Izrada web stranica uz WordPress, Drupal ili vlastiti CMS?

Izrada web stranica uz WordPress, Drupal ili vlastiti CMS?

Svaku web stranicu danas pokreće nešto što se vrti u pozadini, nešto što nitko ne vidi, a to je sustav za upravljanje sadržajima, CMS ili Content Management System. Preplavljeni smo raznim open source CMS-ovima. Od malih koji su prilagođeni isključivo dizajnerima, naprednijih koji imaju moćnu podršku za gotovo sve zahtjevima pa i posebno izrađeni sistemi koji su prilagođeni isključivo potrebama pojedinog projekta. Koji odabrati? Da li koristiti jedno od gotovih rješenja ili se upuštati u izradu vlastitog CMS-a kojeg ćemo možda moći iskoristiti i na drugim projektima? Je li vam vlastiti sustav za upravljanje sadržajem potreban?

Svaku web stranicu danas pokreće nešto što se vrti u pozadini, nešto što nitko ne vidi, a to je sustav za upravljanje sadržajima, CMS ili Content Management System. Preplavljeni smo  raznim open source CMS-ovima. Od malih koji su prilagođeni isključivo dizajnerima, naprednijih koji imaju moćnu podršku za gotovo sve zahtjevima pa i posebno izrađeni sistemi koji su prilagođeni isključivo potrebama pojedinog projekta.

Koji odabrati? Da li koristiti jedno od gotovih rješenja ili se upuštati u izradu vlastitog CMS-a kojeg ćemo možda moći iskoristiti i na drugim projektima? Je li vam vlastiti sustav za upravljanje sadržajem potreban?

Odgovor na ovo pitanje nije ni da, ni ne, već – po potrebi. Sjećate se kada je svaka bolja web agencija imala vlastito izrađeni CMS sustav prilagođen svojim potrebama? Nekima je to bilo pitanje prestiža. Neki se i danas tako ponašaju. Tada nam nije padalo na pamet da će postojati rješenja poput WordPressa, Expresion Enginea, Drupala, Codignitera, Cake PHP-a i drugih. Neki od spomenutih gotovih sustava su otvoreni odnosno open source.

Expression Engine nije besplatan, ali vam daje pristup kodu.

Open source je software koji je licenciran od strane proizvođača na način da krajnjim korisnicima omogući pristup izvornom kodu i prava da slobodno uređuju i prilagođavaju strukturu i dizajn softvera. Ukratko – gotova rješenja koja možete koristiti. U slučaju Expression Enginea također imate pristup kodu, ali ne smijete ga distribuirati i morate platiti licencu.

Iako su i prije postojali neki open source CMS-ovi, rijetko su odgovarali zahtjevima programera tj. klijenata. Programeri su se koristili onim alatima koji su im bili dostupni, poput recimo PHP-a. Bilo je logično raditi vlastiti sustav za upravljanje sadržajima.To je trajalo i traje, jer je bilo potrebno održavati i unaprjeđivati sustav kako bi on odgovarao novim potrebama korisnika i bio tehnološki aktualan.

Danas imamo…

Znamo što su WordPress, Drupal i Expression Engine. WordPress, napravljen kao sustav za blogiranje, danas je unaprijeđen toliko da može pokretati i zahtjevnije web stranice. Drugi open source sustavi također su se razvijali. Korisnici su navikli na nested komentare, RSS kanale, integraciju sa društvenim mrežama, napredne galerije, text editore itd.

Administracijsko sučelje otvorene Joomle.

Sve te stvari bilo bi potrebno ugraditi u vaš budući CMS kako bi bili u koraku s tehnologijom i zahtjevima korisnika. Mislite da za to imate vremena? Svi spomenuti open source CMS-ovi i dalje unaprjeđuju i unose novitete kako se tehnologija razvija. Zašto onda jednostavno ne koristiti neko od ponuđenih gotovih rješenja? Bi li korištenje nekog open source CMS-a kao proizvod koji se isporučuje klijentu bilo neprofesionalno?

Prilagođeno svakom projektu?

U nekim slučajevima open source CMS jednostavno ne može podnijeti sav taj teret. Veliki projekti koji zahtijevaju veću sigurnost, fleksiblnost, kartično poslovanje i referral programe ne mogu biti napravljeni uz gotovo rješenje.

Planiranje takvih projekata, pa prema tome i sustava koji ih pogone, je dug i zahtjevan proces i ne postoji “gotovo” rješenje. U tom slučaju je potrebno pisati vlastiti CMS prilagođen isključivo tim potrebama. Onima koji su već radili vlastiti sustav za upravljanje sadržajem koristit će ga barem malo. Oni koji ga nemaju, a razmišljaju ga razviti preporučam da dobro razmisle.

