Kako koristiti Portal zdravlja, eLijekove i eHZZO?

Kako koristiti Portal zdravlja, eLijekove i eHZZO?

Ako niste sigurni što sve digitalno možete obaviti kad su u pitanju javne zdravstvene usluge, niti kako iskoristiti njihove mogućnosti - od pretrage nalaza, izdavanja uputnica do odabira doktora - ovo je tekst za vas.

Iako često i opravdano kritiziran, hrvatski zdravstveni sustav ima neke servise koji itekako olakšavaju život njegovim korisnicima, a rezultat su digitalizacije zdravstva. I sve to online, od doma. Te su usluge Portal zdravlja, eLijekovi i eHZZO.

Zahvaljujući njima, primjerice, više ne moramo fotografirati stare nalaze kako bismo se mailom naručili za novi pregled, ne moramo zvati liječnika opće prakse da saznamo koje nam uputnice vrijede, niti samostalno voditi evidenciju o svim lijekovima koje uzimamo.

Kako ih koristiti i kakvo vas iskustvo pri tome očekujte, saznajte u nastavku teksta…

Prvi korak je uvijek prijava na e-Građani sustav.

Na Portal zdravlja prijavljujete se preko sustava e-Građani. Na toj početnoj stranici pritisnite na Prijava u gornjem desnom kutu. Otvorit će vam se popis vjerodajnica kojima se možete prijaviti u sustav. Za Portal zdravlja dovoljne su vjerodajnice koje nude značajnu razinu sigurnosti, a to su one što ih nude hrvatske banke preko svojih tokena.

Što vas čeka na Portalu zdravlja?

Nakon što se ulogirate u sustav, u traci na vrhu stranice odaberite Katalog usluga. Prikazat će vam se svi servisi sustava e-Građani podijeljeni u kategorije.

Među njima izaberite Zdravlje, a na stranici koja će se potom pojaviti izaberite Portal zdravlja. Pojavit će početna stranica Portala zdravlja s vašim imenom u gornjem desnom kutu, što znači da ste ulogirani. Pop-up poruka obavijestit će vas što morate učiniti ako ovu uslugu želite koristiti za svoje dijete.

Prikaz portala zdravlje kad se ulogirate. Na prvoj stranici bit će vam kratko prikazane najrecentnije informacije u vezi vaših posjeta liječniku, uputnica, narudžbi, lijekova…

Do željenih podataka dolazite putem izbornika koji se nalazi na lijevoj strani, a nudi sljedeće kategorije: Početna stranica, COVID-19, Posjeti, Komunikacija, Uputnice, Naručivanje, Lijekovi, Obnova lijekova, Laboratorijski nalazi, Specijalistički nalazi, Javnozdravstveni registri i Postavke.

Od naručivanja do otkazivanja

Početna stranica donosi sažetak vaših podataka: tko su vam liječnici, kad ste ih zadnji put posjetili, koje lijekove trošite itd. Ova stranica nije samo informativna jer na njoj, primjerice, možete otkazati pregled na koji ste naručeni.

Na Posjeti vidite tko su vaši liječnik obiteljske medicine, ginekolog, zubar, specijalist i pedijatar. Tu možete vidjeti svoje posjete tim liječnicima te njihove napomene ako su ih imali. Na kartici pored ikone povećala opis možete i filtrirati, primjerice ako vas trenutno zanimaju samo posjeti liječniku opće prakse.

Pod Komunikacija možete se dopisivati sa svojim liječnicima ako je ta opcija omogućena.

Uputnice donose pregled svih aktivnih uputnica.

Pod Naručivanje možete se naručiti na preglede za koje je to omogućeno i vidjeti na koje ste sve preglede naručeni. Pritom je korisno što osim vremena možete vidjeti i lokaciju ustanove na karti jer su neke bolnice na više lokacija, ali i ako idete na pregled u drugi grad. Također je moguće narudžbu sebi poslati mailom i dodati u svoj elektronički kalendar. Naravno, ovo je i mjesto gdje možete otkazati svoju narudžbu. Velika crvena tipku s natpisom Otkaži narudžbu vrlo je uočljiva.

