Ja bih.... da OPG-ovi, trgovine, restorani pa i kafići ne prestanu dostavljati (i digitalizirati se) kad sve ovo završi

Ja bih…. da OPG-ovi, trgovine, restorani pa i kafići ne prestanu dostavljati (i digitalizirati se) kad sve ovo završi

Iako ne čudi što su popuštanjem mjera mnoge institucije poput FINA-e počele dobivati amneziju na potrebe za digitalizacijom, nadam se da kao kupci i poduzetnici nećemo zaboraviti prednosti internetske kupovine i naručivanja samo zato što možemo na kavu na terasama.

Luka Kladarić je prošli tjedan podijelio kako je FINA na svojoj web stranici objasnila kako je dostava dokumentacije za njihove usluge omogućena samo privremeno i kako će se – istekom ograničenja kretanja, sve vratiti na staro.

Pardon: na zastarjelo, nepraktično, lošije… Čini se da FINA ne razumije da ovakvim vraćanjem na staro samo daje još jedan argument za svojim ukidanjem i dodatne teme Rakaru za blog.

Jedino što manje čudi od takve reakcije institucija je vjerojatno brzina kojom su, natjerani usred koronavirusa, uspjele digitalizirati svoje usluge.

Digitalno iskustvo stvarnog svijeta

Restorani, OPG-ovi, trgovine i mnoge druge tvrtke koje do 2020. nisu nudile svoje proizvode i usluge putem digitalnih kanala su se na sličan način morale ubrzati i početi prodavati putem Interneta:

 • Iako Konzum Klik nije uopće uspio ispuniti očekivanja najveće internetske trgovine za namirnice u Hrvatskoj stalnim padom svoje web stranice, mnogi OPG-ovi su uspjeli ponuditi svoje proizvode tako da nikad prije nisam tako lako mogao naručiti svježa jaja i povrće putem Interneta, a dostavljeno na kućna vrata. Bolje od odlaska na tržnicu;
 • Dok su neki vlasnici restorana godinama govorili kako im nema smisla ponuditi dostavu, primorani koronavirusom to su i učinili. Na žalost, zbog navale narudžbi je kvaliteta patila, ali na Pauzi, Woltu i Glovu nikada nije bio tako velik izbor dostava. Rougemarin je čak osim jela ponudio i namirnice poput baza, domaće tjestenine i tune na web trgovini. Kad sam bio u New Yorku, svaki Starbucks je bio na UberEatsu, a u Hrvatskoj je na Woltu sad… Panpek!

 • Trgovine koje dosad nisu omogućavale kupnju putem Interneta ili jednostavno nisu ulagale u brzinu dostave, odjednom se zaista trude da cijeli niz proizvoda, od začina do odjeće, ponude na najlakši mogući način. Vidite što se dogodi kad se potrudite da vam je internetsko iskustvo dobro kao ono u trgovini. Šteta što se morao zatvoriti trgovački centar u kojem se nalazi da probate;
 • Sami proizvođači su ponudili internetsku kupovinu svojih proizvoda. Podravka je primjerice u suradnji s Hrvatskom poštom ponudila pakete svojih proizvoda, a Karlovačka pivovara putem NaruciPivo.hr sve od Karlovačkog do Heinekena;
 • Online edukacije su doživjele renesansu, jer smo kao korisnici imali vremena i živaca da ih isprobamo i shvatimo da nam odgovaraju. U Netokraciji smo primjerice tako svoju školu programiranja SmartNinja, u samo nekoliko tjedana prebacili potpuno online s tečajevima za baze podataka i web programiranje. Dapače, imamo sve više upita za online tečajeve pa i od tvrtki koji ih žele osigurati za zaposlenike!

Samoizolacija je tako ponudila iskustvo kupnje koje samo prije dva mjeseca nismo mogli ni sanjati, a na koju smo bili ljubomorni kad smo gledali američko ili čak kinesko tržište gdje su digitalne platforme poput Amazon Primea (koji je tijekom ove krize dostigao više od 5 milijardi dolara pretplata) odnosno WeChata nudile sve – putem Interneta. Iako je pojava stranica za grupnu kupovinu prije 10 (deset!) godina dokazala da su Hrvati spremni kupovati preko Interneta, tek je zdravstvena kriza pogurala tvrtke da isprobaju internetsku trgovinu, a sve one koji dosad nisu – da probaju kupiti putem Interneta.

Napokon imamo sveto trojstvo digitalizacije hrvatskog naroda: Severina, grupna kupovina i korona virus.

Puca nas nostalgija za offline iskustvima

Iako nam je naručivanje domaćih proizvoda iz OPG-ova olakšalo kuhanje finih jela, a video servisi poput Zooma i Google Meeta olakšali da odradimo sastanke na daljinu, dobrim rezultatima samoizolacije i mjera ograničenja kretanja (kao i najavom njihovog smanjivanja) počela nas je pucati nostalgija za svijetom koji smo imali… u siječnju?

