O čemu se raspravljalo na panelu Principi vlasti za 21. stoljeće?

Poduzetnici, otvoreni podatci javnih tijela su besplatni, a na njima će se moći i zaraditi

Stvaranje centralnog mjesta za informiranje, izravnija komunikacija, otvaranje podataka - to su teme o kojima se raspravljalo na panelu ‘Principi vlasti za 21. stoljeće’.

Za korištenje punog potencijala otvorenih podataka bitno je da seuključe i vlast i javnost.
Za korištenje punog potencijala otvorenih podataka bitno je da se uključe i vlast i javnost.

Na okruglom stolu, koji se održavao u sklopu događaja Code Across, sudjelovali su Tomislav Vračić (načelnik sektora za infrastrukturu Ministarstva uprave), Anamarija Musa (povjerenica za informiranje), Marinko Brkić-Tot (osnivač i CEO, 5W), Igor Vidačak (ravnatelj Ureda Vlade RH za udruge), Dalibor Dvorny (Ured predsjednika Vlade) te Eleanor Stewart (Head of Transparency, Foreign and Commonwealth Office; Government Digital Service, Velika Britanija), a sve je moderirala Netokracijina izvršna urednica Mia Biberović.

Digitalizacijom do aktivnijeg građanstva

Što se uopće događa glede pitanja otvaranja podataka i moderniziranja načina komunikacije vlasti s građanima? Na to se osvrnuo Dalibor Dvorny, objasnivši kako se pokušava se pokušava stvoriti jedinstveno mjesto na kojem će biti dostupne informacije i otvoren izravan komunikacijski kanal:

Cijela vizija slobode informacija i otvorenosti vlade razvija se na nekoliko nivoa. I dalje pokušavamo koordinirati taj proces iz Ureda Predsjednika vlade kao centralnog mjesta. Mnogo novih projekata ide u tom smjeru – sve je više usluga dostupnih u sklopu inicijative e-Građani, na redu su e-Savjetovanja, radi se na centralizaciji informacija, a u procesu se osluškuje i što građani i korisnici žele.

I (još uvijek neobjavljeni) data.gov.hr i sam projekt gov.hr ojačat će poveznicu između države i civilnog društva te doprinijeti većem broju aktivnosti, naglasio je Igor Vidačak, a ta interakcija postat će još jednostavnija uvođenjem e-Savjetovanja, jedinstvenog mjesta na kojem će svi zainteresirani moći sudjelovati u raspravama prilikom donošenja novih zakona i drugih akata.

Priča oko savjetovanja se s godinama prilično razvila. Sam broj savjetovanja koja pokreću državna tijela porastao je za gotovo za 50 posto. Otvoreno je 55 savjetovanja, na koji se javnost priključila sa 17 000 komentara prošle godine. Njih 11,5 tisuća bilo je relevantno te je uzeto u obzir, a trećina je uvažena te je utjecala na zakone koji su se donosili.

Ako sada poželite sudjelovati u raspravi o donošenju određenog akta, potrebno je popuniti poseban obrazac. No, kroz koji tjedan, otvaranjem portala za e-Savjetovanje, taj će proces biti digitaliziran, komentiranje će biti lakše, a povratne informacije o tome jesu li komentari uvaženi moći će se dobiti preko mPretinca.

Država treba dati podatke, poduzetnici ih trebaju iskoristiti

Velik dio podataka dostupan je i sada javnosti, ali ne i otvoren te lako pretraživ – s jedne je strane zakopan na web stranicama različitih agencija, raštrkan po uredima ili tijelima, a s druge nije u “strojno čitljivom” obliku. Jedan veliki korak u njihovom objedinjavanju je pokretanje portala data.gov.hr, po uzoru na američko i britansko centralno mjesto na kojem se prikupljaju otvoreni podatci državnih tijela.

Vlada je najavila otvaranje portala javnosti početkom godine, a Vračić očekuje da će se to dogoditi za nekoliko tjedana.
Vlada je najavila otvaranje portala javnosti početkom godine, a Vračić očekuje da će se to dogoditi za nekoliko tjedana.

