95% Hrvata koristi antivirusnu zaštitu, ali pola ne zna čemu služi

95% Hrvata koristi antivirusnu zaštitu, ali polovica ne zna čemu ona služi

Hrvatski građani nemaju naviku mijenjati lozinke, nisu svjesni internetskih prijetnji i žele bolju edukaciju kako bi spriječili internetske napade, sažetak je to istraživanja koje je danas predstavila Hrvatska udruga banaka u Zagrebu.

Direktor HUB-a Zdenko Adrović i predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat na predstavljanju rezultata istraživanja.
Direktor HUB-a Zdenko Adrović i predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat na predstavljanju rezultata istraživanja. (fotografija: Ratko Mavar)

Hrvatski građani nisu svjesni sigurnosnih prijetnji na internetu, pokazalo je istraživanje Hrvatske udruge banaka (HUB) čije je rezultate danas predstavio direktor HUB-a Zdenko Adrović i istaknuo:

Tome u prilog ide i činjenica kako više od trećine građana tvrdi da nisu ugroženi, a gotovo polovica uopće ne razmišlja da bi upravo oni mogli postati žrtvom internetskih prijevara.

Istraživanje koje je provedeno početkom lipnja na uzorku od 610 korisnika interneta s ciljem utvrđivanja sigurnosnih navika korištenja interneta, načina informiranja o cyber prijetnjama i mišljenja o potrebi dodatnih edukacija, ukazuje na to da građani nisu usvojili navike sigurnog ponašanja na internetu. Na primjer, više od polovice korisnika nikada ne mijenja lozinke ili samo kada zaborave staru lozinku, jedna četvrtina njih mijenja lozinke jednom godišnje, a redovitije to čini samo 16% ispitanika. Osim što nemaju naviku mijenjati lozinke, korisnici ne prijavljuju internetske prijevare nadležnim institucijama, a savjete u slučaju prijevare najčešće traže od prijatelja, suradnika ili rođaka, a ne od stručnjaka.

Potreba za edukacijom

Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a, naglasio je da je edukacija korisnika od presudne važnosti za sigurnost na internetu.
Predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat, naglasio je da je edukacija korisnika od presudne važnosti za sigurnost na internetu. (fotografija: Ratko Mavar)

Na predstavljanju rezultata predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat naglasio je kako je edukacija korisnika od presudne važnosti, a s njime se slažu i sami građani. Dapače, njih 18% smatra da bi se edukacija trebala provoditi u školama, na institucionalnoj razini, a 13% njih bi voljelo da se edukacija provodi i na radnome mjestu.

Da potreba za edukacijom o sigurnosti na internetu uistinu postoji, govori i podatak da 5% korisnika interneta nema instaliranu antivirusnu zaštitu, odnosno 95% korisnika ima, ali polovica njih ne razumije dobro čemu ona služi i kako funkcionira. Osim toga, više od polovice ispitanika susrelo se s pokušajima prijevare, ali gotovo trećina ispitanika ne zna što bi svatko osobno mogao poduzeti po pitanju edukacije o online sigurnosti.

Mjere zaštite banaka na europskom nivou

Trenutno su dvije najčešće vrste prijevara u Hrvatskoj phishing, tj. “pecanje podataka” putem e-pošte i napadi putem zloćudnih programa. Ipak, kada je riječ o bankovnim uslugama, Parat ističe kako su hrvatske banke na europskom nivou po pitanju mjera zaštite sigurnosti na internetu te da su gubitci koji su posljedica napada u Hrvatskoj veoma mali s obzirom na ukupan volumen prometa. Parat smatra da se u budućnosti može očekivati više napada pri korištenju mobilnih usluga banaka, stoga je važno izbjegavati mobilne usluge na uređajima na kojima su promijenjene sigurnosne postavke te prekinuti transakciju i obratiti se banci ako se primijeti nešto neuobičajeno.

Tehnologija nas sve potiče da cyber prijetnje shvatimo ozbiljno, a kako bi na vrijeme spriječili potencijalne prijetnje, građani se mogu informirati i na specijaliziranoj internetskoj stranici gdje će pronaći korisne savjete o načinima zaštite.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.