Mario Baburić, prvi CFO Infobipa, o pripremi prvog hrvatskog IPO-a na američkoj burzi

Mario Baburić, prvi CFO Infobipa, o pripremi prvog hrvatskog IPO-a na američkoj burzi

Izlazak vodnjanskog Infobipa na njujoršku burzu vodit će se pod palicom CFO-a Marija Baburića. Uz set znanja i vještina koje ima u poslovnom i financijskom svijetu, svakako je zanimljivo napomenuti da je, prije no što je zakoračio u njega, dogurao do doktorata u strojarstvu.

Zadnjih mjeseci Infobip su obilježile dvije velike vijesti. Silvio Kutić je za Bloomberg potvrdio informaciju da planiraju IPO (initial public offering), odnosno da se Infobip sprema za izlazak na njujoršku burzu. Priprema za taj isti IPO, znamo, traje mjesecima pa i godinama, ovisno o stanju tvrtke i uvjetima tržišta. I tu nas je dočekala i druga vijest – o osobi koja će takve pripreme stručno voditi. Riječ je o prvoj takvoj poziciji u povijesti ove tvrtke, poziciji glavnog financijskog direktora poznatog i kao CFO, a čiju je ulogu spremno preuzeo Mario Baburić s kojim sam imala priliku i razgovarati.

Kao korporativni menadžer i investicijski bankar s više od 10 godina poslovnog iskustva, Baburić je osoba koja svojim iskustvom i znanjem popunjava sve one zahtjeve za daljnji rast i razvoj Infobipa. Tako da ne čudi da je sve započelo preporukom. Baburićev bivši poslovni kolega preporučio ga je kao jednog od kandidata Infobipu. Nekoliko mjeseci kasnije, Baburić se susreo s Robertom Kutićem, jednim od suvlasnika i COO-om Infobipa s kojim je obavio razgovor u Londonu. Kako je upoznat, oni su upravo tada bili u selekcijskom procesu za poziciju financijskog direktora:

Nakon inicijalnih sastanaka, uz činjenicu da sam inženjer, kao i vlasnici, jednostavno smo se našli. Bio je to dobar fit tako da je tranzicija išla veoma glatko te se sve dalje prirodno posložilo. I eto nas ovdje, sada sam već više od tri mjeseca s Infobipom.

Od studenta strojarstva do financijskog direktora

No, posebno zanimljiva stavka u životopisu novog Infobipovog CFO-a je činjenica da je svoje desetogodišnje iskustvo u financijama počeo graditi kao doktorand strojarstva.

Tada sam bio, recimo, na prekretnici. Zbilja sam duboko ušao u znanstveni dio, što mi se sviđalo i kao moguća karijera. Bio sam 50-50 da li nastaviti dalje u tom pravcu ili tražiti nešto drugo. Na kraju sam se odlučio pogledati druge stvari u životu. Upisao sam poslovni studij u Rotterdamu gdje sam se fokusirao na financije.

Baburić je diplomirao strojarstvo 2000., a s nepunih 28 godina je i doktorirao, ali smatrao je kako će mu studij poput MBA proširiti vidike van znanstvenih tema. Nakon završetka tog studija, prihvatio je ponudu Zagrebačke banke gdje je prvo radio pri odjelu investicijskog bankarstva da bi naknadno kao direktor Korporativnih financija bio zadužen za M&A savjetovanja u Hrvatskoj i regiji. Uslijedila je Podravka s pozicijom izvršnog direktora kontrolinga, gdje se također bavio savjetovanjem i strateškim planiranjem, a sve to će biti izuzetno bitan set znanja za Infobip u narednom periodu.

Nova CFO pozicija

Baburić se prvo Infobipu pridružio kroz dva ljetna mjeseca u ulozi starijeg financijskog konzultanta da bi od 1. rujna i postao glavni financijski direktor. Baburićeva glavna uloga kao CFO bit će daljnja nadogradnja financijske funkcije, a ističe da ju je već zatekao prilično jaku.

