Dobar CM, loš CM: Ruža protiv Karamarka u 5 Facebook rundi

Dobar CM, loš CM: Ruža protiv Karamarka u 5 Facebook rundi

Kako su se sve više približavali izbori za Europski parlament, tako su i političke kampanje postajale sve aktivnije i glasnije, a pošteđene nisu bile ni društvene mreže. I naši su političari konačno shvatili njihovu vrijednost u komunikaciji s mogućim biračima, no nisu svi baš polovili u potpunosti koncept "komunikacije". Uzmimo za primjer dva predstavnike iste liste, Ružu Tomašić i Tomislava Karamarka, koji je svojevremeno navodno podigao cijelu dramu oko manjka lajkova (netko nije "pazio na satu" - zar nismo utvrdili da je broj fanova manje bitan?). Ne budi lijen, odlučili smo napraviti malu analizu dvije strategije i objasniti zašto je Ruža na Facebooku preskočila Karamarka kao kozlića.

Dobar poster lajkova vrijedi (Izvori slika: Facebook stranice Ruže Tomašić i Tomislava Karamarka)
Dobar poster lajkova vrijedi. Ovaj ih je vrijedio 300. (Izvori slika: Facebook stranice Ruže Tomašić i Tomislava Karamarka)

Kako su se sve više približavali izbori za Europski parlament, tako su i političke kampanje postajale sve aktivnije i glasnije, a pošteđene nisu bile ni društvene mreže. I naši su političari konačno shvatili njihovu vrijednost u komunikaciji s mogućim biračima, no nisu svi baš polovili u potpunosti koncept “komunikacije”. Uzmimo za primjer dva predstavnike iste liste, Ružu Tomašić i Tomislava Karamarka, koji je svojevremeno navodno podigao cijelu dramu oko manjka lajkova (netko nije “pazio na satu” – zar nismo utvrdili da je broj fanova manje bitan?). Ne budi lijen, odlučili smo napraviti malu analizu dvije strategije i objasniti zašto je Ruža na Facebooku preskočila Karamarka kao kozlića.

1. Psihološko uvjetovanje, na početku balade

Rezultati protiv kulta ličnosti
Dva načina promoviranja kulta ličnosti.

Za početak, krenimo s onim što se prvo vidi – a to su profilna i naslovna (cover) slika. Savršena je to kombinacija za psihološko uvjetovanje, povezivanje nečijeg lica s imidžem koji se želi postići. Ružin community manager iz psihologije je zasigurno imao čistu peticu, jer je uz njen lik odmah počeo izmjenjivati posebno pripremljene grafike o tome što je dotična “napravila” i za što se zalaže.

U očima i impresivnim umovima mnogih korisnika interneta, Tomašićka se tako automatski povezuje s rezultatima, kao što Pavlovljevi psi zvono povezuju s hranom čak i kad je nema. I Karamarkov community manager se potrudio – iznad njegove profilne slike donedavno se nalazio još jedan njegov veliki “profil” – koji se ovoga puta na naslovnoj slici rukovao s Papom. Dok pucanje na “Bog (ili barem Papa) i Hrvati” nije potpuno promašena lopta, Ruža je već u niskom startu ipak stvorila dojam da radi, a Tomislav da se naslikava, pa makar to bilo i s duhovnim vođama.

 2. Fan stranica je komunikacijsko sredstvo, ne osobni hram

Koliko je teško zapravo se obratiti publici?
Koliko je teško zapravo se obratiti publici?

To nas dovodi do drugih objava po zidovima ovih političara. Karamarkov Facebook zid uvelike izgleda kao zid sobe srednjoškolke iz devedesetih, samo što je, umjesto ‘N Syncu, malo zidno svetište slika i isječaka posvećeno njemu samome. Problem je u tome što su domaći oltari dosadili čak i tinejdžericama, jer im ni ‘N Sync niti Karamarko s postera ne mogu odgovoriti, ali to svakako mogu na društvenim mrežama, što se od njih danas i traži.

Unatoč tome, svaka objava na Karamarkovom lišena je ikakvog obraćanja fanovima. Tako je iz fantastičnog kanala komunikacije s biračima komunikacija uspješno izbačena, što vam ostavlja samo kanal u koji je bačen novac za (samo)promociju.

