Žito koristi dronove u poljoprivredi, a EK za spašavanje ljudi

Zašto Žito koristi dronove u poljoprivredi, a Europska komisija u akcijama spašavanja?

Središnji dio DRONEfesta, prve regionalne konferencije o bespilotnim letjelicama koja se jučer održavala u zagrebačkom HUB385, bio je posvećen studijama slučaja, odnosno upotrebi dronova u različitim područjima, od poljoprivrede, akcija spašavanja do sigurnosnih namjena.

dronefest_primjeri

Prvi dio jučer održanog DRONEfesta bio je posvećen regulativi bespilotnih letjelica, što je goruće pitanje, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a drugi konkretnim slučajevima primjene dronova u različitim područjima. Okupljeni su tako mogli čuti iskustva Teamneta u upotrebi bespilotnih letjelica u području visoke razine poslovanje te analize dobivenih podataka, dok su Robert Repinac i Mario Teskera iz Žita održali prezentaciju o korištenju bespilotnih letjelica u poljoprivredi, projektu koji je IN2 napravio za tvrtku koja posjeduje 22.000 hektara vlastitih površina. Posljednja dva mjeseca oni dronom kontroliraju stotinjak hektara poljoprivrednih površina dnevno, prateći vegetacijski indeks, nadgledajući kulture i stanje usjeva na terenu, a kako bi mogli planirati i pratiti aktivnosti na poljima poput navodnjavanja i zaprašivanja.

dron_u_letu_dronefest
Osim raznolikih mogućnosti upotrebe dronova, u sljedećih nekoliko godina bit će i puno govora o njihovoj neutralizaciji.

Korištenje dronova u Bosni i Hercegovini za vrijeme poplava

Drugi zanimljiv slučaj upotrebe dronova je projekt ICARUS, a riječ je o upotrebi bespilotnih letjelica u situacijama kriznog menadžmenta. Projekt je financiran od strane Europske komisije u kojem je sudjelovalo 24 partnera iz 20 zemalja. Haris Balta iz Kraljevske vojne akademije iz Bruxellesa, koja stoji iza projekta, ispričao je kako cilj projekta nije zamijeniti robotske alate u akcijama u potrage i spašavanja nego im pružiti potporu. Naime, uslijed brojnih nepogoda i prirodnih katastrofa, Europska komisija se vodila idejom kako postoji velik nesrazmjer između tehnologije u laboratoriju i one koja se koristi na terenu. Jedna od zemalja gdje je ICARUS projekt naišao na primjenu je bila i Bosna i Hercegovina, prvo za vrijeme poplava u svibnju 2014. godine, a zatim i u snimanju minski sumnjivih područja zbog pomicanja mina i drugih neeksplodiranih sredstava uslijed poplava.

Istaknuo je kako je Europska komisija prepoznala kao problem puno dronova u zraku te će sljedećih nekoliko godina biti puno govora o njihovoj detekciji i neutralizaciji, jer se ne može sve riješiti zakonskom regulativom, primjerice u slučaju terorizma.

Izazov u organizaciji i analizi podataka

Također, riječi o prikupljanju, obradi i analizi podataka s bespilotne letjelice, a Tihomir Šašić i Marko Turković iz IN2 istaknuli su kako će uskoro biti najveći izazov organizirati i analizirati sve dobivene podatke. Za sam kraj, okupljeni su mogli čuti o primjeni dronova u sigurnosnim namjenama na primjeru tvrtke INSIG2, posebno u slučaju većeg geografskog područja i štićenu vojarni ili skladišta.

Kad je riječ o dronovima mogućnosti su ogromne, samo je pitanje gdje ih implementirati, zaključili su sudionici DRONEfesta.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.