Panel o ecommerceu u Hrvatskoj: Zakonski okviri opterećeni su starim načinom razmišljanja

Panel o ecommerceu u Hrvatskoj: Zakonski okviri opterećeni su starim načinom razmišljanja

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, Slobodan Marković, jedan od najvećih srpskih stručnjaka za ecommerce, te Jan Sulik iz Ministarstva gospodarstva okupili su se na pozornici konferencije OMGcommerce kako bi raspravljali o ulozi koju država i institucije mogu i trebaju odigrati u poticanju internetske trgovine kao jedne od bitnih stavki u razvoju gospodarstva.

Picula: Još uvijek za nas ne vrijede ista pravila kao za "starije" članice EU
Picula: Još uvijek za nas ne vrijede ista pravila kao za “starije” članice EU. (Slike: Marina Filipović Marinshe)

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, Slobodan Marković, jedan od najvećih srpskih stručnjaka za ecommerce, te Jan Sulik iz Ministarstva gospodarstva okupili su se na pozornici konferencije OMGcommerce kako bi raspravljali o ulozi koju država i institucije mogu i trebaju odigrati u poticanju internetske trgovine kao jedne od bitnih stavki u razvoju gospodarstva.

Uloga vlade i establišmenta je omogućiti dvije stvari, tvrdi Šulik: zakonodavstvo i infrastrukturu. Hrvatska je internetom dobro pokrivena, gotovo 90 posto, što je više od opskrbe vodom, a elektronička trgovina je legalizirana i regulirana nizom podzakona.

Unatoč tome, naglašava, brojke još nisu onakve kakve bismo htjeli vidjeti: tek 23 posto pojedinaca je izvršilo jednu kupnju preko interneta u godinu dana. U 2008. godini to je bilo jek 8 posto – jasna je tendencija rasta, no on i nije baš vrtoglav. S druge strane, 71 posto poduzeća u hrvatskoj ima web stranicu no tek 6 posto ih se bavi nekim oblikom internet trgovine.

E-trgovina još je pionirsko područje

Dio problema leži u nedovoljnoj informiranosti i nepovjerenju – prema mišljenju potrošača, Hrvatska je na predzadnjem mjestu po sigurnosti e-kupnje. S time se slaže i Picula te naglašava kako je cijeli proces internet trgovine još pionirski, a kupci nepovjerljivi. Dodatna zaštitom potrošača i informiranje o njihovim pravima mogli bi pomoći da se to nepovjerenje ublaži.

Osim unutar države, u EU je vidljiv trend nepovjerljivosti prema kupnjama izvan države, napominje – tek 11 posto kupnji preko interneta dolazi od prekograničnih narudžbi.

U EP vodi se mnogo rasprave o budućnosti trgovine koja je već počela – dnevno trgovanje preko interneta i prikupljanje informacija o korisnicima su poslovna stvarnost, naglašava Picula. Ekonomija EU vrijedna je 15 trilijuna eura, a 3 posto od toga čini ecommerce – taj će broj očigledno još samo rasti pa se stoga radi na regulativama kojima bi se zaštitili svi u lancu, od prodavača pa do krajnjeg korisnika i kupaca.

Dvosmjerna komunikacija države i zajednice ključna

Dvosmjeran dijalog između države i zajednice je nužan, slažu se svi.
Dvosmjeran dijalog između države i zajednice je nužan, slažu se svi.

Kada je riječ o e-trgovini u regiji, postoje neki specifični problemi – za početak nismo odmah izjednačeni s drugim EU članicama. Tarife koje se nameću ne odgovaraju onima koje dobivaju starije članice u internetskom poslovanju, a  kupci se često neugodno iznenade krajnjom cifrom. Nije to stvar loše političke volje, već sustav još ne prepoznaje sve građane kao jednako vrijedne klijente.

No ni lokalna legislativa nije na razini – u obje zemlje zakonski okviri su opterećeni starim načinom razmišljanja, a zakoni nisu stvoreni s elektronskom trgovinom na umu, napominje Marković. Ne postoji za to jednostavno rješenje – prvi i osnovni korak je bolja komunikacija između zajednice koja se bavi internetskom trgovinom i države.

Država s jedne strane ne može uvijek predvidjeti potencijalne probleme s kojima se e-trgovci mogu suočiti, a s druge zajednica ne poznaje dovoljno dobro legislativu kako bi mogla reći koji zakon treba popraviti – ono što mogu je iznijeti svoje probleme i kroz dijalog doći do rješenja.

Treba ustanoviti koje su prepreke, jer one ne leže uvijek samo u jednoj domeni- bankarstvo, izvoz, zaštita potrošača, sve su to segmenti koje treba regulirati i s ecommerceom na umu.

Koji su sljedeći koraci?

Hrvatska se najvjerojatnije neće povesti primjerom Kine koja subvencionira izvoz kako bi smanjila troškove kupovanja. Također, zakoni nisu toliko fleksibilni i orijentirani na ecommerce kao u državama gdje su centrirani eBay ili Alibaba, što se također neće radikalno mijenjati jer postoje i lokalne i europske regulative koje se moraju ispoštovati.

Ono što možemo učiniti, slažu se svi, jest više informirati sve, od zajednice trgovaca, preko potrošača pa do mjerodavnih institucija kako bi se kroz otvoren dijalog identificirale prednosti i kako bi se najbolje iskoristilo iskoristiti ono što imamo. 

OMGCommerce sponzori

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!