Tonči Klarić: “Pitajte klijenta što je najgore što se može dogoditi. Prijetnja tužbom? Pih.”

Tonči Klarić: “Što je najgore što se može dogoditi kod viralnih kampanja? Prijetnja tužbom? Pih.”

Kontroverzni američki predsjednički izbori bili su jedinstvena prilika za kreativnu komunikacijsku intervenciju, kaže mi Tonči Klarić. No, što ako imate ideju za takvu kampanju, a ne i klijenta? Provjerili smo što sve stoji iza viralne kampanje za platformu za zapošljavanje Adorio koja je obišla cijeli svijet.

“Htjeli smo objavu kampanje na dan kad mediji Bidena proglase pobjednikom, to nam je bilo krucijalno. Neki od nas (čitaj: oba tima) nisu spavali danima do granice da kad smo ujutro otvarali oči, vid nam je bio zamućen scenama John Kinga koji na CNN-u svajpa crvene i plave općine po državama. Stalno smo pratili glasove, analize, rezultate. Večer prije subote, 7. 11., bili smo uvjereni da će idući dan proglasiti pobjednika. Odluka da napravimo soft launch – samo jedan plakat na engleskom jeziku tog dana – pokazala se dobrim potezom jer smo prvotno zahvatili američke i svjetske medije, a do početka idućeg tjedna smo već bili prisutni u svim nacionalnim i regionalnim medijima, kad smo i plakate i online oglašavanje još dodatno pojačali hrvatskom verzijom kreativnog rješenja.

Ukratko, svaki sat je bio bitan, a naš prvi plakat je postavljen možda par sati prije CNN-ove objave da je Joe Biden 46. president-elect. Za ovaj dio se svakako moramo zahvaliti i Outdoor Akzentu, koji se više puta dokazao pri ovakvim suradnjama.”

Prepričava mi tako Tonči Klarić, iskusni kreativac, suosnivač i kreativni direktor Spellcastera, kako su tekli najnapetiji trenutci uoči lansiranja kampanje za platformu za zapošljavanje Adorio, koja je vrlo brzo obišla cijeli svijet. No, nije to njemu prva takva viralna kampanja, a ni prvo korištenje članova obitelji Trump u ovakve svrhe, stoga smo popričali detaljnije o njihovom nastanku.

Tajming je bio više nego bitan kod kampanje za Adorio. No, Adorio nije jedina platforma za zapošljavanje kojoj se ova ideja nudila.

Imali su kampanju, ali klijenta je tek trebalo naći

Zanimljivo je što je tim, koji stoji iza kampanje, imao ideju, ali ne i klijenta. Stoga su kampanju pitchali raznim platformama za zapošljavanje za koje bi ona bila prikladna. Jednostavno, ovo je bila prilika koja se ne propušta.

Kontroverzni predsjednički izbori, u godini koja je već sama po sebi sve samo ne normalna, bili su jedinstvena prilika za kreativnu komunikacijsku intervenciju. U ovom slučaju imali smo ideju, no ne i klijenta, što je predstavljalo dodatan izazov inicijalnog kontakta pa zatim prvog upoznavanja, pitchanja kampanje “iz vedra neba” te pritom instantne izgradnje povjerenja.

Istini za volju, imamo dokazan “track record” ovakvih kampanja s impresivnim rezultatima što svakog potencijalnog klijenta umiri po pitanju rizika, a sviđa im se i omjer uloženog/dobivenog. Ali garancije nema jer, kako je Clint Eastwood jednom izjavio kad je pitchao “Million Dollar Baby” poznatom producentu u Hollywoodu: “Želiš garanciju da će film uspjeti? Ako želiš garanciju – kupi j*** toster.”

Tončijev tim je potom prezentirao ideju većini najpopularnijih platformi za zapošljavanje u Hrvatskoj, i to u nekoliko dana od začeća ideje, uz transparentnost i identičnu ponudu za sve, ističe.

Svima smo jasno dali do znanja znali da prezentiramo i njihovoj konkurenciji. Na ovaj način smo zadržali fair-play, a i dodatno požurili odlučivanje oko kampanje koja je već po svojoj prirodi imala nezavidan deadline. Naime, ideja je nastala samo par tjedana prije izbora u SAD-u.

