O čemu se raspravljalo na panelu Principi vlasti za 21. stoljeće?

Poduzetnici, otvoreni podatci javnih tijela su besplatni, a na njima će se moći i zaraditi

Stvaranje centralnog mjesta za informiranje, izravnija komunikacija, otvaranje podataka - to su teme o kojima se raspravljalo na panelu ‘Principi vlasti za 21. stoljeće’.

Za korištenje punog potencijala otvorenih podataka bitno je da seuključe i vlast i javnost.
Za korištenje punog potencijala otvorenih podataka bitno je da se uključe i vlast i javnost.

Na okruglom stolu, koji se održavao u sklopu događaja Code Across, sudjelovali su Tomislav Vračić (načelnik sektora za infrastrukturu Ministarstva uprave), Anamarija Musa (povjerenica za informiranje), Marinko Brkić-Tot (osnivač i CEO, 5W), Igor Vidačak (ravnatelj Ureda Vlade RH za udruge), Dalibor Dvorny (Ured predsjednika Vlade) te Eleanor Stewart (Head of Transparency, Foreign and Commonwealth Office; Government Digital Service, Velika Britanija), a sve je moderirala Netokracijina izvršna urednica Mia Biberović.

Digitalizacijom do aktivnijeg građanstva

Što se uopće događa glede pitanja otvaranja podataka i moderniziranja načina komunikacije vlasti s građanima? Na to se osvrnuo Dalibor Dvorny, objasnivši kako se pokušava se pokušava stvoriti jedinstveno mjesto na kojem će biti dostupne informacije i otvoren izravan komunikacijski kanal:

Cijela vizija slobode informacija i otvorenosti vlade razvija se na nekoliko nivoa. I dalje pokušavamo koordinirati taj proces iz Ureda Predsjednika vlade kao centralnog mjesta. Mnogo novih projekata ide u tom smjeru – sve je više usluga dostupnih u sklopu inicijative e-Građani, na redu su e-Savjetovanja, radi se na centralizaciji informacija, a u procesu se osluškuje i što građani i korisnici žele.

I (još uvijek neobjavljeni) data.gov.hr i sam projekt gov.hr ojačat će poveznicu između države i civilnog društva te doprinijeti većem broju aktivnosti, naglasio je Igor Vidačak, a ta interakcija postat će još jednostavnija uvođenjem e-Savjetovanja, jedinstvenog mjesta na kojem će svi zainteresirani moći sudjelovati u raspravama prilikom donošenja novih zakona i drugih akata.

Priča oko savjetovanja se s godinama prilično razvila. Sam broj savjetovanja koja pokreću državna tijela porastao je za gotovo za 50 posto. Otvoreno je 55 savjetovanja, na koji se javnost priključila sa 17 000 komentara prošle godine. Njih 11,5 tisuća bilo je relevantno te je uzeto u obzir, a trećina je uvažena te je utjecala na zakone koji su se donosili.

Ako sada poželite sudjelovati u raspravi o donošenju određenog akta, potrebno je popuniti poseban obrazac. No, kroz koji tjedan, otvaranjem portala za e-Savjetovanje, taj će proces biti digitaliziran, komentiranje će biti lakše, a povratne informacije o tome jesu li komentari uvaženi moći će se dobiti preko mPretinca.

Država treba dati podatke, poduzetnici ih trebaju iskoristiti

Velik dio podataka dostupan je i sada javnosti, ali ne i otvoren te lako pretraživ – s jedne je strane zakopan na web stranicama različitih agencija, raštrkan po uredima ili tijelima, a s druge nije u “strojno čitljivom” obliku. Jedan veliki korak u njihovom objedinjavanju je pokretanje portala data.gov.hr, po uzoru na američko i britansko centralno mjesto na kojem se prikupljaju otvoreni podatci državnih tijela.

Vlada je najavila otvaranje portala javnosti početkom godine, a Vračić očekuje da će se to dogoditi za nekoliko tjedana.
Vlada je najavila otvaranje portala javnosti početkom godine, a Vračić očekuje da će se to dogoditi za nekoliko tjedana.

Njega bismo trebali vidjeti za nekoliko tjedana, tvrdi Vračić:

Portal sada završavamo i stavljamo neke dodatne funkcionalnosti. Predstavljanje bi trebalo bi biti u sljedećih tjedan ili dva, i to u samoj Vladi koja sponzorira projekt. U međuvremenu iz Digitalnog informacijsko-dokumentacijskog ureda pripremamo setove podataka koji će već po objavi portala biti dostupni – bit će ih sedamdesetak. Platforma je s jedne strane mjesto za učenje, a s druge strane kao centralno mjesto gdje se mogu naći dokumenti u računalno čitljivom obliku. Za daljnji razvoj očekujemo povratnu reakciju korisnika i developera, da kažu što im je potrebno.

Ovu inicijativu Eleanor Stewart je pozdravila i pohvalila izgled portala gov.hr, ali je napomenula i kako se društvo i privatni sektor moraju udružiti da stvore neku vrijednost za društvo iz toga. To je potvrdila i Anamarija Musa, dodavši kako je na javnom sektoru da podatke učini dostupnima, i to u formatima koji su strojno čitljivi, a ne, primjerice, skenovi dokumenata i PDF-ovi, što će biti i zakonska obveza donošenjem novog Zakona o pravu na pristup informacijama. Potom se palica predaje dalje:

Da se iskoristi potencijal vezan uz podatke koje imaju tijela javnog sektora, ne leži na upravi već na društvu. Javni sektor nema ni vremena ni novaca da se time bavi i treba prepustiti privatnom sektoru da s podatcima napravi nešto korisno.

Kako zaraditi na otvorenim podatcima?

Ukratko, na privatnom sektoru je da od dostupnih setova podataka stvori dodanu vrijednost, a ta vrijednost može biti i zarada. Upravo na otvorenim podatcima zarađuje Invest In Croatia – skromno, ali dovoljno za život, kako kaže njen osnivač Marinko Brkić-Tot. Riječ je o platformi koja na jednom mjestu okuplja i jasno organizira podatke koji bi mogli biti potrebni stranim investitorima koji žele uložiti u Hrvatsku. Cilj je organizirati “salatu” podataka u jedan informacijski tok, objašnjava Marinko. Projekt zarađuje na istraživanjima tržišta i tržišnih niša, koristeći iste te podatke, a za klijente rade i optimizaciju poslovanja klijenata preko interneta.

Kriza je otrijeznila tvrtke i paze gdje će uložiti i tu postoji velika prilika za korištenje podataka u komercijalnom smislu. 

Modeli zarade na otvorenim podatcima su pak raznoliki – poanta je dodavanje vrijednosti već dostupnim podatcima, a to je stavljanje istih u kontekst ili njihova organizacija na jednom mjestu. Jedna od opcija je i tzv. data driven journalism – izvještavanje temeljeno na vizualizacijama podataka, što je korisno za promet koji digitalni mediji dobivaju kao i za čitatelje koji dobivaju podatke u formate u kojem su jasni, a ne samo nizovi brojeva u nekoj bazi.

Potencijala svakako ima, no i prostora za napredak, a on se može ostvariti ponajviše u (otvorenoj) suradnji privatnog i javnog sektora, vlasti i građana. A već sutra bismo mogli vidjeti i neke od prvih rezultata civilnog “hakiranja” u sklopu CodeAcross hackathona, na koji se još stignete prijaviti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.