Prva regionalna edukacija o ‘native’ oglašavanju: Baneri su (naporna) prošlost

Što je nativno oglašavanje? Kako kreirati kvalitetan i relevantan sadržaj kojim ćete doći do svoje ciljane skupine, promovirati proizvod ili uslugu ili povećati prodaju? Kako mjeriti rezultate kampanje? Je li nativno oglašavanje etično? Na ta, ali i mnoga druga pitanja, okupljeni su jučer dobili odgovore na prvoj Netokracijinoj edukaciji OMG!Native u HUB385, na kojoj su gostovali Jan Jilek iz IAB-a i Dejan Nikolić iz Content Insightsa, naravno, uz Netokracijnog Ivana Brezaka Brkana i Miju Biberović.

ibb_native_jpg
U nativno oglašavanje lani su uložene 4,3 milijarde dolara. (Foto: Luka Travaš)

Native, odnosno nativno oglašavanje u posljednje je vrijeme postalo jako popularno.
Svi o njemu pričaju, svi ga znaju i svi – “nativno” oglašavaju. No je li to doista tako ili
ili ponekad nativno oglašavanje izgubi ovaj suglasnik t i postane naivno? To su samo neka od pitanja o kojima se govorilo na prvoj Netokracijinoj edukaciji posvećenoj upravo ovoj tematici, a namijenjenoj pripadnicima marketinške industrije.

Za početak, što je native ili nativno oglašavanje? Teorija kaže kako je riječ o obliku plaćenog medijskog sadržaja u kojemu iskustvo oglasa prati prirodnu formu i funkciju korisničkog iskustva u zadanom okruženju. Pri tome je naglasak upravo na korisničkom doživljaju koji se kad je riječ o standardnom oglašavanju (pre)često ometa i narušava oglasima koji “vrište”: Klikni, klikni, klikni!

Korisnici su se tome doskočili popularnim adblockerima, što je medijske izdavače prošle godine koštalo čak 22 milijarde dolara. Zanimljivo je kako korisnici kad jednom instaliraju adblocker ostaju mu vjerni i dalje. Tome u prilog ide i činjenica kako je u posljednjih 12 mjeseci korištenje adblockera na globalnoj razini poraslo za 41 posto, a sam Ad Block Plus, kao najpopularniji adblocker, bilježi 2,3 milijuna preuzimanja svakog tjedna. Uz to, Apple je krajem 2015. uz iOS 9 najavio i mogućnost blokiranja oglasa u pregledniku Safari. Zašto korisnici jako vole adblockere? Razloga je nekoliko, no korisnici najčešće navode kako ih oglasi ometaju u konzumiranju sadržaja, narušavaju im privatnost te usporavaju učitavanje web stranice.

Je li nativno oglašavanje rješenje?

native_sudionici_jpg
Native nije priopćenje, ali ni promotivni članak, naglašeno je na edukaciji.

Sve navedeno, naravno, narušava korisničko iskustvo te je prirodno da se traže nova rješenja, a kao logičan korak nameće se nativno oglašavanje, što pokazuju i istraživanja u Hrvatskoj, o čemu je Netokracija već pisala. Prakse kojima su se do sada okretali izdavača, poput blokiranja (dijela) sadržaja korisnicima adblockera, zamolbi korisnicima da ne koriste adblockere i slično ne daju rezultate. U prilog nativnom oglašavanju idu i brojke. Naime, prošle su godine u ovaj oblik oglašavanja uložene 4,3 milijarde dolara, a procjene kažu kako će do 2018. taj iznos ići do 8,8 milijarde dolara.

Međutim, ključno je da mu se pristupi pametno, naglašeno je na edukaciji, a poanta je da je sadržaj bude iznimno dobar, relevantan i da čitatelju daje dodatnu vrijednost.

No važno je istaknuti i što nativno oglašavanje nije. Native nije priopćenje, niti promotivni članak s kojim se najčešće zamjenjuje. Također, nativno oglašavanje ne znači da se skriva činjenica kako je riječ o sponzoriranom sadržaju, naprotiv – to se mora istaknuti.

