Mario Pavlović: Kako sam nakon prvog hackathona dobio i prvi posao

Mario Pavlović: Kako sam odmah nakon prvog hackathona dobio i prvi posao

Čini se da karijerni put iz naslova više nije toliko ni neobičan, jer ni za studente ni za tvrtke više nije novost da početak suradnje nastane upravo na kakvom natjecanju u programiranju. Živući primjer je Mario Pavlović, prošlogodišnji sudionik Combisovog hackathona try{code}catch, s kojim smo porazgovarali prije idućeg izdanja istog natjecanja koje će se održati 8. i 9. travnja u Grand centru u Zagrebu.

combis-hackathon-2

Na početku razgovora Mario mi objašnjava kako je nakon gimnazije odlučio upisati matematiku na PMF-u, a nakon završenog preddiplomskog studija, matematici je na diplomskom odlučio dodati i računarstvo. Dobar potez, jer je, djelomično zahvaljujući novim vještinama koje je tamo stekao, odlučio sudjelovati na svom prvom hackathonu, prošlogodišnjem try{code}catchu. Prošle je godine i diplomirao, a stigao je i prvi posao, upravo u Combisu, organizatoru ovog 24-satnog natjecanja u programiranju. Prisjeća se kako je to izgledalo:

U mom su timu bile još tri kolegice s fakulteta. Nikad prije nismo zajedno radili, niti smo imali iskustava u timskom radu pri izgradnji softvera zbog čega smo tijekom natjecanja imali mnoge dileme i neobične situacije. Bez obzira na to, atmosfera je bila jako dobra, a ručak i stolni nogomet posebno su nam digli raspoloženje. Često smo izlazili iz sobe u kojoj smo programirali samo da utvrdimo status projekta i da raspravimo što moramo sljedeće napraviti.

Najteže mi je bilo programirati od 3 do 4 ujutro, kada sam bio na granici izdržljivosti i nisam više uspješno mogao obavljati zadatke. Iskreno, otišao sam malo odspavati. Srećom, bio je osiguran prostor za spavanje. Generalno sam jako zadovoljan ostvarenim, kao i jako dobrom atmosferom koja se održala za cijelo vrijeme natjecanja. A najbolja stvar je što mi je jedno takvo iskustvo pružilo priliku da radim posao koji sad radim. Moj je zaključak – definitivno se isplati.

Fokus isključivo na diplomu i prosječne ocjene nije dovoljan

Jedno natjecanje i odmah posao? Povrat “uloženog” nije loš. 🙂 No, ističe i druge stvari koje mu je sudjelovanje u hackathonu donijelo – razmjenjivanje znanja s kolegama i mentorima, testiranje granica vlastitih mogućnosti (to je ono programiranje u gluho doba noći), izdržljivosti, učenje rada u timu… A ako se sav taj trud uspješno prezentira, ne prolazi nezapaženo. Savjetuje studentima:

Fokus isključivo na dobivanje diplome s dobrim prosjekom, uz ideju da ćete nakon toga odmah biti pozvani na razgovor za posao, po meni je najgore razmišljanje.

Prošle je godine pobjedu odnio tim DeepWeb s rješenjem ER scheduler, a njima je, kao i timovima Carefection i Destruktori i Team_1234, Combis omogućio priliku za daljnji nastavak i samostalni razvoj ideje, od kojih su neki i predstavljeni tržištu. Tako je  ERScheduler, sustav čija je svrha automatizacija izrade rasporeda smjenskog rada, doniran Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, a svjetlost dana ugledao je i Olive Manager, rješenje koje uljarama omogućava upravljanje podacima te procesom prerade maslina i proizvodnje maslinovog ulja.

Ovogodišnji nagradni fond? Dobro ‘podebljan’

Mario Pavlović, jedan od sudionika prošlogodišnjeg hackathona try{code}catch, daje savjete za ovogodišnje sudionike i na svom primjeru pokazuje zašto je važno uključivati se na ovakva natjecanja.
Mario Pavlović, jedan od sudionika prošlogodišnjeg hackathona try{code}catch, daje savjete za ovogodišnje sudionike i na svom primjeru pokazuje zašto je važno uključivati se na ovakva natjecanja.

Ako vam kojim slučajem mogućnost pronalaska prvog posla ili nastavak rada na proizvodu koji ste sami osmislili nije dovoljna motivacija za prijavu na natjecanje, imajte na umu da je nagradni fond dobrano “podebljan” – najbolji tim otići će kući s 5000 kuna po članu, drugoplasirani s 2500 kuna po članu tima, a za treće mjesto osigurano je 2000 kuna po članu tima. Mario objašnjava, koliko smije, što čeka zainteresirane:

Uvodimo novi koncept koji ima veći naglasak na samoj kreativnosti. Temu ne smijem otkriti (bit će poznata tek na otvaranju natjecanja), ali očekuje se dobra radna atmosfera, pregršt novih ideja i dobra energija.

Osim toga, hackathon će se održati u Vetro bar&bites u Hektorovićevoj 2, gdje se od 1. ožujka nalaze naši uredi. Kako Combis ima Zen room, odličnu sobu za opuštanje, koja je u istom prostoru gdje se održava i hackathon, mislim da je to velika prednost u odnosu na lani. Osim što u Zen roomu mogu odspavati, sudionici natjecanja će moći koristiti stol za stolni tenis, stol za stolni nogomet, vreću za boks, PlayStation, stolicu za masažu i još mnogo toga.

Prijave do 31. ožujka!

Za kraj, ostaje još nekoliko informacija. Prijave su otvorene do 31. ožujka, a prijaviti se mogu svi redovni i izvanredni studenti iz Hrvatske. No, nakon što ste ispunili prijavnicu i prije no što ste odlučno okupili tim i uputili se na maratonsko programiranje, poslušajte i zadnje savjete Marija, posebice ako biste se i sami voljeli naći u njegovoj “koži” nakon hackathona:

Prvo što bih savjetovao sudionicima hackathona jest da prije samog natjecanja prouče bar osnove Gita ili nekih drugih tehnologija za rad u timu. To je možda ključna komponenta za uspjeh, jer ako velik dio vremena budete trošili na slaganje komponenti koje su napravile različite osobe, nećete imati dovoljno vremena posvetiti se samom zadatku.

Drugo, savjetujem često održavati mini sastanke za vrijeme natjecanja. Mislim da bi bilo jako dobro svaka dva sata održavati kratke susrete na kojima bi se provjerio status zadataka. Tako ćete lakše upravljati projektom, znat ćete u svakom trenutku što ste napravili i što vam je ostalo za napraviti.

Treće – dobro se naspavati prije hackathona. To je jako bitno jer biti 10 sati ispred ekrana je veliki napor. Onda si možete zamisliti kako je kad pred ekranom morate biti 24 sata. Nije toliko važno jeste li budni koliko je bitno jeste li koncentrirani na posao koji radite – a ne možete biti dovoljno koncentrirani, ako niste odmorni.

try-code-catch

Zapamtili sve? Odlično! Vidimo se na try{code}catchu! 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.