30% djece u Hrvatskoj u dobi od 9 do 11 godina koristi Facebook

30% djece u Hrvatskoj u dobi od 9 do 11 godina koristi Facebook

U hrvatskim školama, jučer je nizom edukativnih radionica obilježen je globalni Dan sigurnijeg interneta kojeg već treću godinu zaredom provode Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Microsoft Hrvatska. Tako je ove godine u edukativnim aktivnostima sudjelovalo čak 198 škola s ukupno 9000 učenika, što je čak 90 posto više škola nego lani.

dan_sigurnijeg_interneta_zg

Dan sigurnijeg interneta jučer je obilježen u 120 zemalja diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. Treću godinu zaredom, provodili su ga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Microsoft Hrvatska, a ove godine im se pridružila i Služba prevencije Policijske uprave zagrebačke. U aktivnostima je sudjelovalo čak 198 škola s ukupno 9000 učenika i prosječno oko 50 učenika po svakoj školi. To je čak 90 posto više škola nego lani kada su sudjelovale 104 škole s oko 6000 učenika, navode organizatori.

Tijekom predavanja, predstavljene su dobre i loše strane interneta, a naglašeno je kako su djeca, posebno na društvenim mrežama, sve češće izloženija kontaktu s nepoznatim ljudima te je nužno poticati češći i kvalitetniju komunikaciju s djecom. Naime, prema istraživanju, u Hrvatskoj čak 30 posto djece u dobi od 9 do 11 godina koristi Facebook. Kao sudionici virtualnog svijeta, učenici najčešće nisu svjesni opasnosti na internetu i njihovih posljedica u svakodnevnom životu, objašnjava Carla Astrid Gajšak, učiteljica informatike u osnovnoj školi Dragutina Domjanića u Zagrebu.

Iza maske anonimnosti učenici najčešće ne poštuju druge korisnike interneta što rezultira porastom cyberbullyinga među mladima, te također ne štite svoju privatnost, reputaciju i svoje osobne podatke.

Online kviz, Skype predavanja, radionice…

Djeca su također mogla ispuniti i online kviz te tako provjeriti svoje znanje o digitalnoj sigurnosti, prepoznavanju virusa, zaštiti osobnih podataka, neprimjerenom ponašanju na internetu te kako ga prijaviti. Uz Skype predavanja, u školama su se održavale i dvije vrste radionice – o igrama prije doba računala i interneta te gdje su imali priliku izraditi nešto kreativno uz pomoć YouTube tutoriala. Zrinka Radovanović, učiteljica u osnovnoj školi Vijenac u Osijeku, istaknula je:

Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta potičemo učenike na kritičko promišljanje o informacijama koje su im dostupne putem interneta, upućujemo ih na kreativno stvaranje digitalnih sadržaja i zaštitu autorskog djela razvijajući digitalne kompetencije učenika.

dan_sigurnijeg_interneta_os
Djeci su na nekoliko lokacija podijeljena pokrivala za kamere kako bi ih se zaštitilo od neželjenih pogleda putem interneta.

Uz to, na pojedinim lokacijama u Zagrebu djelatnici Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke s djecom su analizirali komunikaciju licem u lice i virtualnu komunikaciju kako bi istaknuli prednosti i nedostatke virtualne komunikacije, opasnosti lažnih profila, ali i što djeca mogu napraviti ako se nađu u neugodnoj situaciji.

Budući da je odgovorna upotreba interneta i mobilnih uređaja često izazov, posebno među djecom i mladima, ne sumnjamo da će im savjeti dobiveni u sklopu akcije Dan sigurnijeg interneta dobro doći za što bezbrižnije surfanje i online komuniciranje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.