Facebook protiv stvarnog života: Ne vjerujte svemu što vidite i pročitate

Facebook protiv stvarnog života: Ne vjerujte svemu što vidite i pročitate

Kako ste na ovaj kišni dan? Ne, nemojte mi reći, pogledat ću vaš Facebook profil. Oh, romantično ste raspoloženi? Stavili ste fotografiju kapljica na staklu uz poveznicu na kakvu ljubavnu pjesmu? Volite zvuk kiše koja udara o krovove? Ili ste možda iskoristili ove neradne dane i zbrisali na kakvu egzotičniju lokaciju s koje upravo postavljate slike plaže, prekrasne hrane i odličnog provoda? Mi koji čamimo kod kuće, ljuti jer je pala kiša na dan koji smo planirali provesti na otvorenom, uzrujani zbog nogometa, politike i svega ostaloga što nas tišti ovih dana, još smo ljući jer vidimo vaš savršen život na društvenim mrežama. No, što ćete dobiti od nas? Ono što ste i željeli - lajk.

Facebook realnost

Kako ste na ovaj kišni dan? Ne, nemojte mi reći, pogledat ću vaš Facebook profil. Oh, romantično ste raspoloženi? Stavili ste fotografiju kapljica na staklu uz poveznicu na kakvu ljubavnu pjesmu? Volite zvuk kiše koja udara o krovove? Ili ste možda iskoristili ove neradne dane i zbrisali na kakvu egzotičniju lokaciju s koje upravo postavljate slike plaže, prekrasne hrane i odličnog provoda? Mi koji čamimo kod kuće, ljuti jer je pala kiša na dan koji smo planirali provesti na otvorenom, uzrujani zbog nogometa, politike i svega ostaloga što nas tišti ovih dana, još smo ljući jer vidimo vaš savršen život na društvenim mrežama. No, što ćete dobiti od nas? Ono što ste i željeli – lajk.

Na tragu teme o zavisti na Instagramu, o kojoj sam pisala prvenstveno iz razloga što je ova društvena aplikacija omogućila da (gotovo) sve fotografije na njoj izgledaju prekrasno, bez obzira što to nije realna “slika”, nabasala sam na bespućima interneta video koji je ovih dana izazvao popriličan broj komentara na Redditu, a potom je prenesen i na razne portale, a koji govori o iskrivljenoj slici koju ostavljamo na društvenim mrežama. Dok pratimo ono što se prezentira na ekranu, odnosno Facebooku, istovremeno možemo zaviriti u stvarne događaje koje proživljava glavni akter, koji su poprilično različiti, a nekad i u potpunoj suprotnosti sa statusima i fotografijama.

[youtube]http://youtu.be/QxVZYiJKl1Y[/youtube]

U redu, video je pomalo karikiran i ekstreman, ali budimo iskreni sami prema sebi (kad već nismo u potpunosti u našim Facebook statusima) – jesmo li ponekad malo iskrivljavali ili uljepšavali „istinu“, čisto zbog imidža, kojeg lajka ili komentara podrške?

Nitko ne bilježi ono što želi zaboraviti

Nije to nikakva novost – kako je netko u komentarima na video citirao glavnog lika iz filma Zabranjene fotografije, Seymoura Parrisha, koji je nastao prije pojave društvenih mreža, obiteljske slike jednostavno uvijek prikazuju nasmijana lica.

…Rođenja, vjenčanja, putovanja, dječje rođendanske zabave. Ljudi slikaju sretne trenutke u njihovim životima. Netko tko gleda njihove fotoalbume zaključio bi da su vodili sretan i opušten život u kojemu nije bilo mjesta za tragedije. Nitko ne fotografira nešto što želi zaboraviti.

Ukoričene fotoalbume zamijenili su albumi na društvenim mrežama, fotoaparate su zamijenili pametni telefoni koje svatko nosi u svom džepu. Uzdahe susjeda i rodbine koji listaju spomenute albume zamijenili su lajkovi i komentari. Ne poziramo više samo na rođendanima, zabavama i drugim obiteljskim okupljanjima – svaki dan poziramo i svaki dan mora biti zabava. Procjenjuje se da će broj fotografija zahvaljujući upravo pametnim telefonima i lakoj djeljivosti na internet, a i selfie, dronie i inim trendovima, dosegnuti bilijun samo u ovoj godini. Bilijun slika? Od kojih će se dobar dio podijeliti na društvene mreže? I na svakoj od njih bi, po nepisanom pravilu, moralo biti nešto zabavno, duhovito, upečatljivo, lijepo, novo…? Kad se te sve fotografije skupe na hrpu, slika koju nude lijepa je, ali nerealna. Duboko ispod nje stoji ona ružnija slika koju ipak ostavljamo u vlastita četiri zida – zagorjeli ručak, ružne riječi, djeca koja se ne ponašaju uvijek poput anđelčića, tuga, ljutnja i sve ostalo što je također sastavni dio života, a što ne viđamo često na društvenim mrežama.

Imajte na umu da ne vidite "širu sliku". (Izvor: Mic)
Imajte na umu da ne vidite “širu sliku”. (Izvor: Mic)

I tu nisu samo fotografije, tu su i statusi, životni događaji, video zapisi, dijeljenje ruta s trčanja, bicikliranja, kajakiranja, slobodnog penjanja, vožnje na longboardu i čime se god već vi i vaši prijatelji bavite. Ono što treba imati na umu je da je svaka ta fotografija, svaki taj status uglavnom nekakav “vrhunac” u životima vaših prijatelja i poznanika s Facebooka – koji je nerijetko uljepšan i pomalo iskrivljen da bi ostavio što bolji dojam. Neka vas takav status eventualno razveseli ili inspirira da nešto napravite, ipak izađete iz stana na ovaj kišni dan i upustite se u kakvu avanturu, ali ne dopustite da vas istodobno deprimira i/ili čini zavidnima. Nešto što zapravo nije realno ne bi vas smjelo omesti u vašem – stvarnom životu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Što ste propustili

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.

Startupi i poslovanje

Poslovna inteligencija otkriva kako su kao prva hrvatska tvrtka ušli u Forrester Wave!

Uvrštavanje rješenja Poslovne inteligencije u Forresterov vodič itekako je značajan događaj za hrvatsku tvrtku s obzirom na to da je riječ o jednoj od najrespektabilnijih tvrtki za istraživanje tržišta, njihov Wave izvještaj smjernica je za odabir najboljih alata mnogim poduzećima diljem svijeta.

Startupi i poslovanje

Ništa od konferencije? Spas pojedinim organizatorima, ali i brendovima, mogu donijeti digitalni kanali!

Prvi na udaru preventivinih mjera radi ograničavanja širenja virusa COVID-19 bila su velika okupljanja i događaji. Neki su u potpunosti otkazani, drugi i dalje nastavljaju s planiranjem, samo s novim datumima, treći se sele privremeno online. Kako se prilagoditi ovoj situaciji, vratiti na noge i uz pomoć digitalnih kanala iz nje izvući najbolje?

Startupi i poslovanje

‘Remote’ radu unatoč, hrvatske tehnološke tvrtke i dalje će se nakon korone seliti u Zagreb zbog talenata i klijenata

'Remote' rad je super i očito hrvatskim tehnološkim i digitalnim tvrtkama to teško ne pada, ali kad sve ovo prođe - a proći će - zašto se te iste tvrtke i dalje žele seliti iz Osijeka, Splita, Rijeke ili drugih gradova u Zagreb? Kako se preseliti, a kako razvijati nove tehnološke centre otkrivamo u Netokracija Podcastu.

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.