Njega bismo trebali vidjeti za nekoliko tjedana, tvrdi Vračić:

Portal sada završavamo i stavljamo neke dodatne funkcionalnosti. Predstavljanje bi trebalo bi biti u sljedećih tjedan ili dva, i to u samoj Vladi koja sponzorira projekt. U međuvremenu iz Digitalnog informacijsko-dokumentacijskog ureda pripremamo setove podataka koji će već po objavi portala biti dostupni – bit će ih sedamdesetak. Platforma je s jedne strane mjesto za učenje, a s druge strane kao centralno mjesto gdje se mogu naći dokumenti u računalno čitljivom obliku. Za daljnji razvoj očekujemo povratnu reakciju korisnika i developera, da kažu što im je potrebno.

Ovu inicijativu Eleanor Stewart je pozdravila i pohvalila izgled portala gov.hr, ali je napomenula i kako se društvo i privatni sektor moraju udružiti da stvore neku vrijednost za društvo iz toga. To je potvrdila i Anamarija Musa, dodavši kako je na javnom sektoru da podatke učini dostupnima, i to u formatima koji su strojno čitljivi, a ne, primjerice, skenovi dokumenata i PDF-ovi, što će biti i zakonska obveza donošenjem novog Zakona o pravu na pristup informacijama. Potom se palica predaje dalje:

Da se iskoristi potencijal vezan uz podatke koje imaju tijela javnog sektora, ne leži na upravi već na društvu. Javni sektor nema ni vremena ni novaca da se time bavi i treba prepustiti privatnom sektoru da s podatcima napravi nešto korisno.

Kako zaraditi na otvorenim podatcima?

Ukratko, na privatnom sektoru je da od dostupnih setova podataka stvori dodanu vrijednost, a ta vrijednost može biti i zarada. Upravo na otvorenim podatcima zarađuje Invest In Croatia – skromno, ali dovoljno za život, kako kaže njen osnivač Marinko Brkić-Tot. Riječ je o platformi koja na jednom mjestu okuplja i jasno organizira podatke koji bi mogli biti potrebni stranim investitorima koji žele uložiti u Hrvatsku. Cilj je organizirati “salatu” podataka u jedan informacijski tok, objašnjava Marinko. Projekt zarađuje na istraživanjima tržišta i tržišnih niša, koristeći iste te podatke, a za klijente rade i optimizaciju poslovanja klijenata preko interneta.

Kriza je otrijeznila tvrtke i paze gdje će uložiti i tu postoji velika prilika za korištenje podataka u komercijalnom smislu. 

Modeli zarade na otvorenim podatcima su pak raznoliki – poanta je dodavanje vrijednosti već dostupnim podatcima, a to je stavljanje istih u kontekst ili njihova organizacija na jednom mjestu. Jedna od opcija je i tzv. data driven journalism – izvještavanje temeljeno na vizualizacijama podataka, što je korisno za promet koji digitalni mediji dobivaju kao i za čitatelje koji dobivaju podatke u formate u kojem su jasni, a ne samo nizovi brojeva u nekoj bazi.

Potencijala svakako ima, no i prostora za napredak, a on se može ostvariti ponajviše u (otvorenoj) suradnji privatnog i javnog sektora, vlasti i građana. A već sutra bismo mogli vidjeti i neke od prvih rezultata civilnog “hakiranja” u sklopu CodeAcross hackathona, na koji se još stignete prijaviti.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Što ste propustili

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Internet marketing

Prvi Euro Effie za hrvatsku agenciju! Imago Ogilvy nagrađen za kampanju Boranka

Sinoć su u Bruxellesu dodijeljene najprestižnije europske nagrade za marketinšku učinkovitost – Euro Effie. Zlatna Effie nagrada po prvi put pristiže i u Hrvatsku, zahvaljujući reklamnoj agenciji Imago i kampanji Boranka, osmišljenoj za Savez izviđača Hrvatske.

Kultura 2.0

Formalno obrazovanje, neformalni klub: Čemu kultni KSET već 43 godine uči svoje članove?

Što znači sudjelovati u nečem većem od nas samih? KSET je klub koji je u odajama bivše kotlovnice okupio desetke generacija, dajući im prostor da šire svoje vidike kroz nova poznanstva, hobije i aktivnosti. Ususret Tech Consultant meetupu u KSET-u otkrivamo što studentima to iskustvo zapravo donosi u profesionalnom smislu.

Izrada web stranica

Novi Tomato web: Poslovni ciljevi, korisničke potrebe i agile, ruku pod ruku

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada SoMo Borac najboljim web projektom u protekloj godini proglašen je redizajn web stranice Tomato.com.hr, koji su za A1 razvili Netgen i Locastic u suradnji s OptimIT-om i CROZ-om.

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.