Na Instagramu su se tako pojavile objave Instagram profila Ja Bih Zagreb i Ja Bih Split koji su nastali, kako objašnjava jedan od profila, za “zagrebačke brije koje pozitivom zrače” a koje objavljuju jednostavne želje mnogih da, primjerice, im kiša pokvari roštilj na Jarunu ili da bi tartar iz SC menze:

Slatko.

Istovremeno se nadam da su neke želje sarkastične, jer inače su prilično mazohističke. Ne, ne bih gužvu na Slavonskoj i ne bih saunu u tramvaju. Objavu da bi htjeli da im fali jedan papir na šalteru su vjerojatno lajkali samo zaposlenici već spomenute FINA-e.

Razumljivo je da nakon više od mjesec dana samoizolacije želimo da se sve vrati u kakvu takvu normalu koju poznajemo, ali me brine da kao kupci, ali i poduzetnici, brzo zaboravljamo prednosti koje nam pruža digitalizacija.

Povratak u budućnost, jer povratka u statusquo nema pa ni u redove FINA-e

Iako sam razumljivo nostalgičan za kavom u Express baru i Kavanturi i doručkom u Eggspressu, Kavantura mi putem svoje internetske trgovine dostavlja željenu kavu koju mogu raditi kod kuće, a Eggspress je na Woltu!

Inače se žalim što u Zagrebu uopće nema ponuda doručka, sad ga ima i na Internetu!

Moramo se diviti brzini kojom su se mnoge male i srednje tvrtke uspješno prilagodile novoj stvarnosti samoizolacije kako bi mogle nastaviti poslovati i zadržati zaposlenike te pružiti svoje usluge kupcima. Mnogi restorani poput Savice u Zagrebu su prepoznali u ovoj situaciji i priliku da pomognu svojim gostima s receptima, ako već ne mogu s jelima, i svaka od takvih aktivnosti je nevjerojatno pohvalna.

Najavljenim smanjivanjem mjera naravno, javlja se i želja za povratkom na staro. Želimo na kavice, želimo na plac, želimo čak i u trgovine (to ne razumijem baš, jer mrzim gužve), a vlasnici restorana, OPGova i trgovina nam žele pružiti ta iskustva.

Razmišljati da se vratimo na staro, da restoran više ne nudi dostavu, da internetska trgovina nije praktična i da OPG ne nudi svoje proizvode putem primjerice Instagrama je razmišljati poput FINA-e.

I ne mislim čak na povratak samoizolacije i mjera kao faktor, unatoč tome što postoji opasnost da se situacija ponovno pogorša najesen…

Dva digitalna koraka naprijed, nijedan nazad!

Iako mi je ideja odlaska na tržnicu uvijek bila primamljiva i simpatična, zaista nemam živaca otići subotom ujutro poput svog oca kako bih kod već provjerenih proizvođača kupio povrće, meso i sve između. Puno mi je draže provjeriti što mi treba i od isto tako provjerenih proizvođača koje sam našao putem preporuke ili platformi kao što je Naruči2Go naručiti putem emaila ili čak njihove internetske trgovine da mi dostave. Lakše, brže i imam veću kontrolu nad troškovima, dok proizvođač zna da neću “po putu” kupiti od nekoga drugog.

Ići na tržnicu ili kliknuti na Internetu i dobiti dostavu? Lak izbor – i hvala Kezele na izboru!

Da Kezele, od kojeg sad naručujem jaja i jagode (i vino), prestane podržavati online naručivanje i vrati se na staro, neću se prošetati do tržnice, nego ću naći drugi OPG kod kojega mogu naručiti online. Ako SOI ili R’N’B food ne budu na Woltu, naći ću alternativu koja dostavlja, jer mi se neće baš dati – posebno ne sad – ići u restorane. Da, IKEA je imala gužvu, jer je mnogima to šetnjica kao što je uvijek bila, ali IKEA nudi i dobro iskustvo internetske kupovine i “take outa”.

U istraživanju o kojem smo pisali na Netokraciji iz 2015. tadašnji je Gemiusov country manager Vibor Kalogjera istaknuo kako Hrvati što se tiče internetske dostave žele jeftinu dostavu i ne boje se plaćati karticama. Konkurentnost dostavnih službi i novi igrači poput Glova drastično su olakšali dostavu svega i svačega, a KeksPay i PayPal i svi ostali načini plaćanja sad su jednostavniji nego ikada i još bolje rješenje u post-COVID-19 svijetu.

Kupci žele online naručivanje, od vas ili vaše konkurencije.

U svojoj odličnoj kolumni o tome što možemo naručiti iz krize 2008. na Netokraciji, Robert Petković je objasnio kako neka psihologijska istraživanja pokazuju da je u prosjeku potrebno 66 dana da steknemo novu naviku, dok se neke mogu steći već i nakon 18 dana. U našem slučaju govorimo o – novim potrošačkim navikama. Navika, primjerice, da pivo umjesto u dućanu naručim putem Beershopa ili vino putem Wine and morea.

