Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali - teško

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Europski regulatori popriličan su trn u oku tehnološkim platformama. Od GDPR-a do Direktive o zaštiti autorskih prava, platforme su morale poprilično prilagoditi svoje procese nastojanjima Europske unije da zaštiti svoje građane.

No kap koja je prelila čašu je zahtjev regulatora da se podatci građana EU, koji su korisnici Facebooka, ne prenose izvan Europske unije, odnosno u SAD. Barem se to da zaključiti iz izjave koju je Yvonne Cunnane, zadužena za zaštitu podataka i privatnosti u Facebooku Irska, uputila tamošnjem sudu. Naime, u njoj je navela kako nije jasno kako bi Facebook, pod tim uvjetima, mogao nastaviti nuditi usluge Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji.

Iako je Facebookov glasnogovornik za Vice naveo da to ne znači da će se Facebook povući iz Europe, mnogi su zaključili da je upravo o tome riječ. No, u isto vrijeme, zaključilo se da je riječ o ispraznoj prijetnji jer je Europska unija itekako važna za njegovo poslovanje – u 2019. Facebook je zaradio od svakog europskog korisnika 13,23 dolara u prosjeku. Bitno manje od iznosa koji zarađuje od korisnika iz SAD-a (čak 41,41 dolar po korisniku!), ali ipak je značajna cifra, posebice u odnosu na ostatak svijeta.

A i hrvatsko tržište, iako malo, voli trošiti na ovim društvenim mrežama te ulagati u sadržaj, ne bi li privukli korisnike i stvorili odnos s njima. Od najmanjih do najvećih biznisa, uključujući i one koji su se specijalizirali za oglašavanje na društvenim mrežama, nema koga odlazak Facebooka i Instagrama s ovih područja ne bi pogodio, iako u različitoj mjeri.

Koliko bi to utjecalo na njihovo poslovanje, provjerila sam s nekoliko malih biznisa, agencija i velikih tvrtki.

Agencijaši: Odlazak Facebooka efikasno bi se nadomjestio drugim kanalima

Boris Ličina, poznat pod nadimkom Borja, veteran je digitalne scene u Hrvatskoj. Danas je voditelj digitalnih kanala u kreativnoj agenciji I TO NIJE SVE!, a i suorganizator nagrade za digitalne radove iz regije SoMo Borac. Na upit koliko bi na njega odlazak Facebooka i Instagrama utjecao i privatno i poslovno, kaže:

Odlazak Facebooka za mene osobno bi značio više Quore, Kindlea, Reddita i Netflixa, kada je riječ o konzumaciji sadržaja na digitalnim platformama. Posao bi se dosta promijenio jer se danas jako puno oslanjamo na ove dvije društvene mreže u svim kampanjama. One su često važan dio strategije, bilo kroz oglašavanje, rad s influencerima ili službene stranice i profile tvrtki.

Nenad Motika, voditelj performance odjela u agenciji Pro Media Group, pak tvrdi da odlazak Facebooka i Instagrama ne bi puno utjecao na njegov posao – samo bi se komunikacija prebacila na druge kanale.

Obje mreže su dio cjelokupne strategije za naše klijente, i vjerujem da bismo ih efikasno nadomjestili komunikacijom i oglašavanjem na drugim kanalima. Osobno bih dobio nešto više slobodnog vremena koje sad trošim na te dvije mreže. 🙂

A na upit koji bi kanali najviše prosperirali od odlaska Facebooka i Instagrama, Nenad smatra da bi to pomoglo da Twitter malo više zaživi te da se pojave neki novi igrači koji bi se potrudili zamijeniti obje mreže, prvenstveno Instagram.

Boris, s druge strane, smatra da ni odlazak Facebooka ne bi pomogao Twitteru:

Mislim da bi YouTube eksplodirao i Tik Tok. YouTube je i sada, dok su Facebook i Instagram prisutni, jako dobra prilika koja se prerijetko iskorištava. Ali, vjerujem da bi brzo dobili nove igrače koje bi probali zamijeniti Facebook i Instagram. Twitter bi i dalje ostao nevažan.

Kao znak da se nešto ipak zanimljivo događa na području društvenih mreža, bez obzira na ove najave Facebooka, Borja otkriva da su ove godine zaprimili prijavu za jednu zanimljivu kampanju u sklopu SoMo Borca.

