Od danas diljem Europe plaćajte otiskom prsta i selfiejem, Hrvatska na redu 2017.

Od danas diljem Europe plaćajte otiskom prsta i selfiejem, Hrvatska na redu 2017.

Mastercardovi korisnici u 12 europskih zemalja od danas mogu potvrditi svoj identitet prilikom online plaćanja otiskom prsta ili selfiejem. Primjenu ove tehnologije u Hrvatskoj možemo očekivati tijekom sljedeće godine.

Nakon inovacija poput beskontaktnog i mobilnog plaćanja, konačno stiže i rješenje za online plaćanje.
Nakon inovacija poput beskontaktnog i mobilnog plaćanja, konačno stiže i rješenje za online plaćanje.

Od danas postaje dostupna Mastercardova aplikacija za online plaćanje Identity Check Mobile. Posebnost aplikacije je u tome što za provjeru identiteta vlasnika kartice koristi otisak prsta i prepoznavanje lica. Time biometrijska autentifikacija prilikom plaćanja postaje dostupna širokom građanstvu u Europi, ali zasad na samo 12 europskih tržišta – u Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švedskoj. U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama svijeta, dostupnost nove mogućnosti u plaćanju možemo očekivati tijekom 2017. godine, kažu iz Mastercarda.

Biometrijska autentifikacija bila je najavljivana još u prvoj polovici 2016. godine, o čemu se pisalo i na Netokraciji. U međuvremenu je Mastercard proveo istraživanja u Nizozemskoj, SAD-u i u Kanadi, a korisnici su potvrdili da preferiraju takav način plaćanja spram lozinki. O tome da su lozinke stvar prošlosti, pričalo se i na Mastercardovoj konferenciji u Splitu prošloga tjedna. Ono što su u Mastercardu naučili iz probnih istraživanja je da rješenje za online plaćanje mora biti jednostavno te da treba iskoristiti ono što korisnik već poznaje ili upotrebljava, npr. kameru, objašnjavaju iz kompanije.

Kod potvrde identiteta selfiejem dovoljno je – trepnuti

Korisnici potvrđuju da više preferiraju otisak prsta ili selfie autentifikaciju spram lozinki.
Korisnici potvrđuju da više preferiraju otisak prsta ili selfie autentifikaciju spram lozinki.

Aplikacija funkcionira tako da prilikom online kupovine na korisnikov uređaj prvo dolazi poruka s obavijesti o pokušaju kupnje. U slučaju autentifikacije selfiejem nakon toga se pojavljuje video kojim aplikacija prepoznaje fizičke karakteristike lica, no korisnik mora prvo trepnuti, kao znak da ispred uređaja stoji živo biće. S obzirom na to da sustav prepoznaje karakteristike koje su kod svake osobe jedinstvene, mogućnosti zlouporabe su minimalne.

Sigurnost plaćanja podržava i Mastercardov sustav Safety Net, no on ne prati biometrijske parametre već ponašanje korisnika, npr. otkuda korisnik kupuje online, u koje vrijeme obično kupuje, kako drži tablet i slično. Ipak, time nije ugroženo korisnikovo pravo na privatnost, kažu iz Mastercarda, jer su podaci koje prikupljaju vezani isključivo uz broj kartice, dok je osoba iza tog broja nepoznata. Ono što zanima stručnjake iz Safety Neta je određeni uzorak, tj. ponavljajuće ponašanje korisnika, a u slučajevima kupovine koja ne odgovara tom uzorku, sustav reagira s ciljem zaštite od zlouporabe, objašnjava Johan Gerber, izvršni potpredsjednik sektora Security & Decision Products u Mastercardu.

Ovom uslugom Mastercard je doveo online plaćanje na jednu novu razinu, a u kompaniji vjeruju da će se i u budućnosti razvoj plaćanja orijentirati na jednostavna i prikladna rješenja za korisnike. Čini se kako vrijeme lozinki uistinu prolazi, no u Hrvatskoj će se ipak zadržati – još malo.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?

Internet marketing

Super Bowl iliti kako su dvije pop zvijezde zasjenile blockbustere svijeta reklama

U danima nakon slavnog Super Bowl finala sve što smo mogli vidjeti na društvenim mrežama bio je produkcijski izvanredan nastup Shakire i Jennifer Lopez, pod sponzorstvom Pepsija - što je malo kome ostalo u sjećanju - i Jasona Momou koji sa sebe skida mišiće i kosu jer je dobio divan kredit.