Kako bi izgledao CMS da ga rade urednici (10 zlatnih pravila)

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Programeri i dizajneri prema svojem se CMS-u (Content Management System) odnose kao vlasnici skupih restorana prema svom objektu i ponudi: sve je cakum pakum, skupo je s razlogom, usluga je natprosječna, no mi urednici najčešće trebamo restoran brze hrane koji se strogo drži istih pravila i za koji uvijek znamo da radi i nakon što se svi ostali restorani zatvore. Posebice ako radite na portalu kao što je, primjerice, Jutarnji.hr gdje se dnevno unese stotinjak članaka.

Programeri i dizajneri prema svojem se CMS-u odnosno sustavu za upravljanje sadržajima (Content Management System) odnose kao vlasnici skupih restorana prema svom objektu i ponudi: sve je cakum pakum, skupo je s razlogom, usluga je natprosječna, no mi urednici najčešće trebamo restoran brze hrane koji se strogo drži istih pravila i za koji uvijek znamo da radi i nakon što se svi ostali restorani zatvore.

Posebice ako radite na portalu kao što je, primjerice, Jutarnji.hr gdje se dnevno unese stotinjak članaka.

U tom brzom dnevnom ritmu manje nam je važno ima li CMS opciju integracije raznih dodataka koji su odlični za unapređivanje sporovozećih web stranica. Ono što nam treba da bi posao bi odrađen brzo je user friendly sučelje naglašene funkcionalnosti. Radio sam do sada na nekoliko news portala koristeći razne platforme (Joomla!, Drupal, WordPress, S&T, Vudu, Escenic…) te ću iznijeti desetak prijedloga/opažanja koja bi trebali uvažiti svi programeri, developeri i dizajneri prilikom izrade custom CMS-a koji će (urednici) koristiti za news web stranice.

Krenimo od najvažnijeg.

Naslovnica je najvažnija

Escenic ponekad previše komplicira (Screenshot ustupio Escenic)

Alfa i omega CMS-a, polje na kojemu se prolije najviše uredničke krvi, editor naslovnice, često je napravljen nezgrapno i nezahvalno za upotrebu. Idealno bi bilo da govorimo o WYSIWYG editoru s drag&drop opcijom, no s obzirom na naše standarde i ponudu, takav je editor relativna rijetkost. Najbolji koji sam do sad vidio je onaj Tportala (tvrtke S&T).

Dvije najvažnije opcije koje editor naslovnice mora imati su kontrola opreme (naslov, nadnaslov, lead, abstract) neovisna o članku te mogućnost rotiranja članka s jedne na drugu poziciju. Dakle, želim mogućnost jednog naslova članka na naslovnici i drugog u samom članku koji mogu, ali ne moraju biti isti, s obzirom na prostor i prezentaciju.

U starijim verzijama Escenica, primjerice, da bih prilagodio naslov za naslovnicu, moram se vratiti na članak i tamo ga promijeniti. Mučan i nepotreban korak.

Rotacija članaka mora biti napravljena tako da u bilo kojem trenutku mogu zamijeniti pozicije članaka na naslovnici. Idealno bi bilo, ponavljam, da to radim koristeći drag&drop opciju, no ništa manje kvalitetna alternativa je i „pomakni na broj taj i taj“ opcija. Također, osim svakog članka u editoru naslovnice želim upozorenje ukoliko je članak ‘povučen’ na naslovnicu, a iz nekog razloga nije aktivan (online).

Pregledaj uz live preview

Bez ove opcije web stranica s mnogo novosti jednostavno ne može funkcionirati. U svakom trenutku moram vidjeti kako izgledaju promjene koje sam napravio, prije nego što kliknem na update ili publish. Ono što je problem mnogih CMS-ova brzina je previewa koja je ponekad očajna. Kad treba nešto hitno promijeniti na naslovnici, zaista ne mogu čekati 30 sekundi (što je vječnost) da bih vidio kako će izgledati. Također, ako govorimo o dugačkim naslovnicama, ne želim trošiti vrijeme na skrolanje do dna kako bih pronašao tu opciju, već ona mora biti pri ruci, pri vrhu ili na sredini, u svakom slučaju u prvom screenu.

Master Cache control button i makni cache

Osim što želim u istom trenutku vidjeti kako će izgledati promjena na stranici, iz praktičnih razloga ponekad želim da se ta promjena dogodi istovremeno. Ako u roku manjem od minute želim breaking news na naslovnici, potrebna mi je dostupna i jednostavna opcija za brisanje cachea.

