Kako je to biti ‘glas’ iza The Voicea?

Kako je to biti ‘glas’ iza The Voicea – na društvenim mrežama?

Community manageri, skrivena bića iza računala i pametnih uređaja, godinama daju glas brendovima i tvrtkama na društvenim mrežama. Ovo nije još jedan tekst o brojnim zadaćama jednog prosječnog CM-a, ovo je priča o sinergiji, prenošenju gledatelja s televizijskog ekrana na još manje ekrane i obrnuto. Moje ime je Martina i ja u Hrvatskoj dajem glas društvenim mrežama jednom od najpopularnijeg showa na svijetu: The Voice – Najljepši glas Hrvatske.

The Voice Martina Kolacek

Tu i tamo će sada netko frknuti nosom i pomisliti “a ne’š ti problema, pisat po Facebooku i internetima….”. Da, OK, piece of cake. No, kada u manje od sat vremena objava na Facebooku dobije više od 3500 lajkova, 200 komentara i 160 shareova shvatiš da je vrag odnio šalu, srce brže zakuca i osjetiš nalet adrenalina. Želiš još više notifikacija, još veći doseg…Želiš više, jače i bolje!

Prošli tjedan Hrvatskom je zavladala The Voice groznica, natjecatelji bilježe tisuće pogleda na YouTube kanalu, svaka mentorska odluka prati se budnim okom jer fanovi već nakon druge epizode biraju svoje favorite i timove. Interakcija raste iz sata u sat, što rezultira svakodnevnim jutarnjim razgibavanjem prstiju digitalnog tima The Voice showa. Eh, trebala sam pažljivije pratiti savjete Vesne Mimice (s kojom smo godinama vježbali u jutarnjoj emisiji HRT-a).

Digitalni kanali kao drugi ekran

Cijela priča počela je u rujnu 2014. kada se komunikacijska strategija postavljala na noge. Glee, Smash, Studio 60 On Sunset Strip, Saturday Nigh Live, Jimmy Fellon Show dali su nam potrebno predznanje, a The Voice koji se već emitira u drugim državama upoznao nas je s formatom. Sada je sve bilo jasno. Prošlo je vrijeme kada se sadržaj strogo odvajao, korisnici žele, ne – korisnici zahtijevaju više!

Ekipa iz agencije 404 kladila se na jedan cilj: digitalni kanali The Voicea u Hrvatskoj postat će drugi ekran, televizijski sadržaj bespovratno ćemo integrirati s digitalnim. I tu je sve krenulo – izrada responzivnog, sadržajnog i interaktivnog weba na kojem se subotom mogu gledati emisije uživo (koje su dostupne za pregled i nakon emitiranja), stvaranje vizualnog identiteta koji poštuje pravila licence, s dozom osobnosti, postavljanje službenih Facebook, Twitter, Instagram i YouTube profila te početak komunikacije.

Postupno smo upoznavali fanove u Hrvatskoj s ovim jedinstvenim televizijskim formatom i mjesecima ih pripremali na show koji nije nalik onima koje su do sada gledali. Ne, nećete se smijati lošim kandidatima već će vam natjecatelji oduzimati dah svojim glasom. Naravno, prema osnovnim načelima community managementa (koja svi itekako već dobro znamo) prilagodili smo komunikaciju pojedinim društvenim mrežama i stvorili pozitivnu zajednicu ljubitelja glazbe, pjesme i velikih talenata.

Dan V se bližio. Ono što je slijedilo, svaki CM može samo sanjati. Već nakon prve emisije uvjerili smo se da smo dobro postavili temelje cijele priče jer u samo 24 sata od prvog emitiranja (koje je bilo 17. siječnja 2015.) Facebook stranica je dobila više od 10.000 novih fanova, službeni YouTube kanal je bilježio gotovo pola milijuna pregleda, a uz nezaobilazno live tweetanje tijekom emisije, svakih 5 sekundi ostvarivala se interakcija na Twitteru. Web nije imao ništa lošije podatke – 10.000 posjeta tijekom emitiranja i 4000 korisnika je gledalo emisiju preko live streama. Više od 52% korisnika došlo je putem mobilnih uređaja. Bili smo u pravu, korisnici gledaju televiziju i istovremeno tweetaju, shareaju, komentiraju i pregledavaju web putem svojih pametnih uređaja. Da imam rep, jako bih mahala njime!

The Voiceov digitalni tim čine stručnjaci iz industrije uz značajnu podršku online tima iz HRT-a s kojima blisko surađujemo. Osim što je HRT na naše prostore doveo nama neviđeni show i više nego oduševio produkcijom, prepoznali su značaj digitalne prisutnosti te zaista mogu reći kako iz prve ruke svjedočim evoluciji televizijske industrije. Imam priliku i čast iz prve ruke učiti o televizijskom sadržaju i integrirati ga na meni poznati teren.

Zajednica na prvom mjestu

Bez obzira na moje uzbuđenje i oduševljenje količinom interakcije i sadržaja koja se slila prema nama (tijekom i između emisija), zajednici pristupamo sa strahopoštovanjem. Dobro smo upoznali fanove, znamo što vole, kako komuniciraju i ono najbitnije – mi smo tu zbog njih, u bilo koje doba dana i što god oni trebali! Jer ista ta zajednica koja nas može vinuti u nebesa, ima moć jako brzo spustiti nas na zemlju.

Pogledajte Voice, uživajte u glasovima, javite nam se na webu, Facebooku, Twitteru, Instagramu i YouTubeu – rado ćemo vas poslušati i popričati s vama. Ma i zapjevat ćemo ako treba! Budite dio glazbenog spektakla koji vam je dostupan na brojnim kanalima, ovisno o vašem ukusu. Sada vas napuštam, upravo sam vidjela da je Facebook stranica prešla 60.000 fanova, a lajkovi na Facebook objavu s početka priče su se popeli na više od 14.000!

No, da ne biste mislili da je ovaj projekt “one man band”, želim zahvaliti svima koji se brinu o digitalnoj prisutosti ovog showa: Aleksandru Kostadinovu, Tomislavu Štenglu, Mireli Sertić Janković, Tonji Stojanac, Dinku Cepaku, Martinu Milinkoviću, Nikoli Vrdoljaku, Zoranu Štekoviću, Ivanu Čuriću, Andri Reziću, Sanji Vale, Franu Mubrinu, Demijanu Bačiću, Ružici Vrdoljak i Borisu Ličini. Stvorili smo pravi digitalni ekosustav!

Do neke druge emisije, pozdravlja vas jedna community managerica.

ponuda

Komentari

  1. Ivan

    Ivan

    28. 01. 2015. u 3:46 pm Odgovori

    evolucija tv industrije? hello? htv se nakon sto godina sjetio društvenih mreža i da, on je evoluirao, možda, malo, ali da je prvi prepoznao značaj digitalne prisutnosti i nije baš…!!! Nova je imala tek nedavno Tvoje lice zvuči poznato a i ostale emisije integriraju više nego uspješno… A dvosmjerna komunikacija vam je sjajna na zidu Voicea – ukinuli ste komentare korisnika na zidu????

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.