Ona se ne oslanja na ove dvije društvene mreže, već na jedan potpuno drugi kanal. Ne smijem je otkrivati jer je ocjenjivanje u tijeku, ali meni se jako svidjela. Stvari bi se jednostavno prebacile na druga mjesta pa bi SoMo Borac ostao jednako bogat.

Veliki brendovi: Promet s Facebooka i Instagrama bismo nadoknadili, nedostajala bi transparentna komunikacija

Dok su agencijaši navikli na dinamično tržište, stoga je i očekivano da bi se brzo prilagodili novim uvjetima, ne bi svima prilagodba išla toliko glatko.

Vanda Christ, zadužena za web marketing Emmezete, godinama je privatno i poslovno vezana za Facebook, a u tom je periodu prošla sve faze odnosa prema njemu – od obožavanja do mržnje i natrag.

Svaku promjenu u aplikaciji doživljavala sam na osobnoj razini, no uvijek sam mu se vraćala. Sada? Sada ga već i privatno manje koristim, došlo je do nekog zasićenja ili bolje reći osvještavanja koliko svoj život izlažemo budnom oku „velikog brata“.

Što se tiče poslovne strane, Facebook kao kanal nam je u Emmezeti uvijek bio izvrstan za ležerniju i opušteniju komunikaciju s kupcima. Vjerojatno i oni privatno prolaze kroz različite faze korištenja Facebooka, no prolaze i kroz različite faze odluke o kupnji: od istraživanja, aktivne kupnje, do prestanka potrebe za informiranjem o našoj ponudi. Tako da, ako Facebook izađe iz EU tržišta, osjetit ćemo to.

Police mogu biti za knjige, posuđe, cvijeće, slike, tko traži uštedu – evo prilike ☺️🔗▶️ http://bit.ly/920aVikend

Geplaatst door Emmezeta op Zondag 13 september 2020

Sam promet koji dolazi na web stranicu putem društvenih mreža nije nenadoknadiv, kaže, jer su one samo dio internetskog miksa, ali gubi se mogućnost za svakodnevnu personaliziranu komunikaciju s korisnicima, a Vanda ne vidi platformu koja bi to mogla dostojno zamijeniti, barem ne u segmentu korisnika kojemu oni teže – osoba koje su u fazi opremanja doma:

Ono što će nam nedostajati u tom slučaju je transparentnost kanala. Kada vam kupac pošalje email, brend odgovori, no nitko osim tog kupca ne vidi da brend aktivno komunicira s korisnicima. Na društvenim mrežama odgovor ostaje i drugi korisnici vide da s kupcima razgovarate, da ne skrivate probleme, jer oni su također normalni dio poslovanja. Istovremeno vide način kako te probleme rješavate ili ih želite riješiti. Naravno, to vrijedi ako ne brišete komentare. 😊

Iako je TikTok sve popularniji, a Snapchat je i dalje prisutan, brend poput Emmezete na njima može dohvatiti samo dio svoje ciljane skupine, a Vanda misli da bi možda dostojna zamjena za njih bio LinkedIn, kojemu trenutno nedostaje masovnost. No, uvjerena je da se Facebook neće povući s EU tržišta, nego da će ova situacija rezultirati kompromisom.

Mali biznisi: Bio bi to velik udarac na naše poslovanje

Dok se veći i fleksibilniji igrači mogu oslanjati na miks kanala na kojima su prisutni, neki su oko Facebooka i Instagrama izgradili svoj cijeli biznis, a njihov nestanak za njih bi značio velik udar.

Dora Grundler vlasnica je obrta Šarena Vrana, kojemu je cilj modernizirati i popularizirati šivanje i vezenje. A kako drugačije nego kroz – psovke na goblenima? 🙂

Ovaj pomalo drugačiji brend počeo je osvajati Instagram, koji joj je primarni kanal, a tu su i Facebook te YouTube, koji je još u začetku. Ne krije da su upravo te društvene mreže iznimno važne za njeno poslovanje jer svu promociju, marketing i prodaju obavlja upravo preko njih.

Započela sam na Instagramu objavljivanjem slika svojih goblena, a nedavno sam otvorila i Facebook stranicu, makar mi je Instagram važniji i, iskreno – draži jer imam više interakcije s publikom koja me prati i lakše pratim kako dišu putem storyja.

