Bike Rijeka: Aplikacija koja približava bicikliranje Rijekom

Bike Rijeka: Nagrađivana aplikacija s kojom nećemo lutati biciklirajući Rijekom i okolicom

Kako spojiti vožnju biciklom u prirodi, turističku ponudu nekoliko geografski bliskih gradova, smještajne kapacitete i priliku za predah uz jelo i piće? Približavajući ponudu Rijeke i okolice, odgovor daje aplikacija Bike Rijeka, s početkom projekta pretprošle godine i nastavkom puta na kojemu su došla i dva lanjska međunarodna priznanja.

Trsatska Gradina, Rijeka (autor: Marko Matešić)
Autor: Marko Matešić

Ako još niste upoznali rekreacijsku i turističku ponudu riječkog područja, a voljeli biste to napraviti na biciklu, putokaz za vožnju na dva kotača i znamenitosti Rijeke i okolice otkrit će aplikacija Bike Rijeka, nastala kao projekt tamošnje agencije Molekula. Sve je krenulo od dvočlane Molekuline ekipe u kojoj su Jasmina Hatežić i Ivan Pletenac, a sa širenjem priče, u igru su ušli programeri za izradu aplikacija za iOS i Android, lokalne turističke zajednice i predstavljanje izvan Hrvatske, s priznanjima na dva međunarodna okupljanja.

Na lanjskom 12. Međunarodnom kartografskom festivalu Tourmap u Pragu, Bike Rijeka zaslužila je nagradu za drugo mjesto u kategoriji Electronic maps and travel guides, dok je na dodjeli godišnjih nagrada Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) u Madridu bila druga u kategoriji Innovation in Research and Technology.

Kako pronaći najbolju stazu?

Aplikacija koja predstavlja riječko područje omogućava pronalazak najbolje staze za biciklista, ovisno o tome gdje se u tom trenutku nalazi i za koliku je dužinu staze i težinu uspona spreman. Staze se mogu pronaći na Googleovoj karti unutar aplikacije, a više podataka dostupno je u njihovu popisu ispod karte. Odabir staza je Molekulinoj ekipi bio lakši s obzirom na to da se time ne bave od jučer i imali su dovoljno materijala za razradu početne ideje za aplikaciju. Kako se prisjetila Jasmina Hatežić, ideja je stara više od tri godine, a priča ima i svoju pozadinu:

U posljednjih osam godina, Molekula je radila na razvoju koncepta i dizajnu biciklističkih karata i brošura za pet turističkih destinacija u Primorsko-goranskoj županiji. Nakon papirnatih izdanja, došli smo na ideju da bi sve te staze trebalo objediniti i to na sasvim novom mediju, mobilnoj aplikaciji. U to vrijeme smo se već bavili temom mobilnih aplikacija, proučavali dizajn korisničkog sučelja i korisničkog iskustva te čekali pravi projekt na kojemu ćemo imati priliku primijeniti to stečeno znanje.

Bike Rijeka staze karte

Razvijajući ideju, Molekulina ekipa povezala se s osam turističkih zajednica u Riječkom prstenu, s dobivenom podrškom u Kastvu, Klani, Viškovu, Rijeci, Jelenju, Čavlima, Kostreni i Bakru. Ruku je pružila i Hrvatska turistička zajednica, a iza šest mjeseci rada, riječka ekipa predstavila je svoju prvu mobilnu aplikaciju:

Sama ideja nam je bila posve jasna i razrađena prije nego smo krenuli u realizaciju, ali smo dosta vremena utrošili na prikupljanje i obradu, odnosno unificiranje svih podataka. Naime, radi se o osam turističkih zajednica, a svaka je sa svojim stazama i neujednačenom metodologijom s obzirom na to da su na osmišljavanju i izmjerama radili različiti autori.

Uključivanje više od 40 biciklističkih staza koje su predstavljene GPS tragom, visinskim profilom, težinom, opisom i omjerom asfalta i makadama bilo je jedan dio priče. Povezivanje s turističkim zajednicama pomoglo je da se predstave atrakcije za turiste, ugostiteljski objekti i smještajni kapaciteti koji proširuju početnu ideju, rekreaciju na dva kotača na riječkom području.

Predstavljanje u Madridu

Jasmina Hatežić i Dominik Damiš (TZ Rijeka) na dodjeli UNWTO Awards Madrid 2016. (izvor: UNWTO Flickr)
Jasmina Hatežić i Dominik Damiš (TZ Rijeka) na dodjeli UNWTO Awards u Madridu (izvor: UNWTO Flickr)

Poslije priznanja na praškom festivalu Tourmap, turistički aspekt Bike Rijeke doveo je njezine autore do siječanjskog finala UNWTO Awards u Madridu, na kojemu su se našli u konkurenciji 17 projekata s četiri kontinenta, razvrstanih u četiri kategorije. Hrvatska aplikacija je u to društvo stigla poslije prijave Turističke zajednice Rijeke:

Uz Bike Rijeka, finalisti kategorije bili su projekti Korea Medical Tourism Online Platform i Fundação Parque Tecnológico Itaipu, Brazil, koji su na kraju i osvojili prvu nagradu. A mi opet drugu. 🙂 Projekti u sve četiri kategorije bili su impresivni i na neki način, i po veličini i uloženim sredstvima, neusporedivi s našim Bike projektom. Vrlo smo sretni, zapravo oduševljeni kako se ipak može polučiti uspjeh, bez obzira na veličinu i dostupna sredstava za realizaciju projekta. Čak i u svjetskim razmjerima.

Jasmina Hatežić i Ivan Pletenac (autor: tiny bizz photography)
Jasmina Hatežić i Ivan Pletenac, Molekulina dvočlana ekipa (autor: tiny bizz photography)

Molekuli je rad na mobilnoj aplikaciji otvorio nove horizonte. S početkom svojega puta 2006. godine, riječka agencija koja se bavi kreativnim vizualnim rješenjima za tradicionalne i nove medije detaljnije se upoznala s terenom digitalnoga. S naglaskom na korisničko iskustvo i razvoj korisničkih sučelja, želja im je što jače povezivanje s developerima i tvrtkama koje razvijaju mobilne i ‘web’ aplikacije.

Jedan od projekata bit će i širenje priče koja je krenula s Bike Rijekom:

Ove godine će nam se pridružiti još jedna članica sa svojim biciklističkim stazama. Kako je aplikacija izrađena 2014., a svi znamo da u ovoj tehnologiji stvari i rješenja ubrzano stare, mjesta za napredak same aplikacije i prikazanih sadržaja u njoj ima puno. Ubrzo nakon Bike Rijeka aplikacije, izradili smo i aplikaciju za biciklističke staze Gorskog kotara, na sličnom principu. Prije nam fali vremena nego ideja, a otvoreni smo za svaku novu suradnju i razvoj dobre ideje.

S obzirom na to da žele još više sadržaja i poboljšanje trenutne ponude, Molekulinu ekipu čekaju novi koraci u spajanju rekreacije i turizma.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.

Tehnologija

Možda vas se sad ne tiče, ali nVidijina 40 milijardi dolara vrijedna akvizicija dotaknut će gotovo sve tehnologije koje koristite

Nvidijina akvizicija Arma mogla bi značiti velike pomake u načinu kako radimo i koristimo različite uređaje, platforme i digitalna rješenja. Koje sve potencijale ova akvizicija znači za novo računalno doba otkrivamo u razgovoru s domaćim stručnjakom.