30% djece u Hrvatskoj u dobi od 9 do 11 godina koristi Facebook

30% djece u Hrvatskoj u dobi od 9 do 11 godina koristi Facebook

U hrvatskim školama, jučer je nizom edukativnih radionica obilježen je globalni Dan sigurnijeg interneta kojeg već treću godinu zaredom provode Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Microsoft Hrvatska. Tako je ove godine u edukativnim aktivnostima sudjelovalo čak 198 škola s ukupno 9000 učenika, što je čak 90 posto više škola nego lani.

dan_sigurnijeg_interneta_zg

Dan sigurnijeg interneta jučer je obilježen u 120 zemalja diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. Treću godinu zaredom, provodili su ga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Microsoft Hrvatska, a ove godine im se pridružila i Služba prevencije Policijske uprave zagrebačke. U aktivnostima je sudjelovalo čak 198 škola s ukupno 9000 učenika i prosječno oko 50 učenika po svakoj školi. To je čak 90 posto više škola nego lani kada su sudjelovale 104 škole s oko 6000 učenika, navode organizatori.

Tijekom predavanja, predstavljene su dobre i loše strane interneta, a naglašeno je kako su djeca, posebno na društvenim mrežama, sve češće izloženija kontaktu s nepoznatim ljudima te je nužno poticati češći i kvalitetniju komunikaciju s djecom. Naime, prema istraživanju, u Hrvatskoj čak 30 posto djece u dobi od 9 do 11 godina koristi Facebook. Kao sudionici virtualnog svijeta, učenici najčešće nisu svjesni opasnosti na internetu i njihovih posljedica u svakodnevnom životu, objašnjava Carla Astrid Gajšak, učiteljica informatike u osnovnoj školi Dragutina Domjanića u Zagrebu.

Iza maske anonimnosti učenici najčešće ne poštuju druge korisnike interneta što rezultira porastom cyberbullyinga među mladima, te također ne štite svoju privatnost, reputaciju i svoje osobne podatke.

Online kviz, Skype predavanja, radionice…

Djeca su također mogla ispuniti i online kviz te tako provjeriti svoje znanje o digitalnoj sigurnosti, prepoznavanju virusa, zaštiti osobnih podataka, neprimjerenom ponašanju na internetu te kako ga prijaviti. Uz Skype predavanja, u školama su se održavale i dvije vrste radionice – o igrama prije doba računala i interneta te gdje su imali priliku izraditi nešto kreativno uz pomoć YouTube tutoriala. Zrinka Radovanović, učiteljica u osnovnoj školi Vijenac u Osijeku, istaknula je:

Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta potičemo učenike na kritičko promišljanje o informacijama koje su im dostupne putem interneta, upućujemo ih na kreativno stvaranje digitalnih sadržaja i zaštitu autorskog djela razvijajući digitalne kompetencije učenika.

dan_sigurnijeg_interneta_os
Djeci su na nekoliko lokacija podijeljena pokrivala za kamere kako bi ih se zaštitilo od neželjenih pogleda putem interneta.

Uz to, na pojedinim lokacijama u Zagrebu djelatnici Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke s djecom su analizirali komunikaciju licem u lice i virtualnu komunikaciju kako bi istaknuli prednosti i nedostatke virtualne komunikacije, opasnosti lažnih profila, ali i što djeca mogu napraviti ako se nađu u neugodnoj situaciji.

Budući da je odgovorna upotreba interneta i mobilnih uređaja često izazov, posebno među djecom i mladima, ne sumnjamo da će im savjeti dobiveni u sklopu akcije Dan sigurnijeg interneta dobro doći za što bezbrižnije surfanje i online komuniciranje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Izvještaj

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.

Tehnologija

Možda vas se sad ne tiče, ali nVidijina 40 milijardi dolara vrijedna akvizicija dotaknut će gotovo sve tehnologije koje koristite

Nvidijina akvizicija Arma mogla bi značiti velike pomake u načinu kako radimo i koristimo različite uređaje, platforme i digitalna rješenja. Koje sve potencijale ova akvizicija znači za novo računalno doba otkrivamo u razgovoru s domaćim stručnjakom.