Lijekovi daju pregled propisanih lijekova i upute kako se uzimaju.

Obnova lijekova mora biti omogućena (odobrena od liječnika) da biste ju samostalno koristili.

Laboratorijski nalazi dostupni su od najnovijeg i mogu se preuzeti u obliku PDF-a.

Laboratorijske nalaze možete preuzeti u obliku PDF-a.

Specijalistički nalazi također su dostupni od najnovijeg i također se mogu preuzeti na računalo u obliku PDF-a.

Javnozdravstveni registri su baze podataka u kojima ste zavedeni, primjerice zato što ste dijabetičar.

Postavke su očekivano najkompleksniji odjeljak ove aplikacije. Tu uređujete svoj profil podacima za kontakt, odabirete kome želite dati pristup svojim nalazima i osobnim podacima (primjerice samo svom liječniku ili svim liječnicima obiteljske medicine koji su u sustavu).

Vašem kartonu ne moraju svi imati pristup, dobro razmislite kome ga želite dati.

Ovdje određujete još štošta, primjerice želite li dobivati obavijesti na e-poštu, želite li dati pristup svojim receptima i kartonu iz Europske unije, odrediti koji od vaših prijenosnih uređaja imaju pristup ovom sustavu preko mobilne aplikacije itd. Osim nalaza u PDF-u, mobilna aplikacija Portala zdravlja nudi iste funkcionalnosti kao i stolna inačica ovog portala, a vjerojatno je najkorisnija kao podsjetnik na preglede koji vam predstoje.

Prednosti i nedostaci Portala zdravlje

Očita je prednost Portala zdravlja što ne morate brinuti ako ste zagubili neki papirnati nalaz koji morate donijeti na pregled. Samo ga skinete u PDF-u i isprintate.

Svaka je stavka ovdje datirana pa ne morate pamtiti kad vam je i gdje pregled niti voditi evidenciju kad ste kod kojeg liječnika bili.

Također, uvijek možete znati koje su vam aktivne uputnice.

No, uputnice su jedan od primjera kad vam je potrebna asistencija liječnika ili medicinske sestre pa vam je informacija koju saznajete upitno korisna. Naime, vi kao pacijent ne možete znati je li to ispravna uputnica za neki pregled. Za tumačenje nalaza također vam je potreban liječnik, ali mu barem nalaz možete poslati elektroničkom poštom i u digitalnom obliku (ako ga već nije vidio u sustavu). To je samo jedna od opcija koje su ograničeno korisne. Suvišna se čini i opcija da sami obnavljate recepte za lijekove koje inače uzimate jer malo je vjerojatno da će vam liječnik dati odobrenje za to.

Međutim, prednosti ipak nadvladavaju ove nedostatke. Već je sam popis nadolazećih pregleda (s lokacijom pregleda i mogućnošću ubacivanja pregleda u osobni kalendar) dovoljno dobar motiv da barem povremeno konzultirate Portal zdravlja.

Pohvale zaslužuje vrlo pregledno sučelje aplikacije zahvaljujući kojem za snalaženje nisu potrebne napredne digitalne vještine, što je i nužna karakteristika aplikacija koje su namijenjene najširem krugu korisnika kao što je ova.

Što vas čeka u sustavu eLijekovi?

Sustav eLijekovi sadrži podatke o svim lijekovima koji su dostupni u Republici Hrvatskoj.

Ima tri komponente:

 1. Baza lijekova,
 2. Provjera recepata realiziranih u posljednjih šest mjeseci i
 3. Prijava sumnji na nuspojave.

Baza je javno dostupna, a za ostale dvije komponente sustava potrebna je prijava na eGrađani, naravno jer je tu riječ o osobnim podacima.

U bazi lijekova tako možete pretraživati lijekove prema nazivu tvari, farmaceutskom obliku, načinu propisivanja, kao i vrsti pakiranja.

Velika je važnost sustava eLijekovi u tome što će liječnici i ljekarnici sad imati mogućnost provjere međusobne kontraindikacije lijekova, što bi trebalo znatno pomoći u liječenju.

