Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Ovaj tjedan Facebook nas je sve iznenadio – čak možda i sa zakašnjenjem. Mark Zuckerberg predstavio je u utorak Facebook Shop, novi način kako će mali i srednji trgovci moći doći do svojih kupaca putem platformi pod krovnom kućom Facebooka.

Iako još od 2016. imamo mogućnosti kupovine na Facebooku, kroz godine obitelj FB aplikacija pomalo je ulazila u eCommerce, da bi zadnjih godinu dana napravili i ozbiljniji korak s beta verzijom Instagram Checkouta, putem kojeg su kupci mogli kupiti proizvode od trgovaca bez da napuštaju Instagram.

Instagram

Ustoličenje Facebook Shopa kao mjesta koje će omogućiti lakše uspostavljanje online prodaje u ovim vremenima čini se kao logičan potez. Skoro dva mjeseca (za Hrvatsku) mnogo malih i srednjih obrta bilo je zatvoreno i osjetili su što znači oslanjanje samo na offline poslovanje odnosno fizičku trgovinu.

Facebook Shop funkcionalnosti zarolat će se narednih mjeseci na poslovnim profilima diljem svijeta, a u nastavku donosimo i što drugačije od poznatog to znači za trgovce i kupce. Osim toga, može li uopće Facebook Shop pomoći “poduzetnicima svih veličina u rastu i razvoju” kako je najavljeno, saznala sam u razgovoru sa stručnjacima iz industrije, ali i domaćim brendovima koje već koriste Facebookove eCommerce mogućnosti.

Što drugačije donosi Facebook Shop?

Ne mnogo toga, trenutno, ali su napravljeni preduvjeti da Facebook uistinu napravi besplatno eCommerce utočište za sve one koji se tek odlučuju krenuti u eCommerce. Kako ističe Krešimir Končić iz Neuralaba, FB platforma je već prije imala funkcije dodavanja raznih proizvoda, oglasa i usluga na Facebook stranicama (Pages), a čak omogućava i “njuškalo style” trgovanje predmetima. Krešimir smatra da Facebook Shop ima priliku zbilja pomoći različitim poduzetnicima, no za sada više kao promocijski kanal:

Dobro je kod FB eCommercea što trgovkinja može imati samo katalog proizvoda na Facebook stranici koja potom vodi na njezin bazni web shop. Mislim da je to odlična stvar za sve trgovce i kako sam rekao, dobar promocijski kanal (a i dobra zarada Facebooku od trgovčevih oglasa).

Facebook Shop kao takav će olakšati poduzetnicima uspostavu jedinstvene online trgovine kojoj će kupci uskoro moći pristupiti i putem Facebooka i Instagrama. Na njoj će trgovci moći sami odabrati proizvode koje žele promovirati i potom prilagoditi izgled i dojam svoje trgovine izborom naslovne fotografije i boja kojima žele predstaviti svoj brend. S korisničke strane, kupci će moći pretraživati cijelu kolekciju, označiti i spremiti proizvode koji ih zanimaju i potom napraviti narudžbu na internetskoj stranici poduzeća. Međutim, značajne promjene donijelo bi tek naručivanje i bez napuštanja aplikacije, no tu mogućnost trenutno mogu koristiti samo kupci u SAD-u.

Krešimir Končić: “Direktan benefit će imati trgovci koji planiraju koristiti Facebook video ili Live stream platformu. Naime, po novom će biti moguće implementirati kartice proizvoda u sam video ili live stream feed i tako omogućiti direktnu kupnju proizvoda unutar samog video sadržaja.”

Analitički stručnjak Robert Petković iz Promedia Grupe, također pohvaljuje ovakvu inicijativu, iako priznaje da se nama u Hrvatskoj, koja je na kraju epidemije, možda čini zakašnjelom. Međutim, kako vidimo, u SAD-u ona itekako ima smisla:

S obzirom na to da u dobrom dijelu svijeta (pogotovo USA) epidemija tek kreće ka vrhuncu, kreiranje bilo kakve platforme koja će malim trgovcima pomoći da na brzinu kreiraju trgovinu kojom će prodavati svoje proizvode online je super stvar. Vidjeli smo slične inicijative i kod nas prije mjesec-dva i sve su pokazale inicijalno dobre rezultate. Kakvi će biti njihovi rezultati kada mjere malo popuste, to ćemo još vidjeti. U svakom slučaju – sljedeća dva tjedna su ključna :))))).