Je li nativno oglašavanje nešto novo? David Ogilvy je još početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća smatrao kako će onaj oglas, koji najviše nalikuje sadržaju, korisnici više čitati i više mu vjerovati. Razvoj tehnologije diktira promjene korisničkih navika te se zato čini da je riječ o nečem novom. Istraživanja također pokazuju kako je 60 posto korisnika otvorenije prema oglasima koji pričaju priču, nego koji jednostavno pokušavaju prodati proizvod. Pa kakav bi native trebao biti? Netokracijina Mia Biberović naglasila je sljedeće:

 • Usklađen s medijem na kojem se objavljuje
 • Usklađen s korisničkim iskustvom posjetitelja medija
 • Usklađen s brendom i kampanjom
 • Zanimljiv, edukativan, informativan
 • S umjerenim pozivima na akciju.

Rast će potražnja za nativnim oglašavanjem

Na edukaciji je također bilo riječi i o etičnoj strani cijele priče, o čemu je govorio Jan Jilek iz IAB-a. Istaknuo je kako njihov Native Advertising Playbook daje određene smjernice, no da su u različitim zemljama različiti standardi, iako uvijek mora biti istaknuto kako se radi o sponzoriranom sadržaju.

Native vidim šire od sponzoriranih članka te je teško definirati što je native. Je li native ako novinar piše o krađi automobila, a na sljedećoj stranici vidite oglas za autoosiguranje? Etičnost je često obrnuto proporcionalna prodajnim rezultatima. Native je sklizak teren, no mislim da je izuzetno zanimljiv i da se s njime može svašta dobroga napraviti.

Kako će native oglašavanje izgledati u bliskoj budućnosti? Jan smatra da će se vrlo vjerojatno ulagati strateški, no da je i prednosti i problem što se native mora prilagođavati svakom pojedinom mediju te zahtijeva više troškova u produkciji jer se ne može skalirati.

Počet će rasti potražnja za nativnim oglašavanjem, ali tek trebamo početi mjeriti rezultate.

Naglasak na dubljoj analizi sadržaja

dejan_native_jpg
Od Dejana Nikolića, suosnivača Content Insightsa, jedino nismo mogli doznati je li za njegovu ozljedu kriva ‘display mafija’ 🙂

Kad je riječ o mjerenju rezultata objavljenog sadržaja, i to ne samo jedinstvenih posjetitelja i prikaza stranice, prava osoba je Dejan Nikolić, osnivač popularnog Njuz.neta, ali i Content Insightsa, alata za naprednu analitiku sadržaja, o kojemu je Netokracija već pisala.

Ovaj alat nudi mnogo dublju analizu od trenutno popularnih alata i, osim broja pregleda stranica i jedinstvenih posjetitelja, uzima u obzir, primjerice, je li neki članak pročitan i dokle je pročitan, koliko je vremena čitatelj bio angažiran u konzumiranju sadržaja, gdje napušta sadržaj i mnoge druge podatke. Sve to prati algoritam Content Performance Indicator, a kako zapravo funkcionira, Dejan je ispričao na primjeru Njuz.neta.

Više nije bitan samo pregled stranice, nego dolazi do potpunije analize koja uključuje i sljedeće podatke: koji sadržaj ima kakav utjecaj, tko je od autora najbolji za koju vrstu sadržaja i drugo.

Kako isplanirati nativnu, a ne naivnu kampanju?

ivan_native_jpg

Kako planirati nativnu kampanju u 2016., što očekivati od agencija, što od klijenta i što od medija? Kad je riječ o planiranju kampanje, Netokracijin Ivan Brezak Brkan okupljenima je dao nekoliko savjeta koje bismo mogli sažeti u sljedeće:

 • Zaboravite na ego svog brenda
 • Odaberite pravi medij
 • Odaberite pravi medij koji pozna svoju publiku
 • Interesi brenda, medija i publike moraju biti usklađeni
 • Doznajte kakav sadržaj vaša publika voli
 • Proaktivno se uključite u stvaranje sadržaja
 • Nemojte biti predirektni
 • Transparentnost je ključna

Pri kreiranju nativnih kampanja od agencije treba očekivati upoznatost s medijima, kvalitetan sadržaj, suradnju s redakcijom, a ne samo prodajom. Sa strane klijenta, treba obratiti pažnju na usklađenost PR-a i marketinga, dostupnost kvalitetnih sugovornika, razumijevanje publike po pitanju sadržaja. Od medija također treba očekivati da poznaje svoju publiku, i to ne samo u brojkama, da ne ‘outsourcaju’ sadržaje vanjskim agencijama, osim ako nije riječ o vlastitom content studiju i da vam neće prodati baš sve što želite.