Oglašavanje na ovim mrežama koristim, ali neredovito, više mi se sviđa organski dolaziti do pratitelja jer sam tako sigurnija da su me zapratili iz iskrenog interesa. Do ciljane publike se trudim dolaziti kvalitetnim i vrijednim sadržajem, a ponekad neki goblen malo “eksplodira” jer ga dijeli puno ljudi ili koji veći profili i tada dobijem dobar priljev nove publike. Pokušavam se ne opterećivati brojem pratitelja, bitnije mi je da sam iskrena sebi i zadovoljna svojim sadržajem, a ciljana publika će to prepoznati.

Slično razmišlja i Irena Rašeta, kreativna direktorica Imperije kave, tvrtke koja se bavi edukacijom i savjetovanjem iz područja industrije kave, prodajom specijalitetne kave i opreme za pripremu kave, a pod čijim je vlasništvom i specialty coffee shop u Zagrebu Kavantura.

Društvene mreže koje najviše koristimo su Facebook i Instagram, kako za coffee shop Kavantura, tako i za našu tvrtku Imperija kave, a prisutni smo još i na Twitteru. Ne oglašavamo se kontinuirano, već s vremena na vrijeme radimo kampanje za coffee shop ili web shop, što nam se do sada pokazalo kao dobra taktika. Što se Kavanture tiče, Facebook i pogotovo Instagram su kanali preko kojeg prenosimo ugođaj našeg coffee shopa, osjećaj zadovoljstva uz šalicu kave, mirni trenutak samo za sebe odnosno – “prodajemo” doživljaj.

I Dora i Irena suglasne su da bi odlazak Facebooka i Instagrama za njihove biznise predstavljao velik udarac. Dora tvrdi da bi ozbiljno morala promisliti o sljedećim koracima, jer upravo preko tih kanala dobiva većinu narudžbi.

Strategiju za sada nemam, ali sumnjam da će Facebook napraviti tako drastičan potez, pa se nadam da mi strategija neće ni trebati.

I da Facebook ne napravi ništa, ovo je prilika za nove ideje

U Ireninu Kavanturu mnogi dolaze s narudžbama za kave jer su ih vidjeli na Instagramu ili jednostavno žele tamo raditi za svojim računalom jer se putem društvenih mreža uspješno prenio ugođaj #workfromanywhere.

Da Facebooka i Instagrama nestane, morali bi se orijentirati na mreže poput Twittera ili Pinteresta ili pak napraviti potpuni zaokret u taktici kreiranja sadržaja za YouTube ili TikTok.

Budžeti su minimalni i ne postoji tim ljudi koji će osmisliti novu strategiju i svakodnevno je implementirati. Imamo svoj website, blog, newsletter, ali za vidljivost su i dalje Facebook i Instagram najodgovorniji. Pitanje je gdje bi se svi ti ljudi rasporedili kad bi se Facebook i Instagram u Europi ugasili, a odgovor je vjerojatno baza za novu taktiku digitalnog prisustva.

I ona se, poput svih ostalih sugovornika, nada da se cijela halabuka digla ni za što, ali priznaje da joj je ipak pomogla da o svemu malo porazmisli, osvježi ustaljeni pristup i smisli neke nove načine promocije.

Što doista i nije loše – iako su Facebook i Instagram kanali na koje smo navikli i na kojima smo godinama poslovali jer su tamo “svi”, bez obzira na ovaj prijepor između Facebooka i Europske unije, neke se mijene događaju. Tako se neki danas kunu u LinkedIn, drugi se oduševljavaju novim kanalima poput TikToka, a treći su i dalje uporni na Twitteru. U svakom slučaju, ovo nam je dobar podsjetnik da ne gradimo biznis oko jedne platforme jer, ako ona nestane ili promijeni pravila igre, to bi mogao biti udarac od kojeg će se neki teško oporaviti.

Komentari

  1. Davor Kolenc

    Davor Kolenc

    04. 10. 2020. u 12:09 pm Odgovori

    Pozanjem i Doru i Irenu osobno i nadam se da će uspjeti. Irena je marketinški mag odavno i vjerujem u nju. I jedna i druga su ultra kreativne osobe, svaka na svoj način i vjerujem u njih <3

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.