Nakon nekoliko većih projekata imate napisano mnogo koda i gotovih modula pa vam padne na pamet da sve to ujedinite u jedan solidan CMS kako bi sebi olakšali daljnji rad. Možda se čini jednostavnim, ali imajte na umu da ćete morati održavati i unaprjeđivati sustav za sebe i klijente.

Teško ćete izaći na kraj na kraj s vlastitim sustav ako ste sami. Ako vas ima više, bit će vam nešto lakše. Međutim, od ukupnog rada koje ćete uložiti da bi poboljšali sustav, možda će 50 do 60 posto biti posvećeno zahtjevima klijenta ili projekta za što ćete biti plaćeni. Hoće li vam se isplatiti ulaganje ostalih 40 do 50 posto?

Vlastiti content management system – je li zaista potreban?

Prije nego što se odlučite krenuti u izradu vlastitog sustava za upravljanje sadržajem, pročitajte iskustva profesionalaca koji su proveli i do 10 godina radeći vlastite sustave:

Nikola Plejić, developer

Vlastiti CMS mi se pokazao apsolutno nepotreban. Iskorišten je na nekoliko projekata, dovoljno da financijski opravda investiciju. Ima dodanu vrijednost da sam na njemu ponešto i naučio, no mislim da bi to vrijeme bilo bolje utrošeno na učenje nečeg drugog. Ono što je jako pozitivno: iz CMS-a je izašao moj mali PHP framework kojeg sada koristim na većini PHP projekata ne-CMS tipa i koji mi jako dobro odgovara. Ulaganje je bilo minimalno jer su klijenti bili relativno nezahtjevni, ali recimo da nisam radio na tome “iz gušta”.

Bez vlastitog CMS-a bih mogao odgovarati zahtjevima klijenata, i zapravo već neko vrijeme odgovaram. Većinu poslova koji trebaju neki CMS danas odrađujem Drupalom ili (nešto rjeđe) WordPressom. Apsolutno ne smatram da je to neprofesionalno, naprotiv. Open source CMS-ovi su sve odreda prilično zreli projekti koji mi omogućuju da ne razvijam već sto puta razvijene stvari i u potpunosti se posvetim problemima specifičnim za klijenta. Iz toga slijedi da klijent dobije kvalitetniji i brže razvijen proizvod. U procesu se može i ispraviti poneki bug u CMS-u i pomoći drugim ljudima.

Naravno, sve to pada u vodu ako klijent ima neki posebno specifičan zahtjev koji jednostavno ne “paše” u neko gotovo rješenje – no to se onda i prikladno naplati.

Krešimir Katušić, developer, Twinkle Tap

Vlastiti CMS je bio potreban onoliko koliko je nama davao tada rješenje za platformu na kojoj možemo brzo izraditi neki sajt i da nam taj naš CMS sadržava 70 posto stvari s kojim smo se najčešće tada uocčavali u zahtjevima klijenata. Isplatio se na kroz desetak web stranica s kojima se bez problema nosio, ali onda su došle zahtjevnije stranice i ponovno smo trebali trošiti vrijeme za razvoj. Došlo je i vrijeme kada se to nije isplatilo.

Najveći dodatak je bio webshop i tu se potrošilo dosta vremena, što je za taj projekt bilo neisplativo. Isplatilo se u idućem projektu. Većina implementacija i jest išla radi potrebe klijenata. Pitao sam se gdje je tu kraj? Smiješno pitanje, jer kraja nema. Tko može držati ritam neka mu je sa srećom.

Oko 95 posto projekata se može napraviti s WordPressom ili Expression Enginom. Dosta programera misli da se ne može, ali ako poznaju neki CMS kao što mi kažemo u “dušu”, onda se i znaju ideje za rješavanje zahtjeva.

Korištenjem open source rješenja vaš sustav se konstantno ažurira. Imate newslettere koji vam javljaju sigurnosne propuste, imate se i kome obratiti za sigurnosni propust ili bilo koju drugu neispravnost u radu. Klijent ima nešto šta mu mogu održavati programeri diljem svijeta, znači klupko koje svatko raspetljava, a ne samo tvorac.

CMS kojeg je Krešimir Katušić razvijao za klijente.

Tomislav Capan, developer, Muzika.hr

Što se konkretno našeg projekta tiče, danas bismo vjerojatno mogli bez vlastitog CMS-a, s nekim generičkim rješenjem, ali nam naš sustav omogućava lakše prilagodbe specifičnim zahtjevima i potrebama. S druge strane, 2003. godine kada smo portal upogonili CMS sustavom, nije bilo generičkog CMS-a koji je mogao odgovoriti potrebama news portala. Mi vlastiti sustav iskorištavamo jer je prilagođen našim potrebama. Generično rješenje bi također zahtijevalo ulaganje u razvoj specifičnih modula za naše potrebe, uz pripadni overhead u vremenu upoznavanja se sa tim sustavom i trošak izrade dodatnih modula za njega.

