5 UX savjeta krojenih po mjeri startupa

5 UX savjeta krojenih po mjeri startupa

Obožavam duh startupa i neograničene mogućnosti koje internet i digitalni eko-sustavi pružaju svima koji imaju odličnu ideju, bez obzira na prethodno iskustvo, društveni status i geografski položaj. No, imao sam priliku raditi s velikim brojem startupa tijekom prethodnih godina pa sam naišao i na neke tipične propuste. Nemojte me krivo shvatiti, neki od startupa razumiju važnost korisničkog iskustva od samog početka, a takvi najčešće i uspijevaju. Međutim, njih je malo i — barem prema mojem iskustvu — ne pojavljuju se često.

iPhone mobitel telefon 3
Kako izgraditi uspješnu tvrtku koja se fokusira na korisnika?

Ipak, ne očajavajte. Uz nekoliko praktičnih savjeta — kako za one koji već imaju svoj startup, tako i za one koji ga tek žele pokrenuti — moći ćete bitno poboljšati korisničko iskustvo svojih proizvoda i izgraditi uspješnu tvrtku okrenutu korisnicima.

1. Suosjećajte s korisnikom

Da bi startup uspio, mora postojati vjera u koncept. Bez ikakve sumnje, entuzijazam i strast prema vlastitoj ideji najjači su pokretači. S druge strane, vidio sam previše startupa koji se ne mogu pokrenuti s mjesta jer ih je jednostavno zaslijepio vlastiti ego. Kad startup postane previše fokusiran na svoj proizvod, ne može suosjećati s korisnicima. Lako se dogodi da vam iz vida izmakne pravi cilj, pogotovo kad ste do grla u problemima, kada i dalje kopate po funkcionalnostima i oporavljate se od nenadanih situacija. Kada se nekoliko mjeseci svakog dana bavite svojim proizvodom, stvari se vrlo lako zakompliciraju uvođenjem “još samo jedne” dodatne opcije. Dok proizvod iz mjeseca u mjesec dobiva različite nadogradnje, pogotovo dok još nije ugledao svjetlo dana — lako je moguće da sve te nadogradnje nije testirao niti jedan potencijalni korisnik.

Ne zaboravite da ne razvijate proizvod za sebe, nego za korisnike koji će za njega, ako sve pođe po planu, plaćati. Ako niste uspjeli prepoznati potrebe korisnika — što ih muči, ali i motivira — ako korisnici ne mogu shvatiti čemu služi vaš proizvod, jednostavno neće u njemu prepoznati vrijednost, što znači da ga neće niti kupiti, a samim time niti koristiti.

Najvažnije je razviti empatiju. Ako možete razumjeti korisnika, znat ćete na koji način prilagoditi svoju ideju, odnosno konceptualni model, kako bi se bolje poklopio s njihovim viđenjem svijeta, odnosno mentalnim modelom. Nikakve statistike, prezentacije ili blog postovi ne mogu zamijeniti razgovor licem u lice i vrijeme koje provedete sa stvarnim korisnicima. Nikako ne možete suosjećati s njima ako danima, tjednima i mjesecima zurite u računalo. Ponekad trebate povući ručnu, izaći van, upoznati ljude, učiti o njihovim potrebama, a na kraju krajeva i testirati svoj koncept i vanjskom svijetu.

Prepuštanje vlastitog istraživanja drugoj osobi jednako je prepuštanju vlastitog godišnjeg odmora drugima. — Jared Spool

2. Ne pitajte korisnike što im se sviđa

Ako pitate ljude što žele, završit ćete s beskonačnom listom želja i popisom funkcionalnosti koje jednostavno nećete moći sve razviti. Na prvi pogled ovo se kosi s mojim prethodnim savjetom, ali evo pojašnjenja. 2007. smo redizajnirali Croportal.net, tada jednu od 10 najvećih web stranica u Hrvatskoj, koja služi kao izvor vijesti prikupljanih putem RSS-a, uz sadržaj koji su generirali sami korisnici.

U sklopu redizajna otvoreno smo pitali korisnike što žele, na što smo dobili mnoštvo povratnih informacija i zahtjeva. Jedan od prijedloga bio je i postavljanje Gmail logina na naslovnu stranicu kako bi korisnici mogli pristupiti čitanju vlastitih mailova. Na početku smo bili sretni što smo dobili takav konkretan prijedlog i čak smo u jednom trenutku raspravljali oko toga hoćemo li ga implementirati ili ne. Srećom, ubrzo smo se urazumili i shvatili da se takva funkcionalnost uopće ne uklapa u koncept.

