Od SoMo nagrade do danas: Gdje su i što rade CM-ovi godine?

Od SoMo nagrade do danas: Gdje su i što rade CM-ovi godine?

Za nekoga godinu, a za neke par godina kasnije, vraćamo se do Mile, Andreja, Martine, Marine i Marka, koji su od 2013. preuzimali SoMoBorac titule za CM-a godine, kako bi provjerili gdje su trenutno i kojim putevima idu dalje.

Pred nama je pet vrsnih CM-ova koji su u prošlih pet godina dobili SoMoBorac nagradu za community managera godine – od 2013. pa do danas. Među njima ima i novinara, komunikologa i producenata, ali bez obzira na zvanje – sve ih je gurala naprijed ljubav prema komunikacijama i stvaranju sadržaja. Ususret SoMoBorac natječaju za CM-a 2018., a prigodno nakon najvećeg ovogodišnjeg događaja kojeg će vjerujem, prijave biti prepune, otkrivamo gdje su ovi pioniri community managementa danas i što su sve nadogradili kroz svoju digitalnu karijeru, ne bi li možda osokolili i neke buduće naraštaje, ali i postojeće stručnjake na nove izazove, i nagrade.

“CM me naučio proaktivnom pristupu poslu i stalnoj težnji da se nadograđujem”

Kada bi sebi unatrag godinu ili par godina – dok si u ruci imala nagradu za najboljeg CM-a godine, nešto mogla poručiti, što bi to bilo? “Mila, ovo je veliko. Ne možeš sad znati koliko, ali shvatit ćeš kasnije :).”

Mila Perović prva je dobitnica SoMoBorac titule za CM-a godine. Danas specijalistica za digitalnu komunikaciju i medije u Vipnetu, Mila je svoje priznanje osvojila 2013. godine, dok je još radila kao CM za agenciju Jasno&Glasno. Prve digitalne korake Mila je počela već za vrijeme studija Komunikologije, koji ju je “opismenio” u smislu jezika, ali i novinarskog promišljanja, što je bila najbolja moguća podloga za dalje, ipak:

Izdvojila bih nešto na što me sustav nažalost nije pripremio – ali praksa vrlo brzo jest – a to je samostalno rješavanje problema, odnosno, što ne znaš, izguglaj i saznaj. Nema pitanja na kojeg nema odgovora.

Mila je nakon fakulteta, 4 i pol godine provela s timom Jasno&Glasno da bi napredovala do pozicije Social Media direktora, ali danas je više usmjerena na drugu vrstu digitalne komunikacije u odjelu za Brend i marketinške komunikacije u Vipnetu, uz Vipov društveno-mrežni nastup, gdje se bavi online kampanjama svih vrsta i oblika, od klasičnih zakupa bannera do native oglašavanja i influencer marketinga. Iako danas nema toliko dodira s konkretnim poslom CM-a, objašnjava mi kako joj je upravo CM dao najbolji mogući uvid u ponašanje korisnika, njihovih želja i očekivanja:

Taj ne uvijek ugodan operativni dio posla uči razumjeti korisnike i potiče user-centered način razmišljanja, što je bitan moment u gotovo svakoj industriji.

Uz to, objašnjava Mila, u svijetu društvenih mreža gdje se stvari mijenjaju iz dana u dan, CM-anje zahtijeva budno praćenje trendova, što sa sobom nosi konstantno učenje:

Zapravo, tjera te da uvijek budeš jedan korak ispred, što je neprocjenjiva značajka pristupa poslu i radu koja jednostavno sama po sebi gura daljnji profesionalni razvoj.

“Opis posla jednog CM-a definitivno predstavlja odličnu početnu bazu za napredak u karijeri”

Andrej bi bio skroman: “Ovo je pobjeda tima, a ne tvoja osobna. Bez kolega s kojima provodiš svaki dan i bez klijenta koji te trpi (koga i ti često moraš istrpiti 🙂 ), ovo se ne bi ni dogodilo. Tako razmišljaj, tako se ponašaj i sve će biti kako treba.”

Godinu nakon Mile, 2014. nagradu za najboljeg CM-a dobio je Andrej Gamser koji je ostvario još jedan uspjeh za Executive Grupu vodeći društvene mreže Coca-Cole u Srbiji, a do nedavno je u Executiveu bio digitalni direktor. Iako je na Akademiji dramskih umjetnosti završio produkciju, kada država zatvori priljev novca – znaš da je vrijeme krenuti dalje od filmova, priča mi:

Što se tiče fakulteta, dobio sam jako dobru podlogu za project management što je vještina koja mi je kasnije nevjerojatno značila. S druge strane, dosta sam morao raditi na poboljšavanju tehničkog znanja koje mi je bilo neophodno zbog rada na projektima koji su podrazumijevali digitalnu produkciju odnosno rad s developerima.

