Koje su najbolje neuromarketinške kampanje u regiji?

Koje su najbolje neuromarketinške kampanje u regiji?

Kako korisnici reagiraju na reklamne kampanje? Na svaku sekundu reklame? Kamo im je pogled zapravo usmjeren? Jesu li uopće vidjeli vašu ključnu poruku ili slogan? Prvo predavanje u dvorani Laboratorij na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu upravo su tim temama posvetili Zenel Batagelj, Valicon Slovenija i Ismir Omeragić, Valicon Bosna i Hercegovina.

Slike: Weekend Media Festival
Slike: Weekend Media Festival

Korisničko istraživanje uz pomoć anketa može biti problematično, započeo je Zenel, jer ne nudi najobjektivnije rezultate. A što jest objektivno? Ne toliko ispitivanje, koliko promatranje, kaže. Neke od metoda koje to rade su detekcija izraza lica, praćenje pokreta očiju, fMRI, EEG.

Valicon se odlučio na kombinaciju praćenja pokreta očiju (eye tracking) i EEG-a ne bi li klijentima pokazao kako dostići isti učinak s manje ulaganja, gdje postaviti ključnu poruku u oglasu kako bi se postigla veća vidljivost, kako poboljšati kreativni proces – i pobijediti na oglašivačkim festivalima (Valicon analizira što to pobjedničke kampanje čine našem mozgu – da bi bile pobjedničke).

Praćenje pokreta očiju govori nam na što su korisnici fokusirani dok gledaju oglas, dok EEG nudi informacije o emocionalnim reakcijama na viđeno, kao i koliko je oglas zadržavao pažnju gledatelja.

Pratimo oči, osmijeh… Ali ne uvijek

Na primjeru filma Tko to tamo peva Ismir je uz pomoć toplinske karte pokazao na što su se njegovi gledatelji fokusirali te kako su mnogi od njih propustili određene “sitnice” – primjerice, likove koji nagovještavaju što će se dogoditi u filmu (stara žena u crnini simbolizira smrt). Slično se vidjelo i u oglasima koji su potom pokazani – korisnici se najčešće fokusiraju na lice, odnosno oči osobe, ponekad i osmijeh, a često znaju ignorirati marketinške poruke. No, određeni oglasi pokazuju da to pravilo nije univerzalno:

To nam samo govori da svaki oglas trebamo provjeriti prije no što ga objavimo.

Indeks učinkovitosti oglasa

Best-of-Regional-Neuro-Marketing-Cases-by-Valicon-4jpg

Efikasnost vizuala postiže se upravljanjem tijeka pažnje korisnika, a taj se tijek bilježi praćenjem pokreta očiju. S druge strane, EEG testiranje pokazuje dvije stvari, objasnili su iz Valicona, odnosno koliko je sadržaj korisniku bio ugodan ili neugodan te koliki je njegov indeks pažnje. Kombinacija EEG-a i eye trackera prikazuje svaku promjenu u emociji ili pažnji u odnosu na ono što je korisnik u tom trenutku vidio.

No, kako ocijeniti je li kampanja bila uspješna? Valicon to čini uz pomoć indeksa učinkovitosti oglasa zvanog NEMFA. On uključuje indeks emocija, vrhunac emocija, indeks pažnje, vrhunac pažnje, brend i produktni dio. Što je viši rezultat, reklama je učinkovitija, odnosno više je uspješna u privlačenju pažnje, bolja u jačanju brenda, korisnik će je se bolje prisjećati i bit će jače motiviran.

I, koji su to najbolji oglasi prikazani u regiji?

Najbolji oglas iz regije u području financija, po sudu Valicona, dolazi od Zagrebačke banke. Iako se može primijetiti trenutak nelagode kad scena iz prirode prelazi u uredski prostor, tu pomaže cvijeće koje se u njega unijelo i koje ponovno vraća osjećaj ugode kod gledatelja:

Zenel objašnjava:

Ovo je zanimljivo jer je financijska industrija dosadna, ali i u njoj se može napraviti nešto što funkcionira.

Ismir je predstavio primjer oglasa koji odlično zadržava pažnju korisnika, iako mu je format neuobičajeno dug.

https://www.youtube.com/watch?v=LHizW4PLw2Q

Ako želimo pronaći reklamu iz regije koja ima slične rezultate, iako neznatno lošije pred sam kraj, to je Doncaféova reklama Dobro jutro džezveri.

https://www.youtube.com/watch?v=my1Hkqzj_0g.

Što više vrhunaca u reklami, to je bolja pažnja korisnika. Aktivni oglas zapravo treba manje medijskog zakupa, kažu Valiconovci, a jedan takav oglas napravio je P&G.

U ovom spotu emocije variraju (primjerice, neugodne su kad se prikazuje rublje, suđe…), što nije loše – ako se to želi postići. Važno je i što se brend na kraju pokazuje u sredini ekrana, jer je tu najveća pažnja korisnika, ali i potrebno je ostvariti i emotivni trenutak za prikazivanje brenda.

Zenel napominje:

Mnogi brendovi upravo tu imaju problem – ili nije dobro pogođena emocija ili nije dobro pogođen tajming.

A kako bi bili sigurni da su i tajming i emocija pogođeni kod ciljane skupine, ali i da su oči korisnika usmjerene u željenom smjeru, testiranje i mjerenje nude dosta precizne odgovore.

wmf_pulse

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.