Odrasle žene preuzimaju svijet igara: Zbogom stereotipnom tinejdžerskom 'gameru'

Odrasle žene preuzimaju svijet igara: Zbogom stereotipnom tinejdžerskom ‘gameru’

Svi oni koji gamere još uvijek zamišljaju kao društveno neprilagođene pubertetlije koji dane provode u zamračenim sobama i daleko od bilo kakve nevirtualne stvarnosti, morat će se pomiriti s činjenicom da taj stereotip više ne stoji. Dok su tinejdžeri s XY kombinacijom kromosoma 17 posto populacije koja igra igre, 36 posto te ujedno i najveću demografsku skupinu čine punoljetne žene. Ta da da dam.

Uživajmo u ovim statistikama i zaboravimo na tren hiperseksualizaciju ženskih likova u igrama.
Uživajmo u ovim statistikama i zaboravimo na tren hiperseksualizaciju ženskih likova u igrama.

Svi oni koji gamere još uvijek zamišljaju kao društveno neprilagođene pubertetlije koji dane provode u zamračenim sobama i daleko od bilo kakve nevirtualne stvarnosti, morat će se pomiriti s činjenicom da taj stereotip više ne stoji. Dok su tinejdžeri s XY kombinacijom kromosoma 17 posto populacije koja igra igre, 36 posto te ujedno i najveću demografsku skupinu čine punoljetne žene. Ta da da dam.

Prema studiji koju je proveo Entertainment Software Association, čak 59 posto Amerikanaca igra igre u svoje slobodno ili neslobodno vrijeme, 51 posto kućanstava ima barem jednu igraću konzolu, iako je češće riječ o dvije, a to je ujedno i prosječan broj ljubitelja igara po kućanstvu.

Izvor: Studija ESA
Izvor: Studija ESA

Pazite se, dolaze “gejmerice” starije od 50

Tinejdžeri, za koje se često pretpostavlja da su najveći konzumenti video igara, zapravo čine najmanji postotak. Najveća populacija je ona igrača starijih od 36 godina, koji čine 39 posto sveukupne popualcije ljubitelja igara, onih između 18 i 35 godina je 32 posto, a tinejdžeri (u mješovitoj kategoriji), koji uživaju lažan status najvećih igrača, čine i najmanji postotak (29).

Sveukupno je još uvijek više muškaraca, njih 52 posto naspram 48 posto žena, no lijepo je vidjeti da se razlika među postocima smanjuje, a žene starije od 18 godina i dalje čine najveći dobno-spolni demografski segment. Ipak treba napomenuti da odrasli muškarci zaostaju samo za jedan postotak te da se u prosjeku igranjem bave duže – prosječni ljubitelj igara broji već 18 godina godina staža, a proječna igračica 13.

Izvor: ESA
Izvor: ESA

Kad smo već kod spola, dobi i inih iznenađenja, broj gamerica iznad pedeset godina se s 2012. na 2013. se povećao za čak 32 posto. Sljedeći put kad u žaru igre počnete tradicionalnu baladu epopeju o svojim pothvatima s nečijom majkom, imajte na umu da uvijek postoji mogućnost da vas hladnokrvno eliminira nečija baka.

Igranje je uglavnom društvena aktivnost – 62 posto ispitanika igra s drugima, bilo obitelji, prijateljima ili boljim polovicama (najrjeđi slučaj), 77 posto ih barem jedan sat tjedno igra nešto s drugim ljudima, dok 49 posto vrijeme krati društvenim igrama (social games) za koje zbilja moramo naći novi naziv jer smo prije no što su se društvene mreže vinule u nebesa ovaj već desetljećima koristili za Monopoly i Čovječe ne ljuti se.

Industrija od 20 milijardi dolara

Na igre i uz njih vezane proizvode potrošači su prošle godine potrošili 21,3 milijarde dolara, ponajviše na same igre, (15,39), potom na hardver (4,26) te nešto manje od dvije milijarde na dodatke (1,88). U 2013. je ujedno i prodaja u digitalnom obliku prvi put nadišla kupnju igara u fizičkom obliku. Razlika je tek 5 posto, ali od 2010. godine nadalje jasno je vidljiv uzlazni trend – Steamove rasprodaje zasigurno tome nisu odmogle.

Izvor: ESA
Izvor: ESA

Među online i mobilnim igrama najpopularnije su one na društvenim mrežama, no kada je riječ o najprodavanijim igrama, akcije i pucačine kao što su Grand Theft Auto i Call of Duty zauzimaju najviša mjesta na top listama. Među računalnim igrama najviše se kupovao Starcraft II, a među 20 najprodavanijih naslova nalazi se čak 7 varijacija igre The Sims.

Čak 44 posto ispitanika smatra da je kupovanje video i računalnih igara najbolja vrijednost za novac, u odnosu na kupovinu filmova, glazbe i inih sadržaja, a oni koji su izjavili da više vremena provode igrajući no prije 5 godina to rade nauštrb gledanja televizije ili filmova.

Igre sve više postaju zabava za široke publike, umjesto nišne zanimacije, a to se odražava i u demografskoj slici. Nadam se da će se ovaj trend barem djelomično prenijeti i u svijet profesionalnog gaminga i da nitko ispod teksta neće obogatiti raspravu stereotipom te komentarom da žene igraju samo Candy Crush Sagu.

ponuda

Komentari

  1. igre bojanje

    igre bojanje

    03. 05. 2015. u 10:13 pm Odgovori

    Meni te ankete zanima kojima ne vjerujem više ništa jer nema teorije da je to tocno oni uzmu jednu malu skupinu ljudi i onda rade statistike tako da ja to ne uzimam kao neko mjerilo,a to da igra puno ženeske populacije igrice me nije niti malo iznedanadilo.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.

Izvještaj

Ako želite učiti, postati IT konzultant nije bauk, osnove s fakulteta već imate

Iza nas je zadnji Tech Consultant Meetup s kojim smo zaključili ovogodišnji ciklus Digitalne karijere, a koji smo u suradnji s mStartom, hrvatskom tvrtkom za poslovna IT rješenja realizirali u tri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku te konačno - Splitu.

Digitalni mediji

Iskon podcast zvučan je primjer kako primijeniti novi digitalni format za interne komunikacije

Može li podcast biti alat za internu komunikaciju u tvrtki? Pretpostavljam da da, jer je novi Iskonov podcast dostupan samo Iskonovcima!