5 UX savjeta krojenih po mjeri startupa

5 UX savjeta krojenih po mjeri startupa

Obožavam duh startupa i neograničene mogućnosti koje internet i digitalni eko-sustavi pružaju svima koji imaju odličnu ideju, bez obzira na prethodno iskustvo, društveni status i geografski položaj. No, imao sam priliku raditi s velikim brojem startupa tijekom prethodnih godina pa sam naišao i na neke tipične propuste. Nemojte me krivo shvatiti, neki od startupa razumiju važnost korisničkog iskustva od samog početka, a takvi najčešće i uspijevaju. Međutim, njih je malo i — barem prema mojem iskustvu — ne pojavljuju se često.

iPhone mobitel telefon 3
Kako izgraditi uspješnu tvrtku koja se fokusira na korisnika?

Ipak, ne očajavajte. Uz nekoliko praktičnih savjeta — kako za one koji već imaju svoj startup, tako i za one koji ga tek žele pokrenuti — moći ćete bitno poboljšati korisničko iskustvo svojih proizvoda i izgraditi uspješnu tvrtku okrenutu korisnicima.

1. Suosjećajte s korisnikom

Da bi startup uspio, mora postojati vjera u koncept. Bez ikakve sumnje, entuzijazam i strast prema vlastitoj ideji najjači su pokretači. S druge strane, vidio sam previše startupa koji se ne mogu pokrenuti s mjesta jer ih je jednostavno zaslijepio vlastiti ego. Kad startup postane previše fokusiran na svoj proizvod, ne može suosjećati s korisnicima. Lako se dogodi da vam iz vida izmakne pravi cilj, pogotovo kad ste do grla u problemima, kada i dalje kopate po funkcionalnostima i oporavljate se od nenadanih situacija. Kada se nekoliko mjeseci svakog dana bavite svojim proizvodom, stvari se vrlo lako zakompliciraju uvođenjem “još samo jedne” dodatne opcije. Dok proizvod iz mjeseca u mjesec dobiva različite nadogradnje, pogotovo dok još nije ugledao svjetlo dana — lako je moguće da sve te nadogradnje nije testirao niti jedan potencijalni korisnik.

Ne zaboravite da ne razvijate proizvod za sebe, nego za korisnike koji će za njega, ako sve pođe po planu, plaćati. Ako niste uspjeli prepoznati potrebe korisnika — što ih muči, ali i motivira — ako korisnici ne mogu shvatiti čemu služi vaš proizvod, jednostavno neće u njemu prepoznati vrijednost, što znači da ga neće niti kupiti, a samim time niti koristiti.

Najvažnije je razviti empatiju. Ako možete razumjeti korisnika, znat ćete na koji način prilagoditi svoju ideju, odnosno konceptualni model, kako bi se bolje poklopio s njihovim viđenjem svijeta, odnosno mentalnim modelom. Nikakve statistike, prezentacije ili blog postovi ne mogu zamijeniti razgovor licem u lice i vrijeme koje provedete sa stvarnim korisnicima. Nikako ne možete suosjećati s njima ako danima, tjednima i mjesecima zurite u računalo. Ponekad trebate povući ručnu, izaći van, upoznati ljude, učiti o njihovim potrebama, a na kraju krajeva i testirati svoj koncept i vanjskom svijetu.

Prepuštanje vlastitog istraživanja drugoj osobi jednako je prepuštanju vlastitog godišnjeg odmora drugima. — Jared Spool

2. Ne pitajte korisnike što im se sviđa

Ako pitate ljude što žele, završit ćete s beskonačnom listom želja i popisom funkcionalnosti koje jednostavno nećete moći sve razviti. Na prvi pogled ovo se kosi s mojim prethodnim savjetom, ali evo pojašnjenja. 2007. smo redizajnirali Croportal.net, tada jednu od 10 najvećih web stranica u Hrvatskoj, koja služi kao izvor vijesti prikupljanih putem RSS-a, uz sadržaj koji su generirali sami korisnici.

U sklopu redizajna otvoreno smo pitali korisnike što žele, na što smo dobili mnoštvo povratnih informacija i zahtjeva. Jedan od prijedloga bio je i postavljanje Gmail logina na naslovnu stranicu kako bi korisnici mogli pristupiti čitanju vlastitih mailova. Na početku smo bili sretni što smo dobili takav konkretan prijedlog i čak smo u jednom trenutku raspravljali oko toga hoćemo li ga implementirati ili ne. Srećom, ubrzo smo se urazumili i shvatili da se takva funkcionalnost uopće ne uklapa u koncept.