Nije slučajno što je baš CM početna pozicija u većini digital agencija, priča mi Andrej spominjući kako te community management u startu uči mnoge stvari koje kasnije u karijeri dosta znače: dobra organizacija vremena, kreativnost, sposobnost kvalitetnog slušanja i komuniciranja, rješavanje kriznih situacija, kao i praćenje uspjeha kampanja. Vjerojatno je zato i Andrej shvatio da će mu za još jedan korak naprijed neophodno biti nadograditi svoja znanja, stoga se dodatno posvetio video produkciji:

Video je format koji već dominira digitalnim prostorom, a neke procjene su da će u narednih 5 godina činiti preko 90% cjelokupnog sadržaja na webu. Ne moraš biti all in one snimatelj, montažer i animator, ali moraš znati dovoljno da možeš voditi i kontrolirati proces izrade videa.

“Nema tu pravila i upute kako naučiti ovaj posao, moraš pratiti sve i biti svugdje.”

Martina bi se pravovremeno pripremila i ohrabrila: “Ne sekiraj se zbog svakog hejta koji dobiješ od korisnika. I uloži u super smartphone. 😊”

Još jedna CM-ovka koja je od CM-ovanja u 404 agenciji došla do pozicije direktora društvenih medija odnosno account managementa je Martina Gršković. Ona je svog SaMoBorca 2015. zaslužila za vođenje digitalnih kanala The Voicea u Hrvatskoj.

U zadnjih 6 godina koliko se bavi ovim poslom, priča Martina da je zaista imala prilike raditi sve i svašta vezano za digitalni marketing. Od samog početka spominje kako se gurala u sve sfere digitalnog marketinga kako bi imala širi pregled i uvid u online komunikacije:

Nekako se prirodno razvilo da od društvenih mreža (s kojima sam i dalje jako povezana) proširim svoj interes pa radim i na ostalim kanalima. Još prije 6 godina kao junior CM komunicirala sam s potpuno različitim ciljanim skupinama – od mama do adrenalinskih zaljubljenika, što me naučilo prilagoditi se tonu komunikacije bilo kojeg brenda, kao i formatu, kanalu i slično.

Upravo ta dinamika daje priliku CM-ovima da iz prve ruke uče o osnovama online komunikacije što je idealno za početak karijere u digitalnoj industriji. No, kako iskreno komentira Martina, CM-anje nikada nije bilo samo “pucanje” postova na mreže, to je samo malen operativni dio posla, a s vremenom dolaze sve veći izazovi:

Dolaze sve veći eventi, ozbiljniji customer service i strategije, koje sam izuzetno voljela pripremati, što je i danas slučaj. Zaista mi je drago što danas radim kao account manager gdje strateški postavljam rješenje za klijenta neovisno o kanalima, online ili offline te imam priliku voditi tim od 12 community managera.

Martina objašnjava i kako je na putu do toga najviše naučila o korisnicima: kako ih osluškivati, istraživati njihove navike, prilagođavati ton komunikacije, analizirati i konstantno propitkivati, ali isto tako kako uskladiti te iste potrebe s potrebama klijenta – detektirati njihove probleme te ponuditi rješenje i jednima i drugima.

Primijetila sam u to doba da digitalni marketing ne počiva na društvenim mrežama. U periodu kada su brendovi otkrivali Facebook i Twitter, fraze poput „sadržaj je kralj“ i „dvosmjerna komunikacija“ čule su se na sve strane, no tada sam uvidjela sam da to nije dovoljno jer digitalan marketing ne znači samo društvene mreže. Priča o brendu mora se razliti posvuda, pametno i s ciljem.

“Bez nerviranja, samo fokus na najbolju organizaciju kako bi zaista dali svoj maksimum”

Marina toplo poručuje sebi i svim CM-ovima: “Dubok udah, problem po problem i sve će se stići.”

Marina Prohaska prije dvije godine radila je kao CM za FCB Afirmu s čijim je timom imala priliku napraviti odličnu gejmificiranu priču svog cjelogodišnjeg angažmana za brend Atlantic grupe – Grand kafu Gold. Danas je konzultantica za digitalne komunikacije u UNICEF-u, a njezina karijera u medijima i komunikacijama počela je nakon faksa kroz različita praktična iskustva i magistarski studij na Westminster Universityju u Londonu.

Zanimalo me stvaranje medijskih sadržaja pa sam isprobavala što više različitih formata kroz pisanje i produkciju. Mislim da me upravo to “svaštarenje” odlično pripremilo za posao gdje se moram prilagoditi svakoj industriji i da u toku jednog dana mentalno skačem od klijenta do klijenta koji nemaju nikakve sličnosti jedni s drugima.

