Tematska sjednica za sigurniji internet: Za program medijske pismenosti bitna je odlučnost

Tematska sjednica za sigurniji internet: Za program medijske pismenosti bitna je odlučnost

Internet i društvene mreže danas su sastavni dio dječje svakodnevnice, no djeca se zapravo rijetko pripremaju za njihovo ispravno korištenje. Svako peto dijete žrtva je maltretiranja na internetu, a svako drugo je barem jedno dobilo prijeteće ili uvredljive poruke. Upravo je iz tog razloga na inicijativu pravobraniteljice za djecu u Hrvatskom saboru održana tematska sjednica pod nazivom "Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta" i to na prigodan datum - Dan sigurnijeg interneta 11. veljače.

Čak 18 posto djece možda bi se pristalo naći s nepoznatom osobom koju su upoznali online
Čak 18 posto djece možda bi se pristalo naći s nepoznatom osobom koju su upoznali online.

Internet i društvene mreže danas su sastavni dio dječje svakodnevnice, no djeca se zapravo rijetko pripremaju za njihovo ispravno korištenje. Svako peto dijete žrtva je maltretiranja na internetu, a svako drugo je barem jedno dobilo prijeteće ili uvredljive poruke. Upravo je iz tog razloga na inicijativu pravobraniteljice za djecu u Hrvatskom saboru održana tematska sjednica pod nazivom “Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta” i to na prigodan datum – Dan sigurnijeg interneta 11. veljače.

Iako se sjednica bavila raznim pitanjima medijske pismenosti, velik je dio posvećen i sigurnosti na internetu, kao najraširenijem mediju današnjice. Djeca u dobi od pet do šesnaest godina na njemu provode u prosjeku sat i pol vremena dnevno, 93 posto djece u dobi od 11 do 18 godina ima profil na Facebooku, a dvoje od troje djece ga otvara i prije nego što navrši 13 godina života.

S druge strane, svaki četvrti roditelj djece u dobi do 4 do 10 godina ne razgovara s djecom o medijskim sadržajima, a nastava u školama koja bi se ovom temom mogla baviti u najkritičnijem je periodu obrazovanja tek izborna, a sigurnost ne igra veliku ulogu u njenom kurikulumu.

Iako se ovo možda naoko ne čini velikim problemom, to svakako postaje zna li se da bi se 18 posto djece možda pristalo naći s nepoznatom osobom koju su upoznali na internetu, a njih 8 posto se već našlo u takvoj situaciji i otišlo samo na sastanak. Svako drugo dijete u nekom je trenutku na društvenim mrežama primilo poruku prijetećeg ili uvredljivog sadržaja, a prema istraživanju Unicefa, njih gotovo četvrtina smatra kako je slanje istih zabavno.

Rješenje – program medijske pismenosti?

Značajan predmet na sjednici bilo je ovom prilikom uvođenje programa razvoja medijske pismenosti – riječ je o inicijativi kojoj je cilj omogućiti djeci razumijevanje načina na koji mediji funkcioniraju, razvoj kritičkog pristupa medijskim sadržajima, stjecanje vještina digitalne pismenosti te osposobljavanje za korištenje, kao i za vlastito stvaranje pozitivnih sadržaja na internet.

I dok su se svi na sjednici složili da je medijsko obrazovanje iznimno bitno, problema u uvođenju istog ima pregršt: za početak, dostupan je mali broj udžbenika koji se bavi medijskom pismenošću, a kako je pojasnila Lidija Kralj, Hrvatske su institucije notorno spore kada je riječ o ostvarivanju suradnje.

Upravo je Lidija Kralj nositeljica jednog od rijetkih projekta u Hrvatskoj koji se bavi sigurnošću djece na internetu, Petzanet.hr. U njemu sudjeluje njena matična institucija, Osnovna škola Veliki Bukovec, u suradnji s još četiri škole, a istim se problemom kroz organizaciju radionica bavi i projekt Djeca medija Društva za komunikaciju i medijsku kulturu (DKMK).

djeca medija

Cilj istog je podizanje razine svijesti učenika, učitelja i roditelja za pitanje dječje sigurnosti na internetu te poboljšanje obrazovne vještine učitelja za poučavanje o ovoj temi, a pri tom surađuju s Child Exploitation & Online Protection centrom u Velikoj Britaniji- da se ta suradnja ugovori bio je potreban jedan mail, napomenula je Kralj, dok je s domaćim institucijama taj proces znatno teži i sporiji.

Igor Kanižaj, docent Fakulteta političkih znanosti i potpredsjednik DKMK na sjednici je ipak zaključio da u uvođenju ovakvog programa nije bitan novac, na koji se svi vole izvlačiti, već odlučnost.

Tematska sjednica svakako je dobar korak u pravom smjeru kada je riječ o medijskom i informacijskom opismenjavanju djece, kao i njihovoj sigurnosti na novim medijima, a iz nje su izašle i određene smjernice koje su zajedno sastavili Ured pravobraniteljice za djecu, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i OŠ Veliki Bukovec.

Nadamo se samo da neće sve, kao što je to često slučaj, ostati na riječima, sjednicama i smjernicama, već se i provesti u praksu te da će državne institucije ovaj put reagirati na vrijeme kako bi pomogle u uvođenju i provođenju programa, ali i postojećih inicijativa.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kreativci Brukete&Žinić&Grey i Brigade inspirirani radom od doma počeli tiskati ružičasti toaletni papir

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!

Kultura 2.0

“Niste bili kod kuće” poruke od poštara omogućile Hrvatskoj osvajanje Guinnessa za najduži red na svijetu

Zahvaljujući velikim naporima jako male skupine poštara Hrvatska je postavila novi rekord impresivnim redom u jednom zagrebačkom naselju.

Kultura 2.0

Osnovana crkva Presvetog Rada na Daljinu, već potpisan “Zoomovski ugovor” s Republikom Hrvatskom

Ekskluzivno otkrivamo da je u Zagrebu prije nekoliko dana putem novodigitaliziranih servisa hrvatske javne uprave registrirana nova crkva - Prva crkva "Presvetog 'Remote' Rada'.

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.