Prednost generičkog, open source rješenja nadograđenog vlastitim modulima bi bila ušteda u razvoju core CMS sustava kroz community, a mi bismo morali brinuti samo za naše module. Na izradu našeg sustava utrošilo se oko 9 mjeseci unazad 2 godine kad smo krenuli u unaprjeđenje. Razlozi – tehnološki i radi hvatanja koraka i radi ispravljanja nekih starih pogrešaka, ali jednako tako i radi naših potreba kao ‘naručitelja’, odnosno novih funkcionalnosti koje smo tijekom rada uočili da su potrebne. Bez vlastitog CMS-a? Mogao bih, ovisno o klijentima i zahtjevima.

Korištenje open source rješenja ne smatram neprofesionalnim, jer današnja open source rješenja mogu ponuditi odgovarajuću kvalitetu. No, potrebno je imati tim developera koji to rješenje dobro poznaju i razumiju kako bi mogli kvalitetno odraditi njegovu implementaciju. S druge strane, custom rješenja preporučam kad postoji opravdan razlog, bilo s tehničke, bilo s poslovne strane. Ponajviše ga vidim u razvoju vlastitih softverskih proizvoda i poslova gdje je softver jedan od ključnih elemenata, a manje u implementaciji pojedinačnih web rješenja za klijenta koja nisu nužno njegov core-business.

Goran Peuc, Nivas

Vlastiti CMS se krenuo raditi prije jedno 8 godina, jer na tržištu nije bilo ničega što je dobro radilo, ili barem ničega što smo mogli u tom trenu shvatiti. Tako smo krenuli raditi Vudu. Budući da ga koristimo na većini projekata Vudu se razvio. Dodatne module smo razvijali kada ih je neki klijent prvi puta trebao. Od payment gateway integracije, logike webshopa sa beskonačno varijacija objekta, do affiliate sustava korisnika (postotak, pozivanje korisnika u sustav), itd.

Rad na novim mogućnostima je u 60 posto slučajeva kada projekt traži nešto specifično, a oko 40 posto na našu ruku. Bolji text editor, jQuery Cropper slika da klijenti ne moraju imati Photoshop instaliran nego mogu croppati direktno u CMS-u, bolji security, itd.

Bez ovog CMS-a nema šanse da bi mogli odraditi većinu poslova, jer su zahtjevi klijenata takvi da je nemoguće naći gotovo rješenje. Čak i da je moguće, daljnji razvoj bi bio nemoguć. Primjer je recimo Kolektiva. Takav CMS ne možeš dobiti. U pozadini takve web stranice ima tisuću stvari koje korisnici ne vide. Čak i ako Kolektivu ti negdje možeš kupiti ili skinuti kao open source rješenje, što se događa kada klijent treba neku ludu mogućnost? Gubiš mogućnost patcheva u budućnosti, jer si ti toliko promijenio kod da bi ti patch vjerojatno pregazio pola koda kojeg si prilagodio.

Open source rješenja poput WordPressa ili Expression Engina su odlična, ali sve ima svoje mjesto i vrijeme. Ne možete napraviti Crosig na WordPressu. Među ostalim i zato što je zakonski propisano da web stranice financijskih institucija ne smiju biti na open source rješenjima, jer je open source podložan lakšem hakiranju budući i hakeri imaju uvid u kod).

Nespecifične stranice poput blogova ili medija svakako treba na open source. Štoviše, ne mora biti niti na open sourceu – može biti na nekom servisu! Tumblr je odličan za fotografe. Kupiš domenu, usmjeriš na neki Tumblr profil i imaš sajt. Gotovo. Zašto raditi vlastito tamo gdje je nepotrebno?

Dio Vudu sustava kojeg je Nivas koristio za MTV.com.hr

Branimir Šloser, developer, Emusoft

Pocčeo raditi dinamičke stranice prije 10 god. Tada je u modi bio PhpNuke CMS. Bio je revolucija i svi su ga hvalili… Ja sam malo prčkao po njemu i skužio da te dosta toga ograničava i napisao svoj. Bio je jadan, ali sam mogao apsolutno sve što zamislim (ili klijentu padne na pamet). Od tada ne koristim gotove CMS-ove.

Koncentrirao sam se na sustav kojim mogu izgenerirati bilo kakav back-end u vrlo kratkom vremenu. To je dosadan dio, a svaki gotovi CMS te tu ograničava. U tom slučaju se jako isplatio.  Većinom naručitelja ne zanima što je iza dizajna… Dobio sam par upita koji su tražili izričito WordPress, ali takve odbijam ili šaljem dalje.

Bez vlastitog CMS-a? Sve ovisi o projektu… Teško mi se sjetiti projekta koji sam radio u zadnjih nekoliko godina koji bi se mogli (bez velikih muka i kopanja po kodu) izvesti na Wordpresu. Moj savjet je uložiti vrijeme i lovu u izradu dobrog frameworka na kojem ćete bazirati CMS. To će se isplatiti.