Kako mi objašnjava Marina, njezin put do danas se sastojao od vođenja društvenih mreža za filmsku producentsku kuću, ali i nekoliko startupa i mobilnih platformi, kreativnih agencija do neprofitnih organizacija.

Imala sam veoma različite kolege, suradnike i klijente i mislim da mi je svako od njih pomogao da upoznam različite industrije i pronađem svoj put.

Upravo je takav tip i princip posla, kako sam mogla zaključiti kroz razgovore s ovim CM-ovima, ono što te najbolje pripremi za digitalnu industriju. Potvrđuje mi to i Marina komentirajući kako community management može biti odskočna daska, naročito za one ljude koji bi htjeli “opipati teren” i vidjeti koji im aspekt digitala najviše odgovara.

Kroz posao CM-a najbrže se shvati kako digitalni marketing funkcionira, kao i što krajnji primatelji digitalnih poruka vole, a što ne. CM je i prva linija obrane ukoliko dođe do krizne situacije i, samim time, on ili ona moraju biti prvi koji će reagirati i braniti klijenta ili se ispričati na pogrešci. Kroz posao CM-a brzo vidite da li ste spremni na stres, kratke rokove, puno zadataka i brzo donošenje odluka ili da to ipak nije za vas.

“Praktično iskustvo ti pomogne da shvatiš što ne želiš, ostalo je na tebi – velikom trudu i radu”

Još jedna skromna i srdačna od Marka: “Poručio bih da budem zahvalan sebi i ljudima koji su mi pružali podršku da postignem nagrađene rezultate. I da smo svi zajedno veliki carevi (uključujući i klijenta, vjerovali ili ne).”

Marko Jovanović, danas Digital Account Manager za Luna TBWA Beograd, svoju je SoMo nagradu osvojio prošle godine, a u to vrijeme radio je kao CM za Executive Group koji stoji iza profila McDonald’s restorana u Srbiji. Iako nije tako dugo u industriji kao neki kolege koje smo već spomenuli, već se itekako uhodao, a nagrada je bila dodatan poticaj za napredak:

Komunicirao sam pod avatarom za više od 20 brendova tijekom tri godine. I dalje to radim za njih par, a upravo mi je jedan od njih mi je prošle godine donio SoMoBorca.

Njemu je fakultet na političkim znanostima posebno pomogao u kritičkom razmišljanju, no ističe kako mu je iznimno važno bilo, ako želi ići naprijed, raditi na donošenju odluka. Upravo mu je u tom smjeru pomogao rad u community managementu:

CM me je naučio da donosim odluke i slušam unutrašnji glas. Da iznesem svoje profesionalno, ali i osobno mišljenje. I kažem “ne” kada je to neophodno.

Kada je u pitanju njegova još “friška” nagrada sa SoMoBorca, Marko se najbolje sjeća što je potrebno za dobitnu kombinaciju koja vas može i dovesti do najboljeg priznanja za zaključak godišnjeg rada:

Bitno je imati fokus prilikom realizacije aktivnosti koje provodiš; širu sliku, koju čini veći broj poduzetnih aktivnosti; povjerenje u tim s kojim radiš; diss-ovati stres i obojiti radni proces dobrom energijom.

Dobitna kombinacija za SoMoBorca?

Ne bi mogli zaključiti ovaj panel intervju bez da ne ispitamo CM-ove godine koja je dobitna kombinacija za osvajanje titule, a srećom nisu štedjeli riječi po tom pitanju. Tako da ako se još mislite prijaviti, ili vas je možda već netko potajno nominirao, zabilježite si i par savjeta naših sugovornika.

Andrej smatra kako najbolje prolaze prijave koje prikažu strateško korištenje više kanala, dobre ideje iz kampanje, kao i taktičke aktivnosti koje su donijele klijentu uspjeh na određenom tržištu. Slaže se po tome i Mila, navodeći kako izbor uvijek pada na projekt koji odgovara na marketinške i komunikacijske ciljeve klijenta, ali i odskače od prosjeka. Ipak, ističe i kako se posljednjih godina industrija jako razvijala i napredovala:

Odličnih projekata sve je više, i možda se čini sve zahtjevnije pronaći područje s potencijalom za inovaciju. Drugim riječima, „dovoljno dobro“ rješenje problema više nije dovoljno. No, s druge strane, upravo zbog toga, i brendovima je sve lakše biti hrabriji, jer njihovi korisnici to prepoznaju i znaju cijeniti.