Također bi ga mogla unaprijediti najavljena jednostavnija prijava nuspojava. Osim te funkcionalnosti, eLijekovi su samo informativan sustav. Drugim riječima, tu kao pacijent na možete poduzeti nikakve akcije, ali barem možete biti upućeni. Ipak je transparentnost uvijek poželjna kad su javne službe u pitanju.

A čemu koristi eHZZO?

Do popisa svojih realiziranih recepata (onih koji su vam prepisani i koje ste preuzeli u ljekarni) možete doći i preko centralnog sustava e-Građani tako da u spomenutoj kategoriji Zdravlje izaberete eHZZO. Ovaj sustav može se promatrati kao preteča portalu Zdravlje, ali i danas je još koristan krajnjem osiguraniku.

Osim realiziranih recepata, pregleda narudžbi i izabranog doktora, kojeg možete pronaći i na portalu Zdravlje, sustav eHZZO vam omogućuje da online napravite:

U bazi eHZZO možete pronaći sve doktore u sustavu, vidjeti imaju li mogućnost primanja novih pacijenata te odabrati svog novog doktora.
 • Izabrati ili promijeniti ugovornog doktora – kroz ovu uslugu možete odabrati ili promijeniti izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite prema tipu djelatnosti (opća/obiteljska medicina, dentalna medicina, ginekologija, pedijatrija).
 • Zahtjev za izdavanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja – s ovom karticom kao osiguranici u RH imate pravo za vrijeme svog privremenog boravka na području Europske Unije, zbog privatnog ili službenog razloga, kod ugovornih liječnika, a na teret HZZO-a, koristiti neodgodive zdravstvene usluge potrebne iz medicinskih razloga, uzimajući u obzir prirodu zdravstvenih usluga i očekivanu dužinu boravka.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Tihomir Guzobad

  Tihomir Guzobad

  10. 04. 2024. u 8:46 am Odgovori

  Poštovani,
  Naša kćerka, invalid 90%, ne može downloadati specijalističke nalaze sa Portala Zdravlje, nakon što je uredno prijavljena??
  Molim obrazloženje i broj telefona na kojem možemo dobiti upute odmah.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

YouTube i digitalni video

Slavimo 19 godina prvog YouTube videa uz popis Hrvata s najviše pretplatnika

Donosimo vam popis najpopularnijih hrvatskih YouTubera i šarolikost ovog popisa sigurno niste očekivali.

Programiranje

Zbog prvog AI programera i “Shrimp Jesusa” AI sustavi se čine sve manje inteligentnima

U ovoj epizodi donosimo vam primjere loše primjene umjetne inteligencije: od smotanih AI programera i (ne)nosive tehnologije do nevjerojatnih religijskih ikona.

Društvene mreže

Dodala sam HTZ kao suradnika na Instagramu i dobila preko 2000 lajkova – no, što osim toga?

Opcija "Invite collaborator" dostupna je svim Instagram profilima od kraja 2021. godine. Testirala sam je na svojoj objavi kako bih vam pomogla u odluci trebate li je koristiti, kako je možete iskoristiti te što biste time mogli dobiti.

Digitalni marketing

Gen Z ima pažnju od 8 sekundi, kako ih zainteresirati?

Odrasli su uz internet i igre, važna im je održivost i transparentnost, zanima ih umjetna inteligencija, o ulaganju i financijama znaju više nego ijedna generacija te žele poruke skrojene samo za njih...

Tvrtke i poslovanje

Nagrađeni su najbolji domaći web trgovci – najbolji webshop Volim Ljuto

Ukupno 92 hrvatska web trgovca prijavili su se na šesto natjecanje eCommAwards powered by FAVI, a natjecali su se u šest kategorija: korisničkoj podršci, analitici, SEO optimizaciji, putovanju kupca, pravnoj usklađenosti i sadržaju.

Tvrtke i poslovanje

Otvorene prijave za Europsko natjecanje u društevnoj inovaciji: Glavna nagrada 75.000 eura

Nagrada promiče društvene inovacije koje pružaju rješenja za društvene izazove i potiču održivi i inkluzivni rast u Europi.