S druge strane, svaka objava na Ružinom zidu počinje s „Dragi Facebookovci“ ili se na neki drugi način obraća publici, kao da cijeli profil služi samo kako bi se njima zahvalilo, pružilo informacije i dopustilo da sudjeluju u demokratskom procesu, glasovima, lajkovima i komentarima.

 3. Dojam sudjelovanja

Bitno je stvoriti dojam da djelujete, i to isključivo za svoje birače. I njihovo ljudsko pravo na sapun u obliku mrkve.
Bitno je stvoriti dojam da djelujete, i to isključivo za svoje birače. I njihovo ljudsko pravo na sapun u obliku mrkve.

Upravo je želja za sudjelovanjem velik dio privlačnosti društvenih mreža – daje nam dojam izravne komunikacije, političar koji ovako vodi kampanju (to jest, dobar CM) na naše komentare i odgovara, a pokazuje i da mu je stalo do našeg mišljenja kada je riječ o politici, jer upravo nas zastupa. Naravno, ne može baš dopustiti da imamo svakakva mišljenja, pa se tako na Tomašićkinom zidu vrlo zgodno uobličenim postovima daje dojam da su mišljenja birača vrlo bitna, ne dopuštajući pritom raznolikost misli.

„Znajući da će se u skoroj budućnosti Hrvatska u potpunosti odreći svog monetarnog suvereniteta i postati dio Eurozone, osjećam se _______“ glasi jedno od suptilnih i nimalo indikativnih pitanja, koje jednostavno poziva korisnike da u komentarima kao odgovor ostave svoju frustraciju, kojih je u našem narodu obično puna vreća. Za ovu strategiju Ružinom CM-u spuštam kapu do poda, i dajem čistu peticu za manipulaciju masama.

Za usporedbu, Karamarkov zid lišen je bilo kakvih pitanja za sljedbenike, što šalje jasnu poruku “vi ste ovdje zbog mene, ne ja zbog vas”. Iako to možda i jest točan prikaz stvari, takvom čemu nema mjesta u komunikaciji na društvenim mrežama. Barem su predizborne kampanje dobro vrijeme za mnogobrojna obećanja!

4. Jedna od vas! Barem u teoriji.

Lijepo upakirana poruka za fanove, s notom samopromocje
Lijepo upakirana poruka za fanove, s notom samopromocje

A kad smo već kod masa, mase vole čestitke. Svaki community manager ima negdje na računalu popis blagdana i posebnih dana. Eto, nedavno je bio osmi ožujka, međunarodni dan žena. Nevolja je u tome što je sama Ruža žena koja je u Europskom parlamentu javno glasala protiv rodne ravnopravnosti i tako zalijepila pljusku svim svojim sugrađankama, pa je postojala dobra šansa da će doći do onoga što se naziva kriznom komunikacijom.

Njen je CM, međutim, zalijepio na Ružin zid čestitku svim ženama, uz prigodan citat Margaret Thatcher: „ U politici, ako želiš da se o nečemu priča, obrati se muškarcu, ako želiš da se išta učini, obrati se ženi“, što je zapravo odlična samopromocija i brendiranje kroz prividno obraćanje biračima.

Kao mašna na kraju dodano je „jedna od vas“ i vlastoručni potpis, pa je uz tako lijepo zapakiranu poruku ljudima s kratkim pamćenjem lako zaboraviti da nije zapravo glasovala “kao jedna od nas”. Na Karamarkovom su profilu na dan žena bile slike Karamarka (uviđamo li lajtmotiv ovdje?), u Frankfurtu. Možda se tamo ne slavi dan žena ili ne obraća fanovima.

5. Aktualnost

Da je rukovanje na 500 slika s preprekama olimpijski sport, imali bismo svog predstavnika, a strategija ovog CM-a bi imala više smisla
Da je rukovanje na 500 slika s preprekama olimpijski sport, imali bismo svog predstavnika, a strategija ovog CM-a bi imala više smisla

Kao i na blagdane, ne treba se zaboraviti na aktualna događanja – ljudi najbolje reagiraju kada mogu povezati nešto s trenutnim zbivanjima, to im automatski vraća interes. A što je u zadnjim danima predizbornih kampanja bilo aktualnije od poplava?

