UX savjeti za ljude u žurbi braće Blagonić

UX savjeti za ljude u žurbi: Korisnici su sretniji kada donose manje odluka

Na zadnjem danu ovogodišnjih WinDaysa predavanje su održala i braća Blagonić, organizatori domaćih WordPress Meetupa. S 12 godina iskustva, od toga 7 godina u UI/UX dizajnu, te nakon četiristotinjak klijenata, skupili su neka praktična saznanja vezana uz dizajn koja su prezentirali kroz niz savjeta.

Braća Blagonić na ovogodišnjim WinDaysima održala su predavanje o UX dizajnu (Slika: WinDays Facebook).
Braća Blagonić na ovogodišnjim WinDaysima održala su predavanje o UX dizajnu (Slika: WinDays Facebook).

No, krenimo otpočetka: koja je uopće razlika između User Interface i User Experience dizajna? Objasnio je to Emanuel na primjeru konja:

UI je ono što vam treba za jahanje, uzde, sedlo, stremen i ostala oprema. UX je pak osjećaj koje vam jahanje daje, vjetar u kosi, sreća kada shvatite da niste pali s konja.

No prije nego što se bacite u UX/UI dizajn, trebate od klijenata izvući što im zapravo treba i što žele, objašnjavaju Blagonići – oni sami to rade pomoću upitnika kroz koji saznaju je li klijent svjestan ciljane skupine, tko će uređivati sadržaj, koji će biti content work flow, kako će komunicirati s publikom.

Sljedeći je korak razgovor s članovima tima i brainstorming uz bijelu ploču gdje se sve ideje mogu skicirati. U ove je sastanke često dobro uključiti i klijenta, a na njima kolaju ideje, vizualiziraju se te se tako identificiraju mogući problemi. Skiciranje ideja i koraka uzima nešto vremena, objasnio je Lucijan, no omogućava vam da se klijentu obratite s idejama i prijedlozima, nečime što im je mnogo korisnije od komada koda.

Aplikacije radite za korisnike – pitajte ih za mišljenje

Treba ipak pri dizajnu imati na umu da aplikaciju ne radite za sebe, već za korisnike. uvijek razgovarajte s ciljanom skupinom i stvarajte s njima na prvom mjestu, no ne treba zaboraviti i da su oni pametni i da uče – čak i ako nešto u aplikaciji ne bude savršeno optimizirano, popravit ćete u verziji 2.0, a korisnici će sami naći načina da zaobiđu probleme.

Nekoliko je ipak pravila za bolji UX:

  • Što je manje odlučivanja, to su sretniji korisnici.
  • Što je manje distrakcija, to je brže odlučivanje.
  • Ponudite im “pametne” početne opcije – 20 posto najkorištenijih opcija neka bude unutar jednog klika.
  • Ne zbunjujte korisnike – budite konzistentni, pogotovo kada je riječ o bojama i akcijama.

Olakšajte klijentima da razumiju što radite

Pravilo “manje je više” vrijedi i za sadržaj i objekte, ne samo opcije, napomenuli su Blagonići. Grupirajte objekte i sadržaj, savjetuju, a sami pritom koriste strukturu foldera za stranice i podstranice, jer čak i klijenti koji nisu tehnološki pismeni mogu razumjeti tu hijerarhiju i koliko će klikova po prilici trebati da korisnik dođe do nekog sadržaja u toj strukturi.

Klijenti često neće razumjeti komad koda koji im pošaljete, no razumjet će skice na papiru, interaktivne prototipe poput klikabilnog PDF-a ili HTML prototip koji će i vama poslužiti za provjeru koncepta.

Posebno je bitno da nešto vizualno pošaljete klijentu ako ne radite s njima u istom uredu (ili državi). Kada rješavanje problem na licu mjesta i izravna komunikacija nisu opcija, vrlo je bitno na kraju svakog dana poslati nešto klijentu na temelju čega se može otvoriti diskusija, napomenuo je Lucijan.

Cijelim putem iterirajte, testirajte, razgovarajte s klijentima, korisnicima i svojim kolegama, poručuju Blagonići.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 35 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je već stiglo najmanje pet uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.