Na kraju, dogovor je pao s ekipom iz platforme Adorio, koja je odlično reagirala na ovo kreativno rješenje. Mlada i inovativna ekipa koja je očiti izazivač na tržištu najviše može imati koristi od ovakve kampanje, jer virali svojim efektom supstancijalno podižu brand awareness. Nije nam puno trebalo da se skužimo.

Vrijeme je jedan od ključnih elemenata za viralnost

A “puno vremena” nema u ovakvim situacijama jer jedan od ključnih elemenata, koji ovakve kampanje čine viralnima, jest iznimno brza reakcija. To je i komunicirano svim potencijalnim klijentima, no samo oni agilniji spremni su to i prihvatiti.

Ono što jest ohrabrujuće je činjenica da su stvarno sve tvrtke kojima smo kampanju prezentirali bile iskreno zainteresirane. Nitko nas nije odbio nakon što su vidjeli s čim smo došli. No, kod procesa organizacije i odlučivanja se vide i osjete one općepoznate razlike između korporacija i malih agilnih timova.

Dok smo s nekima ušli u nekoliko krugova pregovora, Adorio je ipak bio najbrži i najfleksibilniji tim za suradnju. Kod ovakvog projekta “culture fit” između Spellcastera i klijenta je iznimno bitan, ne samo po pitanju kreative, već i procesa realizacije. Ekipa iz Adorija odmah je pokazala ogroman entuzijazam i želju za suradnjom te su nam dali svoje potpuno povjerenje u procesu. 

Ako imaš ideju zbog koje moraš razgovarati s odvjetnicima, na dobrom si putu

Kampanja za Američki institut s Melaniom Trump obišla je cijeli svijet 2017. godine.

Ako vam je sve ovo zvučalo poznato, nije to slučajnost – 2017. Tonči je imao prste i u kampanji za Američki Institut gdje je glavnu ulogu imala Melania Trump. I tada je vijest o plakatu obišla svjetske medije, a potom i ona da Melania prijeti tužbom, zbog čega su oglasi i uklonjeni. No, sjećanje na njih itekako je ostalo, ali morala sam upitati Tončija jesu li potencijalne negativne posljedice jedan od razloga zbog kojih ne vidimo više ovakvih hrabrijih kampanja na našim područjima.

Postoji niz razloga zašto većina agencija ne riskira s ovakvim kampanjama poput nas, jedan od njih je sigurno i činjenica da su i same agencije – korporacije. Kad malo bolje pogledate, najveće agencije u zemlji su na ovaj ili onaj način integrirane u velike svjetske mreže i komunikacijske konglomerate, što im sigurno ne olakšava kod procesa odlučivanja. To su sve redom američke tvrtke, za koje nisam siguran da se žele zafrkavati s Bijelom kućom. S druge strane, njihovi klijenti su veliki etablirani brendovi s visokim “brand awarenessom” i brojnim slojevima hijerarhije odlučivanja. Viralne kampanje često su reaktivne, poput ovog našeg zadnjeg primjera te se odluke za njihovo plasiranje moraju donositi instantno, što u korporacijama koje stoje iza velikih brendova rijetko prolazi.

Korištenje javnih osoba poput Obame ili Trumpa je siva zona jer ćete jednostavnom pretragom kampanja s njihovim likovima naići na desetke, možda i stotine primjera koji su se objavili kroz godine. Naravno, rijetki su bili viralni, a neki su sigurno bili i tuženi. Postoje određene finese i pravila na koje treba paziti u procesu, a jedno od najvažnijih je sigurno – “talk to your (IP) lawyer”. Poznati kreativac Anselmo Ramos više puta je rekao “ako imaš ideju zbog koje moraš razgovarati s odvjetnicima, na dobrom si putu”. Iz osobnog iskustva moram priznati da se u potpunosti slažem s njim.

Otkud tradicionalno vanjsko oglašavanje u inovativnim kampanjama

Zanimljivo je što je u oba slučaja korišteno vanjsko oglašavanje, odnosno billboard. A Tonči na to ima jednostavan odgovor – plakat još uvijek ima “težinu” službenog medija. Čak i ako se vijest o njemu proširi online.

Dosta prijatelja i klijenata nas ovo često pita, kako se billboard smatra tradicionalnim “old school” pristupom koji nije prvi izbor nekog modernog kreativca (naročito ako je isti pritom studirao digitalni inovacijski management na Hyper Islandu). Odgovor je poprilično jednostavan, a svodi se na ljudsku psihologiju. Billboard još uvijek ima težinu “službenog” medija. Često veću od primjerice Facebooka ili Instagrama.