Dobar native je toliko dobar da publiku nije briga i ako je sponzoriran, a istraživanja pokazuju kako 86 posto korisnika smatra kako je online oglašavanje nužno da bi mogli sadržaj konzumirati besplatno. Ivan je istaknuo:

Ako imate dobar odnos s publikom, možete joj iskomunicirati da imate sponzorirane sadržaje. Native nije prikriveno oglašavanje niti to smije biti.

A što sudionici kažu o edukaciji i da li im se isplatilo provesti vrijeme s nama? Maja Jurković iz Podravke ističe:

Edukacija je bila super, profesionalno organizirana, puno drugih bi se moglo ugledati na vas, a jako mi se svidio praktičan dio. 🙂

A ako vas je ovo zainteresiralo i želite sudjelovati na našoj sljedećoj edukaciji nakon ljeta, ostavite nam email i javit ćemo vam se s detaljima!

[yikes-mailchimp form=”3″]

ponuda

Komentari

 1. kresimir

  kresimir

  01. 07. 2016. u 4:57 am Odgovori

  Adblock je jako korisni alat. Meni ne smeta banner ako se na stranici nalazi jedan do dva oglasa, ali većina stranica je postavila i pop up oglase tako da sam morao instalirati adblock.

   • rolanje

    rolanje

    01. 07. 2016. u 6:53 pm Odgovori

    Nisam ja direktno pitan, ali evo i moj odgovor, ako ce vam trebati za neku statistiku 🙂

    Vezano za adblock, ni meni ne smetaju banneri… Ali su npr. jutarnji.hr, mislim cak i vecernji.hr, bili presmijesni s onom kolicinom bannera gdje se sadrzaj gotovo nije ni vidio – ne posjecujem ih vec par godina pa ne znam kakvo je sad stanje… net.hr ne znam isto (sve navedene sam si na PC-u zablokirao da ih ne mogu ni otvoriti – ali iz nekog drugog razloga, a ne zbog bannera)…

    A adblock imam instaliran i tamo samo jednu stranicu navedenu za blokiranje (znaci, sve stranice i dalje prikazuju oglase osim te jedne – a nju sam zablokirao jer mi je, kako je vrijeme prolazilo bilo servirano sve vise i vise oglasa. I onda u jednom trenu kad mi je u 3 minute pokazano valjda 5 ili 6 oglasa, instalirao sam adblock – ali kako sam napisao, samo za tu jednu domenu).

    Inace, vezano za ne prikazivanje bannera, moguce je i da bi mi bilo glupo (ruzno) da na mjestima reklama imam prazne prostore 🙂

 2. Bruno

  Bruno

  02. 07. 2016. u 8:12 pm Odgovori

  >ne posjecujem ih vec par godina pa ne znam kakvo je sad stanje
  ovo zvuči kao da je posjećivanje proces koji traje danima …
  klikneš na neki od tih webova i vidiš kakvo je stanje.

  • rolanje

   rolanje

   05. 07. 2016. u 9:45 pm Odgovori

   hm… ne traje danima, ali nije bas ni “samo klikni i otvori”, jer kao sto sam napisao, blokirao sam si pristup nekim web stranicama.

   Zasto? Pa primijetio sam da sam tijekom rada (a radim za racunalom cijelo radno vrijeme) nesvjesno ukucavao adrese raznih portala i citao vijesti tipa politika i/ili “guzice i sise”. A kad se doda da sam gledao i komentare ispod clanka, dodje se (nisam mjerio, ali) mozda i do dva sata dnevno gubitka na stvari koje mi stvarno ne trebaju u zivotu.

   Vjerojatno postoje razne metode blokiranja prikaza web stranica na PC-u, a ja sam to napravio tako da sam u “hosts” file, na listu dodao one portale koje nisam vise htio posjecivati (time sam definirao da se domene svih tih portala mapiraju/redirektaju na moj localhost – 127.0.0.1). Na taj sam nacin dosao do situacije da kad ukucam adresu http://www.neki-portal.hr, preglednik vise nije prikazivao sadrzaj stranice koju sam htio ucitati, vec sadrzaj mog lokalnog servera, a gdje se nalazi nista 🙂

   Inace, taj hosts file se (barem na Windowsima) nalazi zakopan u nekoj petoj ili sestoj razini na C disku pa da dodjem do file-a, otvorim ga i izbacim domenu s (crne) liste, treba mi bar minuta i pol, cime sam rijesio da navedene portale vise ne ukucavam nesvjesno.

