"Gotovo 41% ispitanika smatra da njihova poduzeća nemaju utjecaj na prava djece u Hrvatskoj"

“Gotovo 41% ispitanika smatra da njihova poduzeća nemaju utjecaj na prava djece u Hrvatskoj”

U praktično svim segmentima poslovanja ICT tvrtki ima prostora za poboljšanje kad su dječja prava u pitanju, a većina domaćih tvrtki tek treba krenuti tim putem. Donosimo vam nekoliko praktičnih alata i savjeta od samog UNICEF-a.

Treba li se poslovni sektor baviti djecom i kakvu ulogu u tome može (i treba) igrati ICT sektor? Odgovore na ta i druga pitanja ponudila je dvosatna radionica “Dječja prava i ICT sektor”, nedavno održana online u organizaciji Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Stav je te međunarodne organizacije kako tvrtke koje žele društveno odgovorno poslovati ne mogu zanemariti utjecaj koji imaju na dječja prava pri razvoju proizvoda i usluga, ponašanju prema zaposlenicima roditeljima, odnosu prema okolišu i nizu drugih aspekata.

ICT sektor je, moglo se čuti tijekom radionice, obično napredniji u usporedbi s drugim industrijskim sektorima kad je odnos prema zaposlenicima u pitanju. No, ima se što poboljšati u drugim segmentima, ponajprije kad je riječ o zaštiti privatnosti i sigurnosti djece, ali i neprimjerenim marketinškim praksama.

Razni rizici vrebaju online

Naime, prema podacima iz istraživanja „HR Kids Online“ iz 2020. godine svako treće dijete (riječ je o uzrastu između devet i 17 godina) u Hrvatskoj komuniciralo je online s nepoznatim osobama, dok se 14 posto njih srelo uživo s osobom koju su upoznali na internetu. Više od dvije trećine djece je surfajući naletjelo na fotografije seksualnog sadržaja, a da im to nije bila namjera. S druge strane, više od petine posjećivalo je web stranice sa sadržajima o samoubojstvu i načinima fizičkog ozljeđivanja.

Svako četvrto dijete u dobi od 9 do 14 godina te svako treće dijete u dobi od 15 do 17 godina je u potpunosti ili uglavnom zabrinuto za svoju privatnost na internetu.

Tijekom radionice citirani su i rezultati dvije godine starog istraživanja na nacionalnoj razini „Online iskustva i mentalno zdravlje mladih“, prema kojima je nešto manje od pola adolescenata primilo seksualno eksplicitne sadržaje preko društvenih mreža, dok je 42,3 posto njih razmjenjivalo s drugima seksualno izazovne poruke, fotografije ili video zapise. Osim toga, zabrinjavajuće je i što svako peto dijete u dobi od 9 do 17 godina u potpunosti ili uglavnom ne zna promijeniti postavke privatnosti, npr. na društvenim mrežama.

Slično je i u inozemstvu. Rezultati nedavno objavljenog istraživanja pokazali su kako je 25 posto djece stare od devet do 17 godina u Sjedinjenim Državama imalo seksualno eksplicitne interakcije sa starijima od sebe, a 23 posto s nekim za koga su vjerovali kako je maloljetan. Djeca su, ispostavilo se također, daleko sklonija korištenju alata za blokiranje i prijavu nego prijavi incidenta roditeljima ili skrbnicima, iako ih osobe koje blokiraju razmjerno brzo ponovno pronađu.

Niz praktičnih alata

UNICEF je razvio više praktičnih alata s detaljnim smjernicama za razvoj relevantnih korporativnih politika koje se bave dječjim pravima, provedbu procjene utjecaja, integriranje odgovarajućih programa i sustava te praćenje i izvještavanje o dječjim pravima. Više o tome rekla nam je Lidija Gamulin, voditeljica Odjela za partnerstva u UNICEF-u.

Konkretno, za ICT sektor razvili smo i različite alate namijenjene zaštiti djece online (Child Online Safety Assessment – COSA), specifičan alat MO-CRIA za mobilne operatere, kao i niz publikacija i radova koji nastoje detaljnije istražiti odnos između dječjih prava, poslovanja i interneta.

Cilj tih smjernica je sustavno uključiti dječja prava u praksu tvrtki kroz dubinsku analizu poslovanja. Takva analiza obično uključuje pet koraka:

 1. integriranje dječjih prava u poslovne politike i procese upravljanja,
 2. procjenu stvarnih i potencijalnih rizika,
 3. razvijanje korektivnih akcijskih planova na temelju nalaza analize,
 4. praćenje odgovora i procjenu korektivnih mjera
 5. interna i eksterna komunikacija.

