Žito koristi dronove u poljoprivredi, a EK za spašavanje ljudi

Zašto Žito koristi dronove u poljoprivredi, a Europska komisija u akcijama spašavanja?

Središnji dio DRONEfesta, prve regionalne konferencije o bespilotnim letjelicama koja se jučer održavala u zagrebačkom HUB385, bio je posvećen studijama slučaja, odnosno upotrebi dronova u različitim područjima, od poljoprivrede, akcija spašavanja do sigurnosnih namjena.

dronefest_primjeri

Prvi dio jučer održanog DRONEfesta bio je posvećen regulativi bespilotnih letjelica, što je goruće pitanje, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a drugi konkretnim slučajevima primjene dronova u različitim područjima. Okupljeni su tako mogli čuti iskustva Teamneta u upotrebi bespilotnih letjelica u području visoke razine poslovanje te analize dobivenih podataka, dok su Robert Repinac i Mario Teskera iz Žita održali prezentaciju o korištenju bespilotnih letjelica u poljoprivredi, projektu koji je IN2 napravio za tvrtku koja posjeduje 22.000 hektara vlastitih površina. Posljednja dva mjeseca oni dronom kontroliraju stotinjak hektara poljoprivrednih površina dnevno, prateći vegetacijski indeks, nadgledajući kulture i stanje usjeva na terenu, a kako bi mogli planirati i pratiti aktivnosti na poljima poput navodnjavanja i zaprašivanja.

dron_u_letu_dronefest
Osim raznolikih mogućnosti upotrebe dronova, u sljedećih nekoliko godina bit će i puno govora o njihovoj neutralizaciji.

Korištenje dronova u Bosni i Hercegovini za vrijeme poplava

Drugi zanimljiv slučaj upotrebe dronova je projekt ICARUS, a riječ je o upotrebi bespilotnih letjelica u situacijama kriznog menadžmenta. Projekt je financiran od strane Europske komisije u kojem je sudjelovalo 24 partnera iz 20 zemalja. Haris Balta iz Kraljevske vojne akademije iz Bruxellesa, koja stoji iza projekta, ispričao je kako cilj projekta nije zamijeniti robotske alate u akcijama u potrage i spašavanja nego im pružiti potporu. Naime, uslijed brojnih nepogoda i prirodnih katastrofa, Europska komisija se vodila idejom kako postoji velik nesrazmjer između tehnologije u laboratoriju i one koja se koristi na terenu. Jedna od zemalja gdje je ICARUS projekt naišao na primjenu je bila i Bosna i Hercegovina, prvo za vrijeme poplava u svibnju 2014. godine, a zatim i u snimanju minski sumnjivih područja zbog pomicanja mina i drugih neeksplodiranih sredstava uslijed poplava.

Istaknuo je kako je Europska komisija prepoznala kao problem puno dronova u zraku te će sljedećih nekoliko godina biti puno govora o njihovoj detekciji i neutralizaciji, jer se ne može sve riješiti zakonskom regulativom, primjerice u slučaju terorizma.

Izazov u organizaciji i analizi podataka

Također, riječi o prikupljanju, obradi i analizi podataka s bespilotne letjelice, a Tihomir Šašić i Marko Turković iz IN2 istaknuli su kako će uskoro biti najveći izazov organizirati i analizirati sve dobivene podatke. Za sam kraj, okupljeni su mogli čuti o primjeni dronova u sigurnosnim namjenama na primjeru tvrtke INSIG2, posebno u slučaju većeg geografskog područja i štićenu vojarni ili skladišta.

Kad je riječ o dronovima mogućnosti su ogromne, samo je pitanje gdje ih implementirati, zaključili su sudionici DRONEfesta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.