Kako (brzo) upoznati najbolju mentoricu?
Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Kako (brzo) upoznati najbolju mentoricu?

U doba u kojem je svijet toliko usmjeren na razne više ili manje privatne interese pravo je osvježenje upoznati djevojke iz cijele Hrvatske kojima je isključiv i primaran cilj doprinijeti zajednici u kojoj žive. Oduševljava i spoznaja da postoje ozbiljne, uspješne poslovne i kreativne žene te izvrsne neprofitne organizacije koje će im u tome pomoći.

Mentorice i djevojke koje sudjeluju u Biotekinom i Netokracijinom projektu STEM mentorice STEM djevojkama, spojile su se na trodnevnom jesenskom kampu, provedenom u sklopu većeg Biotekinog projekta Girls own STEM, pod organizacijskom palicom Jelene Likić iz udruge Bioteka koja je za ovu priliku osmislila te s djevojkama i mentoricama provela metodu tzv. brzog upoznavanja, u kojem je svaka mentorica razgovarala sa svakom djevojkom ili djevojkama u parovima po osam minuta, nakon čega se izvodila brza izmjena, kako bi sve djevojke uspjele razgovarati sa svakom mentoricom.

Smisao te metode je da se mentorice i djevojke međusobno predstave. Mentorice su govorile o sebi, tko su, što su, čime se profesionalno bave i što ih u radu najviše motivira i veseli. Opisale su svoje interese i iskustva, što djevojkama uvelike pomaže pri odabiru i razvitku teme za vlastite samostalne projekte. Uz to, upoznavanje služi i tome da se vidi koja djevojka paše kojoj mentorici i obrnuto.

“Kao čavrljanje sa starijim sestrama”

Foto: Ante Gudelj / Bioteka

STEM djevojke nakon upoznavanja, podijelile su s nama i svoja iskustva:

 • “Bilo mi je baš super, uopće se nisam osjećala kao da pričam sa starijom gospođom, više je to izgledalo kao čavrljanje sa starijim sestrama.”
 • “Naučile su nas kako izaći iz svoje zone ugode.”
 • “Dobile smo užasno puno informacija koje će nam pomoći u provedbi projekata. Čast mi je i privilegija što sam sudjelovala u svemu ovome.”
 • “Fantastično je što smo imale priliku upoznati toliko uspješnih žena na vodećim položajima u poduzećima u kojima rade ili koje vode svoje tvrtke i koje su postigle tako velike rezultate u svom poslu.”
 • “Najvažnije što sam naučila na brzom upoznavanju je to da svoj projekt ne moram raditi sama – postoje ljudi koji mi žele pomoći!”
 • “Ohrabrenje, to je ono najbolje što su nam mentorice dale…”

U nastavku programa, djevojke do kraja studenog trebaju smisliti svoje buduće projekte i razmišljati o tome koja od mentorica im je u tome najpotrebnija. Mogu odabrati više mentorica, ovisno o tome koje znanje im treba. Što su djevojke smislile za svoje nove projekte – čitati ćete ovdje, na Netokraciji u prosincu ove i u prvim mjesecima slijedeće godine.

A što je dojmilo mentorice?

Na upoznavanju, imali smo priliku čuti i dojmove mentorica, evo što one kažu o svojim doživljajima.

Ana Duvnjak: Odvažnost i društvena odgovornost

Ana Duvnjak, APIS IT Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Najviše me se dojmila odvažnost djevojaka i želja da svojim projektima ostvare neki značajan društveni doprinos. Posebna mi je i njihova snažna usmjerenost na zdravstveni, obrazovni i ekološki segment. Želja da učine svoju lokalnu zajednicu boljom i zadovoljnijom pokazuje iznenađujuće visoku razinu zrelosti.

Neke od djevojaka žele educirati i pomagati i najmlađe i najstarije u svojim mjestima pa sam im predložila da prouče temu abakusa i mentalne matematike u čemu im svakako mogu pomoći.

Anita Cvetić Oreščanin: Duboko inspirativno i radosno iskustvo

Anita Cvetić Oreščanin, Poslovna inteligencija Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Životna energija, spremnost na dijeljenje ideja i otvorenost koje su djevojke prezentirale, nadmašile su sva moja očekivanja te mi zaista predstavljaju jedan od najljepših poklona koje jedna osoba može dati drugoj.

