STEM ne mora biti osuđen na standardne metode poučavanja - pravi primjer je Bioteka

STEM ne mora biti osuđen na standardne metode poučavanja – pravi primjer je Bioteka

U intervjuu s Jelenom Likić, predsjednicom udruge Bioteka i voditeljicom projekta STEM mentorice za STEM djevojke razgovaramo o tome čime je ovaj projekt zaslužio svjetsko priznanje, kako svojim metodama angažiraju i motiviraju djevojke u STEM-u, ali i što im je potrebno da nastave ovu vrlo uspješnu inicijativu.

Osokoljeni uspjehom našeg Vodiča za predavačice na poslovnim konferencijama i nadahnuti radom udruge Bioteka, koja okuplja iznimno motivirane srednjoškolke iz cijele Hrvatske i podučava ih STEM ((engl. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) vještinama, pokrenuli smo ovog ljeta novu inicijativu kojoj je cilj spojiti naše iznimne IT stručnjakinje i umješne predavačice s odabranim STEM djevojkama.

Danas, nakon desetak i više tjedana te niza zanimljivih događaja i radionica, možemo s ponosom izjaviti da je projekt već polučio odlične rezultate. Toliko da organizatori razmišljaju krovnu inicijativu Girls own STEM učiniti trajnom, nečim što bi se održavalo svake godine i ostavštinom za naše društvo koje je prepuno pametnih i samoinicijativnih mladih žena i djevojaka spremnih da ostvare svoje pune potencijale, unatoč svim predrasudama, staklenim stropovima i preprekama s kojima se evidentno i gotovo svakodnevno susreću.

Jedna od glavnih pokretačkih snaga iza Girls own STEM, inicijative koja je iznjedrila i ovaj dodatan projekt s Netokracijom, je Jelena Likić, predsjednica udruge Bioteka s kojom smo, u ovom zadnjem članku iz ciklusa koji je pratio projekt, prokomentirali zašto je sve ovo započeto, kako se realizira te čemu će doprinijeti dalje…

Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Kako ste došli na ideju za projekt Girls own STEM? Što vas je motiviralo i kako biste opisali rezultate koje ste postigli?

Radnim iskustvom na projektima i aktivnostima s djecom i mladima u području STEM-a i istraživanjem situacije u društvu, uočili smo veliku neravnotežu u broju djevojaka u STEM projektima i područjima. Ta neravnoteža pojavljuje se već u domeni obrazovanja, a nastavlja se i u domeni zaposlenja i posljedica je negativnih društvenih poruka, predrasuda, manjeg broja dostupnih prilika i ne poticajnog okruženja za razvoj jednakih prilika i mogućnosti.

Zato smo osmislili projekt koji će inovativno odgovoriti na tu, stvarnu potrebu s ciljem ostvarivanja pozitivnih implikacija na hrvatsko društvo. Inicijativa uključuje STEM kao temelj no otvorena je i prema ranjivim skupinama te ima široku primjenu. Inspirira i pozitivno utječe na mlade djevojke koje se veći dio svog života susreću upravo sa suprotnim porukama od uključive i pozitivne poruke projekta.

Kako sam i sama majka dviju mladih djevojaka, ujedno i feministica, s formalnim obrazovanjem u području znanosti te osoba s velikim srcem i željom za doprinosom boljem društvu u kojem živimo, ideja za rad na toj tematici došla mi je zapravo posve prirodno te se preslikala i izlila na papir tijekom jedne večeri.

Priznanje za veliki trud

Kako je Girls own STEM osvojio prvo mjesto među svjetskom konkurencijom edukativnih projekata?

Projekt Girls own STEM svidio se i međunarodnoj kompaniji 3M koja je prepoznala naš raniji rad, predložila nam suradnju i nominirala nas za sudjelovanje u međunarodnom natjecanju inovacija u STEM edukaciji međunarodne Zaklade Global Giving.

Osvojili smo prvo mjesto u svjetskoj konkurenciji edukativnih projekata na tom natjecanju, a ta zaklada je u potpunosti financirala prvi Girls own STEM projekt, dajući nam inicijalni poticaj s nešto više od 100 tisuća američkih dolara koliko je bilo potrebno da se inicijativa provede na skali na kojoj smo je zamislili.

