić

   Damir Plejić

   16. 10. 2015. u 11:56 am Odgovori

   Testiranje radi testiranje nema smisla, slažem se. Ali testiranje radi optimizacije ima prilično. U nedavnom poslu digli smo efikasnost checkouta na webshopu za više od 18%. S obzirom da klijent ima 50-ak narudžbi dnevno u prosjeku, razlika na godišnjoj razini je golema.

   Također, vidio sam više puta kako se dizajner i/ili developer hvataju za glavu, tipa “Kako to korisnik ne razumije?” Na kraju krajeva, dio projekta je i Revolucija, firma s tri stalna senior web dizajnera, i oni znaju da im to nije dovoljno, nego za ambiciozne projekte treba napraviti nešto više.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kolumna

Portfolio s Dribbblea je kao loše driblanje u utakmici za posao product dizajnera

Dribbble je platforma i zajednica na kojem se dizajneri mogu razvijati, dijeliti radove i zapošljavati. Product design je proces razrade, formiranja i iteriranja proizvoda koji rješavaju korisničke probleme ili adresiraju specifične tržišne potrebe. E sad, na papiru nema razloga da ove dvije stvari budu u sukobu - zašto mi se onda digne kosa na glavi kad u prijavi za product dizajnera dobijem portfolio pun Dribbble radova?

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.