Žito koristi dronove u poljoprivredi, a EK za spašavanje ljudi

Zašto Žito koristi dronove u poljoprivredi, a Europska komisija u akcijama spašavanja?

Središnji dio DRONEfesta, prve regionalne konferencije o bespilotnim letjelicama koja se jučer održavala u zagrebačkom HUB385, bio je posvećen studijama slučaja, odnosno upotrebi dronova u različitim područjima, od poljoprivrede, akcija spašavanja do sigurnosnih namjena.

dronefest_primjeri

Prvi dio jučer održanog DRONEfesta bio je posvećen regulativi bespilotnih letjelica, što je goruće pitanje, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a drugi konkretnim slučajevima primjene dronova u različitim područjima. Okupljeni su tako mogli čuti iskustva Teamneta u upotrebi bespilotnih letjelica u području visoke razine poslovanje te analize dobivenih podataka, dok su Robert Repinac i Mario Teskera iz Žita održali prezentaciju o korištenju bespilotnih letjelica u poljoprivredi, projektu koji je IN2 napravio za tvrtku koja posjeduje 22.000 hektara vlastitih površina. Posljednja dva mjeseca oni dronom kontroliraju stotinjak hektara poljoprivrednih površina dnevno, prateći vegetacijski indeks, nadgledajući kulture i stanje usjeva na terenu, a kako bi mogli planirati i pratiti aktivnosti na poljima poput navodnjavanja i zaprašivanja.

dron_u_letu_dronefest
Osim raznolikih mogućnosti upotrebe dronova, u sljedećih nekoliko godina bit će i puno govora o njihovoj neutralizaciji.

Korištenje dronova u Bosni i Hercegovini za vrijeme poplava

Drugi zanimljiv slučaj upotrebe dronova je projekt ICARUS, a riječ je o upotrebi bespilotnih letjelica u situacijama kriznog menadžmenta. Projekt je financiran od strane Europske komisije u kojem je sudjelovalo 24 partnera iz 20 zemalja. Haris Balta iz Kraljevske vojne akademije iz Bruxellesa, koja stoji iza projekta, ispričao je kako cilj projekta nije zamijeniti robotske alate u akcijama u potrage i spašavanja nego im pružiti potporu. Naime, uslijed brojnih nepogoda i prirodnih katastrofa, Europska komisija se vodila idejom kako postoji velik nesrazmjer između tehnologije u laboratoriju i one koja se koristi na terenu. Jedna od zemalja gdje je ICARUS projekt naišao na primjenu je bila i Bosna i Hercegovina, prvo za vrijeme poplava u svibnju 2014. godine, a zatim i u snimanju minski sumnjivih područja zbog pomicanja mina i drugih neeksplodiranih sredstava uslijed poplava.

Istaknuo je kako je Europska komisija prepoznala kao problem puno dronova u zraku te će sljedećih nekoliko godina biti puno govora o njihovoj detekciji i neutralizaciji, jer se ne može sve riješiti zakonskom regulativom, primjerice u slučaju terorizma.

Izazov u organizaciji i analizi podataka

Također, riječi o prikupljanju, obradi i analizi podataka s bespilotne letjelice, a Tihomir Šašić i Marko Turković iz IN2 istaknuli su kako će uskoro biti najveći izazov organizirati i analizirati sve dobivene podatke. Za sam kraj, okupljeni su mogli čuti o primjeni dronova u sigurnosnim namjenama na primjeru tvrtke INSIG2, posebno u slučaju većeg geografskog područja i štićenu vojarni ili skladišta.

Kad je riječ o dronovima mogućnosti su ogromne, samo je pitanje gdje ih implementirati, zaključili su sudionici DRONEfesta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.

Startupi i poslovanje

Bivši investitor u 500 Startups savjetuje hrvatske startupe: Akvizirajte klijente i korisnike od kojih ćete učiti!

Marvin Liao već 10 godina ulaže u startupe u srednjoj i istočnoj Europi, u zemljama poput Srbije i Ukrajine. U razgovoru za Netokracija Podcast daje praktične savjete za hrvatske tehnološke poduzetnike u doba pandemije!

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?