Od SoMo nagrade do danas: Gdje su i što rade CM-ovi godine?

Od SoMo nagrade do danas: Gdje su i što rade CM-ovi godine?

Za nekoga godinu, a za neke par godina kasnije, vraćamo se do Mile, Andreja, Martine, Marine i Marka, koji su od 2013. preuzimali SoMoBorac titule za CM-a godine, kako bi provjerili gdje su trenutno i kojim putevima idu dalje.

Pred nama je pet vrsnih CM-ova koji su u prošlih pet godina dobili SoMoBorac nagradu za community managera godine – od 2013. pa do danas. Među njima ima i novinara, komunikologa i producenata, ali bez obzira na zvanje – sve ih je gurala naprijed ljubav prema komunikacijama i stvaranju sadržaja. Ususret SoMoBorac natječaju za CM-a 2018., a prigodno nakon najvećeg ovogodišnjeg događaja kojeg će vjerujem, prijave biti prepune, otkrivamo gdje su ovi pioniri community managementa danas i što su sve nadogradili kroz svoju digitalnu karijeru, ne bi li možda osokolili i neke buduće naraštaje, ali i postojeće stručnjake na nove izazove, i nagrade.

“CM me naučio proaktivnom pristupu poslu i stalnoj težnji da se nadograđujem”

Kada bi sebi unatrag godinu ili par godina – dok si u ruci imala nagradu za najboljeg CM-a godine, nešto mogla poručiti, što bi to bilo? “Mila, ovo je veliko. Ne možeš sad znati koliko, ali shvatit ćeš kasnije :).”

Mila Perović prva je dobitnica SoMoBorac titule za CM-a godine. Danas specijalistica za digitalnu komunikaciju i medije u Vipnetu, Mila je svoje priznanje osvojila 2013. godine, dok je još radila kao CM za agenciju Jasno&Glasno. Prve digitalne korake Mila je počela već za vrijeme studija Komunikologije, koji ju je “opismenio” u smislu jezika, ali i novinarskog promišljanja, što je bila najbolja moguća podloga za dalje, ipak:

Izdvojila bih nešto na što me sustav nažalost nije pripremio – ali praksa vrlo brzo jest – a to je samostalno rješavanje problema, odnosno, što ne znaš, izguglaj i saznaj. Nema pitanja na kojeg nema odgovora.

Mila je nakon fakulteta, 4 i pol godine provela s timom Jasno&Glasno da bi napredovala do pozicije Social Media direktora, ali danas je više usmjerena na drugu vrstu digitalne komunikacije u odjelu za Brend i marketinške komunikacije u Vipnetu, uz Vipov društveno-mrežni nastup, gdje se bavi online kampanjama svih vrsta i oblika, od klasičnih zakupa bannera do native oglašavanja i influencer marketinga. Iako danas nema toliko dodira s konkretnim poslom CM-a, objašnjava mi kako joj je upravo CM dao najbolji mogući uvid u ponašanje korisnika, njihovih želja i očekivanja:

Taj ne uvijek ugodan operativni dio posla uči razumjeti korisnike i potiče user-centered način razmišljanja, što je bitan moment u gotovo svakoj industriji.

Uz to, objašnjava Mila, u svijetu društvenih mreža gdje se stvari mijenjaju iz dana u dan, CM-anje zahtijeva budno praćenje trendova, što sa sobom nosi konstantno učenje:

Zapravo, tjera te da uvijek budeš jedan korak ispred, što je neprocjenjiva značajka pristupa poslu i radu koja jednostavno sama po sebi gura daljnji profesionalni razvoj.

“Opis posla jednog CM-a definitivno predstavlja odličnu početnu bazu za napredak u karijeri”

Andrej bi bio skroman: “Ovo je pobjeda tima, a ne tvoja osobna. Bez kolega s kojima provodiš svaki dan i bez klijenta koji te trpi (koga i ti često moraš istrpiti 🙂 ), ovo se ne bi ni dogodilo. Tako razmišljaj, tako se ponašaj i sve će biti kako treba.”

Godinu nakon Mile, 2014. nagradu za najboljeg CM-a dobio je Andrej Gamser koji je ostvario još jedan uspjeh za Executive Grupu vodeći društvene mreže Coca-Cole u Srbiji, a do nedavno je u Executiveu bio digitalni direktor. Iako je na Akademiji dramskih umjetnosti završio produkciju, kada država zatvori priljev novca – znaš da je vrijeme krenuti dalje od filmova, priča mi:

Što se tiče fakulteta, dobio sam jako dobru podlogu za project management što je vještina koja mi je kasnije nevjerojatno značila. S druge strane, dosta sam morao raditi na poboljšavanju tehničkog znanja koje mi je bilo neophodno zbog rada na projektima koji su podrazumijevali digitalnu produkciju odnosno rad s developerima.

