Treba li domena biti kratka da bi bila popularna otkriva WhoAPI

Treba li domena biti kratka i .com da bi bila popularna? WhoAPI otkriva!

Što sve možemo saznati o 1000 najpopularnijih domena istražio je hrvatski startup WhoAPI, koji već neko vrijeme operira ovim područjem. Servis za pretraživanje domena ovom je prilikom upogonjen kako bi se proučilo koje su najpopularnije domene i kakvi su trendovi među njima.

Kakve trendove pokazuje napopularnijih 100 domena istražio je tim WhoAPI-ja.
Kakve trendove pokazuje napopularnijih 100 domena istražio je tim WhoAPI-ja.

Na internetskim prostranstvima više je od 200 milijuna registriranih domena, otkrio nam je osnivač WhoAPI-ja, Goran Duškić, a istraživanje je obuhvatilo najpopularnijih tisuću:

Imali smo dva pristupa istraživanju. Prvi pristup je bio da idemo prikupiti što više informacija koje možemo dobiti preko WhoAPI servisa u nadi da će iskočiti neke anomalije i iznenađenja. Drugi pristup bio je vezan uz činjenicu da smo pretraživali Alexinu listu od 1000 najposjećenijih stranica na internetu. Neka logika nalaže da se ne dolazi tako brzo na tu listu i da su potrebne godine rada kako bi se privukla tolika masa posjetitelja. S obzirom na to da trenutno ima preko 200 milijuna registriranih domena, svima je jasno koliko teško je doći u top 1000.

Neke zanimljivosti koje su tako otkrili su da dvije trećine najpopularnijih domena još uvijek koristi .com, da je najkraća domena Twitterov t.co, ali i da dužina domene ne korelira s njenom popularnosti:

Pod gore spomenutom pretpostavkom da je potrebno neko vrijeme da domena dođe do mjesta među 1000 najpopularnijih, iz WhoAPI-ja su proučili i koliko su u prosjeku stare domene na ovom popisu:

Pitali smo se i kako su neke od najstarijih domena preživjele do danas, odnosno, jesu li još uvijek lideri. Tako se pokazalo da je 91% domena mlađe od 21 godine, a samo 9% ih je starije. Iako morate uzeti u obzir da, kad je riječ o dobi na internetu, 21 godina je cijela vječnost. Isto tako iznenađuje da u samom vrhu može biti mjesta za stranicu koja je tek par mjeseci stara. Ručnim pretraživanjem smo otkrili da je ipak često (nažalost) riječ o raznim stranicama s torrentima ili nekim ne baš jasnim situacijama o čemu se točno radi.

Jedna od zanimljivosti na koje su naišli je, primjerice, ležernost pri produživanju domene, koja je svojevrstan internetski “kućni” broj mnogih tvrtki te dio brendinga:

Pokazalo da mnoge tvrtke čekaju zadnji tren za produživanje vrijedne online imovine kao što je domena. Konkretno je riječ od adobe.com, kojem domena ističe 17. 5. 2015., dok je cisco.com produžio svoju domenu tek nekoliko dana prije njenog isteka 15. 5. 2015. Bili smo iznenađeni i što puno najposjećenijih stranica na internetu nema postavljen SSL certifikat, kao i druge zanimljivosti.

Što WhoAPI radi nakon investicije?

Osim što se bavi povremenim istraživanjem domena, WhoAPI ipak ponajviše radi na razvoju svog poslovanja i tvrtke. U tome bi trebala pomoći i nedavna investicija fonda StartLabs, koja je prvi put objavljena na predstavljanju Netokracijinog istraživanja o investicijama u hrvatske startupe.

Investiciju u tom periodu, kaže Goran, nije tražio:

Prije svega nisam tražio investiciju, odnosno nisam radio fundraising, iako sam napisao knjigu baš na tu temu. Bio sam u kontaktu s Vojom i Nebojšom iz StartLabsa godinu dana, jednom mjesečno, prije negoli su oni ponudili svoj paket. Kroz taj period smo zajedno evidentirali probleme na koje je naišao projekt, odnosno razloge zašto nije došlo do eksponencijalnog rasta.

Kao što već i ptice na grani znaju, kod pametnih investicija uloženi novac nije jedina, a ponekad ni najbitnija stavka, pa je tako i ovaj put prihvaćanju investicije presudio know-how koji StartLabs donosi u svom paketu:

Osim što smo odmah kliknuli na prvom sastanku, StartLabs jasno razumije probleme koji koče rast WhoAPI projekta i vidim da su njihov program, iskustva i kontakti posvećeni upravo tom polju. Isto tako u ovom trenutku mi odgovara pozornost i rad jedan-na-jedan koji mi pružaju, kao i promjena okoline.

WhoAPI trenutačno analizira razne KPI-jeve u proteklih 12 mjeseci, pokreće nova mjerenja, customer development i sistematiziraju se marketinški i prodajni procesi kako bi se razvoj servisa nastavio u smjeru koji tržište zahtijeva. Edukacija isto tako nije izostavljena, između ostalog, idući tjedan je i zanimljiva radionica posvećena growth hackingu, istaknuo je Goran.

Cijela WhoAPI-jeva infografika slijedi u nastavku, a klikom na nju možete je vidjeti u uvećanoj inačici.infografika_manja

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.