3 dana, 150.000 posjetitelja, 1,000.000 e-transakcija: Ultra!

3 dana, 150.000 posjetitelja, 1,000.000 e-transakcija – Ultra Europe!

Organiziranje događaja donosi sa sobom mnoštvo izazova. Organiziranje događaja kao što je festival Ultra Europe održan u Splitu nosi ih daleko više. Da bi se skratilo čekanje u redovima, ubrzalo plaćanje i pojednostavili mnogi procesi, organizatori festivala odlučili su se na beskontaktno plaćanje i pristupanje festivalskom prostoru uz pomoć sustava Event Wallet koji razvija tvrtka mStart, a putem kojeg je u tri dana događaja zabilježeno više od milijun različitih elektroničkih transakcija. I ne samo to - organizator je mogao optimirati usluge na cijelom događaju, a ostao je i s mnoštvom korisnih podataka za iduću godinu.

Ultra Event Wallet 6

Odluka o korištenju takvog sustava riješila je mnoge potencijalne probleme, a ujedno je bila u skladu sa željom da se festival predstavi kao inovativan i moderan događaj koji će ga razlikovati od ostalih, otkriva nam suvlasnik Ultre Joe Bašić. Željelo se osigurati da se gosti ne brinu oko toga gdje im je novčanik i hoće li ga izgubiti, a u slučaju da izgube svoju ulaznicu ili RFID narukvicu, lako su mogli doći do nove ako su bili registrirani.

Zbog toga što smo imali elektronsku vezu sa svakim gostom, mogli smo im ponuditi bolje iskustvo u vidu posebnih ponuda, nagrada, određenih pozicija na događaju i ostale pogodnosti koje ne bi bile moguće uz standardne karte ili kupone. Sustav nam je omogućio maksimalnu kontrolu nad prodajom na događaju jer smo dobivali izvješća o svim kupovinama i lokacijama na kojima su transakcije obavljene. Mogli smo pratiti i bilježiti sve transakcije i ponuditi dodatnu podršku tamo gdje je bila potrebna. To je vrlo važno u slučaju negativnih iskustava posjetitelja, jer smo mogli dobiti točnu i pravovremenu informaciju o tome što se doista dogodilo. Povratne informacije nam omogućuju i da se bolje pripremimo za idući događaj.

Osim boljeg korisničkog iskustva, tu su i opipljiviji rezultati – prihod je povećan za 25%, a troškovi svedeni na minimum, kaže naš sugovornik. A dodatna vrijednost je informacija – vrijedni podatci koji se mogu koristiti za daljnju optimizaciju. No, za takav uspjeh potrebna je itekako dobra priprema. Sama implementacija nije bila zahtjevna, ali je iziskivala i ulaganje da bi bila kvalitetna te pomno planiranje i pripremu, kaže naš sugovornik, a uloženi trud itekako se isplatio.

Narukvica kao idealno rješenje

Iako se mogu koristiti i druga rješenja, poput naljepnica ili mobilnih aplikacija, narukvica se pokazala idealnom za ovakav tip događaja.
Iako se mogu koristiti i druga rješenja, poput naljepnica ili mobilnih aplikacija, narukvica se pokazala idealnom za ovakav tip događaja.

A spomenuti sustav je Event Wallet koji razvija hrvatska tvrtka mStart, a osim što je na Ultra festivalu putem njega zabilježeno više od milijun transakcija, zanimljivi su podatci i o uređajima koji su se koristili – njih 63 bilo je korišteno za kontrolu pristupa, 87 za evidenciju zamjene ulaznice za narukvicu te 500 za uplatu na narukvice i prodajna mjesta. Na upit zašto je upravo narukvica idealno rješenje za ovakve događaje, Marina Meštrović, voditeljica ovog projekta u mStartu, odgovara:

Narukvice su trenutno najpraktičnije rješenje za posjetitelje festivala koji na nju mogu “pohraniti” svoju ulaznicu i novčana sredstva koja planiraju trošiti na festivalu i to je praktički sve što trebaju. Odatle i ime usluge, Event Wallet.

Ako ste ikada posjećivali festivale i nosili festivalske narukvice, znate da ih nije baš jednostavno skinuti – isti je slučaj i s ovima koje zamjenjuju i ulaznicu i novac, stoga je briga oko toga hoćete li ju izgubiti daleko manja no da sa sobom nosite novčanik. Naravno, moguća su i druga rješenja, poput naljepnica ili mobilnih aplikacija, ali su manje praktična za ovaj tip događaja, kaže Marina.

Ušteda nekoliko sekundi po korisniku… Na 150.000 korisnika

Ultra Europe okupila je 150.000 posjetitelja.
Ultra Europe okupila je 150.000 posjetitelja.

