Ladies of New Business: Je li inženjerski žar u vama nestao samo zato što sad vodite ljude?

Ladies of New Business: Je li inženjerski žar u vama nestao samo zato što sad vodite ljude?

U advetskom ozračju zaključen je još jedan Ladies of New Business na kojem su se razmijenile najbolje prakse u vođenju tehnoloških timova, podijelila iskustva Engineering direktorica i menadžerica, raspravljalo o ključnim vještinama na voditeljskim mjestima u inženjerstvu, savjetovalo kako kao menadžer(ica) zadržati poštovanje inženjera...

Osim što je u pitanju 15. izdanje vodeće regionalne konferencije posvećene ženama u tehnološkoj industriji, Ladies of New Business održan 9.12. bio je poseban na još mnogo načina. Iako je bio petak, navečer, dan kada je Hrvatska igrala na Svjetskom prvenstvu u nogometu… u publici se okupilo tek nešto manje od 100 ljudi!

Mnogi su imali priliku ostati doma, pratiti konferenciju online, ali isto tako su mnogi ipak odlučili sudjelovati na konferenciji uživo i s nama pratiti prijenos same utakmice u Infobipu, gdje se Ladies održavao. Nismo mogli zamisliti bolje zagrijavanje, ali nije bilo lako kad su krenuli produžetci – a time i prvo predavanje konferencije…

Petnaesto izdanje Ladiesa posvetili smo ženama na Engineering Manager, Tech Lead, Team Lead i drugim menadžerskim pozicijama u tehnološkim tvrtkama i odjelima. Dino Sertovic

Izazovi (svih) Engineering Managera

Tko je, što je – Engineering Manager? Ako vam je termin još u magli, predlažem da se podsjetite onim što smo već pisali na Netokraciji. Ako ste upoznati s definicijom, jasno vam je da ova sve češća uloga u hrvatskim IT tvrtkama ima specifične izazove s obzirom na dualnost vještina koje nosi u sebi.

Koje izazove taj presjek inženjerskog i menadžerskog pristupa u vođenju tima znači za Engineering Managericu, prenijela nam je kroz svoje iskustvo Photomathova Nicolette Pribanić. (U jedan od izazova sad definitivno može uvrstiti i predavanje dok je u tijeku kraj utakmice praćen ovacijama navijača!)

Izazove je podijelila na one timske i osobne te nam dala okvirni pregled toga što voditelj može učiniti kako bi ih razrješio. Kad je u pitanju tim, Nicolette navodi…

  • Manjak motivacije inženjera možete riješiti zadovoljavanjem neke ekstrinzične motivacije (plaćom, benefitima…), ali i podizanjem svijesti o višoj svrsi projekta ili zadatka te generalno inspiriranjem u ono što se radi.
Dino Sertovic
  • Nedostatak povjerenja kontrirajte iskrenom komunikacijom, dosljednošću, a povjerenje gradite otvorenom komunikacijom i poticanjem dijeljenja povratne informacije.
  • Strah od konflikta može zakočiti i vas i tim. Razmirice i neslaganja nije dobro stavljati pod tepih, zato potičite da se u timu često dijeli feedback, organizirajte brainstorming sastanke i retrospektive. Korisno je imati i sastanke na kojima članovi tima mogu iskreno reći što ih muči. I ne zaboravite nagrađivati dobre ideje!
  • A ako jednom i dođe do konflikta, važno je njime dobro upravljati. To znači razgovarati sa svima uključenima, aktivno ih slušati, identificirati točke neslaganja i slaganja, odrediti prioritete u područjima sukoba i po njima razviti plan rada na konfliktu. No, Nicolette napominje i da ponekad sukob nećete moći riješiti.
  • I za kraj,postavljanje ciljeva i zajedničke vizije, što nije uvijek lako. Bitno je da su planovi i krajnja svrha jasni, a da se ciljevi tvrtke mogu skalirati na razinu tima. U konačnici, bitno je dobro usmjeriti članove tima kako prema tome definirati i osobne ciljeve.

Nicolette je govorila i o osobnim izazovima koje ima kao Engineering Managerica, a o tome više saznajte u snimci predavanja.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Zašto i mentoru treba mentor?

Snježana Škledar, Reporting & OLAP Competence Director u Poslovnoj inteligenciji uvela nas je u temu o mentoriranju kroz svoju vlastitu karijernu priču. Predavanje nas je tako provelo kroz njezine početke kao projektantice odnosno programerke, kasnije konzultantice, a danas menadžerice – te što je u svakom tom stadiju naučila.

Kao diplomirana inženjerka matematike, Snježana se kao mnogi kolege u svom području upoznala s pojmom prenošenja znanja i mentoriranjem kroz davanje instrukcija, a spletom okolnosti došla je i u priliku da predaje matematiku. I dan danas se sjeća koliko je prvi sat pred malom hordom tinejdžera bio traumatičan, no iz toga je naučila da se autoritet osim znanjem, gradi ljudskošću i poštovanjem. Preživjela je prvi sat, a poslije postala i poznata među nastavnicima zbog svojih dobrih metoda!