Vlastiti CMS tvrtke Emusoft.

Iako nijedan od ovih pristupa nije loš, trebali bismo iskoristiti open source rješenja u situacijama i projektima koji nam to dopuštaju.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. and1v

  and1v

  21. 12. 2010. u 11:01 am Odgovori

  “jQuery Cropper slika da klijenti ne moraju imati Photoshop instaliran nego mogu croppati direktno u CMS-u”
  Aha, znači slike se mogu croppati samo u Photoskopu i u jQuery Cropper-u?

 2. pero

  pero

  21. 12. 2010. u 11:06 am Odgovori

  Mislim da je ovo jako dobra tema
  Uglavnom klijente mehanika nikad ne zanima , a onog tko zanima (taj mi pojede živce u jednom mailu)

  radit bilo što od “takvih” CMS rješenja je , krajnje glupo , jer se investicija vremena

  Ne može se nitko ni mjerit sa man Powerom koji je iza svakog open CMS-a

  moje mišljenje WP FTW 🙂

 3. Kresimir Katusic

  Kresimir Katusic

  21. 12. 2010. u 11:23 am Odgovori

  Znači na kraju je ispalo pola-pola što je uvijek dobro. Dobro je da jedni preferiraju jedno, drugi dugo, na taj nači dobijamo ravnotežu i kvalitetnu konkurenciju. To nas sve, bez obzira kojega smo mišljenja, tjera na rad, razvoj i naravno učenje, od svega ovoga može ispasti samo dobro, ne loše.

 4. Barbara

  Barbara

  21. 12. 2010. u 11:29 am Odgovori

  zar nije prevara kad naplacujes tudji cms jednako kao da si ga ti radio? Po tome web stranice sa besplatnim cms-ovima bi trebali imati cijenu samo podesavanja istog. Sto znaci da cijena weba nebi trebala biti veća od 2000 kn (ako rade dizajn).

 5. Ivan Brezak Brkan

  Ivan Brezak Brkan

  21. 12. 2010. u 11:32 am Odgovori

  @Barbara Tko govori o prodavanju tuđeg CMS-a? Naplaćuješ njegovo “podešavanje”, ali to nije samo 2000 kuna, niti dizajn košta maksimalno 2000 kuna (to je prije niži prosjek za neki jako nezahtjevan site). Od dizajna do html/css programiranja, do prilagođavanja tog HTML-a kao tempalate CMS-u. Tek nakon tog ide se na prilagođavanje CMS-a, a što ako još treba programirati dodatnu funkcionalnost?

 6. Mirko

  Mirko

  21. 12. 2010. u 2:30 pm Odgovori

  Kreiranje CMS-a ovisi o poslu koji treba obaviti i o klijentu. Kreiranje CMS-a samo zato da bi imali nešto što bi mogli prodati u budućnosti je po meni glupost, dok s druge strane ne vidim problem u kreiranju CMS-a ako klijent to zatraži jer to znači i više novaca.

  Osobno koristim wordpress čim više mogu (ali ne samo wordpress, koristim i druge CMS-ove) jer mi daje puno mogućnosti i jednostavnu customizaciju. Uz to iza sebe ima ogroman community, kao i bazu developera. Jednostavnost kreiranja custom write panel-a, custom dashboarda, funkcija itd itd mu daje prednost pred većinom open source CMS-a. Čak je i daleko ispred nekih komercijalnih CMS-a što se tiče sigurnosti, jednostavnosti, supporta itd.

  Zaključak: 50-50, sve ovisi o projektu.

 7. pootzko

  pootzko

  21. 12. 2010. u 3:14 pm Odgovori

  bez vrede, ali ovo: “jer je open source podložan lakšem hakiranju budući i hakeri imaju uvid u kod” je glupost… open source isto tako puno brže krpa propuste za razliku od closed source vendora… koliko je propusta pronađeno u closed source sustavima bilo kakvog oblika – koji nit su pokrpani, nit je ikome objavljeno da propust postoji, ni se vendori ikud žure da ih poprave – baš ZATO što su closed source i nitko živ ne zna za te stvari, naravno osim ako se javno ne objave propusti pa su onda prisiljeni. a i s druge strane, baš zato što open source daje uvid u kod, više pari očiju – veća razina sigurnosti, veća vjerojatnost i da će good guys pronaći nešto i prijaviti / ispraviti… i osim toga, tko danas uopće iščitava desetke tisuća linija koda? ok, postoji statička analiza koda, hrpa današnjih napada je automatizirani fuzzing nekog oblika… kojemu su podložne obje strane.