   A kad vec opisujem ovako detaljno, onda cu jos samo dopisati kako to nije bilo potpuno rjesenje problema. Jer osim tih par portala koje sam posjecivao, na webu postoji jos (vise nego nekoliko) portala te sam poceo posjecivati i druge portale za koje ranije nisam imao neku zelju ili potrebu… A kad sam se uhvatio u “prljavoj raboti”, onda su i ti novi portali polako zavrsili u hosts file-u…

   Nakon par mjeseci, bitka je zavrsila – vhosts je dobio desetak domena, a ja sam se (vecim dijelom) odvikao od citanja gluposti.

   Pozdrav

 3. Tomislav

  Tomislav

  05. 07. 2016. u 9:23 pm Odgovori

  Nije govno nego se pas posrao, pa tako nije sponzorirani članak, nego native 🙂
  I baš na ovom članku, na 13″ ekranima laptopa, banner + header sitea zauzmu, sve, scrollneš jedan ekran dolje u nadi da ćeš dobiti zadnje objavljene članke, kad ono, isti taj banner.

  Bravo za native, bravo za Netokraciju! 😀

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Zašto više nije dovoljno biti dobar developer u Hrvatskoj (i zašto ‘freelance’ nije rješenje)

CEO-i Rentlija, Neuralaba, Bornfighta i Locastica u Labinu su razgovarali o tome kako učiniti zaposlenike sretnima, ali i o freelancerima te - podjeli zarade.

Startupi i poslovanje

Taxify, konkurent Uberu, stiže u Hrvatsku: Traže se vozači i Country Manager

Taxify je aplikacija za naručivanje taksi prijevoza, porijeklom iz Estonije, a danas dostupna u gotovo 30 zemalja u Europi, Africi, Južnoj Americi te Australiji. Sudeći prema aktivnim oglasima za posao, uskoro stiže u Hrvatsku.

Društvene mreže

Po Instagram profilu Josipa Budimira nikad ne biste zaključili da je on – gradonačelnik

OK, dobro, možda i biste, jer mu upravo to stoji u biografiji. Ali i usprkos tome, prije biste zaključili da je riječ o jednom od onih pokušaja humora kada neki pametnjaković u biografiju stavi da je direktor Facebooka. Što zapravo i nema smisla ako ste na Instagramu.

Što ste propustili

Društvene mreže

Po Instagram profilu Josipa Budimira nikad ne biste zaključili da je on – gradonačelnik

OK, dobro, možda i biste, jer mu upravo to stoji u biografiji. Ali i usprkos tome, prije biste zaključili da je riječ o jednom od onih pokušaja humora kada neki pametnjaković u biografiju stavi da je direktor Facebooka. Što zapravo i nema smisla ako ste na Instagramu.

Novost

Zbog promocije softvera za varanje u Fortniteu dobili tužbe u stvarnom svijetu

Epic Games se ne šali, u stvarnome svijetu tuži osobe za varanje u video igri, a podrška zajednice za ovo je ogromna.

Startupi i poslovanje

Peter Looker uz 30-godišnje iskustvo i veze u SAD-u želi pomoći hrvatskim tvrtkama u usponu

On je američki poduzetnik čiji su proizvodi u 30 godina obišli mnoge strane svijeta, ali se sa svojim iskustvom i znanjem odlučio smjestiti u Europu. Što je Petera namamilo u našu regiju?

Sponzorirano

Studija slučaja: Kako po prvi put organizirati studentsku praksu u manjoj tvrtki?

Nije jednako organizirati studentsku praksu u timu od stotinu ljudi i u malim tvrtkama gdje često ne postoji jedna osoba ili cijeli tim koji će se samo praktikantima baviti cijelo ljeto.

Društvene mreže

Twitter zbunjuje one koji ga ne koriste, zato opaska ‘retweets ≠ endorsements’ nije dovoljna

Mnogi korisnici Twittera u svoju biografiju dodali su objašnjenje “retweets ≠ endorsements”. No, u pojedinim slučajevima, posebice ako je politika upletena, to neće biti dovoljno da se ogradite od sadržaja koji dijelite - posebice ako taj sadržaj dođe pred oči onih koji Twitter ne koriste.

Prikaz

Za moje sestrične: Dan u životu community managera u Remedy Entertainmentu

"Vida, ne možemo vjerovati da si već deset mjeseci u Finskoj, a mi još uvijek nemamo pojma što ti zapravo radiš", rekle su mi sestrične. Za njih, a i za sve ostale, slijedi moj tipičan radni dan u Remedy Entertainmentu.