Tijekom trinaest mjeseci koliko se projekt provodio, pronašli smo i uključili 50 pametnih i talentiranih djevojaka iz cijele Hrvatske koje smo dodatno obrazovali, mentorirali i operativno vodili kroz 21 uspješan projekt koji su prema vlastitim idejama djevojke provele same, ali uz okvir koji smo im zadali – projekti rješavaju prepoznate probleme u njihovim lokalnim sredinama, uključuju suradnju s volonterima, dotiču se minimalno jednog od 17 ciljeva održivog razvoja UN-a.

Djevojke su morale surađivati s medijima i koristiti STEM alate, metode i vještine za rješavanje identificiranog problema. Cure su na ovaj model rada odlično reagirale i provele predivne, korisne i ambiciozne projekte iz kojih su naučile puno, a ostavile su i trajan trag u svojim lokalnim zajednicama.

Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Projekt je sada nastavljen, interno ste ga nazvali Girls own STEM 2.0, no našim čitateljima je poznat po nazivu STEM mentorice za STEM djevojke – kako je došlo do suradnje između Bioteke, portala Netokracija i uspješnih poslovnih žena, uglavnom iz hrvatskog IT sektora?

Budući da je projekt Girls own STEM bio dobro popraćen na društvenim mrežama i u brojnim lokalnim medijima diljem naše zemlje, poželjeli smo ga transformirati u trajnu inicijativu. Ključan trenutak dogodio se kad si nas ti prepoznao kao izvrstan primjer dobre prakse u razvoju vještina u STEM području i pokazao nam potencijal spajanja s – u to vrijeme upravo dovršenim – Vodičem kroz predavačice na poslovno-tehnološkim konferencijama, odnosno Netokracijinim indeksom žena u hrvatskoj informatičkoj industriji. Ideja se svidjela i glavnoj urednici portala, Miji Biberović, a ostalo je, kako kažu, povijest 😊

Što je do sada odrađeno i postignuto te što su sljedeći koraci u toj inicijativi?

Cilj nam je bio nastaviti Girls own STEM projekt u istom tonu kao i prethodne godine, ali unaprijeđen kroz izravnu suradnju s vrhunskim stručnjakinjama iz hrvatskih kompanija u području održivosti, digitalnih tehnologija, kreativnih i medijskih industrija, vođenja procesa, ljudi i projekata, financija, računalnih igara i drugih STEM i povezanih industrija koje će djevojkama u projektu činiti mentorsku okosnicu i pomoć za još bolju provedbu njihovih projekata.

Većina mentorica ujedno su i donatorice projekta, bilo preko tvrtki u kojima rade ili osobno, što je za sada jedini način na koji se projekt financira.

Uspostavili smo i formalizirali suradnju, a STEM mentorice su se upoznale sa STEM djevojkama na nedavno održanom kampu, u hotelu Westin u Zagrebu. Ti susreti prošli su izvanredno dobro, uz puno razgovora, planiranja, osmijeha i pozitivnih stavova u vezi daljnje suradnje. U danima koji slijede, djevojke će, osnažene, osmisliti teme svojih novih projekata, a zatim će se upariti sa željenim mentoricama, zasukati rukave i krenuti u akciju te svoje projekte provesti do kraja travnja 2024.

Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Bioteka će i dalje biti spona između djevojaka i mentorica, kako u razvoju ideja, nabavi opreme i potrebnih materijala te uslugama koji im trebaju za rad. Angažirat ćemo i dodatnu pomoć, ako im bude potrebna – u financijskom, mentorskom ili bilo kojem drugom obliku.

Uspješno se opiru standardnim metodama poučavanja u hrvatskom školstvu

Opišite nam pobliže metode koje koristite u edukaciji djevojaka i provedbi inicijative?

Koristimo različite tehnike neformalne edukacije, derivirane iz formalnih metoda poput npr. metode znanstvenog eksperimenta ili drugih etabliranih principa, ali prilagođene neformalnim uvjetima u kojima se naše edukacije događaju.

