CES 2015: Nemamo lebdeće daske, imamo Internet of Things!

CES 2015: Još uvek nemamo lebdeće daske, ali zato imamo ‘Internet of Things’

San ili noćna mora svakog IT novinara, pa to je definitivno Consumer Electronics Show koji se početkom januara održava u Las Vegasu. Poslednji dan najvećeg sajma posvećenog tehnologiji polako se približava, a ukoliko je suditi po izlagačima i njihovim najnovijim proizvodima, Internet of Things konačno je postao vodeći trend koji će umnogome oblikovati razvoj potrošačke tehnologije u narednih nekoliko godina.

iot

Ako radite u startup kompaniji i razvijate novu mobilnu aplikaciju ili pak društvenu mrežu – prestanite istog trenutka. Godina je 2015., a iako još uvek nemamo hoverboard daske, sudeći po poslednjim trendovima, budućnost leži u povezanim uređajima koji međusobno komuniciraju, a koji nama, korisnicima, olakšavaju svakodnevni život.

Internet of Things, kako je ime ovom trendu, zablistao je tokom ovogodišnjeg CES-a i to u velikom svetlu. Gotovo svaki izlagač predstavio je svoje viđenje budućnosti, bio on startup kompanija ili velika tehnološka korporacija. Pametni telefoni konačno su dostigli svoj vrhunac, a vodeću ulogu polako preuzima IoT, odnosno svi oni povezani uređaji sa kojima čovek ima dodir na dnevnom nivou.

Veliki igrači klade se na IoT

Za razliku od startupa koji su na ovogodišnjem izdanju pomenute konvencije predstavili nove tehnologije i dostignuća, velike kompanije premijerno su otkrile nove uređaje namenjene upravo domaćinstvima. Od pametnih šporeta i veš mašina koje je predstavio LG, pa sve do pametnih brava poput Augusta i lampi-zvučnika koje je predstavio Sony – gotovo svi se klade na povezanost, a nemali broj kompanija obećava i stopostotnu posvećenost IoT trendu.

Glavna keynote prezentacija bila je posvećena upravo Internet of Things tehnološkim dostignućima.
Glavna keynote prezentacija bila je posvećena upravo “Internet of Things” tehnološkim dostignućima.

Možda i najbolji primer jedne takve kompanije jeste upravo Samsung. Direktor ovog južnokorejskog tehnološkog giganta, Boo-Keun Yoon, izjavio je još tokom prvog dana da Internet of Things predstavlja polje od izuzetnog interesa za ovu kompaniju, što su i potvrdili nedavnom akvizicijom startupa Smart Things. U svom govoru, Yoon je otkrio da je Samsungova misija da do 2020. godine u potpunosti bude okrenut ka IoT uređajima, te da se nada da će i druge kompanije krenuti njihovim stopama.

Kontrolisanje uređaja putem pametnih telefona samo je početak budući da u igru polako ulaze i pametni satovi, te drugi nosivi uređaji. Ljudi su danas povezaniji nego ikada, više cene informacije i podatke, a isto tako, više se opredeljuju da pametna tehnologija kontroliše njihovu životnu sredinu, te da donosi pametnije odluke kada su potrošnja i kvalitet života u pitanju.

Akronimi vladaju svetom tehnologije

Pored IoT, ove godine zaživeo je i ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) za koji su možda najzasužniji upravo nVidia te Sony, dve kompanije koje su zaostale po pitanju mobilnih tehnologija, a koje se nadaju da će upravo njihova rešenja poput pametnih čipova, te senzora i kamera namenjenim automobilima, predstavljati sledeći korak u primeni novih tehnologija u auto industriji.

Prepoznavši potencijal, Samsung i BMW najavili su uzajamnu saradnju koja se zasniva na povezivanju automobila i različitih mobilnih uređaja.
Prepoznavši potencijal, Samsung i BMW najavili su uzajamnu saradnju koja se zasniva na povezivanju automobila i različitih mobilnih uređaja.

Porast u ove dve kategorije neminovan je, a toga su svesni gotovo svi – počevši od startup kompanija, pa sve do velikih giganata. Iako su godinama klizali po uspehu pametnih telefona i drugi mobilnih uređaja, najnovija dostignuća otvaraju potpuno novo poglavlje u kome se rasplet tek treba ispisati.

Ipak, kompanije koje žele da igraju glavnu ulogu u ovoj predstavi, moraće da standardizuju mnoge stvari, ali i da kreiraju platforme koje će podržavati komunikaciju između ovih uređaja. Po svemu sudeći, u godinama koje su ispred nas susrešćemo se sa još više akronima!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.