Razgovarale smo o budućim projektima, ali i o nekim preprekama koje vide na tome putu. Njihova razmišljanja su vrlo zrela te će me jako radovati da im pomognem u realizaciji. Od mene mogu očekivati i mali poguranac, svaki put kad negdje zapnu.

Anđelka Štrajher: Uspješne, vrijedne i željne razvoja u raznim područjima

Anđelka Štrajher Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Djevojke su toliko pozitivne, toliko inventivne, toliko zahvalne za priliku da uče i razvijaju se, da sam se baš ugodno iznenadila. Unatoč zahtjevnim okolnostima u kojima žive, one su uspješne, vrijedne i željne razvoja. Iako je tema bio STEM, sve one se žele razvijati u raznim područjima, sve spominju neke vidove volontiranja ili rada za dobrobit zajednice, društva, drugih pojedinaca.

U razgovorima, rastužilo me saznanje da, čak u ovo vrijeme, i dalje postoje okoline koje omalovažavaju djevojke, bilo da se radi o tom da ih omalovažavaju radi toga što su djevojke, bilo radi njihovog porijekla, izgleda ili nekih drugih osobina. Drago mi je što smo ohrabrile i one djevojke koje su mislile da neće nastavljati s projektima. Vjerujem da svaka djevojka može nešto naučiti od mene – a vjerojatno i ja od njih.

Karla Andrić: Svjesnost o generacijama koje dolaze iza njih

Karla Andrić, HAIKU Communications Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Skromne, a velike u razradi ideja. Mirne, a energične u objašnjavanju projekata. Tako sam doživjela djevojke koje mijenjaju svoju okolinu. I to ne zbog ili kroz buzzword i trendove, nego kroz istinsku potrebu za promjenom. Riječ je o djevojkama koje ne razmišljaju samo o „danas”, već analitično i pažljivo brinu o generacijama koje dolaze iza njih. I u tom razmišljanju, stekla sam dojam, nisu niti svjesne koliko su velike u svojoj posebnosti.

U brzom upoznavanju željela sam im prenijeti hrabrost i entuzijazam, koji često i nama iskusnijima nedostaju te ih usmjeriti prema aktivacijama koje će im olakšati realizaciju projekata. Djevojke su svoje zadaće shvatile ozbiljno, a ja sam presretna što sam dio tog projekta i što su me djevojke prihvatile te me podsjetile kako je to gledati svijet pozitivnim očima.

Lucija Pilić: Brzi brainstorming o kvalitetnim projektnim idejama

Lucija Pilić, Gamechuk Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Budući da dolazim iz industrije računalnih video igara i igara za konzole i mobitele, najviše fora bi mi bilo surađivati s djevojkama koje su zainteresirane za taj vid digitalne kreativnosti i umjetnosti. Pozitivno sam šokirana kvalitetom ideja i projekata koje su mi prezentirale, kao i projektima koje su već realizirale.

Gledano općenitije, smatram da hrvatskom obrazovnom sustavu baš nedostaje ovakav, projektni pristup edukaciji jer priprema učenike na buduće izazove na poslu i, općenito, u životu.

Martina Ćurić: Inspiracija potaknuta nedostacima okoline

Martina Ćurić Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Toliko entuzijazma i želje da se čini dobro zajednici u kojoj se živi – dugo nisam vidjela.

Dojmilo me se već i ono što su STEM djevojke do sada postigle: edukaciju djece u osnovnim školama sa svrhom populariziranja STEM znanja i vještina, gdje su same osmislile zanimljive radionice, prikupile materijale za znanstvene pokuse i motivirale nastavnike u svojim školama, do pokretanja školskog voćnjaka gdje djeca imaju mogućnost provoditi nastavu u prirodi, ili pak uređenje turističke staze i šetnice na proplancima Like.