Što se tiče odabira konkretnog slučaja, Marina ističe kako je njoj bilo logično za prijavu izabrati klijenta odnosno kampanju koja iziskuje najviše njezinog vremena i truda, a da joj je zapravo najteže bilo riješiti problem kako ostvarene rezultate spakirati u kratak video, a da to ne bude suhoparna prezentacija. Upravo u vezi toga Marko objašnjava kako je prezentacija same prijave dosta bitna te navodi kako ona mora biti zabavna, upečatljiva i kompaktno postavljena u najviše tri minute. Ipak, kako napominje Martina, prezentacija nije najbitnija:

Može prijava biti „napucana“, ali ako se kod CM-a ne vidi taj drive i push, onda mislim da nema te kreative koja to može nadomjestiti.

Uostalom, na kraju dana, zadnji sud donosi korisnik. Kako je Mila već naglasila, potvrđuje mi i Martina koja smatra da je glavni preduvjet reakcija korisnika – jer ako su korisnici zadovoljni, onda dolaze i rezultati, i obratno:

Naravno, tu je važan i partnerski odnos s klijentom, međusobno povjerenje i strast prema poslu. Ako nisi strastven prema brendu kojeg predstavljaš i u čije ime komuniciraš, to vide i korisnici. A onda nema rezultata…

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni marketing

Gdje griješimo u zapošljavanju generacije Z?

Zbog toga što je odrasla u posve novim okolnostima modernog društva, kao i u mnogo slučajeva dosad - stariji naraštaji sve slabije razumiju novu generaciju. Kako pristupiti "genzijevcima"?

Društvene mreže

Kronike LinkedIna: “Poslovna mreža” koja je postala odlagalište objava za samohvalu i šuplje inspiracije

Što je sve LinkedIn postao, a nije trebao? Iliti kako smo pretvorili jedinu poslovnu društvenu mrežu u novi Facebook...

Digitalni marketing

Je li Google Analytics ilegalan? Jest, ako se pogrešno implementira!

Je li korištenje Google Analyticsa (i svih drugih digitalnih servisa koji podatke spremaju u SAD) preko noći postalo ilegalno objašnjavaju stručnjak za digitalnu analitiku Robert Petković i pravnica Ana Bačić.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatski Treblle: S alatom koji štedi vrijeme svima koji rade s API-jima osigurali 1,2 milijuna eura u prvoj rundi

Treblle je alat koji olakšava život developerima i svima ostalima koji rade s API-jima, a razvio ga je domaći tročlani tim iz svojih potreba. Od korisnika dobivaju samo pohvale i ocjene 5.0, a investitori ih toliko vole da su nekoliko njih morali odbiti.

Startupi i poslovanje

Traži se iskusni Head of Revenue koji će Mediatoolkit dovesti do 10 milijuna eura

Domaći scaleup čiji alat za praćenje online spominjanja koriste globalni brendovi, agencije i organizacije zapošljava ključnu osobu za ostvarenje ambicioznih planova rasta. Jedan od najvažnijih zadataka bit će joj - uskladiti Sales i Customer Success.

Kultura 2.0

Wordle, kako je jednostavna igra riječi osvojila internet?

Sigurna sam da ste već primijetili zanimljivu kombinaciju žutih, zelenih i sivih kvadratića koji niču na sve strane interneta. U pitanju je Wordle, igra riječi koja je dovoljno jednostavna da vas odmah uvuče, a taman izazovna da vas zadrži.

Tehnologija

Želite utjecati na transparentnost vlasti? Krenite s proračunom Grada Zagreba na hackathonu “Hackl”!

Hoćemo li u bližoj budućnosti dobiti otvorenije i više transparentne gradske proračune? Možda ćemo odgovor na to pitanje pronaći u proračunskom hackathonu.

Društvene mreže

Kako izgleda stvaranje sadržaja kada ga ne diktirate vi, nego zbivanja na sportskim terenima?

Kada u SofaScoreu pratite utakmice, jednim okom gledate prijenos, a drugim okom gledate računalo i planirate što ćete objaviti. No, čitava priča je mnogo drugačija od toga da vas netko “plati da gledate utakmice”, šale se iz SofaScorea, najveće hrvatske platforme za sportske rezultate uživo.

Startupi i poslovanje

Codemap, hrvatski no-code marketplace osigurao prvu 1,68 milijuna kuna vrijednu investiciju

No-code tržište će s trenutnih 16 milijardi do 2027. narasti do skoro 85 milijardi dolara vrijednosti. Hrvatski Codemap se u tom periodu želi uspostaviti kao ključna analitička i networking no-code platforma. Investicija koju predvodi SQ Capital te poduzetnici Tomislav Matić i Mate Rimac prvi je veliki korak prema tome.