Dino Sertovic

Nakon škole, u jednoj većoj kompaniji, kao projektantica bila je i sama prvi put službeno mentorirana. Dodijeljen joj je mentor koji joj se posvetio, pružio priliku da prati što on radi i dao joj podršku na najbolji mogući način: gurajući je na sastanke s direktorima sektora na kojima se nikada ne bi sama tek tako našla, a na kojima je mnogo naučila i samo slušajući. Tada je i sama osvijestila koliko je to bio apsolutni win-win, kvalitetnim mentoriranjem juniora ulažete u svoje nasljednike!

Kao konzultantica u Poslovnoj inteligenciji pak dobila je priliku kroz BIRD akademiju još jednom prenositi znanje mlađim kolegama. BIRD program je postavljen tako da polaznici prolaze kroz teorijski dio uz praktičan timski rad na tzv. mini projektu koji je bio “odigrana” verzija nekog pravog projekta. No Snježana je u ulozi klijenta imala priliku ne samo mentorirati polaznike, nego i sama razvijati svoje vještine promatrajući kako bi različiti polaznici postupili u istoj situaciji na koje je nailazila kao konzultantica.

Za kraj, Snježana se osvrnula i na menadžerski dio svoje karijere te kako i danas razvija svoje liderske vještine. Osvrnula se posebno na dva pristupa vođenju koja rado koristi – matricu Situacijskog vođenja i Četiri sobe promjene.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Trebamo li očvrsnuti da bi bile uspješne?

… Jedno je to od pitanja s kojim smo počeli planirati ovo izdanje Ladies konferencije, promatrajući neke ustaljene stereotipe u industriji. Počevši od toga da se inženjere uči kako postoje “teške” inženjerske i “meke” profesionalne vještine, dolazimo do toga koliko su takve podjele rodno uvjetovane, pri čemu se tehničke vještine smatraju muževnijima, štovanijima i višim statusom; a potonje kao ženstvenije i nižeg statusa.

No, najbolji menadžeri i menadžerice inženjera jednako njeguju obje vrste vještina, što je i preduvjet za uspješno vođenje tima. U tom kontekstu bilo je iznimno korisno čuti predavanje Kristine Valjak, Engineering Managerice iz Infobipa koja se osvrnula na to kako njoj tzv. “mekoća” pomaže u radu.

U želji da rascjepka spomenute stereotipe i postavi drugačiju perspektivu na to što čini dobrog Engineering Managera, Kristina nas je uvela u listu vještina koje obilježavaju dobrog inženjera, ali i dobrog lidera.

Dino Sertovic

Potom nas je podsjetila da je emocionalna inteligencija po definiciji sposobnost prepoznavanja, upravljanja i razumijevanja vlastitih i tuđih emocija…

A što su emocije? Reakcija – fiziološka, subjektivna, kratkoročna reakcija na neke važne događaje u našem životu. Baš zato što su fiziološke, nisu rezervirane samo za žene. Emocije imaju i muškarci, samo ih možda drugačije iskazuju. S druge strane, emocionalna inteligencija je vještina. Vještine se treniraju. Možda jesu nekima urođenije, prirodnije, možda netko ima “više talenta” za to, ali emocionalna inteligencija može se trenirati. I što je zaključak? Da ipak, možda, “meke vještine” nisu rezervirane samo za žene.

Voditelj tima inženjera nije “mekan” ako mu je stalo do ljudi…

Tu dolazimo i do ključnog dijela Kristininog predavanja: zašto želite da je vašim menadžerima “stalo do ljudi”? Uvod u to bilo je njezino vlastito iskustvo kada je čula da je netko za nju komentirao:

“Ona to doživljava suviše emotivno, to je samo biznis”

Što znači “suviše emotivno”, a što “samo biznis”, pita se Kristina razmišljajući o svom nastupu tada koji je bio samo vođen brigom za posao i uključene ljude. Zbog te izjave je razmišljala čak da se makne iz menadžerske uloge. Srećom ostala je, a s nama podijelila najbitniju lekciju pitajući nas i sebe, kakvog bi vi voditelja htjeli imati?

Meni je jako bitno povjerenje i iskrenost. Ja želim osobu koja je, osim dobar inženjer, sposobna tog inženjera zaključati u sebi, iskoristiti ove druge vještine da bi vodila ljude i da bi drugima pomogla da i oni budu najbolji inženjeri. A kako to možete napraviti? Tako što vam je zbilja stalo do tih ljudi, tako što želite da i oni uspiju, a ne da se vi dokazujete.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Pitanje je… tehnički vs menadžerski smjer razvoja?

Za kraj našeg 15. Ladiesa, ostavili smo panel raspravu na kojoj su uz Netokracijinu moderatoricu Antoniju Bilić Arar sudjelovale Ana Martinčić Špoljarić (Chief Control Systems Engineer, Rimac Automobili), Maja Trepšić Kušt (Freelance Backend Consultant, Foxbyte), Estera Prendivoj (Java Team Lead, Five, an Endava company) te Inga Cigoj (Engineering Manager, Repsly).