Osim toga, korisnici će od sada moći komunicirati s poslovanjima koristeći bilo koju od chat funkcionalnosti iz obitelji Facebook aplikacija, Marcel Majsan iz udruge eCommerce Hrvatska smatra da se upravo tu kriju najveći potencijali:

Kao glavnu prednost korištenja Facebook Shopsa vidim integraciju najpopularnijih chat platformi (Facebook, Instagram i Whatsapp), što će korisnicima olakšati kupovinu, a kasnije i plaćanje unutar poznatih aplikacija. Kinezi već dugo godina kupuju i plaćaju preko WeChat platforme, pa vjerujem da će se taj trend proširiti prema cijelom svijetu upravo zahvaljujući Facebooku.

Krešimir dodaje i kako će to donijeti mogućnosti razvoja raznih botova i interakcija kako bi korisnici mogli direktno kupiti proizvod i kroz chat kanale. O botovima na Facebook Messengeru je i sam već nešto pričao, a nedavno smo imali priliku čuti i od Andreja Filetina kako se danas korisničko iskustvo kupnje može ispolirati korištenjem kanala prodaje gdje korisnici već jesu.

Potencijalne benefite Facebook Shopa vidjet će i trgovci koji žele komunikaciju i integraciju preseliti na Facebookove chat platforme.

Što konkretno Facebook Shop znači trgovcima?

Robert predviđa da će Facebook trgovina služiti kao svojevrsni “inicijalni ulaz u svijet web trgovine”, kroz koji će mnogi potencijalni web trgovci naučiti što je sve web trgovina te će se s puno jasnijim ciljevima i zahtjevima obraćati arhitektima složenih eCommerce rješenja.

U zadnja dva mjeseca imali smo prilike vidjeti kako su mnogi trgovci htjeli ući u eCommerce, a da nisu uopće znali što to sve znači pa su recimo od developera očekivali da im riješe kompletnu logistiku, mislili su da developeri drže skladišta i slično.

S druge strane, oni koji su se na vrijeme okrenuli online alatima, njima su odavno ovladali. Mario Frančešević iz SeekandHita stoga vidi da bi ovo mogla biti dobra nadogradnja za one koji su već sada značajno usmjereni na Facebook i Instagram u svom poslovanju, i kojima su kupci na navedenim platformama. To mi potvrđuju voditeljice domaćeg modnog brenda Boudoir, Morana Saračević i Martina Čičko Karapetić kojima trenutno oko 50% kupaca dolazi preko društvenih mreža:

Osim što ulažemo dosta vremena u prezentaciju naših proizvoda na našim društvenim mrežama, mi također stalno reklamiramo naš web na Facebooku i Instagramu putem remarketing kampanja i to nam se isplati.

Boudoir

Ipak, i one su svjesne da je ovaj Facebookov korak u eCommerce možda trenutno bitniji tvrtkama koje još nemaju web trgovinu:

To je zapravo praktično i jednostavno rješenje, ali po meni nije dugoročno. Online trgovina je budućnost i svaka ozbiljna firma treba gledati da u dogledno vrijeme uloži u web trgovinu. Mi naše proizvode prodajemo online već zadnjih 5 godina i to se pokazalo kao velika prednost u ovoj krizi jer smo već imale veliku bazu kupaca koji su imali pozitivno iskustvo online kupovine i nismo trebale složiti webshop takoreći preko noći.

Za veće i velike, nije najveća sreća

Tog mišljenja je i Krešimir koji napominje kako će Facebook eCommerce funkcije biti nezanimljive trgovcima koji imaju sijaset raznih proizvoda, grupa, varijacija, popusta, membership sadržaja – a to je većina trgovaca:

Naime, svaki web shop je mali samostalni ekosustav s tisuću internih pravila oko cijena i uređivanja kataloga proizvoda pa bi preslikavanje toga na FB eCommerce bio Sizifov posao. Ima još jedna poslovna stvar – dosta trgovaca distribuira razne brendove pod raznim uvjetima te iz pravnih razloga neće moći koristiti FB eCommerce alat. S obzirom na sve navedeno, vjerujem da za sada većina trgovaca ipak neće ići u preslikavanje svojeg eCommerce poslovanja na FB.