Ne mogu vjerovati da ovo moram pisati u 2020., ali u krizi uzrokovanoj koronavirusom i ususret financijskoj krizi imate samo dvije opcije:

 • Nadati se da će se sve vratiti na staro (što neće) i cmizdriti da svijet nije fer na društvenim mrežama;
 • Iskoristiti situaciju u kojoj su vas natjerali da uložite u ecommerce ili dostavu i dodatno izgraditi te kanale.

Budimo realni, te kanale su OPG-ovi, restorani i trgovine trebale graditi još davno, ali jednostavno nije bio zaista drastičan razlog da krenu. Da, nekim industrijama poput turizma ili teretana je gotovo nemoguće pružiti “online uslugu”, ali… morat će. Mnogi su, zahvaljujući lijepom vremenu već počeli s treninzima u prirodi ili planiranjem kampiranjem umjesto hotela i apartmana. Iako se godinama govorilo da Hrvati nisu narod koji uzima kavu za van, ograničenjem terasa, ali i željom za izbjegavanjem gužvi – sad je trenutak kad trebate ponuditi dobru kavu “to go”.

Kao u svakoj krizi, tvrtke koje se prilagode novoj stvarnosti će vjerojatno ne samo preživjeti, nego i bolje poslovati kad se situacija poboljša, dok će oni koji se samo nadaju u dizanje mjera – završiti kao što se nadamo da će i koronavirus.

Što se tiče naših navika, nakon skoro dva mjeseca mjera one su se promijenile i iako “bismo” sad nešto drugo – i dalje ćemo htjeti naručivati putem Interneta, sudjelovati u online događajima poput Digitalnih doručaka i razgovarati s prijateljima s kojima se možda ni ne bi čuli putem Facetimea ili Instagram poziva.

Ja bih stoga da se, kao konzumenti i poduzetnici, ne vraćamo na staro nego gledamo što konačno u 21. stoljeću možemo koristiti i pružiti od digitalno-pojačanih iskustva.

Hvala Peekatorovom Marinu Mrši na inspiraciji za članak.

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  05. 05. 2020. u 1:05 pm Odgovori

  džabe ti pričaš,
  lupači pečata i skupljači biljega neće se nikada predati

  bacio se na linkedin Luke Kladarića, tip je neki good vibe troll 🙂
  dobro me nasmijao

  Chaos management professional
  Remote work evangelist
  SQL whisperer

  još mu fali problem solver titula da dosegne vrhunac

 2. Stjepan

  Stjepan

  05. 05. 2020. u 3:48 pm Odgovori

  Sad više naručujem online jer sad smo skoro stalno doma pa nema problema s dostavom (kad stigne-stigne). U normalno vrijeme radno vrijeme se poklapa s radnim vremenom dostave i tu se znaju dogoditi nepredviđeni problemi – tako da onda ne naručujem stvari koje mi je jednostavnije direktno kupiti.

 3. Marijan

  Marijan

  05. 05. 2020. u 6:18 pm Odgovori

  Sviđa mi se što IBB godinama pionirski neumorno promovira uvođenje novih tehnologija u ovu ne baš pretjerano naprednu zajednicu. Rekao bih da ima najveći tehnološki utjecaj u RH, ali trebalo bi još više jer dosta zaostajemo za drugim zemljama.

  Po pitanju Konzum Klika razumijem da se u početku nisu snašli ali da nakon dva mjeseca i dalje čekam 7 dana na isporuku, to je naprosto neorganizacija. Mislim da je vrijeme za neke nove igrače.

 4. stalni čitatelj netokracije

  stalni čitatelj netokracije

  06. 05. 2020. u 8:22 am Odgovori

  dost dobar rant na Finu… Ali ja bih volio kad bi neke druge institucije upravo primjenile ono što tamo već postoji dugi niz godina.. Zašto? pa npr. Fina ne traži poduzetnike da lupaju pečate na dokumente, odnosno ne treba pečat kod predaje bilo kojeg dokumenta kad smo kod pečata i drugih predrasuda. Ne znam tko je Luka ali znam da nije potrebno digitalno potpisane dokumente dostavljati u pisanom obliku. Šteta što nismo malo dublje saznali o čemu se radi ali razumijem da je trebalo što prije pronaći analogiju za povratak na staro radi članka 🙁

 5. Krešimir Olijan

  Krešimir Olijan

  08. 05. 2020. u 5:57 pm Odgovori

  Ja, ipak vjerujem da će ova situacija (korona) pokazati ljudima da se moraju sami pobrinuti za svoj đep, odnosno ono što ide u njega.

  Za male biznise je sad samo pitanje dali su uspjeli situaciju iskoristi za sebe i pridobiti što više dugoročnih kupaca. Ili će oni opet kada sve ovo prođe (koliko toliko) samo navaliti u šoping centar jer je popust, jer je jeftino i jer ima svega na jednom mjestu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.