Robert Kopal: Danas smo pod utjecajem prijatelja prijateljevih prijatelja

Robert Kopal: Danas smo pod utjecajem prijatelja, ali i prijatelja prijateljevih prijatelja

Jedanaesta Combis konferencija, koja se ove godine održava pod motom Challenge the Future, otvorena je jučer u Šibeniku, a za plenarno predavanje pobrinuo se podatkovni znanstvenik Robert Kopal, na temu analize društvenih mreža i velikih podataka.

Na samom početku 11. izdanja Combis konferencije, koja je lani proglašena najboljom konferencijom u sklopu RSVP-a, okupljenima se obratio Mario Vojvoda, član Uprave i glavni direktor za razvoj aplikativnih i sistemskih rješenja u Combisu istaknuvši kako je iza ove tvrtke najbolja poslovna godina u povijesti, no da ovu godinu obilježava i činjenica da je pokrenut niz razvojnih projekata koji će prave rezultate donijeti u narednim godinama. Vojvoda je istaknuo da je jedno od najvećih postignuća prvog desetljeća konferencije formiranje široke high-tech zajednice stručnjaka i korisnika koji zajedno predvode u trendovima na tržištu.

Pratimo trendove i biramo one za koje mislimo da će imati budućnost. IT industrija sve se brže mijenja, a mi smo tu da pomognemo odabrati korisnicima koje trendove pratiti i da odaberemo one koji će donijeti napredak. Zajedno gradimo bolje IT sustave i aplikacije, razvijamo i integriramo, kreiramo bolje poslovanje, nadamo se i bolji svijet oko nas.

Dodao je da su uvijek fokusirani na budućnost.

Na eksperiment, stvaranje novog, na razvoj, na ono što tek slijedi u IT-u. Uvijek smo dio promjene i transformacije u nešto još bolje, nešto što je trenutačno teško zamislivo.

Digitalna transformacija neće zaobići nijednu industriju

Luka Markota, Architecture Lead iz tvrtke Cisco, osvrnuo se na digitalnu transformaciju, istaknuvši podatak kako tek 25 posto CEO-va ima plan kako ju adresirati te da je riječ o procesu koji neće zaobići nijednu industriju. Napomenuo je da su ideje o transformaciji puno starije, ako se samo sjetimo one poznate izreke “softver jede svijet” Marca Andreessena ili zakona Shoshane Zuboff koji kaže da će sve što može biti automatizirano i – biti.

Digitalna transformacija događa se svugdje i pogađa sve industrije, s mrežom kao platformom u srcu te digitalne transformacije, kao i sigurnosti, automatiziranom infrastrukturom te kolaboracijom kao temeljima.

Osim tržišnih, u poslovne modele bismo trebali implementirati i mrežne mehanizme

Doc. dr. sc. Robert Kopal, podatkovni znanstvenik, inače državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova, okupljene je upoznao s analizom društvenih mreža kroz praktične primjene u poslovanju, bilo da je riječ o telekom industriji, bankarstvu, prevenciji i suzbijanju korporativnih prijevara, upravljanju ljudskim potencijalima i nacionalnoj sigurnosti.

Važno je osvijestiti koliko smo povezani i što povezanost zapravo znači. Mreže oblikujemo sami i odlučujemo s o broju osoba s kojima ćemo se povezati. Pod utjecajem smo svojih prijatelja, ali i prijatelja prijateljevih prijatelja.

Dodao je kako mreža ima vlastiti život i da, ono što mreža odluči učiniti, ne mora odgovarati pravilima njenih članova. Odnosno, grupe povezanih osoba mogu izraziti složeno zajedničko ponašanje bez zajedničke svijesti i koordinacije o tome. Naravno, to nas dovodi do poznatih šest stupnjeva odvojenosti te tri stupnja utjecaja. U
poslovne modele bismo, uz tržišne mehanizme, svakako trebali implementirati i mrežne mehanizme, istaknuo je Kopal. U svakoj populaciji postoji 7 do 15 posto lidera, a svaki ima 3 do 15 sljedbenika, no stvar je u tome što lider ne zna da je lider, a sljedbenik ne zna da je sljedbenik.

Za svaku poslovnu primjenu, morate naći tog jednog poslovnog lidera.

Analiza društvenih mreža može pomoći učinkovitosti tvrtki, nastavio je. Konkretno, kad je riječ o telekomunikacijskoj industriji, istaknuo je da zbog demografije, nema novih ljudi kojima će telekomi prodavati svoje usluge, nego da se samo mogu boriti za postojeće, odnosno riječ je o zero sum game.

O mnogobrojnim mogućnostima socijalne fizike

Sljedeća evolucijska faza razumijevanja mehanike mreža jest socijalna fizika koja opisuje matematičke poveznice između informacija i protoka ideja s jedne i ljudskog ponašanja s druge strane, objasnio je Kopal. Tako je, primjerice, izračunima socijalne provodljivosti i socijalnog trenja, moguće definirati vjerojatnost informacijske kaskade što omogućuje predviđanje trendova u mnogobrojnim industrijama.

Mogućnosti koje nudi socijalna fizika su različite, primjerice, kako iskoristiti socijalno učenje za pronalazak najboljih ideja, kako motivirati kako motivirati klijente i korisnike primjenom mrežnih poticaja, kako klasificirati ponašanje potrošača koristeći socio-mobilne podatke, kako prepoznati osobine ličnosti iz strukture mreže ili kako u realnom vremenu saznati zainteresiranost korisnika za uslugu koja se nudi i drugo.

Za kraj, Kopal je istaknuo kako jedan od ključnih izazova vidi u usklađivanju s GDPR uredbom o zaštiti podataka, odnosno kako koristiti i monetizirati podatke, ali istovremeno i sačuvati privatnost.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital ulaže 9.225.000 kuna u akceleraciju 24 startupa u Hrvatskoj

Fil Rouge Capital odabrao je svoju prvu generaciju startupa za akceleraciju. Svaki od 24 odabrana tima osigurali su seed investiciju od 50 tisuća eura što ovu rundu čini najbrojnijom investicijom u startupe u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Internet marketing

Sedmi SoMo Borac s 27 velikih i malih pobjednika

Sa 7. SoMo Borcem zaključen je 12. Weekend Media Festival, a nagrade za najbolje digitalne projekte i kampanje otišle su na razne strane regije.

Internet marketing

Brend Hrvatske kao turističke destinacije nije posao (samo) za državu

Evolucija turizma koja prati razvoj tehnologije donosi niz prilika za rast, no kompleksnost koju donosi digital zahtijeva uključenje komunikacijskih i marketinških stručnjaka u sam strateški proces. Kako ih uključiti saznali smo od turističkog maga, Eulogia Bordasa.

Startupi i poslovanje

Poznati su finalisti šestog izdanja programa Moj Zaba Start

Trideset finalsita šeste godine natječaja Moj Zaba Start poznato je javnosti, a neki od njih će podijeliti gotovo milijun kuna financijskih potpora u tri područja.

Tehnologija

Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Mercedes je potiho ušao na tržište električnih romobila, a uskoro ćemo na njima možda vidjeti i lokalne "igrače" koji čim sjednu az stol u kafiću bacaju ključ Mercedesa na stol.

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.