Kod rada s djecom i mladima najviše cijenimo praktičan, projektni i istraživački rad na problemu, rad u neposrednom okruženju (učenje o prirodi u prirodi), volonterstvo i aktivan rad u zajednici i slične metode koje se uspješno opiru standardnim metodama poučavanja u hrvatskom školskom sustavu (poput frontalne nastave i beskrajnog pristojnog sjedenja u klupi) te djecu i mlade koji s nama surađuju uglavnom oduševljavamo svojim pristupom u koji redovito integriramo interesantne, suvremene i relevantne teme poput nezamislivih zanimanja budućnosti, umjetne inteligencije, održivosti gradova, zelenih tehnologija, energetike, hrane, svemirskih putovanja, klimatske krize i utjecaja čovjeka na frapantni gubitak bioraznolikosti na Zemlji.

U ovaj pristup redovito uključujemo i pozitivne prakse u psiho-socijalnom radu s djecom, surađujemo sa psiholozima i stručnjacima za darovitu djecu te svoj rad nastojimo provoditi u uključivom okruženju, individualno prilagođenom za sve korisnike, bez obzira na njihovo podrijetlo, nacionalnost, religiju, seksualnu orijentaciju, financijsku situaciju ili druge faktore.

Foto: Ante Gudelj / Bioteka

Imate li planova i za sljedeću iteraciju, nazovimo je Girls own STEM 3.0 i što bi ona bila, ako nije tajna? 🙂

Trenutačno smo posve okupirani sadašnjim projektom i potpuno smo posvećeni djevojkama i razvoju njihove i naše suradnje s mentoricama i donatorima projekta te u ovom trenutku nemamo ideje za konkretnu temu ili metodologiju provedbe sljedeće iteracije.

Kao što sam već naglasila, cilj nam je da ovaj projekt učinimo trajnom inicijativom, nečim što bi se održavalo svake godine i ostavštinom za naše društvo koje je prepuno pametnih i samoinicijativnih mladih žena i djevojaka spremnih da ostvare svoje pune potencijale, unatoč svim predrasudama, staklenim stropovima i preprekama s kojima se evidentno i gotovo svakodnevno susreću.

Želimo im u tome pomoći te pozivamo sve kojima se ova ideja rada s mladima sviđa da nam se jave – tu smo za različite oblike suradnje s hrvatskom poslovnom zajednicom čije nam je mišljenje izrazito važno! Tko zna, možda ovakvim projektima pomažemo izgraditi i vaše buduće zaposlenice, kreatorice i voditeljice timova!

Prijeko potrebna podrška i resursi

Što bi vam bilo potrebno za pretvaranje Girls own STEM projekta u trajnu inicijativu, u standardni “proizvod” udruge Bioteka u kojem bi se bar dvadesetak djevojaka iz cijele Hrvatske, svake godine educiralo u vođenju projekata i osnažilo za budućnost?

Nadahnuti izvanrednim uspjehom koji smo postigli u stvaranju međusobno korisnog i lijepog odnosa STEM mentorica sa STEM djevojkama u dosadašnja dva Girls own STEM projekta, želimo proširiti broj mentorica i tvrtki koje bi u tome sudjelovale.

U tome ćemo se, u početku, fokusirati na kompanije iz hrvatskog informatičkog sektora jer su se one do sada pokazale osjetljivijima za pitanja rodne i ostalih vrsta ravnopravnosti i u većoj mjeri uviđaju potencijale stjecanja relevantnih STEM i drugih (vođenje projekata, komunikacija) vještina kod mladih u srednjoškolskoj dobi.

Štoviše, puno ljudi, i to ne samo iz IT sektora, nalazi smisao u vlastitom doprinosu zajednicama u kojima žive i rade, i to ne samo kroz društvenu odgovornost tvrtki u kojima su zaposleni, već kroz osobni doprinos i angažman. Moja svakodnevna praksa, kako u Girls own STEM projektima tako i radu udruge Bioteka u cjelini, pokazuje mi da puno ljudi u ovakvim angažmanima doživljava dodatno ispunjenje.

