Beskontaktno plaćanje bilježi najbrži rast od svih vrsta plaćanja

Beskontaktno plaćanje bilježi najbrži rast od svih vrsta plaćanja

Kako razvijati proizvode za digitalnu trgovinu, gdje je u tome beskontaktno plaćanje i autorizacija plaćanja selfijima, u nastavku Netokracijine konferencije OMGcommerce ispričao je Damir Hozdić, voditelj poslovnog razvoja MasterCarda Hrvatska.

mastercard_omg
Damir Hozdić s Netokracijinim Ivanom Brezakom Brkanom razgovarao je o različitim rješenjima za digitalnu trgovinu. (Slika: Luka Travaš)

Damir Hozdić, voditelj poslovnog razvoja MasterCarda Hrvatska, govorio je danas o različitim oblicima online plaćanja, rješenjima i trendovima. Jedno od njih je i autorizacija plaćanja selfijima, o čemu je Netokracija već i pisala. Govoreći o tome, Damir je istaknuo:

Radi se o biometrijskom rješenju i načinu prepoznavanja vas kao korisnika. Ovo je jedan od modaliteta na koji se to može napraviti, a drugi je otisak prsta.

Kako je pojasnio, selfie je odabran zbog veće dostupnosti posebno uzevši u obzir kako većina smartphonea danas podržava opciju fotografiranja, a toliko fotografiranje sebe toliko je popularno da je kružila vijest da Kim Kardashian tuži MasterCard jer ima pravo na korištenje riječi – selfie. Naravno, riječ je o bila o prvoaprilskoj šali, ali ovakav način autorizacije povlači sa sobom itekako ozbiljne teme – pitanje sigurnosti, odnosno hoće li netko zloupotrijebiti uzeti tuđi selfie. Damir objašnjava:

Ne morate se bojati da će vam netko “ukrasti” selfie i plaćati njime. Sustav je pametniji od toga, algoritam skenira karakteristike lica te prepoznaje da se radi o pravoj osobi, a ne o, primjerice, snimci.

MasterCard će autorizaciju plaćanja selfijima uvesti na 14 tržišta još ove godine, no, nažalost, Hrvatska za sada još nije popisu.

Stalni porast beskontaktnog plaćanja

mastercard_talk_fb
Damir: Sve je veća svijest o beskontaktnom plaćanju.

Kad se govori o ostalim načinima plaćanja, Damir se osvrnuo i na MasterCardova istraživanja koja pokazuju sve veću svijest o beskontaktnom plaćanju te kako ono najbrže raste od svih vrsta plaćanja i to po stopi od 100 do 150 posto godišnje.

Zašto bi online trgovci trebali prodavati i offline, također je jedna od tema ovogodišnjeg OMGcommercea, a Damir je istaknuo kako je dosta izazovno za online trgovce da se uključe u fizički svijet trgovine, ali ne i nemoguće. Kao jedno od rješenja koje to mogu olakšati rješenja naveo je MasterPass, alat za plaćanje na daljinu sa svih povezanih uređaja, neovisno radi li se o fizičkim trgovinama ili internetu.

MasterCard je sponzor ovogodišnjeg OMGcommercea, u čija se predavanja još uvijek možete uključiti do kraja dana – pratite nas do putem prijenosa uživo!

grafika_nova

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.