Kolega Stjepan Žitnik izgradio je velik i jak tim. Imamo preko 120 ljudi u financijama širom svijeta. Sada otvaramo i dodatne odjele, a sve u svrhu ojačavanja internih struktura za buduću pripremu kako investicije, tako i najavljenog IPO-a.

Od menadžment reportinga do riznice i odnosa s investitorima, Marijev zadatak je dodatno ojačati navedene strukture. U tim područjima će i otvarati nove odjele, a njih će pratiti i vanjska dodatna zapošljavanja kadrova koji im budu potrebni.

Velika prekretnica – the IPO

Infobip

Inicijalna javna ponuda glavna je prekretnica za svako poslovanje. I dok smo se u zadnje vrijeme mogli naslušati precijenjenih i problematičnih inicijalnih javnih ponuda mezimaca Silicon Valleya, pitali smo se i što bi moglo biti s prvim hrvatskim. Za sam IPO, na vodećem svjetskom uređenom tržištu kapitala poput onoga u New Yorku, Baburić kaže kako Infobip još treba određeno vrijeme pripreme da bi bio spreman za taj korak. Međutim, već sada pripremaju stvari za idućih nekoliko mjeseci – a prva u planu je privatna runda investiranja kojom bi prodali manjinski udio kako bi s prikupljenim sredstvima dalje poduprli rast – i sam izlazak na burzu.

Kako ste do sada, vjerujem, upoznati, Infobip je do svoje značajne razine rastao isključivo vlastitim snaga i refinanciranjem dobiti koja je prethodno ostvarena. Da se došlo na ovu razinu veličine i svjetske snage bez vanjskog financiranja prilično je jedinstveno u tim svjetskim okvirima, ističe Baburić. Zašto onda tražiti privatnu rundu investiranja, zašto burza? Samo prošle godine Infobip je uprihodio 443 milijuna eura, a u zadnje dvije bilježe rast godišnjih prihoda za 30% s još većim povećanjem kroz ovu godinu. No, kad si na toj razini, daljnji rast je posve nov izazov.

Mi sad razmatramo opcije i dodatnog vanjskog financiranja jer vidimo da se industrija dodatno ubrzava te želimo iskoristiti svoju stratešku poziciju da ubrzano i dalje rastemo.

Prije burze – investicija za manjinski udio

U pripremi IPO-a uobičajena je praksa da se pred izlazak na burzu potraži i privatna investicija. Za taj posao već su odabrali jednu od vodećih investicijskih banaka – Citigroup, a koja će im pomoći u pripremi i provođenju procesa prikupljanja privatnog kapitala koji će odraditi u idućih nekoliko mjeseci. Taj ciklus planiraju zaključiti s manjinskim investitorom, a Baburić ističe kako to mogu biti i neki od velikih investicijskih fondova ili netko tko dobro razumije njihovu industriju.

Je li to Infobip traži pametan kapital? Dobro ste pogodili.

Da, da. Ne tražimo samo novac nego tražimo investitora ili fond koji je usmjeren na naš sektor, a koji ima u svom portfelju slične kompanije ili su imali slične investicije pa nam mogu pomoći u tom anticipiranom razvoju prema IPO-u.

Baburić pak naglašava kako u Infobipu znaju kako se biznis vodi te će samostalno razvijati tvrtku i dalje s obzirom na to da u njoj vide velik potencijal (naklapanja o prodaji padaju u vodu). Ipak, na tom svjetskom nivou svaki je dodatan savjet dobrodošao, napominje.

Osim same valuacije gledat će se i takvi nekakvi “soft” elementi pri odabiru partnera. Govorimo zbilja o manjinskom udjelu, o nekome tko će biti partner i pomagati nam, ali firma će i dalje apsolutno biti upravljana s postojećim menadžmentom i vođena od postojećih vlasnika.

Očekivati točne informacije o valuaciji Infobipa bilo bi preuranjeno, ali ne škodi pitati. Nažalost, Baburić nije htio špekulirati hoćemo li uz IPO možda dobiti i prvog hrvatskog jednoroga.