Za jedan projekt u obujmu u kojem se on danas provodi potrebno je oko 2500 eura, za svaku djevojku. To uključuje organizaciju i okupljanje djevojaka, materijale i opremu za rad na njihovom projektu, operativne i administracijske troškove udruge, edukacijske materijale te putovanja i smještaj na kampovima. Godišnje planiramo u projekt uključiti minimalno 20-30 djevojaka te izvore financiranja tražiti u nacionalnim i međunarodnim zakladama i fondovima, kao i kod privatnog sektora i građana.

Djevojke u svojim lokalnim sredinama rješavaju stvarne probleme zajednica u kojima žive, svaka od njih ostvaruje godišnji doseg od više stotina ljudi, a njihova rješenja utječu na tisuće, a pritom stječu vještine važne za budući rad u, nadamo se, hrvatskim STEM kompanijama, znanstveno-istraživačkim institucijama ili startupima.

Netokracija je bila medijski partner i su-organizator u ovoj fazi projekta no, prema vašem mišljenju, kako mediji još mogu pomoći djevojkama koje ste obuhvatile svojom Girls own STEM inicijativom?

Mediji su ključni jer mogu učiniti čuda za vidljivost projekta u poslovnoj i donatorskoj zajednici. Mogu obavještavati javnost o projektima koje djevojke provode u svojim lokalnim sredinama, što je već i samim djevojkama jako važno.

U više internetskih medija izašao je niz članaka o Girls own STEM djevojkama, njihovoj motivaciji, provedbi i rezultatima te utjecaju projekata na život lokalne zajednice, na što smo i mi i cure istinski ponosni! U tom smislu, Netokracija je uz potporu Agencije za elektroničke medije napravila dodatni iskorak, prateći nas kroz tvojih pet članaka detaljnije nego itko prije.

Foto: Ante Gudelj / Bioteka

NGO poduzetnici s misijom spajanja znanosti i društva

Čime se još bavi udruga Bioteka?

Bioteka je neprofitna organizacija civilnog društva posvećena promociji biologije i srodnih znanosti te šireg STEM područja. Jedna smo od pionirskih organizacija za popularizaciju znanosti na našim područjima koja djeluje lokalno, nacionalno i u međunarodnom okruženju. Uz to, već smo dugo i društveni poduzetnici s misijom spajanja znanosti i društva na najkvalitetniji mogući način. Od osnutka 2010. godine, naša osnovna misija bila je demokratizacija pristupu znanosti, fokusirajući se na najvažnije izazove današnjice.

Neumorno promičemo svijest o važnosti znanstvene misli, metoda i rezultata kao odličnim alatima za bolje razumijevanje svijeta i rješavanje problema, bez obzira na dob, razinu obrazovanja ili posao kojim se osoba bavi, što je u današnje vrijeme dezinformacija, lažnih vijesti, teorija zavjere i drugih fenomena izrazito važno.

Naš rad obuhvaća raznolik pristup, od provedbe projekata, radionica i edukativnih kampova za školsku djecu do obrazovanja učitelja, stvaranja privlačnog popularno-znanstvenog sadržaja online i u tisku te mobilizacije volontera i aktivnih građana diljem zemlje. Pri tome nastojimo biti pokretačka snaga obrazovnih i društvenih promjena aktivno i učestalo surađujući sa sva tri sektora (privatni, civilni i javni) te s velikim brojem vanjskih suradnika koje uključujemo u svaki svoj projekt.

Važno mi je ovom prilikom naglasiti da je u našem STEM obrazovanju uvijek fokus na pristupu (STEM je pristup, a ne oprema), a ne toliko na skupoj opremi ili materijalima, što ponekad viđamo na različitim STEM događanjima u kojima sudjelujemo. STEM mora biti interdisciplinaran i imati konkretnu primjenu, rješavati neki problem i unapređivati postojeće stanje. Baš zato u svom radu prednost dajemo inovativnom i visokokvalitetnom STEM obrazovanju jer vjerujemo da pametno, otporno i otvoreno društvo počinje s odličnim obrazovanjem.

