Internetska carstva: U Sloveniji i Hrvatskoj najpopularnija stranica Google, u Srbiji Facebook

Internetska carstva: U Sloveniji i Hrvatskoj najpopularnija stranica Google, u Srbiji Facebook

Mark Graham i Stefano De Stabbata, dvojac iz ustanove Oxford Internet Institute, proučili su globalne trendove na internetu i dizajnirali kartu koja prikazuje "internetska carstva", točnije, najpopularnije stranice po državama. Ako su Google i Facebook imena koja vam odmah padaju na um, niste u krivu.

Već je na prvi pogled jasna dominacija Googlea
Već je na prvi pogled jasna dominacija Googlea

Mark Graham i Stefano De Stabbata, dvojac iz ustanove Oxford Internet Institute, proučili su globalne trendove na internetu i dizajnirali kartu koja prikazuje “internetska carstva”, točnije, najpopularnije stranice po državama. Ako su Google i Facebook imena koja vam odmah padaju na um, niste u krivu.

Karta prikazuje najpopularniju stranicu u određenoj državi, a veličina države na karti modificirana je prema broju aktivnih korisnika interneta, pa ne dajte da vas zbuni ovaj ponešto nesvakidašnji prikaz svijeta. Uvećanu kartu možete proučiti na stranicama Instituta.

Google je očito najposjećenija stranica na svijetu, a najpopularnija je u Sjevernoj Americi, Europi i dijelovima južne Azije. Iza njega slijedi Facebook, koji je najpopularniji u Sjevernoj Africi, dijelovima Bliskog Istoka, Pacifičke Obale Sjeverne Amerike, ali i na Balkanu. Pa ipak, od pedeset država u kojima je Facebook najposjećeniji, u njih 36 Google je druga najposjećenija stranica, dok je u ostalih 14 riječ o YouTubeu koji je Googleovom vlasništvu. To čini Google najkorištenijim i potencijalno najutjecanjijim servisom na svijetu.

Pregled stranica po regijama
Pregled stranica po regijama

U Kini je najdominantniji Baidu, lokalni “internetski servis za sve“, koji uključuje tražilicu, enciklopediju, forum, vijesti, društvenu mrežu i još mnogo toga. U Rusiji je najpopularnija tražilica Yandex, a u Japanu i Tajvanu najdraži servis je još uvijek Yahoo. Jedno od zanimljivijih i indikativnijih otkrića odnosi se na teritorij Palestine, gdje su najpopularnije stranice novina Al-Watan Voice.

Google vs. Facebook na Balkanu

Kada je riječ o našoj regiji, čini se kako Srbija i Hrvatska imaju najviše aktivnih korisnika interneta, a slijedi ih Bosna i Hercegovina. Dok Slovenija i Hrvatska oponašaju obrasce korištenja interneta ostatka Europe, gdje Google zauzima neosporivo prvo mjesto, Srbija, BiH, Albanija i Crna Gora više koriste Facebook nego usluge tražilice. Jedine druge europske zemlje koje preferiraju ovu društvenu mrežu nad Googleom su Island i Norveška.

Graham i De Stabbata ovu kartu nisu sastavili znatiželje i zabave radi, prenosi The Atlantic. Najviše ih zanima i zabrinjava moć koju ovi servisi imaju u svijetu u kojem sve postaje predominantno digitalno. Upozoravaju pritom kako ovakva raspodjela mnogo govori o tome koja će “internetska carstva” kontrolirati način na koji komuniciramo i pristupamo informacijama.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!