Mora li svaka promjena vlasti značiti i promjenu weba?

Predsjednik.hr: Mora li svaka promjena vlasti značiti i promjenu weba?

Tko zna o čemu je razmišljala naša nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kada je jučer ulazila u predsjedničke dvore na Pantovčaku, rukujući se s (danas) bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem? Sumnjam da je razmišljala o tome kako će izgledati njena nova internetska stranica, složit ćete se – imamo dovoljno problema da bi jedna stranica trebala biti relativno nisko na razini prioriteta nove predsjednice.

kolindadotkom
Izvor originalne fotografije: 24 sata

No sve nas koji svakog dana dolazimo na internetske stranice Predsjednika tj. Predsjednice Republike Hrvatske, kako bismo saznali što je novog u njihovom radu, (ne)ugodno je iznenadila pojava novih (starih) stranica Ureda Predsjednika. Ma šalim se. Tko je uopće toliko lud da se bavi dnevnom politikom dok nam penzioneri kopaju po smeću

Nova (stara) internetska stranica Ureda Predsjednika

Nakon svakih izbora, nova garnitura vlasti odluči napraviti novu internetsku stranicu. Tim nove predsjednice vjerojatno nije čekao da se bivši predsjednik niti doveze do svoje kuće, prije nego što su promijenili web. No, to je u redu. Novi ljudi, nova pravila, zar ne? Ali upravo smo mi građani ti koji sve to na kraju plaćamo.

Namjerno neću za ovu internetsku stranicu reći da je nova, jer, koliko vidim, radi se o starom dizajnu, vjerojatno iz doba predsjednika Mesića – sudeći po copyrightu (© Ured Predsjednika Republike Hrvatske 2009.).

Ono što je promijenjeno je boja, koja je sada usklađena s kaputom kojeg je Predsjednica nosila na svojoj inauguraciji. Ne daj Bože da na webu imamo neku drugu boju osim plave, a vjerujte mi da je čak i meni kao osvjedočenom ljubitelju plave boje (najdraža), ovo previše.

Zašto nova stranica?

U vrijeme kada svatko (ili barem velika većina) kod kuće posjeduje računalo s pristupom internetu, slanje poruka preko internetske stranice našim je političarima visoko na listi prioriteta. U tom kontekstu logična je potreba nove predsjednice da odmah dobije novu internetsku stranicu, no nelogičan je način na koji je ona nastala. Pripremiti internetsku stranicu s kratkom biografijom i nekoliko početnih novosti, koje bi se mogle mijenjati uz osnovno poznavanje HTML-a nije preveliki problem napraviti. Čak i kupnja gotovog predloška ima smisla, znajući da je to ipak samo privremeno rješenje.

predsjednica web

Reaktiviranje neke stare stranice, usklađivanje boje s kaputićem s inauguracije i micanje kompletne arhive bivšeg predsjednika za 2014. i 2015. godinu jednostavno je nešto što nije profesionalno. Da se razumijemo, ovo je jednako neprofesionalno kao i činjenica da na internetskoj stranici bivšeg predsjednika nigdje nije bila spomenuta nova predsjednica, ili su informacije o njoj prikazivane “na kapaljku” i sa zakašnjenjem.

No, što očekivati od hrvatskih političara? Nitko od njih nema državničkog potencijala. Zanemarimo li puste govore, možemo li očekivati bilo kakvu promjenu na bolje? Kao građanin, volio bih da je nova predsjednica pokazala više državničke mudrosti nego njeni prethodnici. Što to znači? To znači da ovo mogu prihvatiti kao privremeno rješenje, no ono što bih zaista volio jest da nova internetska stranica posveti dostojnu pažnju sadržaju stranica bivših predsjednika.

Što se događalo prije?

Smatram da bi na internetskoj stranici Ureda Predsjednika trebalo biti mjesta za trenutnu predsjednicu (u većoj mjeri, naravno, jer ipak je ona ta koja obnaša vlast u ovom trenutku), ali i za bivše predsjednike – neovisno o tome slagali se mi s njima ili ne.

U Hrvatskoj, gdje je predsjednik (relativno) sporedna figura u političkom životu države, Ured Predsjednika zaslužuje internetsku stranicu koja je djelomično arhivska, a djelomično aktualna. Očekujem stranicu koja se neće mijenjati prilikom svake promjene vlasti jer većina podataka trebala bi imati nekakav povijesni značaj. Govori, poslanice, primanja stranih državnika i posjeti stranim državama. Sve to mora negdje biti dostupno i dokumentirano. Hrvatska je još uvijek mlada država i došlo je vrijeme da netko počne razmišljati dugoročno, vodeći računa i o ljudima koji su taj ured “držali” u prethodnim mandatima.

Bez toga, ispada da je Hrvatska država koja se više brine o tome hoće li predsjednica na inauguraciji nositi lentu ili ne, hoćemo li za vrijeme intoniranja himne držati ruku na srcu te hoćemo li strane državnike dočekivati s povijesnom počasnom stražom. Ali krenimo od početka. Krenimo upravo od stranice koja će svim građanima pružiti informacije o tome što je Ured Predsjednika, čime se predsjednica bavi, koga je primila i kakvi su njeni stavovi. Pružimo građanima informacije o bivšim predsjednicima i njihovoj ostavštini, pa kakva god ona bila.

Naprasno micanje internetske stranice bivšeg predsjednika Josipovića je, usudio bih se reći, čak i s aspekta struke – bizarno. Jer, dovoljno je bilo stranicu premjestiti na poddomenu i zadržati kompletan sadržaj poput, prilično lijepo napravljene virtualne šetnje Pantovčakom. Naravno, previše je to za očekivati i od naše nove predsjednice, ali i bilo kojeg našeg političara.