Naš je tim formalno i neformalno obrazovan u različitim STEM područjima te neprestano radimo na vlastitoj dodatnoj edukaciji i informiranju o suvremenim izazovima globalnog društva. Baš iz tog razloga, fokus rada s našim korisnicima – bez obzira radi li se o djeci vrtićke dobi ili profesorima na fakultetima, stavljamo na metode kojima se u obrazovanju mogu pokriti teme bitne za rješavanje ključnih izazova današnjice, poput gubitka bioraznolikosti, očuvanja prirode i okoliša, klimatskih promjena, povećanja zastupljenosti žena i jednakosti u STEM područjima, razvoja umjetne inteligencije, učinkovite uporabe zelene tehnologije i arhitekture, ciljeva održivog razvoja itd., što su teme koje se tiču svih nas.

Čineći to kroz suradnju sa znanstvenicima, institucijama, partnerskim udrugama, privatnim sektorom i javnosti, Bioteka je od 2010. do danas uspješno provela preko 80 projekata lokalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja. Više o našim aktivnostima pratite na društvenim mrežama te stranicama www.udruga.bioteka.hr i www.stem.bioteka.hr.

________________________________________________________________________________________

*Portal Netokracija i udruga Bioteka odlučile su spojiti djevojke u STEM-u s mentoricama iz područja STEM-a. Najzanimljivije priče iz tih susreta i suradnji bit će objavljivane u nizu članaka, ovdje, na portalu Netokracija. Ovo je peti članak.

  1. STEM Djevojke u europskoj godini vještina dobivaju svoje “STEM kume”
  2. Srednjoškolke kroz projekt “STEM mentorice za STEM djevojke” pokreću hvalevrijedne projekte
  3. Vještine prezentiranja i komunikacije ne smiju se zanemariti, pogotovo u STEM-u
  4. Kako (brzo) upoznati najbolju mentoricu?
  5. STEM ne mora biti osuđen na standardne metode poučavanja – pravi primjer je Bioteka

**Članak je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja kvalitetnih novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

 

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Tvrtke i poslovanje

Istraživanje korisničkog iskustva: Jeste li spremni čuti što trebate napraviti?

Ako se pravilno postavi, kao ključna poslovna funkcija, UX istraživanje može pomoći u diverzifikaciji portfelja proizvoda, usluga i korisnika, otkrivanju različitih vrijednosti vaše ponude, implementiranju novih trendova i strategija, a mogao bi vam ukazati i na neiskorištene prilike za širenje i inoviranje. Ako vam to nije dovoljno, čitajte dalje, i otkrijte kako to rade najveće tvrtke na svijetu...

Što ste propustili

Prikaz

Book&Zvook: Jeste probali audioknjige na hrvatskom?

...bolje nego da trčimo za njima i vičemo: „Pa vi ništa ne čitate!“, kažu Ljubica Letinić i Lana Deban iz Book&Zvooka koje su nam objasnile kako nastaju audioknjige - na hrvatskom.

Novost

Euromoney proglasio RBA najboljom digitalnom bankom u Hrvatskoj

Jedan od vodećih europskih časopisa u području financija i bankarstva Euromoney, proglasio je Raiffeisenbank Hrvatska najboljom digitalnom bankom u Hrvatskoj. Ova se nagrada svake godine dodjeljuje banci s vodećom ponudom digitalnih proizvoda i usluga.

Pametni automobili

Direktor Vernea tvrdi da su granice između 4. i 5. razine autonomije nejasne – što kažu stručnjaci?

Peta razina autonomnosti vozila svojevrstan je sveti gral industrije, no je li uopće dostižna i potrebna?

Društvene mreže

Andrej Plenković i Možemo razvaljuju TikTok

Do kraja parlamentarnih izbora premijer Plenković lajkaniji je bio od Pernara, a Možemo najpraćenija stranka.

Novost

Cijeli svijet zahvatio “plavi ekran smrti”: Što do sada znamo

Aviokompanije otkazuju letove, televizije su prestale s emitiranjem, poslovanje su prekinule mnoge banke, pa i Londonska burza. U Hrvatskoj probleme ima CEZIH, televizije, pa i kontrola leta.

Startupi

Nađite bug na Daytoni – i osvojite nagradu iz fonda od 60.000 dolara

Developeri koji Daytoni do kraja godine pomognu poboljšati Daytonine značajke ili prijaviti bugove, mogu osvojiti i solidnu financijsku nagradu.