Istraživanje nije ispitivanje ljudi o tome što im se sviđa. — Erika Hall, Just Enough Research

Vi i samo vi trebate oblikovati proizvod. Ne korisnici. To ne znači da ih treba u potpunosti ignorirati. Otkrijte koje su njihove potrebe, motivacije i navike, a o onda na osnovu istraživanja osmislite proizvod koji će biti u skladu s onime što ste otkrili. Umjesto da ih pitate za mišljenje, promatrajte njihovo ponašanje. Naravno, kada razgovarate s njima, saslušajte ih do kraja. Ipak, razmjenjivanje ideja s korisnikom u pravilu ne donosi konkretno rješenje. Prava vrijednost i cilj istraživanja korisnika je razumijevanje zašto i na koji način koriste vaš (ili sličan) proizvod da bi postigli svoj cilj.

3. Kozmetika neće popraviti beskoristan proizvod

Ako ulazite u tržišnu utakmicu protiv tvrtki koje imaju vlastiti dizajnerski odjel, a vaš glavni koncept je estetski poboljšano sučelje za već dobro poznate funkcionalnosti — predstoji vam iscrpljujuća utrka koja će vjerojatno završiti fatalno. Čak i ako raspolažete s odličnim timom dizajnera, malo je vjerojatno da će vam samo sučelje pomoći na putu do uspjeha. Bilo da je riječ o prikupljanju podataka s raznih izvora, prikazu vlastitih informacija, generiranju statistika ili sadržaju koji stvaraju sami korisnici – sadržaj je glavni. Zbog njega korisnici trebaju vaš proizvod.

Da, dobar dizajn sučelja može pomoći sveukupnom iskustvu za proizvode koji imaju koristan sadržaj, ali ako ne možete obogatiti sadržaj ili ga učiniti interesantnim na inovativan način, nemojte niti eksperimentirati sa sučeljem. Prvo neka sadržaj bude pametan i koristan, a kasnije mu odaberite odgovarajuću frizuru i odijelo.

4. Uvijek iznova procjenjujte

Lako je zaboraviti da niste jedini koji razvijate sličnu ideju. Primjerice, kad radite na SWOT analizi, smatrajte ju privremenom. Kad priliku pretvorite u svoju prednost, ona odmah postaje slabost, jer vaša konkurencija vidi u što ulažete najveći trud. U tom trenutku sav vaš trud postaje i prijetnja.

Što dulje čekate, veća je vjerojatnost da će sva istraživanja koje ste provodili zastarjeti. Što više korisnici  u globalu koriste različite tehnologije, veća su očekivanja koja imaju prema vašem proizvodu.

5. Dokumentirajte sve

Ovo se odnosi prvenstveno na osnivače startupa. Trebate dokumentirati sve, zabilježiti svoja razmišljanja i razloge kako biste stvorili dobre temelje za budućnost. S internim standardima, pravilima, uputama i predlošcima bit ćete sigurni da se svi u tvrtci kreću u istom smjeru, pogotovo što se tiče odnosa i komunikacije prema korisnicima. Primjerice, kako komunicirati s korisnicima u kriznim situacijama, koliko informacija i u kojem obliku treba prikazati u novom modulu ili kako odrediti prioritete i redoslijed razvoja funkcionalnosti. Kad su principi dobro postavljeni, korisničko iskustvo je ujednačeno i interakcija postaje predvidljiva. Kao krajnji rezultat, korisnici bolje razumiju proizvod, manje su opterećeni i osjećaju da je sve pod kontrolom.

S obzirom da osnivač mora preuzimati razne uloge, mnoštvo informacija koje drži u glavi predstavlja veliki poslovni rizik i najbolji je put do psihičkog i fizičkog sagorijevanja. Takve se stvari zaista ne događaju drugima.

Bonus vještine

  • Naučite pažljivo slušati, posebno kad je riječ o besplatnim savjetima. Budite zahvalni svima koji vam žele pomoći.
  • Prihvatite da neće svi shvatiti vaš koncept. Budite strpljivi, pogotovo kad promatrate osobe dok koriste vaš proizvod. Svaki problem na koji vam ukažu korisnici je vrijedna lekcija koju trebate iskoristi. Neka vam cilj bude pretvaranje negativnih iskustava u pozitivna.
  • Ne bojte se razgovora o novcu, profitu i ekonomskoj održivosti. Puko pokrivanje troškova — “bitno da smo na nuli” — nije dovoljno. Umjesto toga od početka ciljajte na stabilan profit. Kada ste stalno na nuli, nemate prostora za nova ulaganja.
  • Standardni su ugovori mit. Naučite pregovarati i budite strpljivi u pregovorima. Nudite kompromise, ali i budite spremni prihvatiti prijedloge druge strane.
  • Budite spremni prodati svoj koncept u svakoj situaciji. Ipak, ne forsirajte. Prihvatite činjenicu da samo jedan od deset pitcheva uspijeva, a ponekad i manje. Naučite kako sažeto ispričati svoju priču, ali je uvijek dodatno poboljšavajte. Vježbajte dok ne budete mogli lako improvizirati.
  • Kada prezentirate, ponašajte se prirodno. Iako je u vama poplava misli i emocija, ne dopustite da se to vidi izvana. Znat ćete da se ponašate prirodno kad drugi to počnu primjećivati. Cijenite njihove komplimente.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.