 8. Davor

  Davor

  21. 12. 2010. u 3:14 pm Odgovori

  Fin i simple clanak, i vjecna tema mnogih developera. Mnogi “friski” developeri razmisljaju o opciji izrade svog cmsa, cak sam i ja radio par mini cmsova. Moram priznat da se to u freelance vodama i ne isplati bas, ne stignete se posvetiti svemu dovoljno. Za vece firme i projekte je to lako isplatiti kroz 2-3 implementacije i kroz dobro rijeseno “odrzavanje”.

  Mala ispravka za sadrzaj, nije Expression Engine vec “ExpressionEngine” i nema open source licencu tj pod EL copyrigthom je. Al je pisan u frameworku koji je open source. Sami kod EEa se moze modificirati ali ga ne smijes sherati i naravno EL ne preporuca editiranje koda bez gledanja Dev API-ja.

 9. Jopi

  Jopi

  21. 12. 2010. u 3:35 pm Odgovori

  Uh naživcira se dok sam pročitao… (je li do mene ili i vama nedostaju neka slova sa kvačicom…)

  Ovo je jedna od vječnih borbi u web dizajnu. Mislim da trenutno nema smisla praviti svoj CMS jer u Joomli i WordPressu, dva najboljaCMS-a, se danas može napraviti bukvalno sve što poželiš. Da li neko sam može napraviti kvalitetnije rješenje od ova dva CMS-a koji su opensource i na kojima rade hiljade ljudi, tesko…

  Ukoliko bih se ja odlučio da želim napraviti nesto svoje, radi prestiža ili nečega drugoga, onda bih radije pokušao napraviti framework za joomlu recimo… Ali kao što gore rekoste bolje se fokusirati na učenje nečega drugoga…

 10. Zoran Ugrina

  Zoran Ugrina

  21. 12. 2010. u 4:50 pm Odgovori

  @Ivan Brezak Brkan Potpuno se slažem, u biti najveći problem je u tome što ljudi ne znaju što je sve potrebno napraviti u pozadini, zato i misle da to vrijedi maksimalno 2000kn

 11. Dragan

  Dragan

  21. 12. 2010. u 6:11 pm Odgovori

  Odlican tekst, drago mi je da je otvorena ova tema. Ja glasam za open source cms rjesenja. Zasto razvijati nesto sto je vec razvijeno. Glasam za Drupal, smatram ga najboljim open source cms rjesenjem. No svako ima pravo na drugacije misljenje pa postujem i one koji misle drugacije.

 12. AnyDog

  AnyDog

  21. 12. 2010. u 9:37 pm Odgovori

  @Barbara:
  – ne, nije prevara ako koristiš open source CMS i naplaćuješ, tj. ovisi … Ako npr. iskoristiš OS CMS + besplatni template, bez ikakvog customiziranja i naplatiš 30.000kn (kao da si ti tj tvoja firma mjesecima ili čak godinama razvijao svoj CMS), onda to možeš nazvati prevarom.
  Ja sam radio na WordPressu i nikad nisam naplatio (zajedno sa hostingom i povremenim promjenama) više od 7.000 kn, S tim da je tu bilo ohohoooo kodiranja … I moj dizajn, naravno. I mada sam koristio WP, uopće ne mislim da sam ikoga prevario.
  Sve ovisi gdje ćeš postaviti granicu (moralnu, jer koliko znam, zakonski još nije regulirano). Mislim, dokud ćeš ići, jesi li ti izmislio php, internet, kompjutere … sve ono s čim zarađuješ. Jesi li dovoljno platio te alate s kojima zarađuješ … ? itd itd

 13. Marko Prljić

  Marko Prljić

  21. 12. 2010. u 9:48 pm Odgovori

  Fakat su me satrala ova č.ć.ž,š slova.

  @Davor: Fino piše da EE nije open source tj. da su “neki” od spomenutih open source, a ovo cjepidlačenje oko razmaka u nazivu, naš šta, daću ti ja jednu sa razmakom kad dođeš u domovinu 😛

  @Barbara: Nije. Fino su obrazložili.

 14. Danijel

  Danijel

  21. 12. 2010. u 11:30 pm Odgovori

  Članak je OK… Pruža i pros i cons za obje strane, no opet nije sve rečeno…

  WordPress je OK za blogove (ili malo više od blogova, pogotovo ove novije verzije), ali zahtjevniji projekt nećeš ići izrađivati WordPressom…

  Prednosti u vlastitom CMS-u ima mnogo – kad imaš svoj CMS poznaješ ga “u dušu”, znaš što se točno događa i kako točno sustav funkcionira, a ne vjerujem da su korisnici WordPressa čitali source kod “od A do Ž”…

  Vlastiti CMS-ovi često su puno fleksibilniji, pogotovo ako su modularno napisani… Možeš raditi što hoćeš i nemaš nikakvih ograničenja zato jer znaš što točno trebaš promijeniti i napraviti…

  I upravo taj vlastiti CMS može služiti za sve – od micrositeova pa do najzahtjevnijih siteova (ukoliko je ispravno napisan, naravno).