Panel se otvorio pitanjem o preferencijama naših panelistica: programiranje ili vođenje ljudi. Od “umrla bih da ne napišem liniju koda” do “više volim ljude nego kod” sve su sebe smjestile na neku sredinu, očekivano. No, zanimljivo je bilo saznati iz njihovih priča o tome kako su došle do liderskih uloga. Ispostavlja se da je uglavnom njihove vještine i trud prepoznao mentor ili netko od nadređenih te ih potom (često i bacajući ih u vatru) uveo u menadžerske zadatke.

Dino Sertovic

U kontekstu menadžerskih pozicija, a posebno Engineering Manager uloge, panelistice su komentirale kako prije nije bilo takvih pozicija – bio si ili inženjer, ili project odnosno product manager. Nisi imao priliku voditi ljude na način kao danas, istaknula je Estera. Otvorilo je to i temu napretka, vode li svi inženjerski putevi u vođenje…

Panelistice su se složile da je bitno da tvrtke definiraju proces napredovanja koji uzima u obzir i mogućnosti specijalizacije van voditeljskih uloga. Uz to,

Nakon što popraviš neki bug ili završiš neku funkcionalnost, brzo ćeš povezati je li ona funkcionira, no kad vodiš ljude, planiraš, slažeš strategiju i radiš s njima šest mjeseci – može se dogoditi da tek tad skužiš: uh, ovo nije bilo dobro – pa idemo opet u novi ciklus… Moraš moći imati snage za to i biti predan, da ti je stalo, kako je Kristina ranije rekla. Meni je u radu s ljudima stvarno genijalan osjećaj nekome pomoći, izvesti ih na put i dati im podršku da postanu bolja verzija sebe.

Sve na kraju ovisi i što vas najviše motivira u radu. Naravno, kao što s 15 ne možemo znati što bismo htjeli raditi za 30 godina, nije za očekivati da ćete uvijek htjeti – jednom kad uđete u menadžerske uloge – na tome i ostati. Možda je i najbolji primjer Mitchell Hashimoto, kojeg je spomenula Maja. Pokretač nekoliko poznatih infrastrukturnih alata koji je došao do vrha struke, nakon nekoliko godina na poziciji CEO-a odlučio se vratiti programiranju…

Uz mogućnost mijenjanja uloga tijekom karijere, panel se zaključio i time da sam Engineering Management nije ukopana pozicija između dva svijeta. Kako je to slikovito opisala Inga, na EM možemo gledati kao na klatno na kojem se pojedinci mogu pomicati kako im odgovara: možda će u jednom periodu više koristiti inženjerski pristup, a drugi put će timu više pomoći kao menadžeri.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Hvala svim partnerima koji su omogućili održavanje ove konferencije:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Umjetna inteligencija

Zach Kass, ex-Open AI na Vizionaru godine: “AGI će možda biti zadnja tehnologija koju će ljudi izumiti”

Kako smo došli do ChatGPT-ja, koje promjene nas dalje čekaju, što je AGI, što donosi i kako se za to mogu pripremiti tvrtke i nove generacije otkriva nekadašnji Open AI stručnjak.

Umjetna inteligencija

Mojmira Pastorčić i Kolinda Grabar Kitarović najnovije AI “žrtve”: Pazite se lažnih videa!

Kako vrijeme prolazi, čini se kako će sumnjičavost biti nužnost pri konzumiranju sadržaja na internetu.

Što ste propustili

eUsluge

Korak bliže europskom digitalnom novčaniku koji bi objedinio sve naše dokumente

Zamisli kako putuješ Europom i potrošio si lijek kojeg kupuješ na recept. Zahvaljujući europskom digitalnom novčaniku, moći ćeš ući u svaku ljekarnu u EU, a ljekarnik će pročitati recept na svojem jeziku. Evo što nam sve donosi digitalni novčanik...

Netokracija Podcast

Instagram je kao “trgovina slatkiša” za pedofile, a Meta je toga bila svjesna

U novoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se eksploatacijom djece putem Instagrama te činjenicom da je Meta mogla učiniti puno toga da to zaustavi.

Intervju

Pobjedu u generiranju slika uz AI odnosi riječki pisac: “Dobar ‘prompter’ mora biti dobar s riječima!”

Nije trebalo dugo čekati da umjetna inteligencija generira i nove "sportove"!

Startupi

Novi GapMinder Fond II s 80 milijuna eura cilja i na hrvatske startupe

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke tvrtke iz Rumunjske, pokreće GapMinder Fond II, investicijski paket od 80 milijuna eura koji će biti alociran i na širu istočnoeuropsku regiju, pa tako i Hrvatsku i Srbiju.

Analiza

Raj za dezinformacije: Pola svjetske populacije ove godine bira novo vodstvo!

Stanje povjerenja na internetu trenutno nije najbolje. Borimo se s lažnim vijestima i deepfakeovima koje ćemo viđati sve češće kako nam se približavaju nacionalni i europski izbori - kakvo je stanje, donosimo direktno iz Bruxellesa.

Startupi

U Hrvatsku stiže Choice, češki CRM za restorane

Foodtech startup Choice s novih 2,5 milijuna američkih dolara investicije ulazi na hrvatsko tržište.