5 stvari koje sam naučila radeći za međunarodni startup

Kako sam se ‘ni kriva ni dužna’ našla u međunarodnom startupu – i što sam naučila?

Radeći za startup svašta ćete raditi i puuuno ćete naučiti, čak i ako već imate prilično radnog staža kao ja - moji su najsnažniji dojmovi nakon nešto više od osam mjeseci angažmana za jednu takvu tvrtku.

Rad u startupu

Kad sam u proljeće 2014. odlučila postati freelancer – nakon 10 godina iskustva kao online novinarka i urednica te s par certifikata i nešto iskustva u internet marketingu – nije mi na kraj pameti bilo da će mi jedan od prvih klijenata biti startup! I to međunarodni, koji posluje u četiri države i koji je baš mene izabrao kako bismo ga zajedno uspješno doveli na hrvatsko tržište.

AutoHop je platforma koja povezuje vozače sa slobodnim mjestima u autu i one koji traže prijevoz na istoj relaciji kako bi podijelili troškove putovanja, uštedjeli vrijeme, napravili nešto pozitivno za okoliš te, uza sve to, doživjeli jedno novo iskustvo.

AutoHop bi trebao biti korak naprijed u odnosu na grupe na društvenim mrežama kojima su se dosad spajali vozači i putnici jer je pregledniji, jednostavniji za korištenje i pretraživanje, a donosi i sustav međusobnog ocjenjivanja korisnika pa je lakše znati s kime ćete se točno voziti i koliko je to ugodno iskustvo. Pokrenut je 2012. u Mađarskoj, početkom 2014. proširio se na Rumunjsku, a od ljeta 2014. prisutan je u Srbiji i Hrvatskoj.

Kad me prijatelji i kolege pitaju što točno ja radim za Autohop, odgovaram – sve što treba! Da parafraziram Luja XIV..: Autohop u Hrvatskoj, to sam ja! Naravno, u mnogo stvari ne moram izmišljati toplu vodu nego samo prilagoditi prakse i kampanje koje su se već pokazale uspješnima u Mađarskoj i Rumunjskoj, ali ja sam tu za sve za što je bitno poznavati specifičnosti hrvatskog tržišta.

Iako imam i drugih klijenata i, naravno, niti jednog neću proglasiti najdražim, priznajem da rad za startup ima svoje posebnosti i da me iznimno veseli. Evo mojih, vrlo osobnih, dojmova, o tome kako je raditi za startup:

1. Trebaš vjerovati u proizvod

Jedan od mojih prvih zadataka za Autohop je bio da – podijelim vožnju, odnosno doživim to iskustvo. Posao u startupu nije nešto što se može odrađivati bez puno entuzijazma samo da bi se na kraju mjeseca dobila plaća, zato je važno vjerovati da proizvod za koji radiš ima smisla. Zabušavanja nema jer nema još xy zaposlenika koji te mogu pokriti, a ako ne ostvarimo ciljeve možda ćemo svi skupa jednostavno morati zatvoriti butigu.

2. Ne smiješ imati veliki ego

Kako su timovi mali, svatko radi po nekoliko poslova. Ponavljam, moj opis posla je – sve što treba.

Zato startup nije za nekoga tko misli da je prekvalificiran da bi radio određene poslove, primjerice da je ispod njegove razine raditi podršku korisnicima. Dok se ne skupi dovoljno korisnika da bi imalo smisla angažirati osobu kojoj će opis posla biti samo korisnička podrška, netko “prekvalificiran” mora odgovarati na te upite i mora mu to biti važno.

Čak i osnivačima i CEO-ovima je uobičajeno da u istom danu s potencijalnim ulagačima pregovaraju o milijunima i peru šalice u uredu.

3. Konstantno učenje

Spremnost na učenje je česta fraza u oglasima za posao, ali spremnost na učenje u startupu nije dovoljna. Ne treba biti spreman na učenje, treba jednostavno stalno učiti.

Ne samo zato što se često događa da moram obaviti neki posao s kojim dotad prije nisam imala iskustva, nego je i sam razvoj startupa često učenje na pokušajima i pogreškama.

Također, ako radite za startup, imate velike šanse da ćete svaki dan surađivati s onima koji vode posao. Ne znam kad bih inače dobila priliku toliko izbliza vidjeti razvoj i strategiju neke tvrtke, prava je šteta ne upiti bar dio znanja!

4. Majstor svih zanata

Napisala sam već – timovi su minimalni i svatko radi nekoliko poslova, zato treba biti majstor svih zanata, odnosno tip osobe koja se ne drži jedne struke ‘kao pijan plota’, netko tko se ne boji izazova i netko tko zazire od toga da napravi išta što mu nije u opisu posla. Startupu treba netko tko se ne boji izaći svoje udobne zone.

5. Opušteno je

Iako opuštena atmosfera nije rezervirana samo za startupove, u njima je gotovo pa pravilo. Naravno, nema tituliranja, do nikoga se ne treba probijati kroz tajnice ili najavljivati sastanke tjednima unaprijed, odijevanje je neformalno i imate velike šanse da ćete s direktorom piti piće poslije posla.

Zapravo, tek sad shvaćam zašto sam se ja uklopila, iako po godinama odskačem od prosjeka startup svijeta i uvjerljivo sam najstariji član Autohopovog međunarodnog tima. Mislim da me odalo to što sam u srednjim tridesetima promijenila karijeru, slobodno vrijeme trošila na edukaciju, a u CV-u imam i kratko, ali vrlo korisno, iskustvo kao SEO/SEM specijalist što znači da se ne ustručavam okušati se u novom i ne potpuno poznatom.

Komentari

  • Antonija

   Antonija

   16. 01. 2015. u 12:40 pm Odgovori

   Denise, nisam shvatila jesi li uspio objaviti vožnju pa se niti jedan suputnik nije javio ili nisi uspio objaviti vožnju pa se nitko nije javljao na kontakte?
   Ako se radi o ovom prvom, moram reći da je upravo to jedan od izazova startupa, osobito proizvoda koji se zasniva na zajednici korisnika. Da bi takva platforma zaživjela u punom svjetlu, treba što prije privući što veći broj korisnika jer da bi se vožnje djelile treba biti dovoljno onih koji ih nude i onih koji ih traže.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.