Svi procesi na festivalu počinju na isti način – skeniranjem narukvice na zapešću korisnika. Taj princip pojednostavljuje i drastično ubrzava uslugu. Možda se nekoliko sekundi manje po korisniku ne čini mnogo, ali za događaj s tolikim brojem posjetitelja svaka sekunda je važna, bilo da je riječ o ulasku u festivalski prostor ili kupovini pića. Marina otkriva i najveće logističke izazove pri implementaciji ovakvog sustava:

Najveći izazov je definitivno vrijeme za instalaciju opreme na terenu. Na ovogodišnjem Ultra Europe festivalu imali smo preko 650 uređaja koji su sudjelovali u procesima zamjene ulaznice za narukvicu, kontrole pristupa, nadoplate sredstava i naplate usluga i proizvoda. Sve je to trebalo dopremiti, instalirati, testirati i pustiti u produkciju. Za izvedbu navedenoga, na terenu smo imali tri dana unutar kojih je potrebno uskladiti se i s instalacijom ostatka infrastrukture – struja, mreža, šankovi, uredski kontejneri za prihvat uplata na narukvice…

Ističe ključne stvari potrebne za dobru implementaciju – dovoljno rana i dobra priprema, dobra suradnja s organizatorom, dobra infrastruktura i informiranost posjetitelja o načinu korištenja usluge. Iako je usluga za posjetitelje vrlo jednostavna, uvijek je bolje da se unaprijed znaju sva pravila korištenja, smatra Marina.

Zlata vrijedne informacije

Što je korisnik prvo kupio na događaju? Što iduće i kada? Na kojoj blagajni je najveća gužva? Kada na događaj dolaze posjetitelji iz Francuske?
Što je korisnik prvo kupio na festivalu? Što iduće i kada? Na kojoj blagajni je najveća gužva? Kada na događaj dolaze posjetitelji iz Francuske?

A za vrijeme i nakon događaja, organizatori ostaju s mnoštvom korisnih podataka.

Već osnovni podaci koji se mogu izvući daju neprocjenjivo vrijedne informacije, koje je praktično nemoguće precizno dobiti bez ovakvog sustava. Na primjer – prosječna potrošnja po posjetitelju, šankovi s najvećim brojem računa, prometi po šankovima, top lista artikala po broju prodanih, prodaja artikala po satu, danu, šanku… Organizator može vidjeti gdje mu je najveći pritisak na šankove, gdje treba pojačati broj blagajni ili osoblja, može usporediti prodavanost artikla ovisno o cijeni, ocijeniti uspješnost happy houra i slično. Mogućnosti za analitiku su brojne, a misija nam je postati vodeći alat za analitiku i upravljanje procesima na festivalima.

Ako je posjetitelj kupio vodu kao prvi artikl na festivalu, što je kupio sljedeće i kada? Što mu se iduće može ponuditi? Na kojoj lokaciji? Po kojoj cijeni? Što Francuzi najviše kupuju? Kada u prosjeku dolaze na događaj? Na kojemu je ulazu trenutno  najveća gužva? To su samo neka od pitanja na koja ovakav sustav može dati odgovor i koji olakšavaju donošenje odluka – i onih u trenutku i onih pri organizaciji idućeg događaja.

Koliko je ovakav sustav pouzdan?

Ultra Event Wallet 3

No, ipak se tu radi o payment sustavima. Kako se pobrinuti da ne dođe do greške koja bi mogla donijeti više štete no što sustav donosi koristi? Marina kao odgovor navodi dugogodišnje iskustvo koje mStart ima kao davatelj 24/7 usluga s velikim brojem transakcija.

Najvažniji koncept u ovakvim situacijama je – redundancija. Svaki dio sustava ima barem jedan, a neki i više svojih “klonova”. To vrijedi za kompletnu infrastrukturu, od mreže koja se postavlja na terenu, do fizičkih servera na lokaciji, fizičkih servera koji se nalaze u dva naša data centra, virtualnih servera i pozadinskih aplikacija koje rade u paraleli sa sinkroniziranim bazama, pa do linkova prema data centrima…

Kada bi se sve spomenuto koristilo samo za uslugu Event Wallet, troškovi bi bili previsoki, no kako mStart održava široku paletu poslovno-informatičkih usluga uz koje je kroz vrijeme izgrađena robusna infrastruktura, možemo klijentima ponuditi vrhunsku uslugu po istim ili povoljnijim uvjetima nego konkurencija.

Ultra Event Wallet 2
Sustav je nastao integracijom nekolicine drugih – sustava za procesiranje bankarskih kartica, sustava za kartične usluge i sustava za kontrolu pristupa.

Sustav je nastao integracijom nekoliko specijaliziranih rješenja koji se već koriste u drugim branšama – sustav za procesiranje bankarskih kartica, sustav za kartične usluge, sustav za kontrolu pristupa. Početničke greške su preskočene jer su rješenja u produkciji i stalnom unaprjeđenju godinama, tvrdi naša sugovornica.

Uz stabilnost pozadinskih sustava s tradicijom, inovirali smo na fronti prema korisnicima. Tako smo razvili Android aplikacije za kontrolu pristupa koje se pokreću na heavy duty Android ručnim uređajima, a uplata sredstava radila se putem Android tableta. Korištenjem suvremenih i općeprihvaćenih tehnologija znatno se skraćuje vrijeme potrebno za obuku osoblja jer rade na poznatim principima i uređajima – a vremena je za pripremu festivala uvijek malo i osoblje se često mijenja. Dodatno smo razvili centralni sustav koji koordinira sve ostale dijelove sustava te centralni sustav za izvještavanje organizatora.