Zanimljivo je kako djevojke svoju inspiraciju nalaze u nedostacima koje vide oko sebe. Dok bi neki bili time obeshrabreni, one već vide rješenja. Oduševile su me! Nekima sam već dala par ideja za nadogradnju projekata koje su napravile, a tu sam i da im samo malo podignem krila kada se umore. Raduje me vidjeti njihov uspjeh!

Martina Ptiček: Zavidna razina znanja u svojim područjima interesa

Martina Ptiček, Porsche Digital Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Prije svega moram reći da se divim svakoj od djevojaka koju sam imala čast i priliku upoznati. Njihovo znanje, pogledi na svijet, ambicija i iskrena želja da poboljšaju stvari, svijet oko sebe, duboko su me dirnuli i inspirirali.

Nažalost, rastužilo me čuti kako u realizaciji svojih projekata nailaze na prepreke koje to ne bi trebale biti. Najčešće ih okolina u kojoj djeluju ne shvaća ozbiljno. Ponekad su prepreke stvarne i objektivne, no, iako ne možemo protiv zakona fizike, sigurno možemo kao društvo raditi na tome da slušamo i ozbiljno shvaćamo mlade. Pogotovo u ovom slučaju, gdje se radi o djevojkama koje imaju zavidnu razinu znanja u svojim područjima interesa, koje su prepoznale nešto što mogu napraviti (i popraviti) te time doprinijeti da njihova lokalna sredina, a i svijet, postanu bolje mjesto.

Sanja Veletanlić: Razgovori ravnopravnih sugovornika

Sanja Veletanlić, go2human Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Dojmila me se pamet, elokventnost i zrelost djevojaka. Imam 42 godine, 20+ godina radnog iskustva, ponešto sam doživjela i postigla do sad – no moji razgovori s njima bili su razgovori ravnopravnih sugovornika. Užitak mi je bio razgovarati s njima o svemu što već jesu napravile i o novim projektima koje tek planiraju.

Svaki razgovor je bio drugačiji i svaki je imao neki svoj ‘the trenutak’. Od sekunde u kojoj ja shvatim da su to djevojke koje su odradile kompleksniji projekt od ičeg što sam ja mogla i zamisliti u njihovoj dobi, do trenutaka u kojima se one potpuno otvore i podijele dio svoje intime i svega što su proživljavale prilikom provedbe projekata, ali i puno šire od toga.

Izdvojila bih i jedan trenutak u kojem smo u manje od 8 minuta zajedničkim snagama došle do potpuno nove ideje za jedan budući sjajni projekt (šifra „starački dom“ – jer ne želim otkriti sve detalje!). Na kraju mi je samo žao što i prije nisam sudjelovala na sličnim projektima i upoznala ovako divne djevojke još ranije.

Slađana Krpić: Energija, ambicija i želja za činjenjem dobra

Slađana Krpić, Poslovna inteligencija Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Kako sam rekla i na upoznavanju, oduševljena sam energijom i ambicioznošću ovih fenomenalnih mladih žena. Nevjerojatno je koliko imaju volje i koliko se daju u projekte kojima žele poboljšati društvo oko sebe. Zaista vraćaju nadu i vjeru u bolju budućnost.

Presretna sam što mogu biti dio ovog projekta i nadam se pomoći im u provođenju njihovih ideja te ih ohrabriti da ne posustaju jer zaista mogu ostvariti sve što požele.  Svaka djevojka koju sam upoznala je na svoj način posebna i pune su odličnih ideja i bila bih presretna da im mogu pomoći. Zaista su sve predivne.

Za projekt STEM mentorice za STEM djevojke trenutačno se prikupljaju donacije hrvatskog poslovnog sektora, kao i fizičkih osoba. Ako cijenite što Bioteka radi za djevojke u STEM-u i želite poduprijeti neku od djevojaka i njihov projekt, kontaktirajte Jelenu Likić iz udruge putem jelena.likic@bioteka.hr ili https://www.linkedin.com/in/jelenalikic/.

______________________________________________________________________________

*Portal Netokracija i udruga Bioteka odlučile su spojiti djevojke u STEM-u s mentoricama iz područja STEM-a. Najzanimljivije priče iz tih susreta i suradnji bit će objavljivane u nizu članaka, ovdje, na portalu Netokracija. Ovo je četvrti članak.