 

Marcel Majsan: “Obzirom na to da će biti besplatan, vjerojatno će pasti broj otvaranja novih Shopify i WooCommerce shopova, koje su najpopularnije među početnicima u online prodaji. Vjerujem da su toga i oni svjesni jer su omogućili integraciju s tim platformama, no kako će to izgledati, tek ćemo vidjeti.”

Za veće trgovce Facebook Shop ne donosi mnogo, ali će biti zgodan za fokusno ciljanje, dodaje Ivan Frančešević iz SeekandHita:

Siguran sam da će biti i primjera većih brandova i velikih ecommerce tvrtki koji će ovo iskoristiti kao dodatan kanal za približavanje određenim ciljnim skupinama, ali mislim da će to biti u znatno manjoj mjeri nego kod SMB poduzeća.

Marcel Majsan smatra da će od Facebook Shopa najviše koristi imati trgovci koji žele prodavati isključivo online jer ne vjeruje da će ova platforma imati sve mogućnosti i integracije koje trebaju veće trgovine, a koje im sada omogućuju kompleksna custom rješenja i povezivanje webshopa s kompleksnim ERP i CRM sustavima:

Primjerice, sumnjam da će Facebook Shops ikada ponuditi napredne B2B funkcionalnosti, prikaz stanja zaliha po poslovnicama, mogućnosti dorade checkout procesa, personalizirane post purchase sekvence i slično.

Bezbrižna online kupnja putem Facebooka?

Ipak, to ne znači da Facebook Shop mali i srednji offline poduzetnici ne bi trebali uzeti u obzir. Uostalom, kako kaže Marijana Ćelić, marketing menadžerica domaćeg kozmetičkog brenda Skintegra, moderni potrošač ima i povećana očekivanja:

Ako brendovi žele ispuniti ova očekivanja trebaju i drugačije pristupe proizvodima, oglašavanju i potrošačima. Skintegra kao mlada i proaktivna tvrtka prihvaća modele poslovanja okrenutih ka budućnosti i spremni smo na prilagodbu te ćemo kupcima uvijek pružiti mogućnost izbora (kupnja u fizičkom dućanu, kod partnera, u našoj online trgovini ili pak preko Facebook Shopa).

Bez obzira na novopredstavljeni Facebook Shop i potencijalne benefite koje bi mogao donijeti prodavačima, uvijek je preporuka imati vlastitu web stranicu, odnosno webshop, smatra Mario Frančešević. Skintegra

Dati kupcima opcije i biti prisutan gdje god su i oni je više nego poželjan pristup. A prava realizacija Facebook Shopa, gdje bi se ukupan proces kupnje mogao odraditi putem FB-a, bez prosljeđivanja na glavni webshop, bio bi veliki plus za poduzetnike u pogledu povezivanja procesa online kupnje s najposjećenijim aplikacijama na svijetu. No, bi li to brendovima poput Boudoira i Skintegre olakšalo situaciju ili bi im donijelo neke nove izazove? Iz Boudoira u ovom novitetu vide nove mogućnosti, uostalom i sami trenutno imaju proizvode u katalogu na Facebook stranici čiji linkovi na kraju samo vode u njihovu web trgovinu:

Međutim, tu se sad nalazi i jedna problematika, a ta je, hoće li se netko tko nema još iskustvo internet kupovine odlučiti da mu prva kupnja bude baš putem Facebooka? Tu se otvara pitanje Facebookovih skandala vezanih uz curenje podataka koje revno prikuplja, a gdje bi uz sve vaše osobne podatke koje ima dobio i podatak o vašoj kreditnoj kartici.

Facebook širi pipke

Iako je u svojem najavnom videu Mark oformljavanje Facebook Shopa zaveo u veo lijepih riječi, o tome kako su tražili način da pomognu malim i srednjim poduzetnicima, malo toga nas još od Facebooka može zbilja uvjeriti da je “zbog zajednice i ljudi”. Krešimir smatra i kako je ovaj izlet u eCommerce nešto sadržajniji nego se vidi na prvu, i to iz par aspekata. Za početak, njihov potez mu se čini kao pokušaj diverzifikacije prihoda:

Iako je Zuckerberg rekao da im je poslovni model oko eCommerce-a “samo” dodatna distribucija oglasa, njihova “Checkout” usluga koja je otvorena za tržište SAD-a se čini kao payment procesor koji uzima fee na svaku transakciju – što je bazični Shopify poslovni model.