U trenutku kad se objavi nešto kontroverzno ili rubno na društvenim mrežama, ljudi/korisnici nisu sigurni – A) jel’ ovo službeno? B) jel’ ovo neki meme? C) jel’ ovo photoshop montaža? D) jel’ netko hakirao account? Ako krene hejt, klijent se često povuče pa se post briše. Ako je riječ o banneru, onda ga korisnik gasi. Ako je YT pre-roll, onda ga preskoči. Ako internetom kruži samo nekakav screenshot, onda cijela stvar još više gubi na autentičnosti. Svi smo se već odavno navikli na lažne tweetove koji se dijele, a i smijemo se deep fake videima (iako smo svjesni ozbiljnih reperkusija ove tehnologije u budućnosti). Online zajednica od brendova očekuje ležerniji pristup i opušteniji jezik. Porazno je kad to izostane.

Billboard je još uvijek služben, nastavlja Tonči, poput pečata u zastarjeloj birokraciji, a predstavlja i snažan statement koji sa sobom nosi neporeciv kredibilitet. “Billboard je analogni i tangibilni dokaz da je neki brand hrabro stao iza neke poruke, i to još na ulici, tako “da svi vide”. I sad nema natrag. Kreativa provocira, a nema edit ni delete opcije. Brend je u tom trenutku all in”, tvrdi.

Fizički prostor kao da još uvijek nema istu slobodu govora koju uživa internet. I tu je kvaka. Mi u tom procesu billboard gledamo kao disruptivni virus, a naš željeni domaćin nije ulica, već internet. Provokativnu kreativu ne postavljamo na plakat zbog gradskog prometa ili pješaka, to je kolaterala. Postavljamo ju zbog vijesti, medija, članaka, postova, storyja, lajkova, komentara, Reddita, upvotesa, Conana O’Briena, fanova i followera. Kad se odradi strateški, kreativno i u pravo vrijeme – billboard postane “digitalniji” od većine postova u content kalendaru nekog brenda. U kombinaciji s kvalitetnom digitalnom strategijom je nezaustavljiv. Prije dvije godine digitalni div Netflix kupio je jednu od najvećih billboard kompanija u Kaliforniji. Oni jako dobro znaju zašto.

Kad se svjetla reflektora ugase, važno je ispuniti obećanje

Kod Husqvarne, kao i kod kampanje za Adorio, nije riječ samo o oglašavanju putem plakata, nego je kampanja integrirana kroz kombinaciju online, influencer i vanjskog oglašavanja.

A što nakon što se viralnost i hype na društvenim mrežama ispušu? Tonči navodi da svaka tvrtka potom mora održati svoje obećanje dano u kampanji.

Američki Institut je svojim polaznicima obećavao “male fokusirane grupe i native speaker predavače” i to su upravo i pružali, a rezultati kod njih nikad nisu izostali. Već nekoliko godina zaredom popunjeni su im svi kapaciteti u školi. Husqvarna, za koju smo također radili niz (lokalno) viralnih kampanja, iza sebe ima dvije rekordne godine po pitanju prodaje i posjećenosti svojih kanala, a za Adorio ćemo rezultate znati kroz nekoliko mjeseci, kad se slegne prašina te dečki odrade svoj prodajni dio.

U posljednja dva navedena slučaja ipak nije riječ o samo jednom billboardu jer su naše kampanje integrirane kroz kombinaciju online, influencer i outdoor oglašavanja, a inicijalni rezultati za konkretno “Got Fired” se već sad mjere u milijunima dolara neplaćenog medijskog prostora i pažnje. Osim brand awarenessa, sa sigurnošću možemo tvrditi da viralne kampanje itekako utječu na prodajne rezultate, ali i na brand equity. Primjerice, Američki institut i Husqvarna u očima ljudi (i medija) postali su cool brendovi, a cool kao brend atribut se jako teško kupuje.

Kampanje mora slijediti adekvatna medijska i PR strategija

Na upit o kampanjama koje nisu ispunile očekivanja, Tonči je zadovoljan što može reći da iza sebe nemaju nijednu kampanju koja je klijentu ili brendu donijela negativan PR, pad prodaje ili otkaz u Upravi. Ali ima kampanja koje su imale viralni potencijal, ali nisu ga ispunile.

