Kako Njuškalo planira iskoristiti potencijal svojih 1,3 milijuna korisnika
Sanda Soptija, Njuškalo

Kako Njuškalo planira iskoristiti potencijal svojih 1,3 milijuna registriranih korisnika

Uslijed velikog prosinačkog skoka u zapošljavanju digitalnih kadrova, pri čemu Njuškalo traži 18 digitalnih specijalista, činilo se primjereno pitati COO-a ovog oglasnika, Sandu Soptiju, koji su im planovi s obzirom na potrebe za pojačanjem. Osim, naravno, zatvaranja godine s milijun eura profita i timom od preko 80 'njuškala'.

Sanda Soptija, Njuškalo

Rijetko se nađu veliki domaći isključivo digitalni projekti s konzistentnim rastom poput Njuškala, koji danas zapošljava preko 80 ljudi, a prema Soptiji, 2016. godinu planiraju završiti s milijun eura profita.

Na tržištu već 9 godina, planiramo sljedećih 5 – strateški

Njuškalo je na tržištu u sklopu Styrije već 9 godina, a Sanda ističe kako su se usredotočili na strateško planiranje sljedećih 5 godina pri čemu su se usredotočili na razvoj cijelog niza novih komplementarnih proizvoda na kojima od početka rade s Trikoderom, dobro poznatom domaćom digitalnom agencijom, koja se odnedavno nalazi u sklopu digitalnog kolektiva Okno. Sanda najavljuje:

Među planovima su razvoj i lansiranje proizvoda nove generacije koje ćemo ponuditi našim korisnicima, korištenjem potencijala Njuškalove jedinstvene baze podataka (1,3 milijuna registriranih korisnika) u svrhu stvaranja personaliziranog sadržaja i servisa za naše korisnike. Imamo za cilj i ponuditi portfelj end-to-end usluga koje će omogućiti bolju komunikaciju i poslovanje između prodavača i kupaca.

Njuškalo Popusti kao nadogradnja temeljem akviziranog Popustolovca
Njuškalo Popusti kao nadogradnja temeljem akviziranog Popustolovca.

Jedan od takvih proizvoda su i kategorija Njuškalo Popusti, koju je Njuškalo pokrenuo kao nadogradnju na Popustolovac, projekt Andreya Shtylenka koji je 2014. Styria akvizirala zajedno s Mojim Kvartom i Jelovnikom:

Mi smo s Popustolovcem odlučili napraviti iskorak tako što smo ga unaprijeđenog integrirali kao novi proizvod Popusti unutar Njuškala, a njegov daljnji razvoj slijedi vrlo brzo u obliku zasebnih aplikacija za sustave Android i iOS, koje će imati puno više mogućnosti i benefite orijentirane na mobilne uređaje. Platformu Popusti napravili smo i upogonili upravo po uzoru na naš uspješni brend u Austriji – Wogibtwas koji je dio Styria Marketplacea, u kojemu su još i Willhaben u Austriji, Moje delo i Bolha u Sloveniji te Njuškalo u Hrvatskoj.

Sanda ističe kako je Njuškalu izuzetno bitno korištenje podataka u svrhu ne samo poboljšanja postojećih, već i, kako Popusti dokazuju, plasiranju novih usluga:

Jedino na digitalnim platformama postoji takvo okruženje u kojemu se mogu iz analitičke perspektive promatrati ponašanja kako kupca, tako i prodavača te prepoznavati njihove potrebe. Kvalitetne analize ovakvih podataka pretpostavka su za stvaranje personalizirane i targetirane ponude za svakog korisnika, a Njuškalova je snaga i u broju i u aktivnostima registriranih korisnika.

Njuškalo kao marketplace, ne samo oglasnik, pokazuje njihove ambicije

Kad Sanda spominje marketplace umjesto “oglasnik”, mnogi to vide kao korištenje sinonima, pri čemu je engleski jednostavno poslovno primamljiviji, ali čak i tako jednostavan izbor riječi je bitan imajući na umu kontekst razvoja domaćeg i stranog internetskog tržišta. Naime, “oglasnik” bi u kontekstu digitalnog tržišta zapravo bio classifieds i opisuje specifično male oglase od kakvih su Njuškalo i njegovi tradicionalniji konkurenti te nekadašnji lideri poput Plavog oglasnika, krenuli.