Ako sve bude išlo po planu, kako u svojoj kolumni zaključuje CEO Auke, Daniel Döderlein, i ako se uspješno prihvati kupovanje direktno kroz Facebook i Instagram, sljedeći korak bit će integracija novih sustava plaćanja koje će kontrolirati sam Facebook, a čime će se zaobići posrednici. No, osim dodatnih prihoda od eCommercea, za Facebook ovo bi moglo značiti i dobavljanje novog vrijednog seta shopping podataka.

Vjerujem da je ovo sljedeći potez Facebooka u njihovom nastojanju da zamijene tradicionalna plaćanja i steknu daljnju kontrolu nad podacima milijarde svojih korisnika, a koji bi onda uključivali podatke o kupnji i njihov poslovni inventar.

Praćenje poslovanja unutar Facebook Shop ekosustava

S obzirom na to da se FB Shop nalazi unutar Facebook ekosustava, zanimalo me i da li je to lošije iz pogleda praćenja učinkovitosti. Mario Frančešević čija se agencija specijalizirala u performance marketingu, mišljenja je kako analitika ne bi trebala biti problem jer i Facebook ima kvalitetno rješenje uz koje je moguće analizirati podatke i donositi ispravne odluke. S njim se slaže njegov brat i kolega Ivan, ali on dodaje kako za one naprednije eCommerce projekte, odnosno samostalne webshopove, Google Analytics ipak nosi svoje prednosti.

Sa strane analitike i razumijevanja korisnika Facebook je trenutno u nekim segmentima i napredniji nego Google (npr. jako dobro radi cross device tracking), dok osnovne dijelove pokriva gotovo jednako (čak sadrži i dosta sličnih tipova reportova), ali uz manju kompleksnost i prilagodljivost. Ali nedostatak mogućnosti prilagodbe iskreno vidim kao najveći minus, jer čim poslovanje krene rasti javlja se potreba za prilagođavanjem trackinga poslovnom modelu i ciljevima, što u praksi gotovo uvijek znači da predefinirana rješenja nisu dovoljno dobra, a taj dio Google Analytics (i vlastiti site) pokrivaju puno bolje.

Marcel Majsan ne vjeruje da će ova platforma imati sve mogućnosti i integracije koje trebaju veće trgovine, a koje im sada omogućuju kompleksna custom rješenja ili jače eCommerce platforme. SocialMediaExaminer

Što se tiče praćenja metrika, Robert Petković pak objašnjava kako se svaka platforma u načelu drži svojih metrika te vjeruje da će za većinu malih trgovaca ono što nudi Facebook biti dovoljno za osnovno poslovanje i praćenje nekih osnovnih prodajnih metrika.

Naravno da vi pritom nećete moći u Google Analyticsu svog weba vidjeti promete s tog shopa, kao što niti sada u Google analitici ne vidite posjete vašem Facebook pageu, nego vidite samo posjete vašem webu koje su došle s Facebooka. No, koliko vidim, Facebook planira napraviti integraciju sa Shopify, WooCommerce i sličnim platformama, od kojih očekujem da prodajne metrike svih vaših shopova (u slučaju da imate i klasični webshop i onaj na Facebooku) prikazuju unutar recimo Shopify platforme. Pritom očekujem integrirane prikaze prodajnih metrika, a ne nužno i marketinških.

Mario ističe da je jasna ideja iza cijele stvari – prodajom putem Facebooka, male tvrtke će biti prisiljene koristiti njihovo oglasno rješenje kako bi bile uspješne te će Facebooku donijeti novi izvor prihoda od oglašavanja, a s njime se slaže i Robert:

Facebook, kao i druge slične platforme (Amazon) pokušavaju trgovce držati unutar svog ekosustava, kako vam recimo ne bi palo na pamet oglašavati se na Googleu, s kojeg vam link vodi na vaš Facebook Shop, nego bi htjeli da se vi isključivo oglašavate na Facebooku. Ništa neočekivano.

I to je sasvim u redu. No, iako Facebook Shop znači još jednu opciju za brži i lakši ulazak u eCommerce, treba napomenuti da isto tako to sa sobom nosi posljedice za iste one trgovce kojima je to jedina opcija.