  Što se tiče open-sourcea u CMS-u, tu bih išao najdalje do toga da je napisan na nekom open source PHP frameworku i samim time se dobiva barem osnovna razina sigurnosti…

  Ja razvijam CMS za vlastite potrebe (zapravo da nešto naučim, i stvarno sam mnogo naučio). Baziran je na Codeigniteru, koji ima par overrideanih klasa, te par mojih helpera i libraryja… Strukturiran je u stilu HMVC i trenutno ga smatram malim CMS-om, tj. ima malu moćnu jezgru, neku vrstu mini API-ja za module i par osnovnih modula… Naravno, kako mi bude bilo potrebno (ili kako mi se bude dalo) razvijat ću još modula za njega pa će biti malo veći od malog CMS-a…

  E sad – mana tog mog CMS-a je što još nije korišten produkcijski (niti će biti, barem još neko vrijeme) jer nemam priliku pa nije najbolje testiran… To je ono što open source CMS-ovi imaju.

  BTW autoru se potkrala greška jer je u istu kategoriju svrstao CMS-ove poput WordPressa, Drupala i ExpressionEnginea, te PHP frameworke poput CakePHP-a i Codeignitera… Naime, postoji razlika – CMSovi su već gotova, funkcionalna rješenja, dok frameworci to nisu – oni su samo skup različitih biblioteka, te osnovnih funkcionalnosti poput URL mappinga koje nude osnovnu strukturu na kojoj će biti izgrađena web aplikacija kako bi se autor aplikacije lakše fokusirao na samu izradu iste… Sam Codeigniter nije ništa, dok WordPress je…

  Eto, toliko od mene… 😛

 15. mankis

  mankis

  21. 12. 2010. u 11:42 pm Odgovori

  Ja koristim i open source CMS-ove i radim svoje. Kad se radi o CMS-u za flash portfolio stranicu onda je to obično custom made CMS. Kao i kada se radi o stranici koja zahtijeva striktan dizajn.
  Kada se radi o klasičnim korporativnim stranicama onda radim naravno WordPress i sl.

 16. Emanuel Blagonić

  Emanuel Blagonić

  23. 12. 2010. u 9:23 am Odgovori

  @Danijel definiraj što je to “zahtjevniji projekt”? Ako gledamo neku širu definiciju i zahtjevniji projekt možeš ići izrađivati WordPressom, zašto ne? WP ti pruža bezbroj mogućnosti proširenja pa iako ne pokriva neke specifične mogućnosti koje je Peuc naveo na primjeru Kolektive, možeš ga koristiti za izradu stranice poput: Jutarnji.hr, Bug.hr, Moj-posao.net, možeš izraditi na njemu community, možeš dopustiti registraciju korisnika i pisanje članaka, možeš imati XX varijanti prava pristupa (s dodatnim pluginom) i sl.

  Što se tiče “learning curve”, tu WordPress ima mali problem jer je ona malo duža, ali ne pretjerano i s kratkim uputama odnosno edukacijom možeš klijentu objasniti ono što će mu u 95% slučajeva trebati (WYSIWYG editor sličan Wordu (da, to većina klijenata razumije), mogućnost postavljanja slika i video u članak, tablice, liste, galerije slika, kontakt forme (možeš napraviti formu npr. za slanje životopisa i sl. u 5 minuta))

  Dakle, vjerujem da WP ima budućnost pogotovo u Hrvatskoj gdje je cijena presudna. Nećeš naplaćivati CMS ali ćeš naplaćivati uslugu dizajna, implementacije, prilagodbe (npr. custom write panels za pojedine slučajeve) i sl. Iako možeš raditi Jutarnji.hr na WP-u, to naravno nećeš ići raditi, ali neki manji lokalni portal – zašto ne? Cijena će biti osjetno manja.

  I za kraj napomena: ja preporučam WP i volim istaknuti njegove prednosti ali i dalje smatram da iako se na WP-u mogu razviti različiti siteovi, tvrtke s “ozbiljnim” budgetom ne bi trebali razmišljati o WP-u, jer je ipak preporuka da se ide na custom CMS (ne sklepan “custom CMS” u kućnoj radinosti već nešto ozbiljnije – na pamet mi ovog trena padaju Nivas i Web.Burza npr.)

 17. Hrvoje Budin

  Hrvoje Budin

  23. 12. 2010. u 12:23 pm Odgovori

  Danijel je otvorio temu koja u članku nije pokrivena, a predstavlja najvažniji segment CMS industrije danas- CMS platforme ili frameworks – kako god da ih zovemo. Ne PHP frameworks već specijalistički CMS frameworks tipa ezPublish, Liferay, Alfresco (web dio platforme), dotCMS, MagnoliaCMS….