Kad planirate kampanju za koju vjerujete da ima viralni potencijal, nakon brand strategije, kreativne ideje i izvršenja iznimno je bitno kako izgleda vaš medijski ekosustav. Možete imati izvrsnu komunikacijsku poruku koju želite plasirati, tajming je savršen, izvršenje pogođeno, ali ako imate neadekvatnu medijsku i PR strategiju – zapet ćete negdje “u šumi”.

Svi smo svjesni da nikad nije bilo više kanala nego što ih imamo na raspolaganju danas, stoga je iznimno bitno da znate gdje je vaša željena publika. Znanja koja smo prikupili kroz sad već relevantan broj uspješnih viralnih kampanja su neprocjenjiva, ali su i podjednako komplicirana za replikaciju. Viralna kampanja je poput zvijeri koju je u nekom trenutku teško ili nemoguće kontrolirati, te sa sobom nosi visoki rizik, ali i veliki payoff. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da postoji failproof proces izrade viralne kampanje, ali vjerujem da smo kroz godine naučili jako mnogo o sastojcima koji su potrebni za uspješnu recepturu.

Tonči se nada većem broju blue chip klijenata koji će se usuditi pokrenuti viralnu kampanju, uz adekvatan budžet, transparentni odnos i povjerenje, a osim billboarda, volio bi vidjeti i više kvalitetnih video kampanja, gdje prepoznaje velik prostor za napredak.

Tek će rijetki realizirati ovakve kampanje

Ovakve su kampanje zapravo san mnogih kreativaca, bilo s agencijske, bilo s klijentske strane, ali tek će rijetki ih realizirati. Tonči im se obraća poznatim sloganom – just do it.

Ako govorimo o klijentima onda je bitno da si prije svega definiraju izazov za koji traže rješenje. Treba li brand viralnu kampanju? Koliki je trenutni brand awareness? Kako viralnost prevesti i/ili preusmjeriti u CTA (call to action) prodaju, aktivaciju ili engagement? Ako brend ima poziciju tržišnog lidera, onda ima priliku, ako ne i svojevrsnu dužnost, da svojim primjerom probija led i postavlja nove granice. To može i ne mora nužno biti viralno. No, ako je brand izazivač, koji ima osjetno manji udio tržišta i/ili share of voice (prisutnost u medijima), onda je viralnost poželjna za sve što radi.

Burger King je prikladan primjer takvog brenda koji stalno testira granice kategorije, često bode McDonald’s te im se direktno obraća ili ih čak prisiljava na sudjelovanje u njihovim kampanjama, a iza sebe ima cijeli niz viralnih uspješnica. Takve kampanje, koje donose slavu, nagrade, a i dobre rezultate za brend, dolaze s teškom cijenom. Fernando Machado, CMO Burger Kinga, više je puta javno izjavio da kad u korporaciji poput takve probijate barijere i radite nešto drugačije, hrabro, provokativno i pomaknuto – puno vremena provodite sami za stolom u uredskoj kantini. Kako to kad nas ružno kažu: “previše talasate”. Mrzim taj izraz. Unatoč tome što je dugo vremena sam jeo u kantini, Fernando je napravio čudo za Burger King te sad svi žele sjediti pored “CMO-a desetljeća”, kako ga se odnedavno naziva.

Pokretanje nove agencije iziskuje više hrabrosti od pokretanja viralne kampanje

Tonči se ove, mnogima izazovne, godine odvažio na novi poslovni pothvat, agenciju Spellcaster, koju je pokrenuo s Nevenom Crljenakom. Priznaje da mu je za to bila potrebna veća hrabrost nego za kreiranje viralnih kampanja.

Sebi sam najstroži kritičar i još uvijek se ne smatram hardcore poduzetnikom. Na tom polju ima jako puno dobrih ljudi koje pratim, u ad, tech i design industriji. Ja sam tek na putu da postanem poduzetnik, a sad sam prije svega kreativac, copywriter, konzultant, inovator. O poduzetništvu imam još puno za naučiti, a Hrvatska je svakako hard mode u toj igri. Možda je to i dobro za mene. If you can make it here…

Za Spellcaster smo si postavili ozbiljan izazov, model agencije 2.0 koja ne robuje troškovima velikog uredskog prostora u Centru grada, parking mjestima, hrpi zaposlenih i teti koja zalijeva cvijeće, već funkcioniramo kao remote working pop-up agencija koji formira tailor-made timove iskusnih kreativaca, konzultanata, project managera – sve redom freelancera u našoj regiji i Zapadnoj Europi. Svaki tim se okuplja i slaže za specifičan projekt i specifičnog klijenta te se na taj način osigurava najbolja moguća ekipa za određeni izazov. Nema B i C tima. Nema juniora. Nema nepotrebnih troškova, za nas, a ni za klijenta.

