Od danas diljem Europe plaćajte otiskom prsta i selfiejem, Hrvatska na redu 2017.

Od danas diljem Europe plaćajte otiskom prsta i selfiejem, Hrvatska na redu 2017.

Mastercardovi korisnici u 12 europskih zemalja od danas mogu potvrditi svoj identitet prilikom online plaćanja otiskom prsta ili selfiejem. Primjenu ove tehnologije u Hrvatskoj možemo očekivati tijekom sljedeće godine.

Nakon inovacija poput beskontaktnog i mobilnog plaćanja, konačno stiže i rješenje za online plaćanje.
Nakon inovacija poput beskontaktnog i mobilnog plaćanja, konačno stiže i rješenje za online plaćanje.

Od danas postaje dostupna Mastercardova aplikacija za online plaćanje Identity Check Mobile. Posebnost aplikacije je u tome što za provjeru identiteta vlasnika kartice koristi otisak prsta i prepoznavanje lica. Time biometrijska autentifikacija prilikom plaćanja postaje dostupna širokom građanstvu u Europi, ali zasad na samo 12 europskih tržišta – u Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švedskoj. U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama svijeta, dostupnost nove mogućnosti u plaćanju možemo očekivati tijekom 2017. godine, kažu iz Mastercarda.

Biometrijska autentifikacija bila je najavljivana još u prvoj polovici 2016. godine, o čemu se pisalo i na Netokraciji. U međuvremenu je Mastercard proveo istraživanja u Nizozemskoj, SAD-u i u Kanadi, a korisnici su potvrdili da preferiraju takav način plaćanja spram lozinki. O tome da su lozinke stvar prošlosti, pričalo se i na Mastercardovoj konferenciji u Splitu prošloga tjedna. Ono što su u Mastercardu naučili iz probnih istraživanja je da rješenje za online plaćanje mora biti jednostavno te da treba iskoristiti ono što korisnik već poznaje ili upotrebljava, npr. kameru, objašnjavaju iz kompanije.

Kod potvrde identiteta selfiejem dovoljno je – trepnuti

Korisnici potvrđuju da više preferiraju otisak prsta ili selfie autentifikaciju spram lozinki.
Korisnici potvrđuju da više preferiraju otisak prsta ili selfie autentifikaciju spram lozinki.

Aplikacija funkcionira tako da prilikom online kupovine na korisnikov uređaj prvo dolazi poruka s obavijesti o pokušaju kupnje. U slučaju autentifikacije selfiejem nakon toga se pojavljuje video kojim aplikacija prepoznaje fizičke karakteristike lica, no korisnik mora prvo trepnuti, kao znak da ispred uređaja stoji živo biće. S obzirom na to da sustav prepoznaje karakteristike koje su kod svake osobe jedinstvene, mogućnosti zlouporabe su minimalne.

Sigurnost plaćanja podržava i Mastercardov sustav Safety Net, no on ne prati biometrijske parametre već ponašanje korisnika, npr. otkuda korisnik kupuje online, u koje vrijeme obično kupuje, kako drži tablet i slično. Ipak, time nije ugroženo korisnikovo pravo na privatnost, kažu iz Mastercarda, jer su podaci koje prikupljaju vezani isključivo uz broj kartice, dok je osoba iza tog broja nepoznata. Ono što zanima stručnjake iz Safety Neta je određeni uzorak, tj. ponavljajuće ponašanje korisnika, a u slučajevima kupovine koja ne odgovara tom uzorku, sustav reagira s ciljem zaštite od zlouporabe, objašnjava Johan Gerber, izvršni potpredsjednik sektora Security & Decision Products u Mastercardu.

Ovom uslugom Mastercard je doveo online plaćanje na jednu novu razinu, a u kompaniji vjeruju da će se i u budućnosti razvoj plaćanja orijentirati na jednostavna i prikladna rješenja za korisnike. Čini se kako vrijeme lozinki uistinu prolazi, no u Hrvatskoj će se ipak zadržati – još malo.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.