Inovativne usluge u budućnosti

U budućnosti bi se u Event Wallet mogle pohranjivati i druge stvari – kuponi za popuste, poveznice s profilima na društvenim mrežama kako bi se pristupalo raznim uslugama, kontakti osoba koje su upoznali na događaju… Mogućnosti su praktički neograničene, ideja ima napretek, kaže Marina, a na organizatorima događaja je da ih primijene te da sami iznesu svoje kreativne prijedloge koji će se rado implementirati.

Digitalizacija ključnih procesa, poput pristupa i naplate usluga i proizvoda, nešto je što ovakav sustav čini itekako korisnim na događajima, a kad se uzmu u obzir mogućnosti koje se mogu dodati te činjenica da se implementira na plug & play način, čine ga svakako primamljivim igračem na tržištu. A hoće li Ultra Europe uvesti i još koje od spomenutih mogućnosti koje Event Wallet nudi, svjedočit ćemo iduće godine.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Dvije strane Porscheovog ulaganja u Greyp: Mali ulagači ljuti i nezadovoljni dok se Neufund hvali povijesnim exitom

Iza najave da Porsche preuzima većinski udio u Greyp Bikes krije se priča malih ulagača koji su 2019. u Greyp uložili kroz Equity Token Offering i sad se osjećaju - izigrano i izgurano.

Novost

Developeri, recite što doista želite: šareni ured, pivo petkom, veliku plaću, dobrog šefa….

Traženi, maženi, paženi i razmaženi. Tako mediji i društvo u zadnje vrijeme doživljavaju developere. Zagrebačka IT tvrtka odlučila je provjeriti jesu li doista takvi te pitati developere što oni doista žele.

Društvene mreže

Stiže Huuk. Nova globalna društvena mreža iz Rijeke?

Gradski autobus veselih boja s pitanjem "What the Huuk are we doing tonight" koji u zadnje vrijeme vozi Rijekom i obećanje da ćete od danas, 1. prosinca moći "Proširiti svoje pleme" najavili su lansiranje nove aplikacije u tom gradu. Kakve točno saznali smo u razgovoru sa suosnivačem Mateom Starčevićem Filipovićem.

Što ste propustili

Intervju

The Missing Semester: Knjiga koja će vas o poslu softverskog inženjera naučiti ono što fakultet nije

Iako ga od diplome na FER-u dijeli još jedna godina studija, Jurica Kenda ima već dvije godine radnog iskustva u poznatim domaćim developerskim tvrtkama, a trenutno radi u Irskoj u Amazon Web Services. Dojmove, zapažanja i lekcije koje je o poslu softverskog inženjera naučio tek u praksi, na radnom mjestu, skupio je u knjigu koju je samostalno izdao.

Društvene mreže

Hrvatski Huuk: Ima li smisla pokrenuti društvenu mrežu u 2021.?

Vine, Beme, Ello, Clubhouse, Snapchat? Dalo bi se raspravljati o svim tim primjerima i zašto nisu dosegli slavu Facebooka, Instagrama i TikToka. Danas na primjeru hrvatske aplikacije Huuk radimo upravo to - analiziramo bi li jedna društvena mreža iz Hrvatske mogla zaživjeti na globalnoj razini.

Intervju

Combis o fleksibilnom radu: Povjerenje koje smo dali zaposlenicima nam se višestruko vratilo

Fleksibilnost i povjerenje bili su ključni za ovu hrvatsku ICT tvrtku kako bi bezbolno prešla na trajni hibridni način rada. Goran Car, CEO Combisa, otkriva kako su postigli da sve funkcionira iako 400 zaposlenika ima slobodu organizirati si radno vrijeme.

Kultura 2.0

30 godina od prvog SMS-a: 6 stvari koji su obilježile način kako komuniciramo putem poruka

SMS je zagazio u svoju 30. godinu i kako nam se čini, neće još tako lako izumrijeti. Osim toga, svaki danom nas iznenađuju novi načini komuniciranja putem poruka. Tehnologija je divna, ali što je s korisnicma koji su ključni u definiranju "kulture dopisivanja". Postoji li "online bonton"?

Startupi i poslovanje

Jedan je po struci pravnik, drugi programer. Dijele ljubav prema računalnoj sigurnosti i – humoru

Evo priče o tome kako tehnologija povezuje različite ljude, kako se nose s izazovima koje pred njih tehnologija postavlja i što je presudno važno za uspješne projekte.

Startupi i poslovanje

1 dijete, 1 robot: CircuitMess i UBIK pokreću humanitarnu akciju za djecu u domovima

Humanitarna akcija traje do 22. prosinca, a trebala bi omogućiti da svako dijete u domovima za nezbrinutu djecu u Hrvatskoj dobije barem jednog robota.