Marketplace je pak u engleskom rječniku – pijaca, odnosno mjesto, u ovom slučaju digitalno, gdje se odvija trgovina. Napokon, Njuškalovi korisnici ne žele samo objavljivati oglase, već žele i nešto kupiti. Imajući na umu rast internetske kupnje u Hrvatskoj koji se vidi iz Mastercardovog MasterIndexa, pravi je trenutak da Njuškalo proširi svoju djelatnost temeljem postojeće baze korisnika.

Airbnb, Uber, Njuškalo…?

Njuškalo će kroz sljedeću godinu postati bliže Airbnbu i Uberu, s obzirom na nove mogućnosti koje Sanda najavljuje upravo za Netokraciju:

U godini koja je ispred nas Njuškalo ima u planu lansiranje validacije korisnika i oglasa, dodatnu verifikaciju te ocjenjivanje za korisnike i to na intuitivan način u kojemu ćemo koristiti i gamifikaciju kako bi čitav proces bio što kvalitetniji. Neki su preduvjeti već zadovoljeni, na primjer, uvođenje razine računa za one koji na Njuškalu žele kupovati. Radili smo opsežno istraživanje kroz sve digitalne platforme koje imaju ocjenjivanje te čak postoje neka gotova rješenja u svijetu, ali ne postoji niti jedno gotovo rješenje za classifieds stranice jer je za njih izuzetno teško napraviti kvalitetno ocjenjivanje.

Ocjenjivanje u sharing ekonomiji

Kako su hrvatski korisnici upravo kroz korištenje spomenutih stranih platformi pokazali kako su više nego voljni, već i željni transparentnog ocjenjivanja onih koji im nude dobro – ili pak loše korisničko iskustvo – može se pretpostaviti da će Njuškalov sustav dugoročno biti uspješan.

Standard kupoprodaje na hrvatskom internetu?

Dapače, kako Njuškalo ističe da je jedan od najsnažnijih brendova u Hrvatskoj s BE 229 po Ipsosu 2014., postavlja se pitanje može li Njuškalov sustav ocjenjivanja zaživjeti i izvan “granica” njihove web stranice? Ako Njuškalo uspije postaviti ocjenu na njihovom sustavu kao kriterij za dobrog kupca ili prodavača, konkurenti će im imati još manje mjesta za manevar.

Tzv. trustmarkovi su napokon dosad uvijek bili ključna tema na Netokracijinom OMGcommerceu gdje su brojni internetski trgovci isticali pitanje povjerenja kao ključno u kupoprodaji..

Njuškalo putem Netokracija Poslovi traži sljedeće digitalce:

Je li naplata automobilnih oglasa održiva u moru besplatnih konkurenata

Ako ne plaćate ništa, vi ste proizvod“, česta je mantra kad su u pitanju naoko besplatni servisi poput Facebooka koji unovčavaju vašu aktivnost putem oglašavanja. Iako je kao dio medijske grupacije Styria Njuškalo svjestan potencijala oglašavanja koje prakticira, nedavni početak naplate jednog od najpopularnijih vrsta oglasa – onih automobilskih – mnoge je potaknulo na razmišljanje hoće li konkurenti iskoristiti situaciju za otimanje Njuškalovih korisnika.

Sanda objašnjava potez, naglašavajući da su odluci prethodile i pripreme poput izdvajanje nove potkategorije “Karambolirani automobili” u koju se oglasi mogu predati besplatno, radi pročišćavanja oglasa:

Unaprijed svjesni da to neće biti najsjajnija vijest za dio naših korisnika, ali kako bismo pospješili kvalitetu usluge koju nudimo, dali relevantniji i kvalitetniji sadržaj te pomogli regulaciju automobilskog tržišta u Hrvatskoj općenito, krenuli smo u naplatu oglašavanja osobnih automobila.

Dodaje, doduše, kako uslijed tog poteza korisnici mogu očekivati i značajna poboljšanja u pretraživanju, čime će oglasi biti lakše nalaženi:

Korisnici mogu početkom 2017. godine očekivati i poboljšanja u pretraživanju kroz nove dinamičke atribute i elastic search, odnosno kvalitetniju pretragu. Naša je dužnost dignuti oglašavanje osobnih automobila na višu razinu, doprinijeti kontroli i regulaciji automobilskog tržišta u Hrvatskoj te poticati njegov razvoj, skupa s našim partnerima i ostalim sudionicima.