Prvi hrvatski IPO na američkoj burzi

Ali bar je tu prva hrvatska inicijalna javna ponuda na Wall Streetu.

Baburić mi kaže kako ne zna da li postoji ijedna hrvatska tvrtka koja ima aspiraciju ili mogućnost doći na uređeno tržište kapitala poput njujorške burze. Kad ga pitam i koji bi značaj takvog IPO-a bio za hrvatsko gospodarstvo, ističe da su to sve faktori koje je teško kvantificirati. No, naglašava da bi izlazak na američku burzu, jedne tvrtke iz Hrvatske, “sigurno dodatno boostao i profil Hrvatske u investicijskoj zajednici na globalnoj razini”.

Hoće li to biti Infobip?

Ove je godine nekoliko velikih tehnoloških tvrtki, poput Lyfta, Pinteresta i Ubera već odradilo svoju inicijalnu javnu ponudu, ali nisu se svi svojim izlaskom proslavili. Puno tih firmi koje su izašle na burzu izlazile su na visokim valuacijama, međutim, dodaje Baburić, s još nepotvrđenim poslovnim modelima.

I to u smislu da su operativno stvarali gubitak. Izlazili su na burzu, ali su tek morali potvrditi svoj poslovni model. Naš poslovni model je odavno potvrđen, mi već sada imamo poslovanje koje značajno raste i koje je pozitivno. U tom smislu mislim da je puno manji rizik da imamo neku takvu fluktuaciju što se tiče valuacije. Dobra je situacija što je naš rast na vrlo zdravim nogama, profitabilan i velik, a to je vrlo rijetka kombinacija, u tom smislu ne očekujem da se može špekulirati da ćemo izaći s jednom valuacijom pa će to sad pasti na pola ili slično. Kod nas postoje fundamenti koji su već sada vidljivi investitorima.

Ali tržište ne gleda samo to, dodaje Baburić, često je i sentiment važan i kako tržišta dišu u određenom trenutku, tako da je za izlazak na burzu važno i odraditi dobar tajming kad su tržišta takoreći “vruća”.

Očito je da uspjeh izlaska na burzu ovisi o mnogim vanjskim faktorima koje nijedna tvrtka, pa ni Infobip, ne mogu kontrolirati. Što Infobipovcima u konačnici daje uvjerenje da će ga oni ipak ostvariti?

Da, to jako ovisi o stanju tržišta i stanju kapitala tada te da li je oportun trenutak. Srećom, mi nismo pod nikakvim pritiskom da bilo što učinimo s te strane. Firma je do sada rasla visokim stopama, i dalje može rasti visokim stopama samo sa svojim vlastitim sredstvima, međutim, vidimo dodatnu priliku da ubrzamo taj rast, a za takvo ubrzanje planiramo prikupiti dodatan kapital u idućih nekoliko mjeseci, a onda za 2-3 godine smo otvoreni za opciju poput IPO-a.

Ako se prisjetimo da Infobip nije bio toliko prisutan u medijima, a još manje na američkom tržištu, posve je razumljivo, kako objašnjava Baburić, da im je izlazak na njujorške burzu važan za vidljivost. Izlaskom na burzu postali bi zanimljivi još jednom širem krugu vodećih svjetskih investitora, što im otvara dodatnu fleksibilnost za daljnje financiranje, ako za tim bude potrebe u budućnosti. Interno rade sve pripreme da budu i spremni za takav korak ako se na njega odluče, dodaje Baburić.

Infobipova strateška pozicija?

Infobip: Music Tech Fest

Uz 65 ureda na 6 kontinenata neosporivo je da Infobip, unatoč konkurentima na pojedinim tržištima, ima izvrsnu stratešku poziciju u cijeloj industriji, objašnjava Baburić.

