Od danas diljem Europe plaćajte otiskom prsta i selfiejem, Hrvatska na redu 2017.

Od danas diljem Europe plaćajte otiskom prsta i selfiejem, Hrvatska na redu 2017.

Mastercardovi korisnici u 12 europskih zemalja od danas mogu potvrditi svoj identitet prilikom online plaćanja otiskom prsta ili selfiejem. Primjenu ove tehnologije u Hrvatskoj možemo očekivati tijekom sljedeće godine.

Nakon inovacija poput beskontaktnog i mobilnog plaćanja, konačno stiže i rješenje za online plaćanje.
Nakon inovacija poput beskontaktnog i mobilnog plaćanja, konačno stiže i rješenje za online plaćanje.

Od danas postaje dostupna Mastercardova aplikacija za online plaćanje Identity Check Mobile. Posebnost aplikacije je u tome što za provjeru identiteta vlasnika kartice koristi otisak prsta i prepoznavanje lica. Time biometrijska autentifikacija prilikom plaćanja postaje dostupna širokom građanstvu u Europi, ali zasad na samo 12 europskih tržišta – u Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švedskoj. U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama svijeta, dostupnost nove mogućnosti u plaćanju možemo očekivati tijekom 2017. godine, kažu iz Mastercarda.

Biometrijska autentifikacija bila je najavljivana još u prvoj polovici 2016. godine, o čemu se pisalo i na Netokraciji. U međuvremenu je Mastercard proveo istraživanja u Nizozemskoj, SAD-u i u Kanadi, a korisnici su potvrdili da preferiraju takav način plaćanja spram lozinki. O tome da su lozinke stvar prošlosti, pričalo se i na Mastercardovoj konferenciji u Splitu prošloga tjedna. Ono što su u Mastercardu naučili iz probnih istraživanja je da rješenje za online plaćanje mora biti jednostavno te da treba iskoristiti ono što korisnik već poznaje ili upotrebljava, npr. kameru, objašnjavaju iz kompanije.

Kod potvrde identiteta selfiejem dovoljno je – trepnuti

Korisnici potvrđuju da više preferiraju otisak prsta ili selfie autentifikaciju spram lozinki.
Korisnici potvrđuju da više preferiraju otisak prsta ili selfie autentifikaciju spram lozinki.

Aplikacija funkcionira tako da prilikom online kupovine na korisnikov uređaj prvo dolazi poruka s obavijesti o pokušaju kupnje. U slučaju autentifikacije selfiejem nakon toga se pojavljuje video kojim aplikacija prepoznaje fizičke karakteristike lica, no korisnik mora prvo trepnuti, kao znak da ispred uređaja stoji živo biće. S obzirom na to da sustav prepoznaje karakteristike koje su kod svake osobe jedinstvene, mogućnosti zlouporabe su minimalne.

Sigurnost plaćanja podržava i Mastercardov sustav Safety Net, no on ne prati biometrijske parametre već ponašanje korisnika, npr. otkuda korisnik kupuje online, u koje vrijeme obično kupuje, kako drži tablet i slično. Ipak, time nije ugroženo korisnikovo pravo na privatnost, kažu iz Mastercarda, jer su podaci koje prikupljaju vezani isključivo uz broj kartice, dok je osoba iza tog broja nepoznata. Ono što zanima stručnjake iz Safety Neta je određeni uzorak, tj. ponavljajuće ponašanje korisnika, a u slučajevima kupovine koja ne odgovara tom uzorku, sustav reagira s ciljem zaštite od zlouporabe, objašnjava Johan Gerber, izvršni potpredsjednik sektora Security & Decision Products u Mastercardu.

Ovom uslugom Mastercard je doveo online plaćanje na jednu novu razinu, a u kompaniji vjeruju da će se i u budućnosti razvoj plaćanja orijentirati na jednostavna i prikladna rješenja za korisnike. Čini se kako vrijeme lozinki uistinu prolazi, no u Hrvatskoj će se ipak zadržati – još malo.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.