Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!

Poštovano čitateljstvo, primite na znanje da je tekst koji čitate objavljen 1. travnja, na dan koji je posvećen šalama i pošalicama. Molimo da tekst ne shvaćate u potpunosti ozbiljno. Nadamo se da ste se nasmijali zajedno s nama. Ugodan vam dan želi uredništvo Netokracije.

Prijašnjih godina DESI je Hrvatima samo bio podsjetnik koliko kaskamo za ostalima kad su u pitanju digitalne javne usluge i pokrivenost internetom. Mogli smo se tek pohvaliti 2. mjestom u čitanju vijesti. No, ove godine mi smo ti na koje se mnogi mogu ugledati. Zbog prisilne digitalizacije Hrvatska je dobila izvrsne ocjene u svim kategorijama DESI-ja.

Sreća u nesreći

Kako nas je pandemija virusa COVID-19 zatočila u kuće, glavnina našeg poslovnog i privatnog života preselila se online. Što znači da je naše sveukupno stanovništvo, a posebno privatni i javni sektor, užurbano morao promijeniti svoje navike i priučiti se na digitalne kanale. Agilnost je slaba riječ da se opiše elan kojim su mnogi timovi zasukali svoje rukave da se pripreme na ove izazove.

Rezultati nisu izostali. DESI objedinjuje nekoliko pokazatelja i mjeri koliko je sveukupno društvo neke države digitalizirano – evo kako stojimo:

Povezivost internetom zadnjih mjesec dana krši sve zakone 4G infrastrukture

Upravni odbori telekom operatora sastali su se početkom godine da rasprave mogućnosti simuliranja 5G mreže kako bi izdržali pojačan promet u vrijeme izolacije. Odustali su kad su shvatili da im je kineski Huawei jedini izbor, a promet iz Kine blokiran. Ipak, 4G se ispostavlja kao dovoljno dobra mreža zadnjih mjesec danas pa se razmatra i da se novac predviđen za ulaganje u 5G infrastrukturu prebaci u izgradnju tvornica maski koje bi se onda prodavale u Kini. Operateri gledaju dugoročno – što više maski proizvedu danas, to će jeftinije Huawei opremu dobiti sutra.

S druge, korisničke strane, korištenje internet servisa nikad u Hrvatskoj nije bilo svestranije! Građani maksimalno iskorištavaju 4G. Iako je Netflix uz YouTube smanjio kvalitetu streamanja, mnoge druge platforme donose dobre vijesti: besplatne pretplate na PickBox i PornHub potvrđuju zašto su građani Hrvatske zahvalni na flat tarifama. Neki su se čak odlučili i otvoriti vlastiti Netflix račun, odjavivši se s rođakovog profila koji su do sad mjesecima parazitski koristili, a sve ne bi li dobili bolje preporuke u ovim kriznim vremenima.

Kao da nikad nismo bili bez digitalnih alata

Kako smo se snašli u privatnom i poslovnom svijetu online? Digitalne vještine uvijek su nam bile negdje u prosjeku EU. Ipak, ove godine smo na 1. mjestu, a iz Europske komisije nikad nisu vidjeli toliko velik skok u primjeni novih vještina.

Starija populacija napokon je naučila kako slati naljepnice i forvarduše preko Vibera. A neki ambiciozniji spremno se uvježbavaju i na WhatsAppu. Nažalost, mlađima se to nimalo ne sviđa. Misleći da su poruke iz jedne od njihovih desetak grupa prijatelja, neugodno se iznenade kad vide da im je pristigao samo još jedan korona #dadjoke.

Influenceri su se također našli pred posebnim izazovom: što u kući fotografirati, a da već nismo i kako bez fotografa… Mnogi su se stoga morali okrenuti Udemy tečajevima ne bi li savladali osnove fotografije, a neki su napokon odlučili naručiti i polovne analogne fotoaparate s Njuškala.

Što se tiče posla, mnogi radnici kako javnog tako i privatnog sektora, našli su se u situaciji da moraju ovladati Slack, Zoom, Microsoft Teams i raznim drugim platformama za komunikaciju. Predstavnici korisničke podrške ovih platformi komentirali su za Netokraciju kako s Hrvatima imaju najmanje problema. Jednom kada uspiju upaliti poziv, oni koji se ne snalaze, ostavljaju otvorenu liniju do sljedećeg sastanka i tako olakšavaju proces i sebi i drugima. Trenutno smo zbog toga tek na 2. mjestu, no iz Komisije nas uvjeravaju da kad naučimo ugasiti mikrofon zbog pozadinske buke imamo priliku zauzeti 1. mjesto.

Digitalizacija nam je uvijek bila jača strana

Vijest o Stjepanu Kovaču, gradonačelniku Čakovca koji je u samoizolaciji skicirao način dostave hrane građanima s čakovečkog placa, došla je i do EU čelnika.

U samoizolaciji se također mora raditi. Pripremam način dostave svježih namjernice naših certificiranih OPG-ova s…

Posted by Stjepan Kovač on Wednesday, 25 March 2020

Oduševljena proaktivnošću hrvatskog političara, Fabrizia Benini, voditeljica odjela za Digitalnu ekonomiju i vještine pri Europskoj komisiji, odmah je povukla svoje kontakte u Silicijskoj dolini. Danas su nam neslužbeno dojavili kako je Fabrizia uspjela doći do Amazonovog CEO-a, Jeffa Bezosa, kojemu je vijest o dostavnim rješenjima u Hrvatskoj bila toliko intrigantna da razmatra upravo u Čakovcu otvoriti europski dostavni centar.

Ekskluzivu o tome kada Jeff i službeno potvrdi početak radova novog Amazonog centra čitajte, naravno, na Netokraciji.

Osim toga, najviše bodova u kategoriji digitalizacije poslovanja i javnog sektora dobili smo na račun toga da službenici u javnoj upravi više ne viču “Fali ti jedan papir” nego “fali ti jedan atačment”. Iz Europske komisije ističu da je upravo ovo najbolji znak da se email kultura potpuno prihvatila među hrvatskim građanima. Tome u prilog govori i da se tek svako četvrti Hrvat danas odluči i nakon poslanog emaila provjeriti telefonskim pozivom da li je email stigao.

Vjerujem da ćemo na krilima ovog napretka s jednakim zanosom nastaviti učiti o digitalnim alatima i kada izolacijske mjere popuste.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.