Kroz prošlost, osnivači su razvijali posao širom svijeta. Nisu bili koncentrirani na jedno tržište ili jedan segment potrošača, već su razvijali enterprise model u cijelom svijetu. U zadnjih desetak godina otvarani su lokalni uredi s lokalnim ljudima te je jedna od glavnih komparativnih prednosti što Infobip danas može mnogima pružiti lokalnu podršku. To nam omogućava izvrsnu stratešku priliku za budući rast.

S obzirom na sve okolnosti koje mogu utjecati na izlazak, ali i na njihovu odluku o izlasku na burzu uopće, upitala sam Baburića i da komentira trenutne tržište okolnosti u segmentu komunikacija koje će ih u tim planovima pratiti. Kao i za mnoga druga IT poslovanja, i za Infobip digitalna transformacija igra važnu ulogu. U njihovom slučaju, oni su ti koji je drugim tvrtkama olakšavaju provesti.

Svugdje u svijetu odvija se trend digitalne transformacije tvrtki za koje komunikacija čini značajan dio posla. Nitko od takvih brendova neće raditi vlastitu infrastrukturu, već u takvoj komunikaciji koriste usluge poput naših. Poznato nam je i da sve veći broj kompanija prolazi kroz proces digitalne transformacije – to je trend koji je nezaustavljiv i samo se ubrzava. U početku su to radile digital native tvrtke kojima je ta komunikacija dio njihovog poslovnog modela, međutim, sad to rade sve brick&mortar tvrtke gdje smo mi jako dobro pozicionirani.

Upravo je spomenuto ubrzanje digitalne transformacije jedan od razloga zašto privatni kapital i zašto IPO. Digitalna transformacija direktno utječe na porast potražnje za uslugama koje Infobip nudi, zato se i odlučuju za jače iskorake, objašnjava moj sugovornik. Da bi u tome uspjeli, vrijeme je posvetiti se i jednom od najvećih i najvažnijih tržišta – američkom.

Nova tržišta, novi kadrovi

Svoju prisutnost Infobip je uglavnom gradio van najvećih tržišta – SAD-a i zapadne Europe – a kojima se moraju okrenuti što prije s obzirom na planirane burzovne i investicijske pothvate.

U narednom razdoblju još ćemo jači naglasak dati na razvijena zapadno-europska i američka tržišta. Trenutno smo stvorili sve predispozicije za još jači nastup i na američkom tržištu – u smislu tehničke podloge i povezivosti. Trenutno imamo dva ureda u SAD-u, što nam omogućuje da jače nastupamo prema akviziciji klijenata na tom tržištu. Ali i svugdje drugo jer je potreba za našim uslugama globalna. Kad uđete u ugovor s nekom velikom tvrtkom, obično one imaju globalne operacije, što znači da trebaju naše usluge, ne samo u zemlji iz koje jesu, nego svugdje.

Najbolji primjer je jedan od njihovih klijenata, Uber, koji posluje u gradovima širom svijeta.

Mario Baburić o paušalcima, startupima i radničkom dioničarstvu

Infobip

Paušalni obrti stvorili su “nelojalnu konkurenciju”

S obzirom na to da smo ovaj razgovor obavili u jeku previranja oko paušalnih obrta, morala sam provjeriti i stav glavnog financijskog direktora Infobipa o toj temi. Baburić odmah na početku ističe da je limitirano involviran u problematiku, ali je svjestan činjenice da su paušalni obrti dobra ideja, iako postoji određen prostor za zloupotrebu istih.

Ističe kako je problem ponajviše vidljiv u IT industriji te da je najveća posljedica svega što se stvorila nelojalna konkurencija.

Sve više IT stručnjaka u Hrvatskoj želi raditi preko paušalnih obrta, dok ustvari rade samo za, takoreći, jednog poslodavca – a to je prikriveni radni odnos. To je između ostalog i problem za tvrtke koje ne posluju tako, kao što je Infobip koji se striktno drži zakona, jer je i nama onda teže zadržati IT kadar. Osim toga, mogu su pojaviti i strane firme koje onda na jeftin način privlače kadar za sebe te tako država ne dobiva porez koji bi mogla.