Ruža je junački zajahala taj val i zid se ispunio pozivima za pomoć i javnim prekidom kampanje kako bi se pomoglo unesrećenima. Naravno, bili su već zadnji dani kampanje i sve se to moglo obaviti u tišini, no onda bi to bilo dobro djelo, ne dobar PR, a ni jedan političar nije toliko šašav da propusti takvu tu priliku. Sve je tih nekoliko dana bilo podređeno objavama o pomoći i poplavama, sama Tomašićka maknuta je iz prvog plana, ali je i vrlo vješto spomenuta u svakoj fusnoti.

S druge strane, odgovor na Karamarkovom zidu bio je slikanje na poplavljenim područjima, kao da trenira rukovanje u ekstremnim uvjetima. Tako je u vjetar bačena i zadnja nada da će se barem na društvenim mrežama isprofilirati kao narodni heroj, ali zato barem imamo mogućeg kandidata za Guinessovu knjigu rekorda u najviše slika rukovanja. 

Na kraju balade, iskreno se nadam da će Tomašićkin i Karamarkov community manager sjesti jednom na kavu i razmijeniti iskustva, te da će potonji dobiti neke naputke i kratku lekciju iz socijalne psihologije. Nije čak riječ o naprednoj vještini – u svijetu mađioničara, ovi bi CM-ovski trikovi bili pandan izvlačenju novčića iza uha, ne zecu iz šešira, no i jedno i drugo dovoljno je očito da očara mase.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Ratko

  Ratko

  29. 05. 2014. u 12:50 am Odgovori

  Mislim da je autorica, vjerujem nenamjerno, zaboravila navesti nekoliko činjenica poput:
  – Karamarko i Tomašić u promatranom periodu nisu bili u jednakoj kampanji pa im ni komunikacija nije mogla biti jednaka. Naime, Ruža je vodila kampanju za Europski parlament što zbog liste, a ponajviše zbog preferencijalnih glasova. Karamarko NIJE bio u takvoj kampanji. Tehnički, on uopće nije sudjelovao u kampanji već samo onih 11 kandidata s liste. Stoga nisu bili u jednakoj situaciji pa nisu mogli imati ni sličnu komunikaciju. Tu zapravo pada bilo koji pokušaj usporedbe.

  – Autorica je zaboravila navesti jako bitnu činjenicu. Facebook wall Karamarka i Ruže je ZATVOREN, a negativni komentari na objavama se BRIŠU. Ne razumijem kako autorica navedeno nije spomenulo s obzirom da je to krucijalno u ovakvoj komunikaciji.

  – Davati petice i klanjati se CM-u jer “manipulira masama” je u najmanju ruku zastrašujuće. Nije li bit komunikacije putem društvenih mreža iskrenost, a ne prikrivanje i manipuliranje? Ovakve me konstatacije jako iznenađuju.

  – Možda je to osobnog ukusa, a i činjenice da nisam fan Ruže Tomašić, ali slika koju ste vi istaknuli je zapravo za osudu. Parlamentarka, zastupnica u saboru, a zatim u Euro parlamentu trži GAN (!!!). Koliko god to nekima bilo simpatično s obzirom na njenu policijsku prošlost – to je zastrašujuće, a ponajprije prekršajno djelo! Kada je to postalo “fora” da nam zastupnici drže pištolje (!!!) u saboru? Koga oni to predstavljaju i kakva se to poruka šalje?!

  Mnogo je hvale na stvari, ali mene su neke činjenice zaprepastile. Hvala vam što ste mi omogućili da ih iznesem.

  • Tena Šojer

   Tena Šojer

   29. 05. 2014. u 1:31 pm Odgovori

   Dragi Ratko, hvala na komentaru. Kako je oboje spomenutih političara prisutno na Facebooku nevezano za kampanju za EP, mislim da analiza različitih stilova komunikacije nije na odmet. Što se tiče ostalih stavki u komentaru, čini mi se da vam je možda promakao ton kojim je analiza napisana. Oba stila komunikacije su ironizirana, samo iz drukčijih razloga. Naravno da bi komunikacija na društvenim mrežama trebala biti redovita, izravna i iskrena- to je bila neizravna poanta cijelog teksta.