Kao najučinkovitiji – ali i najopsežniji – korak Lidija ističe sveobuhvatan proces procjene utjecaja kompanije na dječja prava (Child Rights Impact assessment, CRIA). Ovaj alat je osmišljen kako bi tvrtke usmjerio u procjenjivanju politika i procesa u vezi s njihovom odgovornošću za poštivanje dječjih prava i njihovom zalaganju za podršku dječjim pravima. Treba ga se koristiti kao dio tekućih procjena utjecaja na ljudska prava, u skladu s vodećim načelima Ujedinjenih naroda o poslovanju i ljudskim pravima, ističe Lidija. Kriteriji koje nudi mogu se koristiti za pregled kritičnih područja potencijalnog ili stvarnog utjecaja na dječja prava.

Kako možete pomoći?

Kao jedna od najbrže rastućih industrija, ICT ima značajnu ulogu i moć zaštititi djecu od potencijalnih rizika, kao i poboljšati njihove živote kroz načine na koje razvijaju i plasiraju svoje proizvode ili usluge ili utječu na gospodarski i društveni razvoj.

Konkretno, istaknula je Lidija, ICT sektor može puno doprinijeti:

 • integriranjem dječjih prava u poslovne politike i procese upravljanja,
 • u odabir i procjenu dobavljača,
 • održavanjem obiteljskog radnog okruženja te
 • zaštitom privatnosti i podataka djece na internetu kroz korištenje biometrijskih podataka.

Doprinos može biti realiziran i inovacijama poput kreiranja rješenja za šifriranje i automatizaciju podataka, za upotrebu automatski generiranih korisničkih imena i avatara kao slika profila, za gamifikaciju obrazovanja, ali i produkcijom digitalnog sadržaja za nastavnike, potporom širem pristupu učenja na daljinu, korištenjem big data za društvene inovacije i tome slično.

U proteklih godinu dana više od pola djece u dobi od 9 do 17 godina primilo je povređujuću ili neprimjerenu poruku.

Tijekom radionice poseban je naglasak stavljen na smanjivanje rodnog jaza uvođenjem odgovarajućih stipendija za djevojčice i djevojke kako bi ih se potaklo na obrazovanje i karijere u STEM zanimanjima.

Također, prostora ima i za zagovaranje u vidu podizanja svijesti o digitalnom nasilju i sigurnoj upotrebi interneta te unaprjeđenju digitalne pismenosti djece i mladih.

“Poželjno bi bilo financiranje kroz strateške donacije u digitalne učionice za STEM fakultete, angažiranja zaposlenih u edukaciju djece, roditelja i učitelja o internetskoj sigurnosti i odgovornoj upotrebi tehnologije kao i u angažiranju kupaca kroz cause-related marketing…”, nabrojila je Lidija.

Niska razina svijesti o utjecaju na djecu

Istraživanje o utjecaju poslovnog sektora na dječja prava u Hrvatskoj koje je UNICEF proveo 2019. godine pokazuje kako ima još dosta prostora za rast i napredak. Naime, jedan od najvažnijih zaključaka istraživanja jest da je Hrvatskoj i dalje relativno niska svijest kompanija o potencijalnom utjecaju poslovnoga sektora na dječja prava i živote djece općenito.

Samo 6% ispitanika smatra da poslovanje poduzeća u kojem rade ima velik utjecaj na dječja prava, dok njih 48% smatra da njihova poduzeća u određenoj mjeri utječu na dječja prava, a gotovo 41% ispitanika smatra da njihova poduzeća nemaju utjecaj na prava djece u Hrvatskoj.

U odnosu na istraživanje iz 2018. godine, razina medijske pismenosti u svim dobnim skupinama raste, što pokazuje vrijednost kontinuiranog ulaganja u medijsku pismenost.

Kako bi to promijenili, u UNICEF-u provode sustavne aktivnosti jačanja kapaciteta hrvatskih kompanija. Tako je kroz CSR Akademiju, njihov nacionalni edukativni program, dosad prošlo više od 100 domaćih tvrtki. Također sustavno provode niz sektorskih radionica, a i partneri iz poslovnog sektora podržava dječja prava kroz različite modalitete suradnje.

Svjesni smo se radi o dugotrajnom procesu i da će najveće kompanije prve napraviti iskorak prema prihvaćanju procesa fokusiranih na dječja prava. Situacija se pozitivno razvija tijekom posljednjih pet godina otkako intenzivno promoviramo segment rada s poslovnim sektorom fokusiran na njihove poslovne prakse. Smatramo da smo na dobrom putu.