Mi smo zaposlili jako puno IT kadra kroz prošlost, a i dalje ćemo zapošljavati, ali, ako to ne bi bilo regulirano, svakako smo u težoj poziciji za zadržati te ljude ili privući nove. Ali, koliko razumijem iz medijskih natpisa, rade se koraci da se to regulira.

Sami paušalni obrti su kao ideja u redu, samo je potrebno naći rješenje koje je zadovoljavajuće i fer, zaključuje.

Startupi, testirajte pa pivotirajte – i ne posustajte

Osim strojarstva i financija, Baburić je svoju karijeru obogatio i iskustvom osnivanja startupa. S partnerom Franjom Juretićem još 2014. krenuo je u realizaciju ideje za svoj tehnološki startup Creative Fields Holding koji se bavi razvojem alata za izradu mreža i pripremu računalnih simulacija tokova fluida.

Osnovali smo tada tvrtku u Hrvatskoj, međutim, 2017. smo osnovali maticu u Londonu gdje smo također odradili inicijalnu rundu seed kapitala. Sad se iz Londona pokrivaju komercijalne operacije, dok u Zagrebu imamo R&D tim. To je također inženjerski softver, tvrtka se bavi razvojem i plasiranjem na tržište inženjerskog softvera iz računalne dinamike fluida.

Jedno vrlo specifično, nišno, komplicirano područje, zaključuje.

Zanimalo me, između ostalog, jesu li odabrali London zbog prilika za startupe. Baburić ističe da je London primarno odabir iz osobnih razloga pa će mu to biti i bazna stanica kao Infobipovog CFO-a, no što se tiče startupa, ističe, svakako je razlog tome i što je u slučaju osiguravanja kapitala u budućnosti sigurno lakše računati na investicije u društvo pod engleskim pravom.

Kako smo već čuli, Infobip je, unatoč vrtoglavom rastu i uredima diljem svijeta, i sam, kao i mnogi startupi, u početku učio polako, na vlastitim uspjesima i pogreškama, gradeći svoj pametni kapital. Baburić očito nema problema s manjkom poslovnog iskustva, ali činjenica je da je neuspjeh mnogih startupa koji su se razvijali u periodu kad i Infobip bio posljedica nedostatka iskustva njihovih osnivača u poslovanju, a ne tehnologiji.

Svaki uspješan startup i tvrtka su sigurno u počecima prošli puno faza pokušaja i pogreške, to je taj “learning curve” koji svi moraju proći. Razlozi tomu mogu biti što osnivači nekad možda nemaju dovoljno poslovnog iskustva ili kreću s proizvodom koji još nije testiran na tržištu, a već ga pivotiraju.

Ima zbilja različitih situacija, ali generalni savjet je da se treba učiti na svim tim pokušajima i pogreškama i doći će se do cilja. Mnogo mladih tvrtki ne prijeđe tu kritičnu granicu da se uspiju razviti dalje ili posustanu. Ključno je da za ono čime se startup bavi postoji potražnja na tržištu. Onda se lako konvergira i do dobrog poslovnog modela, a i sve je više dostupnog financiranja u svijetu za takve stvari – treba samo biti uporan.

Zašto obrti kad imamo dionice?

Kako se šire i na nova tržišta rastu i potrebe za novim kadrovima. Silvio Kutić je u prosincu prošle godine najavio kako u sljedeće tri godine planiraju globalno zaposliti još 2 tisuće developera i inženjera, a od toga 250 u ovoj godini u Hrvatskoj.

Kako rastemo, potreban nam je sve veći broj zaposlenika. Ti inženjeri ne bi bili samo developeri nego bi dobar dio njih bio u sales i pre-sales funkciji jer rješenja koja mi nudimo svojim klijentima su kompleksna i tu je potrebno da i inženjeri budu dio tog prodajnog procesa.