Na sreću, radi se samo o privremenoj stranici i ne sumnjam da nam HDZ već sprema neko iznenađenje, kao što su nas iznenadili registriravši domenu predsjednica.hr neposredno pred drugi krug predsjedničkih izbora.

ponuda

Komentari

 1. Stjepan Zlodi

  Stjepan Zlodi

  19. 02. 2015. u 12:53 pm Odgovori

  Vlada bi trebala donijeti zakon koji bi regulirao izradu i održavanje web stranica državne i javne uprave. Nije samo problem predsjednik.hr, već cijeli niz stranice općina, gradova, županija i ostalih institucija. Kod svih njih bi trebao postojati kontinuitet, trebalo bi definirati koje stvari moraju biti dostupne kroz arhivu (npr. kod gradova i općina svi proračuni, podaci o javnoj nabavi, sva imenovanja, službene odluke i službeni glasnici) i koje se ne smiju maknuti prilikom promjene web stranice.

  • Emanuel Blagonić

   Emanuel Blagonić

   19. 02. 2015. u 12:57 pm Odgovori

   Potpuno se slažem s tobom. Isto tako, mislim da je prilično veliki problem nestandardnost korištenih rješenja u cijeloj državnoj upravi. Recimo, bivši predsjednik.hr (redizajniran 2014.) je bio na WordPressu. Gov.hr je na nekom “open source” (navodno) CMS-u kojeg je izradio Global Dizajn, a prije je bio na eZ Publishu (IMHO, bolje rješenje). Svako ministarstvo je na nekoj svojoj verziji CMS-a ili na custom CMS-u.

   Neke stvari bi zaista trebalo standardizirati, a ako se želimo u nekoga ugledati pogledajmo kako su to napravili Estonci. Negdje treba krenuti, nova predsjednica će imati priliku da postavi nove standarde prilikom izrada nove internet stranice (ja se zaista nadam da je ovo samo privremeno).

  • Emanuel Blagonić

   Emanuel Blagonić

   19. 02. 2015. u 1:16 pm Odgovori

   Tomislav – nije bitno koja je platforma. Profesionalno, vjerujem da bi unificiranje na razini države donijelo velike uštede, da ne govorimo o tome da bi se dizajn mijenjao puno rjeđe i da bi se trebali uključiti stručnjaci iz svih područja, kako bi te stranice bile kvalitetno napravljene. Nije tu stvar predsjednik.hr već općenito naš pristup svemu, pa i webu. (najbolji primjer toj tvrdnji je da se nikada ne znam koliko će biti ministarstava i kako će se ona zvati, sve zapravo ovisi o političkoj trgovini nakon izbora – što to povlači za sobom, nikoga ne zanima, a najbalniji je primjer da netko treba napraviti nove ploče na zgradama ministarstava… one nisu besplatne – ista je stvar i s webom).

   Dobar primjer Estonije (kome se da čitati) http://ardihundt.com/2014/01/26/estonian-government-drupal-distribution-part1-why/

 2. Tomislav Nakir

  Tomislav Nakir

  19. 02. 2015. u 1:46 pm Odgovori

  Mislim da je platforma tu najmanji problem. Veci problem je mentalitet nasih politicara, odnosno u onome sto si vec napisao – “E necemo kako su ovi prije nas, nego po nasem, iz pocetka, pa makar bilo lose”. Dok imamo (odnosno oni) takav mentalitet, platforma je najnebitnija stvar oko koje treba trositi rijeci.

 3. Davor Maričić

  Davor Maričić

  19. 02. 2015. u 4:34 pm Odgovori

  Ali da je nevjerojatno kako nisu pripremili neki pristojan predsjednički web u periodu od kako su proglašeni rezultati izbora – a možemo se složiti da su imali iskustva i kako je npr. http://www.kolinda.tv sasvim korektan web (za svoju svrhu)… zaista nevjerojatno.
  Ovo je (čini se) rukom štrikan asp.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital ulaže 9.225.000 kuna u akceleraciju 24 startupa u Hrvatskoj

Fil Rouge Capital odabrao je svoju prvu generaciju startupa za akceleraciju. Svaki od 24 odabrana tima osigurali su seed investiciju od 50 tisuća eura što ovu rundu čini najbrojnijom investicijom u startupe u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Internet marketing

Sedmi SoMo Borac s 27 velikih i malih pobjednika

Sa 7. SoMo Borcem zaključen je 12. Weekend Media Festival, a nagrade za najbolje digitalne projekte i kampanje otišle su na razne strane regije.

Internet marketing

Brend Hrvatske kao turističke destinacije nije posao (samo) za državu

Evolucija turizma koja prati razvoj tehnologije donosi niz prilika za rast, no kompleksnost koju donosi digital zahtijeva uključenje komunikacijskih i marketinških stručnjaka u sam strateški proces. Kako ih uključiti saznali smo od turističkog maga, Eulogia Bordasa.

Startupi i poslovanje

Poznati su finalisti šestog izdanja programa Moj Zaba Start

Trideset finalsita šeste godine natječaja Moj Zaba Start poznato je javnosti, a neki od njih će podijeliti gotovo milijun kuna financijskih potpora u tri područja.

Tehnologija

Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Mercedes je potiho ušao na tržište električnih romobila, a uskoro ćemo na njima možda vidjeti i lokalne "igrače" koji čim sjednu az stol u kafiću bacaju ključ Mercedesa na stol.

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.