S matičnom tvrtkom u Velikoj Britaniji i podružnicom u Hrvatskoj, servisiramo klijente u šest različitih zemalja, a tek smo službeno otvorili prije nešto manje od dva mjeseca. Nemamo se na što žaliti jer to je upravo ono što smo htjeli, a u pandemiji smo vidjeli priliku u kojoj će klijenti (morati) prihvatiti realnost, sve mane i prednosti rada na daljinu s kreativnim agencijama i konzultantima. Naša prednost je što mi, kao i većina naših suradnika, tako radimo već godinama. Naš način rada u ovo vrijeme ne bih nužno definirao kao “digitalni nomadi”, ali smo jako blizu tome. Za ovaj nomadski dio ćemo se svi morati još malo strpjeti, velika putovanja su još daleko od onog bezbrižnog predpandemijskog gušta.

Ali i uz sva ta ograničenja, nema prepreka da se obiđu naslovnice globalnih medija u nekoliko sati. Samo je potrebno ispuniti nekoliko uvjeta.

U zadnje vrijeme to često pišem, govorim i ponavljam – balls beats budget. Za viral je potrebno dosta planiranja, strategije, kvalitetnog copyja, dobre egzekucije, lobiranja, muda (s obje strane) i nešto malo sreće. Sve ovo – uz potpunu transparenciju i povjerenje među svim uključenim strankama. Ako odradite navedeno – možete planirati viralnu kampanju. A klijenta pogledajte u oči i jasno ga pitajte: “Što je najgore što se može dogoditi?” Prijetnja tužbom? Pih.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Big Tech zarađuje skoro 200 milijuna eura od oglašavanja u Hrvatskoj, a ne plaća porez

Uvođenje oporezivanja internetskog oglašavanja moglo bi značajno pomoći domaćim medijima, ali kada će ući u Zakon o medijima?

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Što ste propustili

Umjetna inteligencija

FER-ovim brucošima u pomoć pristiže Branka, AI pomoćnica nastala u suradnji s Infobipom

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je u suradnji s prvim hrvatskim jednorogom Infobipom razvio chatbot imena Branka koji će budućim studenticama i studentima omogućiti brži i jednostavniji proces upisa na FER.

Društvene mreže

X nakon pucnjave na Trumpa: “Mi smo javni trg”… Prije odskočna daska za teorije zavjera!

Opet se dogodilo. Opet sam nakon svjetski bitnog događaja otvorila Twitter (nikad X!).

Veliki intervjui

Rakar o slučaju KBC Rebro: “Obavijesti su bile nepotpune, zavaravajuće i u konačnici – netočne”

Krizno komuniciranje hakiranja KBC-a prouzrokovalo je više panike i straha, nego što je uspjelo smiriti hrvatski narod - je li moguće vratiti autoritet i povjerenje?

Veliki intervjui

Izdavači preuzimaju kontrolu: HUDI odabrao Dotmetrics za mjerenje posjećenosti hrvatskih portala

Od 1. siječnja 2025. godine Hrvatska udruga digitalnih izdavača postaje pružatelj mjerenja posjećenosti portala hrvatskih medija u suradnji s Ipsosom, odnosno Dotmetricsom. Tim smo povodom razgovarali s Matejem Lončarićem, predsjednikom HUDI-ja.

Novost

Boiler: U podbrend Degordiana dolaze Tomislav Presečki i Saša Ivan

Degordian osniva novi pobrend za online i offline komunikacijske aktivnosti!

Veliki intervjui

Stjepan Groš, FER: Ulaganje u cyber sigurnost je nužno iako ne donosi političke bodove

Što hrvatsko zdravstvo može napraviti po pitanju cybersigurnosti kada nemamo dovoljno novaca ni za lijekove i zapošljavanje kadra kojeg uvelike nedostaje? U razgovoru s FER-ovim stručnjakom pokušavamo razjasniti nedavni hakerski napad koji je otvorio puno pitanja.