5 tech-nikalija koje trebate odraditi prije traženja posla

5 tech-nikalija koje trebate odraditi prije traženja posla

Ažurirali ste svoj životopis i mislite da imate sve što vam je potrebno za lov na posao? Ne tako brzo! Kao tehnološki pismeno i pametno biće trebali biste se pobrinuti za još nekolicinu ‘sitnica’ želite li da budućem poslodavcu zasjaje okice kada ugleda vašu prijavu.

pronadji posaoAžurirali ste svoj životopis i mislite da imate sve što vam je potrebno za lov na posao? Ne tako brzo! Kao tehnološki pismeno i pametno biće trebali biste se pobrinuti za još nekolicinu ‘sitnica’ želite li da budućem poslodavcu zasjaje okice kada ugleda vašu prijavu.

Ako ste imalo nalik meni, često imate potrebu isprobati neku novu društvenu mrežu, servis ili web stranicu. Neki vas oduševe pa ih nastavite koristiti, a većina razočara, pa ih zaboravite. Na ovim drugima, kladila bih se, imate profile koji se ‘kisele’ u bespućima interneta i puni su prastarih podataka ili još gore, blesavih poruka i statusa. Nije li vrijeme da napravite pospremanje?

1. Ažuriranje profila

Prva stvar na listi tech-nikalija, koje trebate odraditi prije no što pošaljete prvu zamolbu, je uklanjanje neaktivnih i ažuriranje profila koje i dalje koristite. Krenite od vlastitog bloga ili stranice (ako ih imate). U navedeno se ubraja i vaša About.me stranica. Nakon toga na red treba doći najpopularnija profesionalna društvena mreža u svijetu – LinkedIn. Nemate profil? Uozbiljite se i umrežite.

Facebook sigurno koristite gotovo svaki dan. Jeste li u posljednje vrijeme zavirili u postavke? Opuštenu fotografiju s pivicom u ruci vaš potencijalni šef baš i ne mora vidjeti, zar ne? Ako ste digitalac koji bogatstvom profila na društvenim mrežama treba dokazati svoju upućenost, vaš svježe otvoreni profil na Twitteru s ukupno dva tweeta i nula followera prilično je jasan znak da ste tamo ‘novi’. Nemojte glumiti nešto što niste.

2. Pregledavanje kontakata

Nakon čišćenja, na onim profilima koje ste zadržali, napravite drugu najvažniju stvar – pregledajte kontakte. Pretpostavljam da imate ideju što biste i gdje htjeli raditi. Naposljetku, to bi trebala biti osnova potrage za poslom za koju očekujete da će završiti happy endom.

Svaki kontakt koji imate nije jednako bitan, niti vrijedan. Budite oportunist. Napravite listu ključnih kontakata koji vam mogu pomoći kako biste dobili posao koji želite. Javite im se, ali nemojte biti jezivi (u tu kategoriju ubrajam osobe od kojih dobivam poruke za procjenu njihovih radnih sposobnosti ili zamolbu za preporuku, a uopće ih ne poznajem).

Niti lijenost, odnosno slanje generičke poruke svima s kojima ste na bilo koji način povezani, nije kvaliteta koja se cijeni. Ako poruku, ili budimo točniji, to što želite od nekoga znate sročiti u tri pametne rečenice, dobiti ćete ogroman plus. Naime, još uvijek nisam upoznala poslodavca koji ima živaca čitati eseje.

3. Korištenje profila na društvenim mrežama

I evo nas već do trećeg koraka: nemojte samo posjedovati profile (niste eksponat u muzeju), koristite ih. Pokažite svoje interese i znanje kroz rasprave u grupama povezanim s industrijom u kojoj radite, argumentiranim nadmudrivanjima, pisanjem vlastitog bloga ili gostovanjem na drugim blogovima ili web stranicama. Stavite svoje ime ‘na mapu’ tržišta rada.

Niste ekstrovert? Žao mi je, isprika se ne uvažava. Ako zaista želite doći do tog posla kojeg ste zamislili, uložite vrijeme i trud. Nitko svoj osobni brend nije dobio na dar. Shvatite svaku raspravu ili objavu kao priliku za učenje i razvoj. Gradite veze (i to ne samo s ljudima koje poznajete uživo) jer nikada ne znate kada će vam dobro doći.

4. Video intervju

Četvrta stvar koju biste trebali napraviti, i još će vam ‘uzeti’ manje vremena od prve tri, je uvježbati video intervju. Ponekad jednostavno neće biti moguće razgovarati s poslodavcem uživo, osobito ako se radi o CEO-u s prebivalištem u drugoj zemlji. Budite spremni dogovoriti Skype, Google Hangouts ili Facetime razgovor.

