Registracija .hr domena - potpuni vodič za vlastitu hrvatsku domenu

Registracija .hr domena – potpuni vodič za vlastitu hrvatsku domenu

Registracija hrvatskih .hr i .com.hr domena od danas je bitno jednostavnija. Uvođenjem novog pravilnika o ustrojstvu i upravljanju hrvatskih nacionalnih domena tvrtkama se napokon daje mogućnost registracije dodatnih .hr domena - uz određenu cijenu. Još nećete moći slobodno kupovati .hr domene kao što kupujete .com primjerke, ali administracija će im se bitno promijeniti uvođenjem registrara, tvrtki posrednika. Koliko koštaju domene? Što je s postojećim? Bez brige, imamo sve informacije.

Registracija hrvatskih  .hr i .com.hr domena od danas je bitno jednostavnija. Uvođenjem novog pravilnika o ustrojstvu i upravljanju hrvatskih nacionalnih domena tvrtkama se napokon daje mogućnost registracije dodatnih .hr domena – uz određenu cijenu.

Još nećete moći slobodno kupovati .hr domene kao što kupujete .com primjerke, ali administracija će im se bitno promijeniti uvođenjem registrara, tvrtki posrednika. Koliko koštaju domene? Što je s postojećim? Bez brige, imamo sve informacije.

Hrvatske vršne domene uvijek su bile posebna avantura, bavili se vi profesionalno web stranicama ili bili vlasnik osobnog bloga. Odlaženje ili čak faksiranje papirologije potrebne za nabavu .hr domene bilo je jedno od onih iskustava kojeg ćemo jednog dana sjećati poput 56k modema, s nostalgijom, ali i olakšanjem. Prednost .hr domena za hrvatske stranice jest što ih korisnici prepoznaju, a Google ih voli za lokalna pretraživanja.

Ovaj vodič daje vam pregled svih informacija potrebnih za registraciju, administraciju i korištenje vaše .hr ili .com.hr domene. Izuzetno nam je drago što nas je u istraživanju te pisanju vodiča podržao Plus hosting.

Što je domena i koje mogu registrirati

Domena je identitet odnosno adresa web stranica. Kako ne biste morali pristupati web stranicama putem nepamtljivih IP adresa, domene su postale osnova organizacije Interneta kakvog danas poznajemo. Domene poput .com, .net i .org generične su TLD-ovi odnosno top level domene. Osim generičnih, postoje i državne domene poput vršne .hr domene o kojoj se brine hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, odnosno njihova HR-DNS služba. Možete registrirati:

 • .hr domenu kao besplatnu domenu (1x) ukoliko ste tvrtka (imetvrtke.hr); obrtnik, umjetnik doktor ili se bavite nekom drugom samostalnom djelatnošću (imeobrta-djelatnost.hr); udruga (imeudruge.hr) te fizička osoba (imeprezime.iz.hr);
 • .hr domenu uz plaćanje (cijena će ovisiti o registru, primjerice 500 kuna godišnje kod Plusa) pri čemu tvrtke imaju pravo na 9 dodatnih domena, a svi ostali na jednu. Fizičke osobe u tom slučaju imaju pravo na .hr, a ne .iz.hr domenu;
 • .com.hr domenu uz plaćanje bez ograničenja na količinu domena i njihov oblik. Cijena će ponovno ovisiti o registru, ali se radi o bitno jeftinijim domenama – već od 40 kuna godišnje.

Dok će vaša osnovna, besplatna .hr domena morati biti određenog oblika, naplatne domene odabirete po želji. Zaboravite doduše Facebook.hr! Ne smijete kršiti tuđa prava odnosno registrirati domenu koja sadrži zaštićeno ime. Domene nećete smjeti ni prodavati. Ukoliko pokušate, CARNet će vam elegantno obrisati domenu…

Domene koje se plaćaju registrirate na period od najmanje godinu dana i produžujete ih svake godine. Vi ste u tom slučaju registrant odnosno korisnik domene. CARNet je registar .hr domena, a sve tvrtke poput Plusa kojima su dane ovlasti za prodaju domena postaju registrari. CARNet će i dalje rješavati sporove u vezi .hr i .com.hr domena.

