Upoznajte Dinku Bogović Redžepagić, 'damu koja UX-a'

Upoznajte Dinku Bogović Redžepagić, jednu od ‘dama koje UX-aju’

Od raznih meetupa koji se u posljednje vrijeme organiziraju, za oko mi je posebno zapeo jedan koji se već neko vrijeme održava u Zagrebu - Ladies that UX. U prijevodu, to bi značilo "dame koje se bave korisničkim iskustvom" - u smislu web dizajna. Dio je to globalne inicijative, a mi smo popričali s organizatoricom ovdašnjih meetupa, Dinkom Bogović Redžepagić.

Dinka je organizatorica inicijative LTUX Zagreb i UX psihologinja.
Dinka je UX psihologinja i organizatorica susreta LTUX Zagreb.

Dinka je zapravo UX psihologinja. Da, to se dobije kada spojite osobu koja je završila studij psihologije, ali koja se ujedno zainteresirala za web dizajn i programiranje, i koja je još za vrijeme studija počela izrađivati internetske stranice. Kad se u isto vrijeme uči psihologija te HTML i CSS, logično je da se pronalaze i poveznice među tim, na prvi pogled nepovezanim područjima. No, upravo se na tu među moće smjestiti UX, odnosno korisničko iskustvo, a Dinka, zahvaljujući svom znanju (i iskustvu), dublje razumije tipične psihološke teme poput ličnosti, kognicije i percepcije, koje mogu biti od velike koristi u ovom području.

Kroz kontakte s mojim kolegicama i kolegama u svijetu shvatila sam da većina stručnjaka za UX ima neku vrstu psihološke edukacije – primjerice, dizajneri odslušaju par “psiholoških” kolegija tijekom studija. Tako da nije neobično da se netko s pozadinom u psihologiji odlučuje krenuti u ovom smjeru.

Ne mislim, zapravo, da “UX psiholog” radi jako različit posao od “UX dizajnera”, tim više što će svaka organizacija danas zapravo pred UX stručnjaka postaviti različite zahtjeve. Na primjer, neka manja tvrtka ili startup trebat će nekoga tko dovoljno dobro poznaje i područje dizajna i neki ili pak sva spomenuta područja te tko ujedno zna napraviti i prototip stranice (front end dio). S druge strane, u većim organizacijama posve je logično da unutar samog UX-a može djelovati nekoliko specijaliziranih stručnjaka – poput UX stručnjaka, UI dizajnera ili informacijskog arhitekta.

User… Što?

Za neznalice, Dinka objašnjava i što je to UX. User Experience ili User Experience Design ili dizajn korisničkog iskustva odnosi se na proces poboljšanja korisničkog iskustva s nekim proizvodom kroz bolju upotrebljivost (usability), jednostavniju upotrebu tog proizvoda i jednostavniju interakciju između proizvoda i korisnika. Sve to u konačnici vodi prema povećanju zadovoljstva korisnika. Stručnjaci za UX stoga prvenstveno moraju misliti na korisnike i prilagoditi dizajn (u najširem značenju te riječi) načinu na koji korisnik upotrebljava neki proizvod (aplikaciju, web stranicu…). Kako bi provjerili i istražili koja rješenja najviše “leže” korisnicima i s kojima se najlakše snalaze u praksi, UX stručnjaci tijekom dubinskih intervjua prate njihovo ponašanje na testnim varijantama web stranica.

Premda se ovaj dio posla može nekome možda učiniti dosadnim i vremenski zahtjevnim, iznimno je važno sa stvarnim korisnicima provjeriti stvarni način upotrebe proizvoda.

Vjerujem da je osobni interes za UX glavni preduvjet za početak bavljenja njime, bez obzira na stvarno formalno obrazovanje ili dosadašnje radno iskustvo. Naime, sa strane formalnog obrazovanja u Hrvatskoj na ovom području relativno loše stojimo jer ne postoje posebni studijski programi za, primjerice, HCI (Human-Computer Interaction) kakvi su u svijetu uobičajeni i prilično dobra osnova za karijeru u UX-u. Kod nas se zasad korisničko iskustvo obrađuje kroz jedan kolegij ili pak u pojedinim dijelovima kroz nekoliko kolegija. Bilo bi lijepo vidjeti više HCI kolegija u Hrvatskoj ili možda čak i specijalizirani program.