Uredite profil na servisu koji ćete koristiti. Pazite kako izgleda prostorija u kojoj namjeravate odraditi intervju za posao, uklonite pse i mačke i nemojte biti u pidžami. Provjerite kameru, zvučnike i namjenu gumbića u aplikaciji kako tijekom samog razgovora ne biste pritisnuli nešto pogrešno. Video poziv jednako je ozbiljan kao i razgovor uživo.

5. Pronalazak posla

I na kraju, peta, ali možda i najvažnija tech-nikalija koju trebate obaviti: nemojte čekati da posao nađe vas.  Prokušani izvori novih poslova (oglasnici, korporativne stranice, agencije za zapošljavanje) jednostavno više nisu dovoljni.

Želite li, poput mene, raditi s brzo rastućim i ambicioznim startup timovima (po mogućnosti onima koji su već dobili investiciju),  a spremni ste na preseljenje, vrijeme je za neke nove alate. Preporučam Work In Startups. Kada je u pitanju Hire My Friend, mišljenja su mi podijeljena (ali možda je problem u meni) dok riječi ‘a lifetime chance to do something that matters’ s First Round Startups zaista zvuče dojmljivo.

Traženje posla ne mora biti dugotrajna i zamorna aktivnost. Sve, zapravo, ovisi o tome kako ćete pristupiti procesu traženja posla. Zato, računalo ili tablet u ruke, krenite redom po listi i svakako javite svoja iskustva.

Komentari

 1. Domainer

  Domainer

  27. 07. 2014. u 5:28 am Odgovori

  Ovo sve stoji, nažalost. Ali onaj tko bi se držao svega iz ovog članka već bi imao posao, i to posao odrađivanja tih 5 tech-nikalija! I to redovan stalni posao 🙂

  Poslodavci će zaista zaviriti na profile društevnih mreža i zato treba paziti što netko tamo može vidjeti.
  Ali ovaj svijet je otišao u k…. Danas se niti kava ne pije bez “gledanja što je novo na Facebooku”. Užas. Ja na privatan FB account dođem par puta godišnje, i to ako baš moram odgovoriti na neku poruku. Skype nemam, web kameru nemam, niti želim imati. A hvala Bogu nemam niti potrebu (a još manje želju) biti nekome dostupan za interview.

  Danas za većinu poslova moraš obavezno biti barem VSS, znati barem jedan strani jezik aktivno, i još jedan pasivno, imati nekog iskustva, naravno i vezu, i onda još uz sve to moraš imati aktivne profile na društvenim mrežama 🙂 Ali to nije dovoljno, moraš biti i policajac na tim profilima da ti ne bi neki poznanik tagirao sliku na kojoj si previše opušten. Eh te proklete društvene mreže 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Hrvati u posljednjih tjedan dana masone na portalima i društvenim mrežama spomenuli više od 6000 puta

Domaća internetska sfera posljednjih dana zaista puno priča o masonima. Komentari, članci i objave na društvenim mrežama vezani uz ovu temu ostvarili su čak 12 milijuna impresija.

Startupi i poslovanje

Potrebni koraci i obrasci: Kako zatvoriti paušalni obrt?

Nakon izmjena Općeg poreznog zakona mnogi su se paušalci našli u nezavidnoj poziciji. Nerijetki su se potom odlučili na zatvaranje obrta, ako i vi razmišljate - ovo su koraci koje trebate poduzeti.

Mobilno

Paniku oko koronavirusa iskoristili i brojni developeri; na Google Playu deseci (loših) aplikacija

Većina "coronavirus" aplikacija nije ni blizu kvaliteti, a služe kako bi kroz paniku "maznuli" po par tisuća skidanja.

Startupi i poslovanje

(Cro)AI ujedinjuje Microblink, Infobip i druge lidere tehnološke industrije u jednom cilju: AI naciji

Hrvatske trenutno nema na AI mapi svijeta. No, uz novoosnovanu udrugu CroAI, među čijim su se članovima našle tvrtke poput Infobipa, Microblinka, Poslovne Inteligencije i mnoge druge, ovdašnja IT zajednica napokon se može okupiti pod zajedničkim krovom kako bi ujedinjeno nastupala i to promijenila.

Intervju

Lude kombinacije hrvatskog CR4ZY-ja: prvo prodali tim, sad osnovali novi uz Ruse i Ukrajince

"CR4ZY je prodao tim", bile su riječi koje su odjekivale krajem prošle godine domaćim esportom, a iako se domaća organizacija sa sjedištem u Berlinu nije ugasila, mnogi su mislili kako se radi o početku kraja.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.