  Nema, apsolutno nema niti jednog razloga zašto bi netko razvijao vlastiti CMS za 99% web slučajeva kad s frameworkom tipa ezPublish možeš napraviti sve što treba a potrošiti ravno nula vremena na razvoj tipičnih funkcionalnosti… Da ne govorim o searchu koji je u svim home-made CMS-ovima smješan..

  Napominjem – CMS platorma/framework NEMA ograničenja – za bilo koji projekt se može prilagoditi bez da moraš smišljati workarounds ili su ti features ograničene zbog CMS ograničenja (kao što se dogodi ako koristiš out-of box CMS-ove tipa WordPress). A ako framework npr ne podržava neki domaći IPG, napišeš modul, integriraš ga jednim potezom u cijeli CMS framework i ako hoćeš podijeliš s zajednicom 🙂

  Mi smo npr na ezPublishu radili web shopove (www.tisakmedia.hr), intranete (TDR, Tisak), intranete s document management funkcijama (Hitrorez DMS) itd… sve fine-tunned za projekt, bez da smo projekt slagali po limitima frameowrka

  Neki od hrvatskih web kompanija su se pojavljiivale na natječajima gdje je zadatak uključivao izradu funkcionalnosti koje njihjov home-made CMS nije imao – rok izrade bio godina dana. A da ne govorim o financijskom trošku kojega bi svalili na klijenta da od početka naprave npr web shop kojega spomenti ezPublish framework ima built-in… Može i Magento shop platforma, ista je priča…. Ili recimo da klijent treba podršku za CDN, pa onda se to home-made kuha mjesecima….

  p.s. nije vezano direktno uz temu, ali upravo radimo web za windays koji je naravno na .net platformi pa smo bili primorani izabrati Kentico CMS i usporedba out-of-box CMS-a vs CMS frameworka ovdje je više nego očigledna… Kentico nam je postavio okvire u kojima živimo i patimo se, jedva čekamo nastavak rada na projektima gdje je platforma naš omiljeni ezPublish jer tu nema ograničenja…

  • Petar

   Petar

   02. 02. 2011. u 10:57 am Odgovori

   Stvarno čudno za Kentico CMS. Mi radimo već 4 godine s njime i mislim da je toliko dobro napravljen i fleksibilan da nismo imali nekih problema s bilo kakvom integracijom. U biti amater može za 2 sata složiti web bez znanja programiranja. A i lista firmi koja svaki dan prelazi s ostalih rješenja na Kentico govori puno.

 18. Joža

  Joža

  23. 12. 2010. u 1:45 pm Odgovori

  Kakvi CMS-ovi, samo rucno editiranje HTML-a

  Drupal nije CMS, Drupal je postao framework za buildanje stranica, zarazliku od Joomle/mamba koji je u apsolutnom rasuzlu.

 19. Ante Primorac

  Ante Primorac

  24. 12. 2010. u 12:57 am Odgovori

  @Emanuel Blogonić
  U potpunosti se slažem. WordPress je odličan i ne zahtjeva baš toliko puno vremena za učenje.
  Ne može jedan developer napraviti dobar CMS. Iza open source CMS-ova stoji velika zajednica developera i nadogradnje su česte pa se ne moraš brinuti za sigurnost i ostale probleme kojih ne nedostaje nego se možeš potpuno posvetiti zahtjevima klijenta/ata. Ipak je klijent onaj najvažniji.

 20. Barbara

  Barbara

  03. 01. 2011. u 1:11 pm Odgovori

  E pa meni ne ide u glavu kako netko moze naplatiti open source po 5000 i vise tisuca kuna. Ako je potrebno toliko podesavanja, onda i nije bas najbolji izbor za krajnjeg korisnika, zar ne? Ako je jednostavnije i kvalitetnije i prakticki gotov proizvod, onda bi trebao ipak imati povoljniju cijenu, jelda? Inače to djeluje kao proizvodnja u kini i prodaja po nasim cijenama. U principu time se pridonosi rusenju cijene rada, pa sumnjam da ce itko biti zadovoljan na kraju.

 21. Hrvoje Budin

  Hrvoje Budin

  03. 01. 2011. u 1:16 pm Odgovori

  @barbara:

  nemaš ti baš iskustva s izradom web stranica.. nije prilagodba CMS-a najveći trošak niti najzahtjevniji dio poslova…

  i komentar koji daješ @Ante Primorac ti je bezveze. Nisu svi programeri za sve vrste programiranja… Neki rade genijalne codece, neki su majstori za algoritme za prepoznavanje govora ili objekata na slikama, a neki rade u web prostoru CMS-a i imaju višegodišnje iskustvo u izradi takvih vrsta softvera, znaju sve što je važno da takvi alati budi pouzdani, koji su bottlenecks itd itd

  anyway..nije baš da si neki stručnjak za išta od toga što si komentirala… sorry

 22. Antonio

  Antonio

  04. 01. 2011. u 9:27 pm Odgovori

  Molim?!?!

