Bike Rijeka: Aplikacija koja približava bicikliranje Rijekom

Bike Rijeka: Nagrađivana aplikacija s kojom nećemo lutati biciklirajući Rijekom i okolicom

Kako spojiti vožnju biciklom u prirodi, turističku ponudu nekoliko geografski bliskih gradova, smještajne kapacitete i priliku za predah uz jelo i piće? Približavajući ponudu Rijeke i okolice, odgovor daje aplikacija Bike Rijeka, s početkom projekta pretprošle godine i nastavkom puta na kojemu su došla i dva lanjska međunarodna priznanja.

Trsatska Gradina, Rijeka (autor: Marko Matešić)
Autor: Marko Matešić

Ako još niste upoznali rekreacijsku i turističku ponudu riječkog područja, a voljeli biste to napraviti na biciklu, putokaz za vožnju na dva kotača i znamenitosti Rijeke i okolice otkrit će aplikacija Bike Rijeka, nastala kao projekt tamošnje agencije Molekula. Sve je krenulo od dvočlane Molekuline ekipe u kojoj su Jasmina Hatežić i Ivan Pletenac, a sa širenjem priče, u igru su ušli programeri za izradu aplikacija za iOS i Android, lokalne turističke zajednice i predstavljanje izvan Hrvatske, s priznanjima na dva međunarodna okupljanja.

Na lanjskom 12. Međunarodnom kartografskom festivalu Tourmap u Pragu, Bike Rijeka zaslužila je nagradu za drugo mjesto u kategoriji Electronic maps and travel guides, dok je na dodjeli godišnjih nagrada Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) u Madridu bila druga u kategoriji Innovation in Research and Technology.

Kako pronaći najbolju stazu?

Aplikacija koja predstavlja riječko područje omogućava pronalazak najbolje staze za biciklista, ovisno o tome gdje se u tom trenutku nalazi i za koliku je dužinu staze i težinu uspona spreman. Staze se mogu pronaći na Googleovoj karti unutar aplikacije, a više podataka dostupno je u njihovu popisu ispod karte. Odabir staza je Molekulinoj ekipi bio lakši s obzirom na to da se time ne bave od jučer i imali su dovoljno materijala za razradu početne ideje za aplikaciju. Kako se prisjetila Jasmina Hatežić, ideja je stara više od tri godine, a priča ima i svoju pozadinu:

U posljednjih osam godina, Molekula je radila na razvoju koncepta i dizajnu biciklističkih karata i brošura za pet turističkih destinacija u Primorsko-goranskoj županiji. Nakon papirnatih izdanja, došli smo na ideju da bi sve te staze trebalo objediniti i to na sasvim novom mediju, mobilnoj aplikaciji. U to vrijeme smo se već bavili temom mobilnih aplikacija, proučavali dizajn korisničkog sučelja i korisničkog iskustva te čekali pravi projekt na kojemu ćemo imati priliku primijeniti to stečeno znanje.

Bike Rijeka staze karte

Razvijajući ideju, Molekulina ekipa povezala se s osam turističkih zajednica u Riječkom prstenu, s dobivenom podrškom u Kastvu, Klani, Viškovu, Rijeci, Jelenju, Čavlima, Kostreni i Bakru. Ruku je pružila i Hrvatska turistička zajednica, a iza šest mjeseci rada, riječka ekipa predstavila je svoju prvu mobilnu aplikaciju:

Sama ideja nam je bila posve jasna i razrađena prije nego smo krenuli u realizaciju, ali smo dosta vremena utrošili na prikupljanje i obradu, odnosno unificiranje svih podataka. Naime, radi se o osam turističkih zajednica, a svaka je sa svojim stazama i neujednačenom metodologijom s obzirom na to da su na osmišljavanju i izmjerama radili različiti autori.

Uključivanje više od 40 biciklističkih staza koje su predstavljene GPS tragom, visinskim profilom, težinom, opisom i omjerom asfalta i makadama bilo je jedan dio priče. Povezivanje s turističkim zajednicama pomoglo je da se predstave atrakcije za turiste, ugostiteljski objekti i smještajni kapaciteti koji proširuju početnu ideju, rekreaciju na dva kotača na riječkom području.

Predstavljanje u Madridu

Jasmina Hatežić i Dominik Damiš (TZ Rijeka) na dodjeli UNWTO Awards Madrid 2016. (izvor: UNWTO Flickr)
Jasmina Hatežić i Dominik Damiš (TZ Rijeka) na dodjeli UNWTO Awards u Madridu (izvor: UNWTO Flickr)

Poslije priznanja na praškom festivalu Tourmap, turistički aspekt Bike Rijeke doveo je njezine autore do siječanjskog finala UNWTO Awards u Madridu, na kojemu su se našli u konkurenciji 17 projekata s četiri kontinenta, razvrstanih u četiri kategorije. Hrvatska aplikacija je u to društvo stigla poslije prijave Turističke zajednice Rijeke:

Uz Bike Rijeka, finalisti kategorije bili su projekti Korea Medical Tourism Online Platform i Fundação Parque Tecnológico Itaipu, Brazil, koji su na kraju i osvojili prvu nagradu. A mi opet drugu. 🙂 Projekti u sve četiri kategorije bili su impresivni i na neki način, i po veličini i uloženim sredstvima, neusporedivi s našim Bike projektom. Vrlo smo sretni, zapravo oduševljeni kako se ipak može polučiti uspjeh, bez obzira na veličinu i dostupna sredstava za realizaciju projekta. Čak i u svjetskim razmjerima.

Jasmina Hatežić i Ivan Pletenac (autor: tiny bizz photography)
Jasmina Hatežić i Ivan Pletenac, Molekulina dvočlana ekipa (autor: tiny bizz photography)

Molekuli je rad na mobilnoj aplikaciji otvorio nove horizonte. S početkom svojega puta 2006. godine, riječka agencija koja se bavi kreativnim vizualnim rješenjima za tradicionalne i nove medije detaljnije se upoznala s terenom digitalnoga. S naglaskom na korisničko iskustvo i razvoj korisničkih sučelja, želja im je što jače povezivanje s developerima i tvrtkama koje razvijaju mobilne i ‘web’ aplikacije.

Jedan od projekata bit će i širenje priče koja je krenula s Bike Rijekom:

Ove godine će nam se pridružiti još jedna članica sa svojim biciklističkim stazama. Kako je aplikacija izrađena 2014., a svi znamo da u ovoj tehnologiji stvari i rješenja ubrzano stare, mjesta za napredak same aplikacije i prikazanih sadržaja u njoj ima puno. Ubrzo nakon Bike Rijeka aplikacije, izradili smo i aplikaciju za biciklističke staze Gorskog kotara, na sličnom principu. Prije nam fali vremena nego ideja, a otvoreni smo za svaku novu suradnju i razvoj dobre ideje.

S obzirom na to da žele još više sadržaja i poboljšanje trenutne ponude, Molekulinu ekipu čekaju novi koraci u spajanju rekreacije i turizma.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.