No, Dinka napominje kako literature s ovog područja ima dosta i lako je dostupna, stoga može poslužiti svakome tko ima interesa. Ako ste studirali dizajn, računarstvo, informatiku ili psihologiju, mogli biste se snaći u UX-u, ali i tu se, kao i u svakom drugom segmentu informatičkog svijeta, sve mijenja i razvija gotovo svakodnevno, stoga se znanja UX-aša moraju svakodnevno graditi i razvijati.

Od dama za dame

LTUX Zagreb dio je globalne inicijative (slika: LTUX Flickr)
LTUX Zagreb dio je globalne inicijative (slika: LTUX Flickr)

Tu dolazimo i do Ladies that UX ili LTUX, inicijative koja je pokrenuta s ciljem stvaranja zajednice u kojoj b i se poticala suradnja, razmjena znanja i iskustava. Dinka se javila globalnim suosnivačicama, a nakon razgovora s njima odlučila je i sama organizirati meetup i vidjeti koliko kod nas ima zainteresiranih “dama koje UX-aju”. Za sada ih je desetak, no naša sugovornica vjeruje da to nije ni blizu konačnog broja jer se mnoge djevojke bave UX-om, pa barem i povremeno, kao dio front-end ili web dizajnerskog posla.

LTUX Zagreb je u samim početcima. Održale smo do sada tri susreta na kojima smo pričale o mogućnostima dodatne edukacije u području UX-a, literaturi i tome kako smo otkrile UX. Osnovni zaključaj je da bismo voljele nastaviti u ovom smjeru s neformalnim druženjima i dijeljenjem znanja, iskustva i resursa za dodatnu edukaciju. Svakako ćemo dalje razvijati susrete u smjeru u kojem zajednica pokaže interes.

Zanimljivo je što je inicijativa isključivo “ženska”, a naša sugovornica otkriva kako su originalne pokretačice inicijative željele susretima djevojkama i ženama pružiti mogućnost da u opuštenoj i neformalnoj atmosferi razmjenjuju znanja, ideje i iskustva vezana uz UX, ali i druge srodne teme koje ih zanimaju.

Često se, naime, događa da na susrete web zajednice i druge susrete koji se bave UX-om srodnim temama i dalje dolazi malen broj žena, a iznimno su rijetke one koje redovito posjećuju ovakva događanja. Inicijativa “Ladies That UX” ovdje je kako bismo ohrabrili djevojke da se uključe u zajednicu, da razmijene iskustva, nauče nešto novo kroz zajednička druženja i da počnu aktivnije komunicirati. Smatram da je to nešto izuzetno pozitivno jer ujedno motivira djevojke da svoju karijeru usmjere prema ovom vrlo atraktivnom i danas izuzetno dobro plaćenom sektoru.

Naravno, mislim da su poslovno-privatni izazovi s kojima se djevojke i žene koje se bave UX-om susreću gotovo isti kao i za bilo koje drugo područje. No, uz činjenicu da ipak primarno radimo u sektoru koji tradicionalno broji više muškaraca nego žena, smatram da bi djevojke i žene trebale biti aktivnije u zajednici i da ne bi trebale zazirati aktivnog sudjelovanja u obliku predavanja ili kriti svoja znanja i stručnosti. “Ladies That UX” želi ih potaknuti da pokažu što znaju i da to podijele s drugima.

Dame, rezervirajte mjesto na idućem susretu!

Želite se i same pridružiti damama koje UX-aju ili naučiti više o korisničkom iskustvu, čak i ako se njime ne bavite? Imate sreće, jer se bliži još jedan UX Meetup u Zagrebu. U četvrtak, 19. veljače, održava se idući susret, a dame će vas na njemu dočekati raširenih ruku i sa zanimljivom temom – informacijska arhitektura.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.