Što je s postojećim .hr i .com.hr domenama

CARNet će odlučiti odgovara li vaša .hr domena kriterijima “besplatnosti”. Ukoliko ne odgovara, morati ćete je plaćati, ali je nećete izgubiti. Vlasnici .com.hr domena morat će odabrati registrar za svoju .hr domenu.

Koji registrar odabrati

CARNet je odobrio desetak ovlaštenih registrara koji napokon uvode konkurenciju u cijeni i uslugama za .hr domene. Prije nego što odaberete registrar, svakako provjerite koliko je tvrtka pouzdana te posebno kakva im je podrška. Većina web profesionalaca može vam navesti noćne more koje su doživjeli od hosting tvrtki koje su obećavale mnogo za nisku cijenu, a kad bi trebalo riješiti neki problem – ništa.

Naša preporuka je Plus hosting, i to ne samo zato što su bili dovoljno mudri da službeno podrže ovaj vodič za .hr domene. Zvonimir Gembec i njegov tim već godinama slove kao hrvatska hosting tvrtka s najboljom podrškom u što smo na Netokraciji iskusili kada nam je 15 tisuća ljudi u jednom trenutku navalilo na članak o Jadranki Kosor i Ivi Sanaderu na Facebooku. Danas se više ne iznenađujemo kad dobijemo odgovor i rješenje problema u 2 u noći, preko Twittera ili čak na Božić. Plus možda nije najjeftinija, ali je najkvalitetnija hosting tvrtka u Hrvatskoj, a vjerujemo da ubuduće – i registrar.

Papirologija nije nestala

Jedan od najproblematičnijih aspekata .hr domena uvijek je bila silna papirologija. Tada niste brinuli o okolišu, nego ste ispunili obrasce u nekoliko primjera, prvo za registraciju pa onda za namještanje tzv. nameservera odnosno primarnog i sekundarnog DNS poslužitelja koji “govore” domeni gdje se nalazi vaša web stranica.

HRTLD obrasci nisu nestali...

Iako su registracijski dokumenti nestali s uvođenjem novog pravilnika i registrara, pri registraciji ćete morati priložiti i svoj, tvrtkin ili udrugin OIB. Namještanje DNS poslužitelja se ne mijenja, tako da nam ostaju već odavno poznati obrasci HRTLD-03 i HRTLD-04.

Registrirajte, krećemo!

Registracija domena po novom pravilniku kreće danas u 13 sati. Nađite domenu koju želite, registrar i registrirajte!

Komentari

 1. Dario

  Dario

  03. 07. 2010. u 5:30 pm Odgovori

  U tekstu si naveo da obrtnici, tvrtke, fizičke osobe, itd. imaju pravo na jednu besplatnu domenu. Da li znaš koja je onda sad procedura za dobivanje takve domene. Prije se došlo u SRCE, popunio se zahtjev i to je to. Sad je kao lakše, ali na stranicama od ovlaštenih registrara ne vidim takve informacije (mislim na čisto registriranje domene, bez hostinga).

 2. Ivan Brezak Brkan

  Ivan Brezak Brkan

  04. 07. 2010. u 11:54 am Odgovori

  @Dario Postupak je pojednostavljen što se tiče dobivanja… Otvoriš “račun” kod neke od spomenutih tvrtki, naručiš domenu, a samo moraš pri tome uključiti i OIB. Oni sve obave kao i za recimo .com domenu…

 3. Dario

  Dario

  06. 07. 2010. u 7:56 pm Odgovori

  Pitao sam REGicu (ovlašteni registrar) i dobio ovakav odgovor:

  “Besplatne .hr i from.hr domene se i dalje administrraju preko CARNet-ove DNS sluzbe.”

  Dakle, nejde preko weba, nego i dalje CARNet…

 4. neno

  neno

  17. 11. 2010. u 2:13 pm Odgovori

  djelomično si odgvorio a ja bih potpuni odgovor.
  da li se mora ići preko neke od “agencija” kako bih kao pravna / fizička osoba napravio registraciju vršne domene ili mogu zaobiči nepotrebne tuđe takse i naplate i registraciju i dalje napraviti na carnetu kako je bilo do pojave novog pravilnika?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.