Istraživanje nije ispitivanje ljudi o tome što im se sviđa. — Erika Hall, Just Enough Research

Vi i samo vi trebate oblikovati proizvod. Ne korisnici. To ne znači da ih treba u potpunosti ignorirati. Otkrijte koje su njihove potrebe, motivacije i navike, a o onda na osnovu istraživanja osmislite proizvod koji će biti u skladu s onime što ste otkrili. Umjesto da ih pitate za mišljenje, promatrajte njihovo ponašanje. Naravno, kada razgovarate s njima, saslušajte ih do kraja. Ipak, razmjenjivanje ideja s korisnikom u pravilu ne donosi konkretno rješenje. Prava vrijednost i cilj istraživanja korisnika je razumijevanje zašto i na koji način koriste vaš (ili sličan) proizvod da bi postigli svoj cilj.

3. Kozmetika neće popraviti beskoristan proizvod

Ako ulazite u tržišnu utakmicu protiv tvrtki koje imaju vlastiti dizajnerski odjel, a vaš glavni koncept je estetski poboljšano sučelje za već dobro poznate funkcionalnosti — predstoji vam iscrpljujuća utrka koja će vjerojatno završiti fatalno. Čak i ako raspolažete s odličnim timom dizajnera, malo je vjerojatno da će vam samo sučelje pomoći na putu do uspjeha. Bilo da je riječ o prikupljanju podataka s raznih izvora, prikazu vlastitih informacija, generiranju statistika ili sadržaju koji stvaraju sami korisnici – sadržaj je glavni. Zbog njega korisnici trebaju vaš proizvod.

Da, dobar dizajn sučelja može pomoći sveukupnom iskustvu za proizvode koji imaju koristan sadržaj, ali ako ne možete obogatiti sadržaj ili ga učiniti interesantnim na inovativan način, nemojte niti eksperimentirati sa sučeljem. Prvo neka sadržaj bude pametan i koristan, a kasnije mu odaberite odgovarajuću frizuru i odijelo.

4. Uvijek iznova procjenjujte

Lako je zaboraviti da niste jedini koji razvijate sličnu ideju. Primjerice, kad radite na SWOT analizi, smatrajte ju privremenom. Kad priliku pretvorite u svoju prednost, ona odmah postaje slabost, jer vaša konkurencija vidi u što ulažete najveći trud. U tom trenutku sav vaš trud postaje i prijetnja.

Što dulje čekate, veća je vjerojatnost da će sva istraživanja koje ste provodili zastarjeti. Što više korisnici  u globalu koriste različite tehnologije, veća su očekivanja koja imaju prema vašem proizvodu.

5. Dokumentirajte sve

Ovo se odnosi prvenstveno na osnivače startupa. Trebate dokumentirati sve, zabilježiti svoja razmišljanja i razloge kako biste stvorili dobre temelje za budućnost. S internim standardima, pravilima, uputama i predlošcima bit ćete sigurni da se svi u tvrtci kreću u istom smjeru, pogotovo što se tiče odnosa i komunikacije prema korisnicima. Primjerice, kako komunicirati s korisnicima u kriznim situacijama, koliko informacija i u kojem obliku treba prikazati u novom modulu ili kako odrediti prioritete i redoslijed razvoja funkcionalnosti. Kad su principi dobro postavljeni, korisničko iskustvo je ujednačeno i interakcija postaje predvidljiva. Kao krajnji rezultat, korisnici bolje razumiju proizvod, manje su opterećeni i osjećaju da je sve pod kontrolom.

S obzirom da osnivač mora preuzimati razne uloge, mnoštvo informacija koje drži u glavi predstavlja veliki poslovni rizik i najbolji je put do psihičkog i fizičkog sagorijevanja. Takve se stvari zaista ne događaju drugima.

Bonus vještine

  • Naučite pažljivo slušati, posebno kad je riječ o besplatnim savjetima. Budite zahvalni svima koji vam žele pomoći.
  • Prihvatite da neće svi shvatiti vaš koncept. Budite strpljivi, pogotovo kad promatrate osobe dok koriste vaš proizvod. Svaki problem na koji vam ukažu korisnici je vrijedna lekcija koju trebate iskoristi. Neka vam cilj bude pretvaranje negativnih iskustava u pozitivna.
  • Ne bojte se razgovora o novcu, profitu i ekonomskoj održivosti. Puko pokrivanje troškova — “bitno da smo na nuli” — nije dovoljno. Umjesto toga od početka ciljajte na stabilan profit. Kada ste stalno na nuli, nemate prostora za nova ulaganja.
  • Standardni su ugovori mit. Naučite pregovarati i budite strpljivi u pregovorima. Nudite kompromise, ali i budite spremni prihvatiti prijedloge druge strane.
  • Budite spremni prodati svoj koncept u svakoj situaciji. Ipak, ne forsirajte. Prihvatite činjenicu da samo jedan od deset pitcheva uspijeva, a ponekad i manje. Naučite kako sažeto ispričati svoju priču, ali je uvijek dodatno poboljšavajte. Vježbajte dok ne budete mogli lako improvizirati.
  • Kada prezentirate, ponašajte se prirodno. Iako je u vama poplava misli i emocija, ne dopustite da se to vidi izvana. Znat ćete da se ponašate prirodno kad drugi to počnu primjećivati. Cijenite njihove komplimente.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.