Koliko su Infobipu važni kadrovi odnosno stručnjaci koje zapošljava, govori i činjenica da je osnivačima bilo ključno razviti Employee Stock Ownership Plan kroz koji zaposlenike uključuju u razvoj tvrtke, a sve kako bi im zahvalili što su s njima izgradili kompaniju. Zadržati najbolje zaposlenike ne mora nužno značiti što veću plaću, možda ih je dovoljno uključiti kao partnere?

Mislim da je to hvalevrijedan poslovni potez vlasnika. Do 10% ukupnog vlasničkog kapitala alocirano je za taj program, i to je način kako privući, ali i zadržati vrlo kvalitetne ljude. Kao što znate, svugdje u svijetu postoji velika potražnja za vrlo kvalitetnim IT kadrom, a to je i jedan od načina kako da budemo uspješni u tome – da voditelji i drugi zaposlenici koji su pomogli da se tvrtka razvije i dođe na ove visine, budu adekvatno renumerirani.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Marko

  Marko

  05. 10. 2019. u 10:25 am Odgovori

  Uz dužno poštovanje za entuzijazam, u svjetlu vremena kada i razvikane američke kompanije poput We Work procijenjene na milijarde povlače IPO, malo je optimistično to očekivati za frimu iz Hrvatske koja se zapravo bavi slanjem SMS-a. To je ruku na srce posao sa niskom tehnološkom dodanom vrijednošću, a i SMS je kao nesiguran sve manje u upotrebi za 2-way autentifikaciju i slanje konfirmacija.

  Sa druge strane chat messaging je nešto što već svaka firma može sama implementirati, pa je zbog toga i propao ‘Layer’ Tomaža Štolfe koji je dobio 35 milijuna USD za nuđenje te usluge kao posrednika.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Startupi

Što je to R&D potencijal – i kakve veze ima s razvojem startupa?

Je li startup nacija u kojoj su nastali tech giganti kao Skype, Wise, Bolt i Pipedrive to postala slučajno, otkrijte sa mnom na putu u Estoniju.

Nesortirano

Što je Akt o čipovima – i kako će doprinjeti tehnološkom razvitku Hrvatske

Jačanje konkurentnosti Europske unije u industriji poluvodiča prilika je i za Hrvatsku koja u sklopu 43 milijarde eura vrijedne incijative priprema otvaranje edukacijskih centara.

Što ste propustili

Startupi

Novi GapMinder Fond II s 80 milijuna eura cilja i na hrvatske startupe

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke tvrtke iz Rumunjske, pokreće GapMinder Fond II, investicijski paket od 80 milijuna eura koji će biti alociran i na širu istočnoeuropsku regiju, pa tako i Hrvatsku i Srbiju.

Analiza

Raj za dezinformacije: Pola svjetske populacije ove godine bira novo vodstvo!

Stanje povjerenja na internetu trenutno nije najbolje. Borimo se s lažnim vijestima i deepfakeovima koje ćemo viđati sve češće kako nam se približavaju nacionalni i europski izbori - kakvo je stanje, donosimo direktno iz Bruxellesa.

Startupi

U Hrvatsku stiže Choice, češki CRM za restorane

Foodtech startup Choice s novih 2,5 milijuna američkih dolara investicije ulazi na hrvatsko tržište.

Startupi

AI4Health.Cro predstavio 28 timova koji će razvijati AI rješenja za problem rane rehospitalizacije

Cilj ovog natjecanja je razviti rješenja za problem ranog ponovnog prijema pacijenata u bolnice, primjenom računarstva i AI tehnologije.

Intervju

Croteam retrospektiva s Admirom Elezovićem: Kako su se prilagođavali igračima i industriji proteklih 30 godina?

Nakon 30 godina, Croteam žari i pali gaming industrijom, ali na svoj način... skromno i s onom starom "pamet u glavu".

Novost

Marko Elezović novi je Head of Engineering u Lemaxu

S 15 godina iskustva u developmentu i vođenju developerskih timova u različitim startupima i scaleupima, Marko Elezović otvara novu (Saa)stranicu u svojoj karijeri.