Regulacija ključna za razvoj tržišta?

Kako bi pojasnila zašto je bitno reguliranje tržišta online oglašavanja automobila, Sanda povlači paralelu s kategorijom za nekretnine:

Reguliranjem oglašavanja u kategoriji postali smo najrelevantnije online tržište nekretnina, a potom i važan sudionik u uređenju tržišta nekretnina u Hrvatskoj općenito. Kroz Njuškalov New Link, edukativnu konferenciju s regionalnim utjecajem namijenjenu stručnjacima u trgovini nekretninama, potičemo razvoj, podižemo standarde i pozitivno utječemo na segment koji je iznimno važan za rast cjelokupne ekonomije.

Njuškalo njuška za novim (digitalnim) njuškama

Ambicije u razvoju novih proizvoda, ali i razvoju tržišta dovele su Njuškalo pred izazov koji moraju riješiti: Naći nove digitalne profesionalce koji će voditi taj razvoj. Sanda objašnjava što mogu ponuditi uz razvoj novih tehnoloških rješenja na tržištu:

Odličan primjer za razvoj je upravo relevantan sustav ocjenjivanja za classifieds stranice. Budući članovi našeg tima to imaju priliku raditi jedino kod nas jer takvo što još uvijek ne postoji. Općenito, Njuškalo im nudi jasnu strategiju i viziju, rad s kvalitetnim, pozitivnim i vrlo optimističnim timom, novi pristup tehnološkom razvoju, istraživanje mogućnosti iskorištavanja podataka i izradu nove generacije servisa, bazirane upravo na tomu.

Sanda Soptija u Njuškalu

Naš tim vjeruje u sebe i u Njuškalo, a to su prepoznali i budući kadrovi na tržištu rada. Primjerice, na fakultetima Zagrebačkog sveučilišta FER i PMF, studenti svake godine s velikim zanimanjem slušaju predavanja o načinu rada Njuškala, koji funkcionira kao jedna velika sretna obitelj koja ima priliku testirati i realizirati nove ideje, ali i svojim inovacijama imati utjecaj na šire društveno okruženje.

Iako su joj se nudile prilike u drugim tvrtkama, Sanda ističe kako “u Njuškalu njuška” i dalje zbog jedinstvenog tima koji zaista radi na poboljšanju trgovine, pri čemu ističe da je upravo ta energija i zajednički ciljevi potiču na daljnji rad.

Njuškalo putem Netokracija Poslovi traži sljedeće digitalce:

Ne trebamo ništa novo, ali trebamo – bolje

Iako bi mnogi mogli tzv. classifieds stranice, posebno gledajući stagnaciju američkog Craigslista, poslati u virtualno groblje inovativnih rješenja, radi se o web stranicama za kojima postoji stvarna potreba. Napokon: Uber nudi prijevoz, a Airbnb smještaj. Ništa novo, ali na novi način.

Upravo taj “novi način” Njuškalo, na čelu sa Sandom Soptijom, želi postići i u sljedećih nekoliko godina, s novim članovima tima koji će morati pokazati da već uspješni domaći internetski projekti mogu inovirati na tržištu čiji korisnici očekuju sve bolje korisničko iskustvo za što Sanda za kraj ističe: “Za mobilne platforme lansirat ćemo fotografsku pretragu”. Naoko ništa novo, a zapravo nam svima treba – kao što nam je dosad trebao i Njuškalo.

Komentari

 1. lucijan

  lucijan

  07. 12. 2019. u 11:56 am Odgovori

  Pozdravljeni, zanima me, kako je moguče, da je slovenski Njuskalo (Bolha.com), postao skoro u potpunosti identičan vašem Njuškalu, kojeg takodjer rado upotrebljavam. Puno pozdrava, Lucijan

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   09. 12. 2019. u 9:39 am Odgovori

   Pretpostavih ću da je zato što su odlučili smanjiti troškove i nakon testiranja tržišta u Hrvatskoj primijeniti slično sučelje u Sloveniji s obzirom da je ista grupacija? Slično kao Wolt, Uber itd.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech tehnologija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.