Crop tool

Nivasov Vudu sustav za upravljanje sadržajima ima ugrađeni alat za cropanje (Screenshot ustupio Nivas)

Većina CMS-a automatski generira različite verzije originalne fotografije koje se prikazuju ovisno o poziciji članka na sajtu. No većinom ta je automatika beskorisna jer sustav radi resize umjesto crop, a i kako će fotografija izgledati u pojedinom formatu naprosto mora biti određeno ljudskim faktorom, ne nekim standardnim vektorom.

Također, ne želim koristiti dodatni program (Photoshop), s obzirom da već gubim vrijeme ručnom prilagodbom varijacije fotografije. CMS bi trebao imati build in crop tool kao što ima već spomenuti Vudu tvrtke Nivas i koji mi (konkretno na portalu Globusa) spašava minutu vremena po članku/fotografiji. Pomnožite to vrijeme sa stotinjak članaka i shvatit ćete koliko je ta opcija bitna.

Zaključajte te članke

U redakciji news portala nerijetko se dogodi da na istom članku radi više osoba (novinar, lektor, urednik), ali nikako se ne smije dogoditi da su u njemu istovremeno. Opcija koju u pravilu moramo zatražiti kao dodatnu opremu je jednostavni article lock koji automatski zaključa jednog korisnika u članak onemogućujući drugu osobu da vam „uleti“ usred posla. Također, kao dio te opcije treba postojati i mogućnost kickanja odnosno izbacivanja jednog korisnika od strane drugoga (novinara od strane urednika, npr.) i to na dva načina – ručno, te automatski, određeno vremenskim intervalom.

Popis članaka i tražilica

Na news portalima članci se u pravilu objavljuju odmah nakon unosa. Iz tog je razloga bitno da su oni u svakom trenutku dostupni u editoru naslovnice, razvrstani prije svega po vremenu unosa (najnoviji na vrhu), a onda i po kategorijama. Dakako, želim vrhunsku tražilicu koja će mi u trenu izlistati članke po ključnoj riječi, kategoriji, datumu unosa ili ID-u, no prije svega želim vidjeti 15-ak posljednjih članaka, njihov status (online, draft…), što imaju uz tekst (foto, video) te tko je trenutno u članku.

Ograničenje na unos naslova, podnaslova,…

Vrlo jednostavno – uvijek postoji maksimalni broj znakova koji stane u naslov, podnaslov, lead, abstract i urednik u pravilu s iskustvom stekne osjećaj o tome kako će se naslov lomiti na naslovnici i koliko treba skratiti podnaslov. No, opcija koja spašava mnogo dragocjenog vremena je ograničenje broja znakova opreme. Bilo da sustav fizički načini blokadu ili da vam drugom bojom (crvenom, primjerice) pokaže koji dio teksta curi.

Mnogo fotografija? Mass edit, molim!

Prilikom izrade fotogalerija nerijetko se dogodi da sve fotografije sadrže istu ključnu riječ, opis ili autora. No, svaka se fotografija u pravilu obrađuje kao zasebna jedinica. Svaki novinar bi u CMS-u želio vidjeti mogućnost velikog broja fotografija. Drugim riječima, označiš desetak fotografija u galeriji i na sve primijeniš istu ključnu riječ. Opet sitna, ali vremenski izuzetno bitna promjena.

Sve na jednom mjestu

Sve na jednom mjestu za uštedu vremena... i živaca urednika! (Screenshot ustupio Nivas)

Da bi unos više desetaka članaka u CMS i njihovo manevriranje bili jednostavni, poželjno je da se srodne akcije odvijaju u istom prozoru.

Ne želimo za jedan članak i njegovih nekoliko elemenata imati otvoreno sedam tabova i raditi po dva, tri nepotrebna koraka samo zato što se programerima to činilo kao sekunda vremena.

Idealno je da se unos svih elemenata članaka može obaviti iz jedne pozicije te da vam drugi otvoreni tab služi za izmjenu naslovnice.

Operativne statistike & kontrole

Kao urednik želim u svakom trenutku znati tko je autor kojega članka, tko je bio posljednji u njemu i napravio posljednju promjenu, koliko ljudi trenutačno radi u sustavu i gdje se nalaze te tko je trenutačno u editoru naslovnice. Također, želim jednostavnu mogućnost promjene ovlasti svima koji su u CMS-u i želim mogućnost otključavanja/zaključavanja svih članaka na kojima se radi. Olakšava život, vjerujte.

Kakav CMS vi želite ili radite?