Što učiniti kada vam netko pokušava 'provaliti' u Facebook profil?

Što učiniti kada vam netko pokušava ‘provaliti’ u Facebook profil?

Kako se zaštititi u slučajevima kada nepoznata osoba pokušava poništiti lozinku vašeg korisničkog profila na Facebooku? Iako se na prvu ovakav scenarij može činiti malo vjerojatnim, neki su se već susreli s njime, stoga smo više puta upite o načinima zaštite dobili od naših čitatelja. Da se ne bismo ponavljali, provjerili smo koje sve mogućnosti za zaštitu sigurnosti nudi sam Facebook.

facebook-lozinka

Sigurnost i privatnost su dvije najčešće stvari oko kojih brinemo kada su u pitanju društvene mreže. Od svih prijetnji, jedna od najgorih je svakako ideja o tome da strana osoba ulazi u naš korisnički račun i preuzima mogućnost upravljanja našim online identitetom. Srećom, Facebook (društvena mreža koju koristi najviše Hrvata i koja sutra puni 13 godina od svog pokretanja) predvidio je mjere kojima se možete zaštititi u slučaju da netko pokušava poništiti vašu lozinku.

Vjerojatno neke od ovih metoda već znate, ali nije se loše podsjetiti (a možda odmah i promijeniti lozinku).

Od promjene lozinke do odabira osoba od povjerenja

Ukoliko želite znati da se netko pokušava ulogirati u vaš račun s nepoznatih uređaja ili lokacija, postavite upozorenja o prijavi.
Ako želite znati da se netko pokušava ulogirati u vaš račun s nepoznatih uređaja ili lokacija, postavite upozorenja o prijavi.
 • Prvi korak, koji možda već i pogađate, je promjena lozinke. Poželjno je što češće mijenjati lozinke i ne koristiti jednu lozinku za više korisničkih profila. Ako želite pohraniti svoje lozinke na sigurno mjesto, to možete učiniti u pomoć aplikacija kao što su LastPass, Dashlane, 1Password i mnoge druge.
 • Druga stvar na koju trebate obratiti pozornost su opcije prijave putem korisničkog imena i maila. Moguće je poništiti mogućnost prijave putem korisničkog imena, stoga bi osoba koja želi ući u vaš račun trebala znati vašu e-mail adresu.
 • Pod postavkama korisničkog računa provjerite i s koliko adresa su moguće prijave – možda je vrijeme da eliminirate s popisa neki stari mail koji više ne koristite.

Zatim je vrijeme za istraživanje postavki sigurnosti.

 • Možete izabrati mogućnost slanja obavijesti na mail ili Facebook za prijave koje dolaze s nepoznatih preglednika.
 • Kao dodatnu razinu sigurnosti možete koristiti svoj mobilni telefon. Na taj način će za ulazak u korisnički račun u slučajevima prijave s nepoznatih browsera biti potreban i kod koji stiže na vaš broj mobitela. Nije naodmet ni odjaviti se sa sesija s nepoznatih uređaja ili lokacija, što ćete naći pod opcijom “Gdje ste prijavljeni”:

facebook sigurnost upute

 • Još jedna zanimljiva mogućnost koju je predvidio Zuckerbergov tim su kontakti od povjerenja. Naime, u slučaju da dođe do nekih problema, možete izabrati 3-5 prijatelja ili osoba kojima vjerujete koji će vam pomoći vratiti profil.

Napomena: Za poduzimanje ovih koraka ne trebate čekati da se nađete u nezgodnoj situaciji, dapače, bilo bi dobro da ih poduzmete već danas.

Imate još sličnih pitanja za nas? Pošaljite nam ih na info@netokracija.com!

ponuda

Komentari

 1. Biserka Eršek

  Biserka Eršek

  14. 08. 2017. u 1:58 pm Odgovori

  Ukinita mi je opcija gdje se može vidjeti poznati uređaji s kojih se prijavljujem (pretpostavljam da nisam jedina) pa zbog toga ne dobivam obavijest kada se netko nezakonito prijavi na moj račun, svaka moja prijava se prikazuje lažno (Split, Krapina) iako sam ja uvijek u Zagrebu, postoji osoba za koju Facebook navodi da koristi moj broj telefona za kontakt (nitko nema moje dopuštenje za to) itd. Kako da ja zaštitim svoj račun?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Internet marketing

Robert Petković: Je li vam Web online brošura ili stvarno koristi budućim zaposlenicima, klijentu, medijima?

U svim oglasima tražite napredno znanje svega i svačega, web niste ažurirali par mjeseci, a jedini autorski sadržaj na njemu je riječ dobrodošlice direktora na naslovnici. Poznat scenarij? Kako mjeriti učinkovitost employer branding sadržaja, ali i kako izbjeći ovakve propuste saznali smo od Roberta Petkovića na nedavnoj Employer Branding konferenciji.

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.