  “…Među ostalim i zato što je zakonski propisano da web stranice financijskih institucija ne smiju biti na open source rješenjima…”

  Da li se može negdje pronaći gdje ovo službeno stoji? Tko provjerava takve stvari?

 23. AnyDog

  AnyDog

  21. 01. 2011. u 9:49 am Odgovori

  Čitam komentare čisto da se podsjetim kako ljudi svakako razmišljaju … CMS, kako ime kaže je sustav upravljanja sadržajem – postoje najbanalniji sustavi koje se i jedva može nazvati “sustavom” preko raznih srednje složenih i kvalitetno napravljenih rješenja, pa do robusnih mega sustava koji su često custom rješenja zasnovana na frejmvorcima (frameworks) ili još i šire (izlaze i iz framworka)

  NEMA čvrstog pravila ili seta pravila što je “pravi” CMS. Postoje samo uvriježena mišljenja i stavovi što je “pravi” CMS. Koliko god me iritiraju oni koji znaju premalo a glume stručnjake, tako mi idu na živce i oni koji znaju puno a kojima često i smetaju sve te usvojene informacije zbog kojih ne vide jednostavne i logične stvari.

  Po meni, solidni CMS-ovi, koji mogu imati široku upotrebljivost (od šiparice koja bloga, preko nekakvih lokalnih e-novina ili nekih većih sustava za male i srednje firme ) jesu upravo ta Open Source ( Drupal, WordPress, Joomla itd. ) rješenja jer ne koštaju u staru, a utrošak vremena i novaca na njihovo učenje i customiziranje je (uglavnom) još uvijek manje od većine custom CMS-ova.

  p.s. @ Hrvoje – slažem se sa A.Primorcem – jednostavno jedna osoba ne može napraviti kvalitetan CMS. Odnosno, može, ali bi to trajalo preduuuugo … 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Morate podnijeti zahtjev za novu osobnu iskaznicu? Evo kako izbjeći gužvu na šalteru

Završetkom pandemije došao je službeni kraj maskama, ali i mnogim identifikacijskim dokumentima pa tako i osobnim iskaznicama bez kojih ne možete boraviti u Hrvatskoj. Ovo znači samo jedno... ogromni redovi na šalterima.

Najava

Belma Gutlić: “Fokus s cijena kriptovaluta treba prebaciti na tehnologiju koja kriptovalute omogućava”

Danas se možemo pohvaliti da na našoj maloj sceni ne nedostaje konferencija vezanih uz blockchain i kriptovalute. Ipak, postoji jedan krovni naziv kojem se nitko dosad nije posvetio na jednak način, a koji možda zaslužuje i najviše pažnje.

Novost

800.000 eura investicije za Turneo hrvatskih osnivača koji želi digitalizirati globalno tržište turističkih izleta

Za svoju B2B platformu za distribuciju izleta prikupili su 800.000 eura pre-seed investicije. Kažu da im je navjeća konkurencija olovka i papir, a s njom se bore brzom implementacijom, lakim korištenjem i - umjetnom inteligencijom.

Što ste propustili

Netokracija Podcast

Metaverse nije mrtav! Samo je “skriven” zbog investitora

Je li metaverse živ ili mrtav - pitanje je sad. Ako pitate svjetske medije, mnogi su već izdali osmrtnice metaversu. No, možda su malo trčali pred rudo.

Mobilne aplikacije

Predstavljena je aplikacija “Moj ZET” za kupovinu karata javnog prijevoza putem mobitela

Aplikacija je trenutno dostupna za Android uređaje, dok će za iOS biti za nekoliko dana.

Tehnologija

STEM avantura osnovnoškolskih robotičara iz Prigorja Brdovečkog dovela ih je do Maroka i nagrada

Programiranje LEGO robota, razvijanje solarnog punjača mobilnih telefona, natjecanje s drugim ljubiteljima STEM-a, osvajanje medalja i putovanje na drugi kontinent. Malo je reći kako su osnovnoškolci iz Tima Regoč imali uzbudljivu STEM avanturu na kojoj su proputovali preko 2500 kilometara!

Razvoj weba

20 godina WordPressa: Prednosti i mane (zajednice) sustava na kojem počiva skoro 50% weba

Možemo li bolje proslaviti 20 godina WordPressa od detaljne analize u kojoj raspravljamo njegove uspone i padove, prednosti i mane, viziju za budućnost, ali i trenutne goreće probleme u WP ekosustavu...

Analiza

Kako istraživanje korisnika štedi novac i vrijeme

(Iako na prvu zvuči kako predugo traje i previše košta.)

Karijere

Gea Kariž je nova direktorica Mastercarda za Hrvatsku

Mastercard je objavio tri imenovanja u vodstvu kompanije u jugoistočnoj Europi kako bi ojačao prisutnost u regiji i bolje odgovorio na zahtjeve tržišta.