Je li vaša Facebook juha prevruća?

Je li vaša Facebook juha prevruća?

U razvijenim zemljama Zapada više se ne postavlja pitanje je li neka tvrtka na Facebooku, već s koliko pametnom i kvalitetnom strategijom je tamo. Drugim riječima, tvrtke koje sudjeluju na Facebooku postale su dio komunikacijsko-tržišnog standarda. Iako kod nas to još nije slučaj, sve statistike i predviđanja stručnjaka ukazuju kako će prije ili kasnije gotovo svaka tvrtka okušati sreću na najživljem trgu na svijetu. U prethodnom članku nabrojali smo vam pet teško oborivih argumenata zašto svaka tvrtka treba biti prisutna i aktivna na Facebooku, no ono što se pokazuje kao goruće pitanje jest način na koji će se tvrtka tamo predstaviti.

U razvijenim zemljama Zapada više se ne postavlja pitanje je li neka tvrtka na Facebooku, već s koliko pametnom i kvalitetnom strategijom je tamo. Drugim riječima, tvrtke koje sudjeluju na Facebooku postale su dio komunikacijsko-tržišnog standarda.

Iako kod nas to još nije slučaj, sve statistike i predviđanja stručnjaka ukazuju kako će prije ili kasnije gotovo svaka tvrtka okušati sreću na najživljem trgu na svijetu.

U prethodnom članku nabrojali smo vam pet teško oborivih argumenata zašto svaka tvrtka treba biti prisutna i aktivna na Facebooku, no ono što se pokazuje kao goruće pitanje jest način na koji će se tvrtka tamo predstaviti.

Sitne prijevare više ne prolaze

Zaboravite na klasične PR navade jednosmjerne objave informacija za koje tvrtka smatra da su relevantne. Zaboravite na ona „divna“ vremena kada su greške, sitne prevare i propusti uspijevali proći nezapaženo. Korisnici su pametniji i, u svakom slučaju, informiraniji od toga. Na švedskom stolu internetske kuhinje ponuđeno je mnogo hrane, no kad jednom probate jelo koje ostavlja gorak okus u ustima – ne vraćate mu se.

Pa kad već povlačimo paralele sa hranom, svaki bolji vlasnik restorana zna da svom gostu mora ponuditi specijalitet kuće, izaći mu u susret ako nešto nije u redu te u svakom trenutku biti spreman prihvatiti kritiku.

Nađite svoje korisnike i kupce

Iz istog razloga najuspješnije tvrtke na Facebooku ne sjede i ne čekaju da ih korisnici pronađu te odaberu najbolje iz njihove ponude. Te su tvrtke uvele standard koji nalaže da dobra usluga i dobar proizvod nalazi svog konzumenta, a ne obrnuto. Kao što je prije ere blogova i društvenih mreža čitatelj pronalazio vijest, sada vijest pronalazi čitatelja. Tehnologija omogućuje da se to događa bilo kad i bilo gdje.

Problem nastaje kada vaš proizvod bude bačen pred kupca bez stila, osmijeha i argumenta…  Tada, koliko god on bio kvalitetan, ljudima je u prirodi je da ga odbaci.

Upravo je zato bitno da na vrijeme naučite što to korisnici online društvenih mreža traže od vas te kako im to trebate ponuditi. Zapitajte se zašto su neke tvrtke natprosječno uspješne na Facebooku, a zašto neke dožive neviđen fijasko?

Čarobne riječi koje sadrže odgovor su sljedeće: Kvalitetan community menadžment.

Brine li vaša tvrtka o tome?

Ukoliko se ne brine, pošaljite odgovorne na Faceokraciju, prvu hrvatsku konferenciju i radionicu posvećenu isključivo najpopularnijoj društvenoj mreži u Hrvatskoj – Facebooku! Prva radionica već je rasprodana uz tvrtke poput Emmezete, 24sata i Hypo Alpe Adria banke, a uz promotivni kod “netokracija014” dobivate 20 posto popusta na kotizaciju! Prijavite se na Faceokraciju već danas!

Komentari

  1. Ivan Križić

    Ivan Križić

    12. 05. 2010. u 7:53 pm Odgovori

    Facebook je jedan vrlo moćan servis kojeg rijetko koji poduzetnik u ovoj državi ozbiljno shvaća. Primjer uspjeha kojeg treba zahvaliti Facebooku svakako je ekipa iza portala kupimajicu.net koja je obukla 2000 klinaca na ovogodišnjim Jadranskim igrama (Igre bez granica) u 28 gradova. Sajt su pokrenuli iz šale, a zahvaljujući Facebooku posao im cvjeta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Unatoč krizi, Q agency zapošljava i širi poslovanje – što im je pomoglo u prodaji i organizaciji posla?

Hrvatska softverska agencija Q danas umjesto da otpušta - zapošljava, što im je pomoglo u prvom valu širenja COVID-19 bolesti da nastave dalje širiti poslovanje i uspješno odrađivati dogovoreno?

Startupi i poslovanje

Bez vas ne može: Sistemski inženjeri, tražite li novu priliku u vrijeme krize?

Ako ste u dubini istinski "problem solver", vi ste pravi kandidat za domaće timove koji i najzahtjevnijim korisnicima mogu olakšati poslovanje.

Kultura 2.0

Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u čitavoj EU

U istraživanju u kojem se ocjenjivala sposobnost pregledavanja interneta, korištenja digitalnih alata i aplikacija Hrvatska je odnijela prvo mjesto u čitavoj EU.

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.