Nije slučajno što je baš CM početna pozicija u većini digital agencija, priča mi Andrej spominjući kako te community management u startu uči mnoge stvari koje kasnije u karijeri dosta znače: dobra organizacija vremena, kreativnost, sposobnost kvalitetnog slušanja i komuniciranja, rješavanje kriznih situacija, kao i praćenje uspjeha kampanja. Vjerojatno je zato i Andrej shvatio da će mu za još jedan korak naprijed neophodno biti nadograditi svoja znanja, stoga se dodatno posvetio video produkciji:

Video je format koji već dominira digitalnim prostorom, a neke procjene su da će u narednih 5 godina činiti preko 90% cjelokupnog sadržaja na webu. Ne moraš biti all in one snimatelj, montažer i animator, ali moraš znati dovoljno da možeš voditi i kontrolirati proces izrade videa.

“Nema tu pravila i upute kako naučiti ovaj posao, moraš pratiti sve i biti svugdje.”

Martina bi se pravovremeno pripremila i ohrabrila: “Ne sekiraj se zbog svakog hejta koji dobiješ od korisnika. I uloži u super smartphone. 😊”

Još jedna CM-ovka koja je od CM-ovanja u 404 agenciji došla do pozicije direktora društvenih medija odnosno account managementa je Martina Gršković. Ona je svog SaMoBorca 2015. zaslužila za vođenje digitalnih kanala The Voicea u Hrvatskoj.

U zadnjih 6 godina koliko se bavi ovim poslom, priča Martina da je zaista imala prilike raditi sve i svašta vezano za digitalni marketing. Od samog početka spominje kako se gurala u sve sfere digitalnog marketinga kako bi imala širi pregled i uvid u online komunikacije:

Nekako se prirodno razvilo da od društvenih mreža (s kojima sam i dalje jako povezana) proširim svoj interes pa radim i na ostalim kanalima. Još prije 6 godina kao junior CM komunicirala sam s potpuno različitim ciljanim skupinama – od mama do adrenalinskih zaljubljenika, što me naučilo prilagoditi se tonu komunikacije bilo kojeg brenda, kao i formatu, kanalu i slično.

Upravo ta dinamika daje priliku CM-ovima da iz prve ruke uče o osnovama online komunikacije što je idealno za početak karijere u digitalnoj industriji. No, kako iskreno komentira Martina, CM-anje nikada nije bilo samo “pucanje” postova na mreže, to je samo malen operativni dio posla, a s vremenom dolaze sve veći izazovi:

Dolaze sve veći eventi, ozbiljniji customer service i strategije, koje sam izuzetno voljela pripremati, što je i danas slučaj. Zaista mi je drago što danas radim kao account manager gdje strateški postavljam rješenje za klijenta neovisno o kanalima, online ili offline te imam priliku voditi tim od 12 community managera.

Martina objašnjava i kako je na putu do toga najviše naučila o korisnicima: kako ih osluškivati, istraživati njihove navike, prilagođavati ton komunikacije, analizirati i konstantno propitkivati, ali isto tako kako uskladiti te iste potrebe s potrebama klijenta – detektirati njihove probleme te ponuditi rješenje i jednima i drugima.

Primijetila sam u to doba da digitalni marketing ne počiva na društvenim mrežama. U periodu kada su brendovi otkrivali Facebook i Twitter, fraze poput „sadržaj je kralj“ i „dvosmjerna komunikacija“ čule su se na sve strane, no tada sam uvidjela sam da to nije dovoljno jer digitalan marketing ne znači samo društvene mreže. Priča o brendu mora se razliti posvuda, pametno i s ciljem.

“Bez nerviranja, samo fokus na najbolju organizaciju kako bi zaista dali svoj maksimum”

Marina toplo poručuje sebi i svim CM-ovima: “Dubok udah, problem po problem i sve će se stići.”

Marina Prohaska prije dvije godine radila je kao CM za FCB Afirmu s čijim je timom imala priliku napraviti odličnu gejmificiranu priču svog cjelogodišnjeg angažmana za brend Atlantic grupe – Grand kafu Gold. Danas je konzultantica za digitalne komunikacije u UNICEF-u, a njezina karijera u medijima i komunikacijama počela je nakon faksa kroz različita praktična iskustva i magistarski studij na Westminster Universityju u Londonu.

Zanimalo me stvaranje medijskih sadržaja pa sam isprobavala što više različitih formata kroz pisanje i produkciju. Mislim da me upravo to “svaštarenje” odlično pripremilo za posao gdje se moram prilagoditi svakoj industriji i da u toku jednog dana mentalno skačem od klijenta do klijenta koji nemaju nikakve sličnosti jedni s drugima.

Kako mi objašnjava Marina, njezin put do danas se sastojao od vođenja društvenih mreža za filmsku producentsku kuću, ali i nekoliko startupa i mobilnih platformi, kreativnih agencija do neprofitnih organizacija.

Imala sam veoma različite kolege, suradnike i klijente i mislim da mi je svako od njih pomogao da upoznam različite industrije i pronađem svoj put.

Upravo je takav tip i princip posla, kako sam mogla zaključiti kroz razgovore s ovim CM-ovima, ono što te najbolje pripremi za digitalnu industriju. Potvrđuje mi to i Marina komentirajući kako community management može biti odskočna daska, naročito za one ljude koji bi htjeli “opipati teren” i vidjeti koji im aspekt digitala najviše odgovara.