Biti ovisan o Facebooku – na još jedan način

Mario tako komentira kako baziranje poslovanja na rješenju treće strane, bez mogućnosti utjecaja na bilo koji segment, može biti pogubno za poslovanje tvrtke koja se isključivo oslanja na takav ili sličan proizvod.

Dogodi li se da je Facebook Shop neuspješan u očima Facebooka, te ga odluči ugasiti, oni koji bi se posvetili samo njemu bi bili u ozbiljnom problemu.

Ivan Frančešević: “Facebookova pozicija i razmišljanje mislim da je prilično jednostavno, usmjeravanje kod eCommercea prema tome da je zapravo puno više performance kanal, što bi posljednično trebalo prodavačima donijeti više prodaja, a Facebooku više prihoda od oglašavanja.”

Uostalom, najbolji primjer tome koliko utjecaja jedna odluka platforme može donijeti vidjeli smo kroz mijenjanje algoritama News Feeda prošlih godina. Kako je Facebook mijenjao fokus sa službenih i brend stranica na organski sadržaj mnogi brendovi su ostali nasukani na pustim otocima daleko od očiju korisnika (izuzev onih sponzoriranih, naravno). U pozadini problema stoji lekcija koje se prisjeća Robert Petković. Kako objašnjava, u marketingu odavno postoji podjela na Earned, Paid, Owned i Shared medije te se uvijek spominje da samo “Owned” medije možete u potpunosti kontrolirati.

Vaša Facebook trgovina će u ovom slučaju spadati pod “Shared” media i vi nikada nećete moći znati što će Facebook sutra promijeniti u postavkama trgovine, a što će vama možda ugroziti poslovanje. Tako nešto se puno teže može dogoditi ako imate svoju web trgovinu (“Owned” media) iako je inicijalni trošak takve trgovine znatno veći od ulaska u gotov sustav kakav je Facebook.

S Robertom se slaže i Mario, koji objašnjava kako sama zatvorenost sustava, odnosno vezanost za jednu platformu, znači i manju skalabilnost poslovanja kasnije što znači otežano otvaranje i testiranja kampanja na drugim kanalima ili dodavanja ostalih tracking skripti, primjerice za Bing ili LinkedIn.

Facebook Shop neće biti game changer, ali bi mogao promijeniti mindset

Idealna situacija, bila bi, kako kaže Mario, da trgovac ima webshop kod kojeg sam odlučuje što će napraviti, a kojemu će Facebook Shop samo poslužiti u smjeru širenja poslovanja gdje će se usmjeravati na proizvode koje Facebook ili Instagram publika voli kupovati. Krešimir također smatra da bi svaki trgovac koji drži do svog poslovanja trebao biti vlasnik svojeg webshopa i svojih podataka, što omogućuju sustavi poput WooCommercea, o čemu smo već naširoko pričali. Međutim, nemaju svi te mogućnosti.

Robert usprkos svemu kaže kako utopistički vjeruje da će Facebook poslužiti kao edukator za široke narodne mase, pritom će kreatori jeftinih eCommerce rješenja ostati bez posla, ali će ponuđači kvalitetnih eCommerce rješenja sada imati više vremena posvetiti se naprednijim klijentima, kojih će biti sve više.

Donedavno aktivne mjere izolacije navele su brojne OPG-ovce, koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu, da posegnu za nekim drugim kanalima, između ostalog, prodavalo se i putem Facebook Grupa. Upravo su zato OPG-ovi jedni od ciljanih skupina ove nadogradnje.

Nije dvojbeno da Facebook Shop nosi i potencijale i izazove za eCommerce sferu u narednim mjesecima. Činjenica jest da trenutno Facebook Shop još ne donosi toliko novosti koje bi zbilja potaknule offline trgovce da pohrle otvarati Facebook Shopove, ali će za one postojeće biti izvrstan kanal za dodatnu vidljivost, na Instagramu pogotovo, gdje može poslužiti kao nadogradnja sadržaja koji kupci ionako traže i gledaju.

Uostalom, dok ne naprave najvažniji korak – mogućnost kupnje direktno s FB platformi, još ćemo vidjeti kako će se Facebook Shop primiti kod poduzetnika, a ima tu još mjesta za poboljšanje, ističe Marcel:

Nadam se da će Facebook Shops omogućiti izradu dodatnih stranica (uvjeti kupovine, o nama…), transakcijske poruke čiji sadržaj se može mijenjati po želji, te najvažnije, naplatu u domaćoj valuti – jer bez toga neće biti legalno prodavati putem te platforme u Hrvatskoj.