 2. petar

  petar

  29. 05. 2014. u 2:05 pm Odgovori

  Autorica članka je pogodila bit problema što se tiče komunikacije Karamarka i Ruže Tomašić naspram ne samo svojih birača nego cjelokupnog biračkog tijela u Hrvatskoj. Iluzorno je sad ironizirati mukotrpan i kvalitetan posao CM Ruže Tomašić ili ga uspoređivati sa marginalnim i samoljubivim pristupom od strane Karamarka. Igrom slučaja poznajem CM Ruže Tomašić kao osobu koja sve obuhvatno, sa psihološke , sociološke , društvene i političke distance analizira i promiče ne samo Ružin medijski nastup nego se i bavi medijskim nastupima i komunikacijom čelnika svih stranaka prema biračima u Hrvatskoj. Nije ni čudo jer u obitelji ima vrsnog komunikologa od kojeg očito crpi teorijska i praktična znanja. Ružin CV je za primjer svima i predstavlja komunikološki okvir o kojem bi svi političari trebali biračko tijelo upoznati sa problemima u Hrvatskoj a ne stvarati samoreklamu radi političke karijere. Svaka čast Ružo na odličnom odabiru kadrova u EU tim.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni marketing

Gdje griješimo u zapošljavanju generacije Z?

Zbog toga što je odrasla u posve novim okolnostima modernog društva, kao i u mnogo slučajeva dosad - stariji naraštaji sve slabije razumiju novu generaciju. Kako pristupiti "genzijevcima"?

Društvene mreže

Kronike LinkedIna: “Poslovna mreža” koja je postala odlagalište objava za samohvalu i šuplje inspiracije

Što je sve LinkedIn postao, a nije trebao? Iliti kako smo pretvorili jedinu poslovnu društvenu mrežu u novi Facebook...

Digitalni marketing

Je li Google Analytics ilegalan? Jest, ako se pogrešno implementira!

Je li korištenje Google Analyticsa (i svih drugih digitalnih servisa koji podatke spremaju u SAD) preko noći postalo ilegalno objašnjavaju stručnjak za digitalnu analitiku Robert Petković i pravnica Ana Bačić.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatski Treblle: S alatom koji štedi vrijeme svima koji rade s API-jima osigurali 1,2 milijuna eura u prvoj rundi

Treblle je alat koji olakšava život developerima i svima ostalima koji rade s API-jima, a razvio ga je domaći tročlani tim iz svojih potreba. Od korisnika dobivaju samo pohvale i ocjene 5.0, a investitori ih toliko vole da su nekoliko njih morali odbiti.

Startupi i poslovanje

Traži se iskusni Head of Revenue koji će Mediatoolkit dovesti do 10 milijuna eura

Domaći scaleup čiji alat za praćenje online spominjanja koriste globalni brendovi, agencije i organizacije zapošljava ključnu osobu za ostvarenje ambicioznih planova rasta. Jedan od najvažnijih zadataka bit će joj - uskladiti Sales i Customer Success.

Kultura 2.0

Wordle, kako je jednostavna igra riječi osvojila internet?

Sigurna sam da ste već primijetili zanimljivu kombinaciju žutih, zelenih i sivih kvadratića koji niču na sve strane interneta. U pitanju je Wordle, igra riječi koja je dovoljno jednostavna da vas odmah uvuče, a taman izazovna da vas zadrži.

Tehnologija

Želite utjecati na transparentnost vlasti? Krenite s proračunom Grada Zagreba na hackathonu “Hackl”!

Hoćemo li u bližoj budućnosti dobiti otvorenije i više transparentne gradske proračune? Možda ćemo odgovor na to pitanje pronaći u proračunskom hackathonu.

Društvene mreže

Kako izgleda stvaranje sadržaja kada ga ne diktirate vi, nego zbivanja na sportskim terenima?

Kada u SofaScoreu pratite utakmice, jednim okom gledate prijenos, a drugim okom gledate računalo i planirate što ćete objaviti. No, čitava priča je mnogo drugačija od toga da vas netko “plati da gledate utakmice”, šale se iz SofaScorea, najveće hrvatske platforme za sportske rezultate uživo.

Startupi i poslovanje

Codemap, hrvatski no-code marketplace osigurao prvu 1,68 milijuna kuna vrijednu investiciju

No-code tržište će s trenutnih 16 milijardi do 2027. narasti do skoro 85 milijardi dolara vrijednosti. Hrvatski Codemap se u tom periodu želi uspostaviti kao ključna analitička i networking no-code platforma. Investicija koju predvodi SQ Capital te poduzetnici Tomislav Matić i Mate Rimac prvi je veliki korak prema tome.