Robert Kopal: Danas smo pod utjecajem prijatelja prijateljevih prijatelja

Robert Kopal: Danas smo pod utjecajem prijatelja, ali i prijatelja prijateljevih prijatelja

Jedanaesta Combis konferencija, koja se ove godine održava pod motom Challenge the Future, otvorena je jučer u Šibeniku, a za plenarno predavanje pobrinuo se podatkovni znanstvenik Robert Kopal, na temu analize društvenih mreža i velikih podataka.

Na samom početku 11. izdanja Combis konferencije, koja je lani proglašena najboljom konferencijom u sklopu RSVP-a, okupljenima se obratio Mario Vojvoda, član Uprave i glavni direktor za razvoj aplikativnih i sistemskih rješenja u Combisu istaknuvši kako je iza ove tvrtke najbolja poslovna godina u povijesti, no da ovu godinu obilježava i činjenica da je pokrenut niz razvojnih projekata koji će prave rezultate donijeti u narednim godinama. Vojvoda je istaknuo da je jedno od najvećih postignuća prvog desetljeća konferencije formiranje široke high-tech zajednice stručnjaka i korisnika koji zajedno predvode u trendovima na tržištu.

Pratimo trendove i biramo one za koje mislimo da će imati budućnost. IT industrija sve se brže mijenja, a mi smo tu da pomognemo odabrati korisnicima koje trendove pratiti i da odaberemo one koji će donijeti napredak. Zajedno gradimo bolje IT sustave i aplikacije, razvijamo i integriramo, kreiramo bolje poslovanje, nadamo se i bolji svijet oko nas.

Dodao je da su uvijek fokusirani na budućnost.

Na eksperiment, stvaranje novog, na razvoj, na ono što tek slijedi u IT-u. Uvijek smo dio promjene i transformacije u nešto još bolje, nešto što je trenutačno teško zamislivo.

Digitalna transformacija neće zaobići nijednu industriju

Luka Markota, Architecture Lead iz tvrtke Cisco, osvrnuo se na digitalnu transformaciju, istaknuvši podatak kako tek 25 posto CEO-va ima plan kako ju adresirati te da je riječ o procesu koji neće zaobići nijednu industriju. Napomenuo je da su ideje o transformaciji puno starije, ako se samo sjetimo one poznate izreke “softver jede svijet” Marca Andreessena ili zakona Shoshane Zuboff koji kaže da će sve što može biti automatizirano i – biti.

Digitalna transformacija događa se svugdje i pogađa sve industrije, s mrežom kao platformom u srcu te digitalne transformacije, kao i sigurnosti, automatiziranom infrastrukturom te kolaboracijom kao temeljima.

Osim tržišnih, u poslovne modele bismo trebali implementirati i mrežne mehanizme

Doc. dr. sc. Robert Kopal, podatkovni znanstvenik, inače državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova, okupljene je upoznao s analizom društvenih mreža kroz praktične primjene u poslovanju, bilo da je riječ o telekom industriji, bankarstvu, prevenciji i suzbijanju korporativnih prijevara, upravljanju ljudskim potencijalima i nacionalnoj sigurnosti.

Važno je osvijestiti koliko smo povezani i što povezanost zapravo znači. Mreže oblikujemo sami i odlučujemo s o broju osoba s kojima ćemo se povezati. Pod utjecajem smo svojih prijatelja, ali i prijatelja prijateljevih prijatelja.

Dodao je kako mreža ima vlastiti život i da, ono što mreža odluči učiniti, ne mora odgovarati pravilima njenih članova. Odnosno, grupe povezanih osoba mogu izraziti složeno zajedničko ponašanje bez zajedničke svijesti i koordinacije o tome. Naravno, to nas dovodi do poznatih šest stupnjeva odvojenosti te tri stupnja utjecaja. U
poslovne modele bismo, uz tržišne mehanizme, svakako trebali implementirati i mrežne mehanizme, istaknuo je Kopal. U svakoj populaciji postoji 7 do 15 posto lidera, a svaki ima 3 do 15 sljedbenika, no stvar je u tome što lider ne zna da je lider, a sljedbenik ne zna da je sljedbenik.

Za svaku poslovnu primjenu, morate naći tog jednog poslovnog lidera.

Analiza društvenih mreža može pomoći učinkovitosti tvrtki, nastavio je. Konkretno, kad je riječ o telekomunikacijskoj industriji, istaknuo je da zbog demografije, nema novih ljudi kojima će telekomi prodavati svoje usluge, nego da se samo mogu boriti za postojeće, odnosno riječ je o zero sum game.

O mnogobrojnim mogućnostima socijalne fizike

Sljedeća evolucijska faza razumijevanja mehanike mreža jest socijalna fizika koja opisuje matematičke poveznice između informacija i protoka ideja s jedne i ljudskog ponašanja s druge strane, objasnio je Kopal. Tako je, primjerice, izračunima socijalne provodljivosti i socijalnog trenja, moguće definirati vjerojatnost informacijske kaskade što omogućuje predviđanje trendova u mnogobrojnim industrijama.

Mogućnosti koje nudi socijalna fizika su različite, primjerice, kako iskoristiti socijalno učenje za pronalazak najboljih ideja, kako motivirati kako motivirati klijente i korisnike primjenom mrežnih poticaja, kako klasificirati ponašanje potrošača koristeći socio-mobilne podatke, kako prepoznati osobine ličnosti iz strukture mreže ili kako u realnom vremenu saznati zainteresiranost korisnika za uslugu koja se nudi i drugo.

Za kraj, Kopal je istaknuo kako jedan od ključnih izazova vidi u usklađivanju s GDPR uredbom o zaštiti podataka, odnosno kako koristiti i monetizirati podatke, ali istovremeno i sačuvati privatnost.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.