Konačno, da li Facebook Shop donosi veliku prijetnju postojećim eCommerce igračima? Teško – zaključuje Robert:

Hoće li ovakva trgovina zaživjeti? Ne znam, to tek treba vidjeti. Nije niti Facebook Marketplace (još) uništio Njuškalo, pa tako neće niti ovaj novi projekt tako skoro uništiti eKupi.hr ili recimo Amazon.

Međutim, Facebookov dublji ulazak u eCommerce dobra je stvar za cijelu industriju, ako ništa, kako objašnjava Krešimir – poradi popularizacije online kupnje.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Kako je Estonija postala “startup nacija”, može li to Hrvatska, kako – i kad?

Može li novoosnovana udruga Cro Startup ponoviti uspjeh koji je postigla Startup Estonia? Eve Peeterson iz te udruge ispričala je koje su promjene, inicijative i angažmani bili ključni za uspjeh.

Panel

Rok trajanja programera: Možete li 57-godišnjaka zamisliti na razgovoru za posao frontend developera?

Možete li 57-godišnjaka zamisliti na razgovoru za posao frontend developera u nekoj domaćoj IT agenciji? Zavirili smo u raspravu o tome koliki je rok trajanja programera i upitali nekoliko njih, različitih razina iskustva i pristupa karijeri, može li se do mirovine biti "samo programer".

Izvještaj

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. potrošeno 1,65 milijarde kuna, 75% otišlo Googleu i Meti

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. godini potrošeno je milijardu i 657 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje digitalni AdEx koje su za HUDI (Hrvatsku udrugu digitalnih izdavača) proveli austrijska agencija Momentum i lokalni partner Ipsos.

Što ste propustili

Izvještaj

Voditelji i menadžeri inženjerskih timova, odrađujete li 1:1 razgovore s članovima svog tima (i zašto ne)?

Hrpetina se propusta u IT tvrtkama dogodi jer se nešto nije iskomuniciralo na vrijeme. Jedna stvar slijedi drugu. U tvrtki nije vladala kultura otvorene komunikacije niti se izgradilo povjerenje da netko bez straha vokalizira svoja iskustva, a osobi se nije dala ni prilika da to učini privatno, jedan na jedan. Na kraju, umjesto da se suoče s mogućim problemima, proaktivno gradeći kulturu otvorenog razgovora, tvrtke izbjegavaju kopati ispod rečenice "Ma nema problema..."

Kultura 2.0

Kako izgraditi karijeru i život u Istri?

Nakon dvije godine vraća nam se Digital Labin, a mi koristimo priliku s prvim čovjekom iza poznate istarske konferencije pričati o razvoju lokalne tech zajednice!

Startupi i poslovanje

Upoznajte 13 hrvatskih healthtech timova “Get Started in Health Innovation” programa

Pred vama je prva generacija jedinog programa u Hrvatskoj koji se sustavno posvetio podršci stručnjaka koji žele razvijati nešto u segmentu healthtecha. Njihova rješenja fokusirana su na razne probleme u zdravstvenom sustavu: od alata za efikasnije pružanje zdravstvene pomoći, ali i onih koji olakšavaju rad samih zdravstvenih djelatnika do rješenja koja i pacijentima omogućavaju jednostavnije pratiti svoje zdravstveno stanje.

Intervju

Kako je softverski inženjer s Kube našao svoju oazu u Microsoftovom razvojnom centru

Iz daleke Havane na Kubi, softverski inženjer Arnaldo Perez stigao je u Microsoftov razvojni centar u Srbiji. Kako, zašto, u kojem timu i što danas radi, kako se privikao na novo okruženje te što je naučio u zadnje četiri godine radeći u Microsoftu i regiji, saznali smo u intervjuu.

Nesortirano

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku.

Novost

Huawei Apps UP natjecanje se vraća s nagradom od preko milijun dolara

Treću godinu zaredom Huawei bogatim fondom nagrađuje najbolje programere koji će se odvažiti na razvoj aplikacija za ekosustav Huawei mobilnih usluga.