U UNICEF-ovoj brošuri “Primjeri poslovnih praksi odgovornih prema djeci” kao pozitivni primjeri istaknute su, između ostalog, tvrtke A1 Hrvatska, IN2, Odašiljači i veze, Poslovna inteligencija i Telemach Hrvatska.

Proces koji treba biti kontinuiran

Kroz proces CRIA za sada je prošlo nekoliko tvrtki u Hrvatskoj iz različitih sektora.

Taj proces, koji traži angažman svih poslovnih jedinica, treba biti kontinuiran, ali i poslužiti kao temelj za izvještavanje o održivosti, odnosno društveno odgovornim aktivnostima tvrtke i njihovim učincima.

Imali smo i različite kompanije koje su u sklopu projekta mapiranja dobrih praksi osvijestile dobre prakse koje provode, a koje imaju pozitivan utjecaj na djecu, poput pozitivnih family friendly politika, odnosa prema zajednici i okolišu, proizvoda i usluga.

Pritom su se kompanije upoznale s Načelima o dječjim pravima i poslovanju te zasigurno osvijestile i neke prilike za poboljšanja unutar kompanije, zaključila je Lidija.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Morate podnijeti zahtjev za novu osobnu iskaznicu? Evo kako izbjeći gužvu na šalteru

Završetkom pandemije došao je službeni kraj maskama, ali i mnogim identifikacijskim dokumentima pa tako i osobnim iskaznicama bez kojih ne možete boraviti u Hrvatskoj. Ovo znači samo jedno... ogromni redovi na šalterima.

Najava

Belma Gutlić: “Fokus s cijena kriptovaluta treba prebaciti na tehnologiju koja kriptovalute omogućava”

Danas se možemo pohvaliti da na našoj maloj sceni ne nedostaje konferencija vezanih uz blockchain i kriptovalute. Ipak, postoji jedan krovni naziv kojem se nitko dosad nije posvetio na jednak način, a koji možda zaslužuje i najviše pažnje.

Karijere

Tim McKeoun: “Ako želimo da se developeri razvijaju, moramo se pomiriti da će nekad biti manje produktivni”

"Developer Advocate" može postati svatko, ali uspjeh u tome će pronaći mali broj ljudi. Savjete kako općenito postati bolja podrška developerima, na ovogodišnjem QED-u podijelio je IBM-ov Tim McKeoun.

Što ste propustili

Tehnologija

O Apple Vision Pro: “Ovo nije proizvod za krajnjeg korisnika, ovo je proizvod za ‘nas’ developere…”

Hoće li Apple s novim proizvodom napokon ispuniti VR/AR obećanja koja slušamo godinama? Po svemu sudeći Appleove naočale neće se nositi po ulici, ali Vision Pro izgleda obećavajuće za developere... saznali smo i zašto.

Umjetna inteligencija

Upoznajte Arbelle! Beauty brend kojeg krasi svjetsko rješenje za virtualno isprobavanje šminke

Švedsko-hrvatska IT tvrtka Visage Technologies od osnutka radi na cutting edge AI tehnologiji za prepoznavanje i praćenje pokreta ljudskog lica. Nakon niza uspješnih implementacija u kozmetičkoj industriji, svoj makeupISDK softverski paket oblikovali su u još svestraniji beauty brend Arbelle.

Izvještaj

Može li se Hrvatska uključiti u razvoj svemirske tehnologije koja na uloženo vraća 7x više

Zašto su cube sateliti toliko korisni, koliko će oni promijeniti telekomunikacijsku industriju i može li se Hrvatska s njima ukrcati na brzi vlak svemirske tehnologije, neka su od glavnih pitanja s HAKOM-ove konferencije.

Intervju

Notcheva 6. generacija Devcademyja radit će na projektima za satelitsku kockicu – CroCube!

Otvorene su prijave za Notchevu akademiju na kojoj će se polaznici, osim satelitske teme moći usmjeriti na Spring Boot, React, .NET i Go programiranje, upoznati sa scrumom i agilnim frameworkom, UX/UI, DevOps, Clean code te drugim praksama i alatima koji su standardni u IT-ju.

Netokracija Podcast

John Romero o životu nakon Dooma – i kako klince naučiti raditi igre

John Romero je jedan od kreatora legendarne igre Doom, kao i cijelog niza drugih igara. Ususret izlasku njegove autobiografije, dobili smo priliku pitati ga kako vidi svoju karijeru, ali i razvoj industrije razvoja igara.

Obrazovanje

Studenti RIT Croatia uče se na zadacima koje pripremaju Rimac Technology, INA, Async Labs… 

Domaće obrazovne institucije često se fokusiraju na teoriju, dok praksa ostaje na poslodavcima. RIT Croatia to mijenja svojim primjerom.