 1. STEM Djevojke u europskoj godini vještina dobivaju svoje “STEM kume”
 2. Srednjoškolke kroz projekt “STEM mentorice za STEM djevojke” pokreću hvalevrijedne projekte
 3. Vještine prezentiranja i komunikacije ne smiju se zanemariti, pogotovo u STEM-u
 4. Kako (brzo) upoznati najbolju mentoricu?
 5. STEM ne mora biti osuđen na standardne metode poučavanja – pravi primjer je Bioteka

**Članak je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja kvalitetnih novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

 

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Diskriminira li PlayStation Store Hrvate? Popusta nemamo, euro se tek uveo, a plaćali smo bonovima…

Domaće obožavatelje PlayStation konzole ova godina nije nimalo mazila. Štoviše cijelu godinu obilježio ih je osjećaj "zadnje rupe na svirali" jer sve do sredine studenog nisu mogli kupovati karticama. Zašto? PlayStation Store 11 mjeseci nije prešao na euro niti je dvojno iskazivao cijene...

Netokracija Podcast

Biste li plaćali za korištenje Facebooka i Instagrama? A YouTubea i X-a?

Nova epizoda Netokracijina podcasta kao da se nije odmaknula od Noći vještica jer strava se nastavlja - big tech ekipa uvodi pretplate na sve strane. No, dogodila se jedna stvar koja nam daje nadu... Elon Musk održao je prvi "all hands" sastanak!

Ekskluzivno

Daytona osigurala 2 milijuna dolara od investitora poput CEO-a Stack Overflowa i Damira Sabola

U najranijoj, pre-seed rundi financiranja, Daytona je osigurala investiciju od čak 2 milijuna dolara, primarno od poznatih američkih i hrvatskih (su)osnivača.

Što ste propustili

Analiza

Diskriminira li PlayStation Store Hrvate? Popusta nemamo, euro se tek uveo, a plaćali smo bonovima…

Domaće obožavatelje PlayStation konzole ova godina nije nimalo mazila. Štoviše cijelu godinu obilježio ih je osjećaj "zadnje rupe na svirali" jer sve do sredine studenog nisu mogli kupovati karticama. Zašto? PlayStation Store 11 mjeseci nije prešao na euro niti je dvojno iskazivao cijene...

Tvrtke i poslovanje

Volontiranje zaposlenika donosi dugoročne benefite i njima samima i poslodavcima i zajednici

Kada danas pričamo o volontiranju, unutar kompanije postoji sve više ljudi koji su upoznati s tim pojmom ili su se čak i sami okušali u volontiranju koje je bilo organizirano kroz tvrtku. To pokazuje da napredujemo, ali ima prostora za rast i uključivanje još većeg broja ljudi. 

Tvrtke i poslovanje

Poljski konzultant poručuje: Bez daljnjih odgoda, prilagodite propise i prakse gig ekonomiji

Radite kada želite, koliko želite, s kime želite. Ovo su pogodnosti rada na kojima se gig ekonomija proslavila, ali to ne znači da u praksi uvijek cvate cvijeće...

Istraživanje

50% hrvatskih kupaca primarno kupuje u hrvatskim online trgovinama

Hrvatski online kupci znatno više vjeruju domaćim web trgovinama te iskustvo kupnje na njima ocjenjuju pozitivnim. Među najbitnijim stavkama koje su im iznimno važne navode cijenu dostave, mogućnosti plaćanja, kvalitetne akcije, besplatan povrat - i recenzije!

Sponzorirano

Infobip o privlačenju generacije Z: Ove godine gotovo 2000 prijava na program za mlade talente!

Infobip je već niz godina uključen u akademsku zajednicu, no posebno su uspješni u privlačenju mladih talenata na svoje programe pripravništva. Samo ove godine dobili su nešto manje od 2000 prijava, a otvara se i novi ciklus prijava!

Novost

Prvo europsko gimnastičko online natjecanje pratite putem hrvatske platforme, Elevien

Natjecanje "European Men’s Artistic Gymnastics Online Test Event!" sprema se ući u povijest kao prvo 100% live online gimnastičko natjecanje.