Kroz posao CM-a najbrže se shvati kako digitalni marketing funkcionira, kao i što krajnji primatelji digitalnih poruka vole, a što ne. CM je i prva linija obrane ukoliko dođe do krizne situacije i, samim time, on ili ona moraju biti prvi koji će reagirati i braniti klijenta ili se ispričati na pogrešci. Kroz posao CM-a brzo vidite da li ste spremni na stres, kratke rokove, puno zadataka i brzo donošenje odluka ili da to ipak nije za vas.

“Praktično iskustvo ti pomogne da shvatiš što ne želiš, ostalo je na tebi – velikom trudu i radu”

Još jedna skromna i srdačna od Marka: “Poručio bih da budem zahvalan sebi i ljudima koji su mi pružali podršku da postignem nagrađene rezultate. I da smo svi zajedno veliki carevi (uključujući i klijenta, vjerovali ili ne).”

Marko Jovanović, danas Digital Account Manager za Luna TBWA Beograd, svoju je SoMo nagradu osvojio prošle godine, a u to vrijeme radio je kao CM za Executive Group koji stoji iza profila McDonald’s restorana u Srbiji. Iako nije tako dugo u industriji kao neki kolege koje smo već spomenuli, već se itekako uhodao, a nagrada je bila dodatan poticaj za napredak:

Komunicirao sam pod avatarom za više od 20 brendova tijekom tri godine. I dalje to radim za njih par, a upravo mi je jedan od njih mi je prošle godine donio SoMoBorca.

Njemu je fakultet na političkim znanostima posebno pomogao u kritičkom razmišljanju, no ističe kako mu je iznimno važno bilo, ako želi ići naprijed, raditi na donošenju odluka. Upravo mu je u tom smjeru pomogao rad u community managementu:

CM me je naučio da donosim odluke i slušam unutrašnji glas. Da iznesem svoje profesionalno, ali i osobno mišljenje. I kažem “ne” kada je to neophodno.

Kada je u pitanju njegova još “friška” nagrada sa SoMoBorca, Marko se najbolje sjeća što je potrebno za dobitnu kombinaciju koja vas može i dovesti do najboljeg priznanja za zaključak godišnjeg rada:

Bitno je imati fokus prilikom realizacije aktivnosti koje provodiš; širu sliku, koju čini veći broj poduzetnih aktivnosti; povjerenje u tim s kojim radiš; diss-ovati stres i obojiti radni proces dobrom energijom.

Dobitna kombinacija za SoMoBorca?

Ne bi mogli zaključiti ovaj panel intervju bez da ne ispitamo CM-ove godine koja je dobitna kombinacija za osvajanje titule, a srećom nisu štedjeli riječi po tom pitanju. Tako da ako se još mislite prijaviti, ili vas je možda već netko potajno nominirao, zabilježite si i par savjeta naših sugovornika.

Andrej smatra kako najbolje prolaze prijave koje prikažu strateško korištenje više kanala, dobre ideje iz kampanje, kao i taktičke aktivnosti koje su donijele klijentu uspjeh na određenom tržištu. Slaže se po tome i Mila, navodeći kako izbor uvijek pada na projekt koji odgovara na marketinške i komunikacijske ciljeve klijenta, ali i odskače od prosjeka. Ipak, ističe i kako se posljednjih godina industrija jako razvijala i napredovala:

Odličnih projekata sve je više, i možda se čini sve zahtjevnije pronaći područje s potencijalom za inovaciju. Drugim riječima, „dovoljno dobro“ rješenje problema više nije dovoljno. No, s druge strane, upravo zbog toga, i brendovima je sve lakše biti hrabriji, jer njihovi korisnici to prepoznaju i znaju cijeniti.

Što se tiče odabira konkretnog slučaja, Marina ističe kako je njoj bilo logično za prijavu izabrati klijenta odnosno kampanju koja iziskuje najviše njezinog vremena i truda, a da joj je zapravo najteže bilo riješiti problem kako ostvarene rezultate spakirati u kratak video, a da to ne bude suhoparna prezentacija. Upravo u vezi toga Marko objašnjava kako je prezentacija same prijave dosta bitna te navodi kako ona mora biti zabavna, upečatljiva i kompaktno postavljena u najviše tri minute. Ipak, kako napominje Martina, prezentacija nije najbitnija:

Može prijava biti „napucana“, ali ako se kod CM-a ne vidi taj drive i push, onda mislim da nema te kreative koja to može nadomjestiti.

Uostalom, na kraju dana, zadnji sud donosi korisnik. Kako je Mila već naglasila, potvrđuje mi i Martina koja smatra da je glavni preduvjet reakcija korisnika – jer ako su korisnici zadovoljni, onda dolaze i rezultati, i obratno:

Naravno, tu je važan i partnerski odnos s klijentom, međusobno povjerenje i strast prema poslu. Ako nisi strastven prema brendu kojeg predstavljaš i u čije ime komuniciraš, to vide i korisnici. A onda nema rezultata…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.